Máte hlad a chcete si pripraviť niečo rýchle?
Urobte si vyprážané placky!
Patrí k obľúbeným pokrmom a vďaka použitým ingredienciám môžu byť zakaždým iné.
Nechajte sa inšpirovať našimi obľúbenými receptami na zeleninové fašírky, z ktorých si vyberie naozaj každý.
Kelové placky
Tieto fašírky sú veľmi chutné a pritom strašne jednoduché na prípavu. Kel v tejto podobe je jednoducho dokonalý a vy si tak celkom iste tento pokrm zamilujete.
INGREDIENCIA
- 750 g kelu
- 2 ks vajec plus 2 ks na obaľovanie
- 50 g hladkej múky plus cca 200 g na obaľovanie
- 150 g strúhanky plus 200 g na obaľovanie
- soľ a korenie podľa chuti
- cesnak podľa chuti
- olej
- trochu mlieka
POSTUP
- Kel očistíme od zoschnutých listov, nakrájame na štvrťky, umyjeme pod tečúcou vodou av horúcej vode sparíme.
- Vyberieme a necháme odkvapkať.
- Vychladnutý kel pomelieme v mlynčeku, pridáme vajcia, múku, strúhanku, soľ, drvený cesnak, korenie a premiešame.
- Rukami formujeme fašírky, ktoré obalíme v múke, rozšľahaných vajciach zmiešanými s trochou mlieka a nakoniec aj v strúhanke.
- Vyprážame na rozpálenom oleji.

Karfiolové placky
Karfiol je zdravá zelenina, ktorá obsahuje antioxidanty a fytonutrienty, ktoré chránia pred rakovinou. Má tiež vysoký obsah vlákniny, takže zasýti a vy nestlstnete. Ako sami vidíte, je veľa dôvodov, prečo vyskúšať fašírky práve z karfiolu, tak šup na ne!
INGREDIENCIA
- 1 karfiol
- asi 100 g mäkkej salámy
- 2 vajcia
- strúhanka
- olej
- soľ
- mleté korenie
POSTUP
- Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme domäkka.
- Potom karfiol roztlačíme.
- Karfiol dáme do misky, pridáme vajcia, strúhanku, nakrájanú salámu.
- Osolíme a okoreníme.
- Tvoríme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.

Vyskúšajte naše ďalšie recepty na karfiolové karbonátky v 6 rôznych obmenách.
Brokolicové placky
Sú ľahké na prípravu a pochutnajú si na nich aj tí, ktorí brokolicu nemajú práve dvakrát v láske. Vyskúšajte fašírky zase trochu inak!
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice
- 2 vajcia
- strúhanka
- polohrubá múka
- 1 cibuľa
- cesnak
- olej
- soľ
- korenie
POSTUP
- Brokolicu rozoberieme na ružičky av osolenej vode ju uvaríme domäkka.
- Potom brokolicu nasekáme nožom na drobné kúsky, ktoré dáme do misky.
- Pridáme rozotrený cesnak, vajcia, strúhanku.
- Osolíme a okoreníme.
- Z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v polohrubej múke.
- Karbonátky usmažíme na panvičke na oleji dozlatista.

Nemáte brokolicových placiek dosť? Inšpirujte sa ďalšími receptami na brokolicové fašírky , ktoré jednoducho musíte vyskúšať.
Objavte podobné tipy
Cuketové placky so syrom
Máte doma zvyšnú cuketu a už neviete, ako ju využiť? Aj z cukety sa dajú urobiť perfektné fašírky! Je navyše bohatá na antioxidanty, znižuje krvný cukor v tele a ešte sa po nej nepriberá.
INGREDIENCIA
- 2 mladé cukety
- 2 vajcia
- strúhanka
- cesnak
- majorán
- korenie
- soľ
- 100 g tvrdého syra
POSTUP
- Mladú cuketu umyjeme, lúpať ju ani nemusíme a nastrúhame ju.
- Cuketu dáme do misky, pridáme nastrúhaný syr, strúhanku, vajcia.
- Osolíme a okoreníme a ochutíme majoránom a hmotu dobre prepracujeme.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.

Zamilovali ste si tieto fašírky zo zeleniny? Pripravte si aj ďalšie recepty na cuketové placky .
Placky z červenej repy a syra feta
Zdravé, rýchle a ľahké fašírky z červenej repy a fety sú ideálne na raňajky, obed, ale aj ako výživná desiata. Sú naozaj chutné a na chuť im prídu aj odporcovia repy.
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 1 šálka celozrnnej múky
- 1/2 šálky mlieka
- 250 g varené červené repy, rozomleté v mixéri na hrubú štruktúru (nie jemne rozomleté)
- 100 g feta syra, rozdrobeného
- niekoľko čerstvých tymiánových listov, nadrobno nasekaných ALEBO 1/4 lyžičky sušeného tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti (dávajte pozor na množstvo soli, pretože samotná feta dodá karbonátkam určitú slanosť)
- olivový olej
- grécky jogurt a bazalkové pesto, na podávanie
Postup
- Vajcia rozšľaháme v miske.
- Pridáme múku a mlieko a premiešame.
- Pridáme červenú repu, syr feta a bylinky a opäť dobre premiešame
- Dochutíme soľou a korením.
- Na panvici rozpálime olivový olej.
- Pridáme 2 lyžice cesta na panvicu a smažíme 2–3 minúty alebo do mierneho zhnednutia.
- Otočíme a varíme ďalšie 2 minúty, alebo pokiaľ nebude placky hotové.
- Opakujeme so zvyškom cesta.
- Keď sú placky hotové, vyberieme ich z panvice a udržujeme v teple.
- Podávame s gréckym jogurtom a lyžičkou bazalkového pesta.

Hubové zeleninové fašírky
Doniesli ste si z lesa košík húb a neviete, čo s nimi? Potom neváhajte a pripravte si výborné fašírky z húb. Stačí na to iba pár jednoduchých krokov.
INGREDIENCIA
- 500 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
- majorán
- rasca
- strúhanka
- polohrubá múka
- olej
POSTUP
- V kastróli na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu.
- Huby umyjeme a očistíme a nakrájame na drobné kúsky, ktoré pridáme k cibuli v hrnci.
- Osolíme a okoreníme a ochutíme majoránom.
- Podusíme domäkka.
- Ak sú huby mäkké, zahustíme ich strúhankou a tvarujeme fašírky.
- Karbonátky obalíme v múke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.

Pokiaľ vám zachutili práve hubové fašírky, skúste niektoré z troch receptov na hubové fašírky na našom webe s receptami.
Karbonátky z červenej šošovky
Tieto placky chutia úžasne a dodajú vám skvelú nálož bielkovín vo vegetariánskej forme. Chuť je naozaj delikátna a tajomstvom jedinečnej textúry je pridaný cícer.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky namočenej červenej šošovky (namočte 3/4 šálky červenej šošovky, aby ste získali asi 1 a 1/2 šálky)
- 1 šálka cíceru
- 1/2 šálky sladkej cibule nakrájanej nadrobno
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
- 1/2 lyžice nasekaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- štipka rasce
- rastlinný olej
Postup
- Namočíme 3/4 šálky šošovky do vody s niekoľkými štipkami soli na pár hodín alebo cez noc.
- Keď je šošovka namočená a absorbovala väčšinu vody, scedíme ju a odmeriame 1 šálku šošovky do kuchynského robota.
- 1/2 šálky šošovky necháme tak, ako je.
- Do kuchynského robota pridáme aj 1 šálku cíceru, koriander a zázvor.
- Mixujeme do hladka a rozmixovanú zmes pridáme do misky k zvyšnej šošovke.
- Pridáme cibuľu a korenie a dobre premiešame.
- Zmes ochutnáme, aby sme sa uistili, že je dostatočne korenená av prípade potreby pridáme soľ a korenie.
- Rukami vytvarujeme placky (malo by som ich byť cca 8).
- Na panvici zohrejeme asi 3 lyžice oleja na stredne vysokom plameni.
- Keď je olej horúci, vložíme na panvicu niekoľko placiek.
- Vyprážame asi 5 minút z každej strany alebo pokiaľ nie sú zlatohnedé.
- Vyprážame po rovnakú dobu aj z druhej strany.
- Keď sú placky hotové, položíme ich na tanier vyložený papierovým obrúskom a necháme vstrebať prebytočný tuk.
- Podávame.

Ako sami vidíte, zeleninové fašírky môžete pripraviť takmer zo všetkého. Možností je nespočet a voľba je len na vás.
Ako zdravšiu alternatívu na vyprážanie môžete zvoliť napríklad pečenie v rúre.
Napíšte nám do komentárov, ktoré fašírky sú tie vaše naj!