Medovníky sú dnes veľmi populárnym múčnikom.
Množstvo receptov svedčí aj o tom, že jeho príprava je pomerne rozšírená.
A niet divu, je sladký ako cumel a chutí náramne.
Potešte svojich blízkych domácou výrobou.
Pripravili sme pre vás 5 najobľúbenejších receptov.
Staročeský medovník na plech
Ak máte radi, vy a vaši blízki medové torty, skúste niekedy urobiť radosť svojej rodine a upečte niekomu tortu k narodeninám. Tento originálny recept na medovník zaručene poteší.
INGREDIENCIA:
Cesto:
- 275 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 1 vajce
- 1 lyžica medu
- 25 g masla
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 2 a ½ lyžice mlieka
Na krém:
- 125 g zmäknutého masla
- ½ plechovky salka
- 100 g kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobu:
- 30 g vlašských orechov
POSTUP:
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo s cukrom, vajcom, sódou, medom a mliekom.
- Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do misy s múkou.
- Vytvoríme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na 5 rovnakých kusov.
- Z každého kúska vyvaľkáme plát, ktorý dáme piecť na zhruba 7 minút pri 175 °C.
- Pláty potom upravíme do požadovaného tvaru a odrezky si necháme na záverečnú ozdobu.
- Zatiaľ čo budú pláty chladnúť, pripravíme si krém.
- Salko zmiešame so zmäknutým maslom.
- Druhý krém si vytvoríme zmiešaním smotany a cukru.
- Na vychladnuté pláty nanášame náplne. Prvá zo salka, potom smotanovú.
- Nakoniec ho potrieme krémom zo všetkých strán a posypeme odrezkami rozmixované s orechmi.
- Dáme vychladiť na noc do chladničky.

Domáce Marlenka tortu
Kto ochutnal tento arménsky medovník, už nechce iný.
INGREDIENCIA:
- 250 g hery
- 3 vajcia
- 3 lyžice tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladkej múky 00 extra
- 1 lyžičku jedlej sódy
- poriadna hrsť vlašských orechov na ozdobenie
Na krém :
- 1 konzerva karamelového Salka (mliečneho karamelu)
- 300 g masla
POSTUP:
- Do misky vložíme heru a necháme ju pomaly rozpustiť vo vodnom kúpeli.
- Potom do nej rozklepneme vajcia a postupne pridáme med, cukor, múku aj jedlú sódu.
- Predhrejeme rúru na 170 °C.
- Zmes v miske miešame vareškou približne desať minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
- Vzniknuté cesto rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov.
- Na plech natiahneme papier na pečenie a obkreslíme tortovú formu.
- Do kruhu potom gumovou stierkou rozotrieme cesto v čo najtenšej vrstve.
- Placku pečieme dozlatista (sedem až desať minút) a to isté vykonáme aj s ostatnými.
- Upečené placky okrájame.
- Okraje nevyhadzujeme, budete ich potrebovať na záverečné zdobenie.
- Vyrobíme krém a posypku.
- Maslo a mliečny karamel vyšľaháme do hladka.
- Nakoniec pripravíme posypku z okrájaných kúskov cesta.
- Kraje vložíme do misy a prsty ich najemno rozdrobíme a primiešame k nim nadrobno nasekané orechy.
- Zostavíme tortu.
- Rozotrieme krém na prvý plát.
- Priklopíme ďalšou plackou, ktorú opäť natrieme maslovým krémom.
- Opakujeme tak dlho, kým nám nedôjdu medovníkové pláty.
- Na záver potrieme celú tortu vrátane bokov krémom a poprášime pripravenou posypkou.
- Necháme aspoň do druhého dňa odležať.

Objavte podobné tipy
Medovníkové guličky
Tiež tak milujete tortu medovník plný lahodného medu? Teraz si ho môžete dopriať v podobe malých guličiek, ktoré skvele zapadnú medzi vaše obľúbené druhy vianočných cukroviniek.
INGREDIENCIA:
Cesto :
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžice medu
- 30 g rozpusteného masla
- 100 g cukru múčky
Krém :
- 125 g zmäknutého masla
- ½ plechovky karamelového Salka
- 25 g vlašských orechov
POSTUP:
- Maslo si zmiešame s medom, pridáme cukor a rozmiešame.
- Potom pridáme múku zmiešanú s jedlou sódou.
- Vytvarujeme pevné cesto, ktoré potom vyvaľkáme na tenkú placku.
- Dáme ju piecť do rúry predhriatej na 180 ° C na 10 minút.
- Necháme vychladnúť, a potom korpus rozdrvíme, namelieme alebo rozmixujeme.
- Pol hrsti omrviniek si dáme bokom a zmiešame ich s namletými orechmi.
- Zmäknuté maslo si zmiešame so Salkom a do krému pridáme drobčeky bez orechov.
- Vytvarujeme hmotu, zabalíme do potravinovej fólie a dáme vychladnúť.
- Z vychladnutej hmoty tvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v drobence s orechmi.

Náš tip: Mrknite aj na ďalšie recepty na medové pečivo .
Medovníkové rezy
Medovníkové rezy sa pripravujú jednoduchšie a rýchlejšie ako medovník a chuť medu je u nich tiež veľmi výrazná.
INGREDIENCIA:
Cesto :
- 2 vajcia
- 230 g práškového cukru
- 230 g masla
- 5 lyžíc plnotučného mlieka
- 3 lyžice medu
- 680 g hladkej múky
- 1, 5 lyžičky sódy
Krém :
- 1 l plnotučného mlieka
- 8 lyžíc hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 300 g masla
- čokoládová poleva
POSTUP:
- Okrem múky všetko rozohrejeme v menšom hrnci na miernom plameni.
- Potom pridáme múku a dobre vymiešame.
- Cesto rozdelíme na 4 časti, ešte teplé vyvaľkáme a dáme na vymastený plech.
- Pri vyvaľovaní môžeme podsypať hrubou múkou, aby sa nám cesto nelepilo.
- Ingrediencie okrem masla zvaríme spolu na kašu a necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi vmiešame postupne maslo.
- Plnku rozdelíme na tri pláty, natrieme a vrchnú necháme suchý.
- Zaťažíme ho asi na 12 hod.
- Potom polejeme čokoládovou polevou.

Milujete med? Potom skúste tie najobľúbenejšie recepty z medu na sladko aj naslano .
Medovníková roláda
Kto by nemal rád jednoduché a rýchle pečenie? Navyše, keď výsledok ešte vyzerá skvele.
INGREDIENCIA:
- 4 vajcia (4 bielky + 3 žĺtky)
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice medu
- 120 g polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička perníkového korenia
Na krém :
- 1 maslo
- 1 karamelové salko
- 300 ml mlieka
- 1 karamelový pudingový prášok
POSTUP:
- Na roládu vyšľaháme z bielkov pevný sneh.
- Do snehu postupne zašľaháme žĺtky, cukor a med, nakoniec len zľahka vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a korením.
- Cesto rozotrieme na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 ° C a pečieme asi 10 minút.
- Upečený plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme krém z mlieka, pudingového prášku.
- Uvaríme puding a necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny, postupne do masla zašľaháme vychladený puding a karamelové salko.
- Upečený plát potrieme krémom a zrolujeme do rolády.

Zaujímalo by vás, ako si správne vybrať vstavanú rúru na elektrinu? O tejto téme sme napísali článok, ktorý vám určite pomôže.
Medovník môžeme kúpiť v každom väčšom supermarkete, ale ak rodine predložíte vlastnoručne upečenú tortu, ocenia ho určite všetci.
K výbornému medovníku sa určite bude hodiť uvariť nejakú dobrú kávu, odporúčame letné ľadové kávy , ktoré sa k medovníkom hodia najviac.
Napíšte nám do komentárov, ako sa vám naše recepty na medovník páčia, a či sa vám všetko podarilo podľa vašich predstáv.