Prebýva vám doma cuketa a vám už dochádzajú nápady, ako ju spracovať?
Máme pre vás riešenie!
Prinášame vám delikátne recepty na cuketové placky, aké ste ešte nemali.
Chcete variant so sladkou kukuricou a řapíkatým zelerom alebo radšej tú s tuniakom, majonézou a parmezánom?
Viete čo?
Ochutnajte ich všetky!
Chrumkavé cuketové fašírky so syrom
Tieto vynikajúce cuketovo-syrové placky sú rýchly a jednoduchý recept pre celú rodinu. Perfektný spôsob, ako spotrebovať prebytok cukiet zo záhradky.
Ingrediencie
- 4 šálky nakrájané cukety
- 1 lyžička soli
- 2/3 šálky hladkej múky
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- 1/3 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/2 šálky strúhaného syra Gouda
- rastlinný olej
- kyslá smotana
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Dajte jednu šálku cukety do sitka a ten do drezu a posypte soľou.
- Navrstvite ďalšiu šálku cukety a posypete soľou.
- Opakujte, kým nie je všetka cuketa osolená.
- Nechajte 1-2 hodiny odležať.
- Pripravte si veľkú čistú misu, ktorú zatlačte do sitka.
- Vytlačte z cukiet čo najviac tekutiny.
- Urobte to niekoľkokrát za sebou, aby sa zbavili čo najviac tekutiny z cukiet.
- Preneste cuketu do veľkej misy.
- Pridajte múku, vajcia, jarnú cibuľku, cesnak, sušenú cibuľu, kajenské korenie a Goudu.
- Miešajte, kým sa zmes nespojí.
- Zahrejte 4-6 lyžíc rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednom plameni.
- Akonáhle je olej horúci, pridajte na panvicu 1/4 šálky (asi ako malá palacinka) cuketovej zmesi.
- Vymažte 3 minúty: pritlačte zadnou časťou špachtle.
- Otočte a smažte ďalšie 3 minúty alebo do zlatohnedej farby.
- Vyberte placky z panvice a položte ich na papierové obrúsky.
- Podávajte teplé s kyslou smotanou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Placky z cukiet pečené v rúre
Tieto pečené cuketové placky sú neuveriteľne jednoduché na prípravu a potrebujete na ne iba 6 ingrediencií. Pečú sa v rúre, sú hotové za pol hodiny a navyše sú bezlepkové!
Ingrediencie
- 4 a 1/2 šálok nastrúhanej cukety
- 1 vajce
- 2 lyžice nasekané šalotky
- 1/2 hrnčeka mandľovej múky
- 1/3 hrnčeka bezlepkové panko strúhanky
- 1/4 šálky strúhaného čedaru
- štipka soli a korenia
- olej v spreji
Postup
- Predhrejte rúru na 220 ° Celzia.
- Na strúhanie cukety do veľkej misy použite strúhadlo.
- Potom preneste cuketu na kúsok mušelínovej látky na cedenie a vytlačte z nej čo najviac tekutiny, aby neboli placky mokré.
- Do misy pridajte vajcia, šalotku, mandľovú múku, strúhanku a syr a premiešajte, aby sa všetko spojilo, spolu so soľou a korením.
- Plech postriekajte nepriľnavým sprejom alebo ho vyložte papierom na pečenie.
- Odoberte ¼ šálky cuketovej zmesi do dlaní a tvarujte z nej guličky.
- Guľôčky zľahka pritlačte, aby vám vznikli placky.
- Nastriekajte na placky trohu oleja v spreji, čo ich urobí krásne chrumkavé.
- Pečte 12 minút, potom vyberte z rúry a pomocou stierky ich otočte.
- Postriekajte ich ďalším olejom v spreji a potom znovu pečte 12 minút.
- Podávajte s kopčekom gréckeho jogurtu alebo horúcou omáčkou a užite si to!
Inšpirujte sa aj našimi receptami na polievky z cukety 8x inak. Ochutnajte naše špeciality plné živín!
Zemiakovo-cuketové fašírky s kurkumou
Pripravte si perfektné placky zo zemiakov a cukiet, na ktoré potrebujete len pár ingrediencií, sú neuveriteľne jednoduché a skvelé napríklad ako predjedlo.
Ingrediencie
- 450 g cukiet, nastrúhaných
- 450 g zemiakov
- 4 lyžice fazuľovej múky (môžete tiež použiť hladkú alebo bezlepkovú múku)
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky nasekanej pažítky
- 2 lyžičky kurkumy
- soľ a korenie
- 6 lyžíc olivového oleja
- tzatziki (voliteľné)
Postup
- Nastrúhanú cuketu dajte do misy a premiešajte so štipkou soli.
- Dajte bokom.
- Zemiaky olúpte a nastrúhajte.
- Nastrúhané zemiaky dajte do inej misky a opláchnite vodou, aby ste sa zbavili časti škrobu.
- Zlejte a vytlačte prebytočnú vodu.
- Nastrúhanú cuketu vezmite a vytlačte z nej prebytočnú vodu.
- Vmiešajte k cukete nastrúhané zemiaky a múku.
- Nastrúhanú zeleninu ešte raz poriadne pretlačte, aby vytiekla prebytočná voda.
- Vmiešajte vajcia, pažítku, kurkumu, asi ďalšiu lyžičku alebo dve soli a korenie.
- Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
- Odoberte 1/3 šálky zeleninovej zmesi a položte ju na rozpálenú panvicu.
- Použite lyžicu na vyrovnanie zmesi na kolieska s hrúbkou asi 1 centimeter.
- Zmažte podľa veľkosti panvice viac karbonátok naraz.
- Karbonátky opekajte z každej strany asi 3 až 4 minúty, alebo pokiaľ nie sú okraje krásne zlatisto hnedé.
- Hotové fašírky položte na taniere.
- Do panvice nalejte ďalšie 2 lyžice oleja a pokračujte v vyprážaní zvyšku fašírok.
- Podľa potreby pridajte ďalší olej.
- Ak chcete, podávajte karbonátky s tzatziki.
- Podávajte najlepšie ihneď.
Grécke cuketové placky s fetou
Existujte veľa receptov na placky z cukiet a tento patrí medzi tie najlepšie! Kombinácia cukiet, syra feta a množstva čerstvých byliniek je úplne nadpozemská a vy sa razom ocitnete v slnečnom Grécku! Pripravte si ich a uvidíte sami.
Ingrediencie
- 4 stredné cukety, nakrájané
- 1/2 strednej červenej cibule, nakrájané
- 3 lyžice čerstvého kôpru, nasekané
- 2 lyžice čerstvej mäty, nasekané
- 2 lyžice čerstvej pažítky alebo jarnej cibuľky, nasekané
- 1 šálka rozdrobeného syra Feta
- 1,5 hrnčeka hladkej alebo samokypriacej múky
- 2 rozšľahané vajcia
- 4 lyžice oleja na vyprážanie alebo viac v závislosti od veľkosti vašej panvice
Postup
- Cuketu nakrájajte a dajte do misy.
- Posypte soľou a nechajte 1/2 hodiny odležať.
- Pomocou sitka vytlačte z cukety prebytočnú vlhkosť a vložte späť do misy.
- Nakrájajte cibuľu a pridajte do misy;
- Nasekajte bylinky (kôpor, mätu a pažítku) a pridajte do misy.
- Do misy pridajte syr feta a všetko premiešajte.
- Rozklepnite vajcia a pridajte do zmesi.
- Pridajte múku a všetko premiešajte.
- Rozohrejte ťažkú panvicu (ideálne liatinovú) a pridajte trochu olivového oleja.
- Akonáhle je olej rozpálený, pridajte lyžicu zmesi do panvice.
- Vymažte asi 2-3 minúty z prvej strany, kým placka nezozlátne, potom otočte a opečte z druhej strany.
- Pokračujte so zvyšnou cuketovou zmesou, kým ju nespotrebujete.
- Podávajte s tzatziki alebo gréckym jogurtom.
- Dobrú chuť!
Už ste niekedy skúšali recepty na cuketový perník , ktorý je vláčny a jemný? Táto zelenina dodá cestu dokonalú vlhkosť, takže sa nemôže stať, že by bol výsledný múčnik suchý.
Inšpirujte sa v našom článku a potešte svojich blízkych aj priatelia niečím lahodným a chutným.
Karbonátky z cukiet s jalapenos
Čerstvé papričky jalapenos urobia z obyčajných cuketových karbonátok úplnú lahôdku, ktorú vaši hostia určite ocenia!
Ingrediencie
- 2–3 stredné cukety
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 1 celé jalapeno
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička oregano
- 1 lyžička tymiánu
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 veľké vajcia
- olivový olej, na vyprážanie
- kyslá smotana
Postup
- Nastrúhajte cuketu nahrubo.
- Pridajte 1 lyžičku soli a nechajte 10 minút odležať.
- Najemno nasekajte pažítku, jalapeno a cesnak.
- V samostatnej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie.
- Keď je cuketa odležaná, vytlačte z nej prebytočnú tekutinu, ideálne cez mušelínovú látku na cedenie.
- Vráťte scedenú cuketu do strednej misy.
- Vajcia a nasekanú papričku, pažítku a cesnak vmiešajte do cukety, potom pridajte suché ingrediencie a miešajte, kým sa úplne nezapracujú.
- Zmes by mala byť súdržná, nemala by byť suchá, ale ani veľmi tekutá.
- Pokiaľ potrebujete viac tekutiny, pridajte mlieko po jednej lyžičke.
- Zahrejte niekoľko lyžíc olivového oleja vo veľkej panvici.
- Keď je panvica rozohriata, vhadzujte do nej veľké lyžice cuketovej zmesi.
- Jemne vyrovnajte karbonátky zadnou stranou lyžice.
- Opekajte z každej strany asi 3 minúty: mali by byť z každej strany krásne dozlatista.
- Pokiaľ sa to smaží príliš rýchlo, stlmte plameň.
- Udržujte fašírky v teple tak, že ich prenesiete na plech do rúry, zahriatej na 90 stupňov Celzia.
- Ak chcete, podávajte s kyslou smotanou.
Objavte podobné tipy
Placky z cukiet so syrom Halloumi, mrkvou a kukuricou
Perfektný spôsob, ako zaradiť do svojho jedálnička nejakú tú zeleninu navyše! Ako bonus je tento recept rýchly, jednoduchý, zdravý a delikátny, a môžete ho podávať ako chutnú desiatu, obed či večeru, ktorú si zamiluje celá rodina.
Ingrediencie
- 1 cuketa, nastrúhaná a zbavená vlhkosti
- 1 mrkva, nastrúhaná a zbavená vlhkosti
- ½ šálky kukurice, použite čerstvú, mrazenú alebo konzervovanú
- 80 g syra Halloumi, nastrúhaného
- 1 šalotka / jarná cibuľka (len biela časť), nakrájaná na tenké plátky
- 4 lyžice hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na placky vo veľkej mise.
- V panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
- Dajte lyžicu zmesi do panvice a vyrovnajte ju zadnou časťou stierky.
- Opakujte so zvyšnou zmesou a smažte po dávkach bez toho, aby ste preplnili panvicu.
- Vymažte 3–4 minúty z každej strany dozlatista a chrumkava.
- Preneste na tanier vyložený papierovou utierkou.
- Podávajte len tak alebo s prílohovým šalátom.
Cuketové fašírky s tuniakom a parmezánom
Lahodné predjedlo s vysokým obsahom bielkovín a vitamínov alebo tiež perfektná príloha s takým množstvom syra, aby jej chuť bola dekadentná, ale stále zostala zdravá. To musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 2 konzervy tuniaka (140 – 170 gramov každá), dobre scedené
- 1100 g cukiet, nahrubo nastrúhaných
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky parmezánu
- 3 lyžice majonézy
- 3/4 lyžičky soli
- 3/4 hrnčeka celozrnnej alebo špaldovej múky
- 2 nakrájané jarné cibuľky
- olej v spreji
Postup
- Nastrúhanú cuketu vložte do ľanovej utierky a poriadne vyžmýkajte, hore zatočte a pritlačte na „guľôčku“ s cuketou.
- Vylejte tekutinu a preneste cuketu do veľkej nádoby spolu s tuniakom, vajcami, parmezánom, majonézou a soľou.
- Poriadne premiešajte, tuniaka nalámte na kúsky.
- Navrch prisypte múku a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Rozpáľte veľkú keramickú nepriľnavú panvicu alebo gril na strednom plameni a postriekajte olejom v spreji.
- Pridajte asi 1/3 šálky zmesi, smažte 4-5 minút, opatrne otočte a smažte ďalšie 4 minúty alebo do hneda.
- Pracujte v dávkach.
- Podávajte teplé alebo studené, s omáčkou z gréckeho jogurtu zmiešaného s cesnakom a čiernym korením.
Cuketovo-quionoové placky s cesnakovým hummusom
Výdatné chrumkavé cuketové placky s quinoou, preliate luxusným cesnakovým hummusom s kôprom, budete milovať!
Ingrediencie
Na cuketové placky:
- 1/2 šálky quinoy
- 1/4 šálky cibule, nakrájané na kocky
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 3 hrnčeky nastrúhané cukety
- 2 lyžičky sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 1/2 hrnčeka hladkej celozrnnej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- štedrá štipka soli/mletého korenia
Na cesnakový hummus:
- 1/3 šálky hummusu
- 1 veľký citrón, kôra a šťava
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky sušeného kôpru
- petržlenová vňať, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Zmiešajte quinú a 1 šálku vody v hrnci a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, zakryte a varte, kým sa quiona neuvarí, asi 12 minút.
- Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Rozpáľte strednú nepriľnavú panvicu na strednú teplotu a pridajte cibuľu.
- Restujte do mäkka, asi 5 minút.
- Vmiešajte strúčik cesnaku, sušené oregano a kôpor.
- Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
- Cuketu nastrúhajte na strúhadle alebo v kuchynskom robote.
- Dajte do veľkej misy a vytlačte z nej čo najviac vody.
- Nastrúhanú cuketu vložte späť do misy a pridajte uvarenú quinú, cibuľu a bylinkovú zmes, múku, prášok do pečiva, citrónovú šťavu a štipku soli a korenia.
- Rozpáľte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte lyžičku alebo dve oleje.
- Vezmite časť cuketovej zmesi (asi 1/3 šálky) a vytvorte placičku.
- Dajte ju na panvicu a nechajte smažiť 3–4 minúty dozlatista, otočte a smažte ďalšie 2–3 minúty z druhej strany.
- Osmažte aj zvyšok placiek a preložte na misu.
- Ingrediencie na cesnakový hummus zmiešajte a pokvapkajte ním placky.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.
Korenené fašírky z cukety bez lepku s jogurtovo-cesnakovou omáčkou
Tieto zdravé bezlepkové cuketové fašírky sú skvelou voľbou na brunch, obed aj večeru. Majú tak trochu falafelový nádych vďaka cícerovej múke, rasci a koriandra. Prelejte ich výbornou jogurtovo-cesnakovou omáčkou a uvidíte, že si ich užijete na maximum!
Ingrediencie
Na cuketové fašírky:
- 900 g cukiet
- 2 lyžičky jemnej morskej soli
- 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- ¼ šálky jemne nasekané šalotky
- 1 hrnček cícerovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- ghí alebo slnečnicový olej na vyprážanie
Na omáčku:
- 3 veľké strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžička jemnej morskej soli
- 2 šálky tučného gréckeho jogurtu alebo skyru
- ½ šálky nasekaného kôpru
- ½ šálky lístkov mäty, nakrájaných
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Na servírovanie:
- nakrájané cherry paradajky a/alebo uhorka
- rozdrobená feta alebo kozí syr
- aromatický olivový olej
- plátky citróna
- chilli papričky Allepo
- listy kôpru a mäty
Postup
- Opláchnite a osušte cuketu.
- Konce odrežte a nastrúhajte ju nahrubo.
- Dajte nastrúhanú cuketu do veľkej misy a premiešajte so soľou.
- Nechajte 15 minút odležať, potom preložte na veľkú čistú kuchynskú utierku a vytlačte z nej čo najviac tekutiny.
- Osušenú cuketu dajte do veľkej misy a vmiešajte vajcia a šalotku.
- Preosejte k zmesi cícerovú múku, pridajte prášok do pečiva, koriander, rascu, ½ lyžičky soli a korenie.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Širokú panvicu potrite tenkou vrstvou ghí alebo oleja a zahrievajte na strednom plameni, kým sa nebude trblietať.
- Do oleja kvapnite ¼ – 1/3 hrnčeka cesta a mierne sploštite.
- Smažte fašírky na stredne miernom ohni dozlatista, 2–3 minúty.
- Jemne otočte a osmažte aj z druhej strany dozlatista, ďalšie 2-3 minúty.
- Hotové fašírky vyberajte na chladiacu mriežku.
- Až budete pripravení podávať, zahrievajte fašírky na panvici, kým nebudú horúce.
- Pripravte si jogurtovú omáčku.
- V mažiari roztlačte cesnak a soľ, aby ste vytvorili pastu. (Prípadne pretlačte cesnak lisom a vmiešajte ho a soľ do jogurtu.)
- Zmiešajte cesnakovú pastu s jogurtom, kôprom, mätou a citrónom.
- Ochutnajte, pridajte viac soli alebo citrónu, pokiaľ máte pocit, že to omáčka potrebuje.
- Dajte do chladničky, kým ju nebudete potrebovať (vydrží až 3 dni).
- Na tanier dajte veľký kopček jogurtovej omáčky, poukladajte teplými fašírkami a ozdobte paradajkami, uhorkami, fetou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, vločkovou soľou, chilli papričkami a bylinkami.
- Ihneď podávajte.
Placky z cukiet a sladkej kukurice
Neváhajte osláviť začiatok víkendu týmito sladkými cuketovo-kukuričnými plackami! Sú perfektnou prílohou k akémukoľvek jedlu, ale servírovať ich môžete aj samotné ako hlavný chod. Sú nadité zeleninou, bylinkami a korením, a len samotná vôňa, ktorá sa z nich line, vás zvedie k tomu, aby ste ich ochutnali.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky sladkej kukurice
- 2 stredné/veľké cukety, umyté a nastrúhané
- 3 veľké stonky jarnej cibuľky, orezané a nakrájané na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, orezané a nakrájané na kocky
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 a 1/2 lyžičky drvenej rasce
- soľ a korenie na dochutenie
- malá hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, rozmarín, oregano), nahrubo nasekaných
- 1 vajce
- 1 a 1/2 hrnčeka ovsenej múky
- kokosový olej
- kyslá smotana na podávanie
Postup
- Plech na pečenie vyložte dvojitou vrstvou papierovej utierky a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte kukuricu s nastrúhanou cuketou.
- Pridajte zostávajúcu zeleninu, korenie, jarnú cibuľku, stopkový zeler, sušený cesnak, rascu, soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky, premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte vajcia a premiešajte.
- Pridajte ovsenú múku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Zahrejte 2 lyžice kokosového oleja vo veľkej panvici, kým sa úplne nerozpustí.
- Rukami naberte cca 3 vrchovaté polievkové lyžice zmesi, v dlaniach zľahka vytvarujte okrúhlu placku a vložte do rozpáleného oleja.
- Vymažte na najvyššom stupni 1-2 minúty z každej strany alebo do zlatohneda a chrumkava.
- Opakujte so zvyšnou zmesou.
- Po každej placičke dolievajte kokosový olej.
- Hotové placky vyberte z panvice a položte na pripravený plech s papierovou utierkou, aby mohli odkvapkať.
- Servírujte s kyslou smotanou, posypte bylinkami a ihneď podávajte.
Zavarte si s nami cuketu : nie je jednoduchší spôsob, ako si ju uchovať po celý rok!
Ďalšie zaujímavé vlastnosti cukety
- Cuketa plodí po celé leto , pokiaľ má dostatok vlahy.
- Dorastá do pomerne veľkých rozmerov, zvláštnosťou nie je ani 5 kg cuketa.
- Najlepšie pre konzumáciu sú ale cukety od 20-30 cm .
- Staršie a väčšie cukety majú silnejšiu šupku, ktorá pri tepelnej úprave stvrdne a je ťažko stráviteľná.
- Semená veľkých cukiet je dobré odstrániť.
- Naproti tomu menšie a stredné cukety je možné konzumovať aj so šupkou.
- Pred tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíľu odležať .
- Orosí sa a vylúči tak časť prebytočnej vody.
- Pri príprave cukety pridajte vždy aspoň trochu oleja , lepšie sa vstrebe vitamín A.
A ako vám naše recepty na cuketové fašírky chutili? Napíšte nám do komentárov!