Recepty na zemiaky so syrom sedemkrát inak. Výborná príloha ale aj hlavné jedlo

Na prípravu nie sú príliš zložité a pritom dokážu poskytnúť skutočný chuťový zážitok.

O čom je reč? O zemiakoch.

Ak zemiaky doplníte strúhaným syrom a zapečiete, potom máte dokonalú prílohu k mäsu, výdatný obed alebo teplú večeru.

Predsvedčte sa sami a vyskúšajte niektorý z našich receptov na syrové zemiaky.

Gratinované zemiaky so smotanou a syrom

Keď nie je čas na zdĺhavú prípravu obeda, potom prichádza na rad jednoduchý recept, akým sú napríklad aj zemiaky zapečené so smotanou a syrom. Toto jedlo ocenia aj vegetariáni.

Ingrediencie

  • zemiaky
  • maslo
  • 1 téglik sladkej smotany
  • 170 g tvrdého syra Ementál
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok

Postup

  • Zemiaky umyjeme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  • Zapekaciu misku vymastíme maslom a do nej navrstvíme nakrájané zemiaky.
  • Osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok.
  • Smotanu nalejeme do nádoby a pridáme do nej nastrúhaný syr a všetko nalejeme na zemiaky.
  • Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia a dáme piecť zemiaky asi na 40 minút.
Zapečené syrové zemiaky so smotanou.
Zdroj: hikendip.com

Vyskúšajte aj tieto zapečené francúzske zemiaky . Ideálne na rodinný obed.

Zapečené chrumkavé zemiaky so syrom a šunkou

Recepty na syrové zemiaky môžeme doplniť aj zeleninou. Chutnou variantou je mäsitá červená paprika, ktorú doplníme šunkou. Namiesto šunky môžete využiť napríklad slaninu.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 15dkg šunky
  • soľ, korenie
  • 100g údeného syra
  • 250 ml smotany
  • Olivový olej

Postup

  1. Surové zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Papriku a šunku nakrájame na prúžky.
  3. Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
  4. Zapekaciu misku vymažeme olivovým olejom a poukladáme zmesou zemiakov, papriky, syra a šunky.
  5. Všetko zalejeme smotanou.
  6. Dáme asi na 1 hodinu piecť do rúry na 180 °C.
Šunkovo-syrové zemiaky zapekané v mise.
Zdroj: lavenderandmacarons.com

Ak chcete mať zemiaky rýchlejšie upečené, najprv si ich predvarte. Potom už ich stačí zapekať cca 20 minút.

Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a syrom

Jemné kuracie mäso a syr sú východiskovými prísadami jedla, ktoré môžete pripraviť na teplú večeru alebo ako ľahký obed.

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g kuracieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 1 téglik sladkej smotany
  • 150 g syra Eidam
  • 100 g syra Niva
  • olej
  • grilovacie korenie

Postup

  • Zemiaky umyjeme a ošúpeme a spoločne s cibuľou a paprikou nakrájame na kolieska.
  • Pekáčik vymastíme olejom a dno poukladáme nakrájanými zemiakmi.
  • Na zemiaky položíme plátky kuracieho mäsa, ktoré posypeme grilovacím korením a soľou.
  • Na mäso navrstvíme cibuľu a papriku.
  • Posledná bude vrstva zemiakov.
  • Dáme piecť do rúry asi na 30 minút.
  • Potom ešte zmes v pekáčiku zalejeme smotanou zmiešanou s nastrúhaným eidamom a nivou.
  • Pečieme domäkka.
Zapekané zemiaky s kuracím mäsom a smotanou.
Zdroj: skinnytaste.com

Tip: K týmto zapečeným špecialitám môžete využiť elektrické zapekacie panvice. Zistite viac v teste elektrických panvíc na pečenie .

Pečené zemiaky v šupke so syrom

Na tejto dobrote si určite pochutí celá vaša rodina. Pečený plnený zemiak syrom je skutočnou lahôdkou.

Ingrediencie

  • 1kg zemiakov
  • 50g eidamu/goudy
  • Lyžica masla
  • 1 lyžica majonézy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica nasekaného koriandra
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup

  • Najprv umyte zemiaky a urobte do nich niekoľko vpichov vidličkou.
  • Bambory umiestnite na plech a pečte pri 180 ° C po dobu 45 minút.
  • Medzitým nastrúhajte syr, zmiešajte ho s majonézou, maslom, cesnakom a koriandrom.
  • Zemiaky nechajte vychladnúť.
  • Potom do zemiakov urobte rezy, do ktorých dáte vždy trochu syrovej zmesi.
  • Nakoniec vložte plnený zemiak ešte na pár minút do rúry a potom podávajte.
Zapečené zemiaky v šupke so syrovou náplňou.
Zdroj: mommyshomecooking.com

Ďalšími receptami na zapečené zemiaky v rúre sa môžete inšpirovať, pokiaľ ste si tu nevybrali. Máme päť ďalších!

Pečené zemiaky so syrom a slaninou

Anglická slanina sa vyrába z bravčového boku, ktorý je vykostený, preto neobsahuje rebrá ani chrupavky. Je vhodná na zapekanie, pretože pokrmu dodá svoju charakteristickú chuť.

Ingrediencie

  • 1 kg surových zemiakov
  • 200 g anglickej slaniny
  • 400 g syra Eidam
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej
  • korenie

Postup

  • Zemiaky najprv ošúpte a nakrájajte na plátky.
  • Potom ich osoľte a okoreňte.
  • Pekáčik si vymažte tukom a na dno poskladajte polovicu nakrájaných a osolených zemiakov.
  • Na zemiaky navrstvite plátky slaniny a plátky syra.
  • Poslednú vrstvu tvoria opäť zemiaky.
  • Smotanu zmiešajte s rozšľahaným vajcom a potom nalejte na zemiaky v pekáčiku.
  • Dajte zapiecť do rúry na 180 ° C cca na 45 minút.
Zapečené slaninové zemiaky so smotanou a vajcami.
Zdroj: bildderfrau.de

Zemiakové placky so syrom

Vyskúšajte tento výborný recept. Placky sa skvele hodia nielen ako príloha k pokrmom, ale napríklad aj ako chuťovka na párty.

Ingrediencie

  • 6 väčších zemiakov
  • 3-4 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2ks vajec
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • Štipka korenia
  • 85g syra
  • Olivový olej na vyprážanie
  • Kyslá smotana na servírovanie

Postup

  • Najprv nakrájajte syr na tenké štvorčeky a jemne nakrájajte jarnú cibuľku.
  • Zemiaky nastrúhajte a namočte na 10 minút do studenej vody. Potom sceďte a vytlačte všetku vodu.
  • Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, jarnú cibuľku, cesnak, vajcia, múku, soľ a korenie.
  • Na panvici rozpáľte olivový olej. Stačí vždy 1 polievková lyžica zmesi, ktorú rozprestrite do strán, doprostred položíte kúsok syra a prikryjete ďalšou troškou zemiakovej zmesi.
  • Zemiačiky stačí smažiť cca 3-5 minút do zlatista. Hotové placky utrite do papierového obrúska a podávajte s lyžicou kyslej smotany.
Zemiaky so syrom.
Zdroj: natashaskitchen.com

Zemiaková kaša so syrom

Snáď každý miluje zemiakovú kašu od mamičky či od babičky. Vyskúšajte si ju uvariť aj vy a to s prídavkom syra.

Ingrediencie

  • 2,5kg zemiakov
  • 100g syra
  • 80g masla
  • 0,5l mlieka
  • Soľ

Postup

  • Zemiaky očistite a olúpte. Potom nakrájajte na väčšie kúsky a dajte variť do osolenej vody.
  • Keď sú zemiaky mäkké, zlejte vodu a rozmixujte do kaše.
  • Nastrúhaný syr rozmiešajte s mliekom a postupne zašľahajte do rozmixovaných zemiakov.
  • Potom čo vám vznikne hladká kaša, nakoniec osoľte a môžete servírovať.
Zemiaková kaša ako príloha k mäsu.
Zdroj: potatogoodness.com

K zemiakom sa hodia zapekacie omáčky , ktorými ich prelievame.

Za najjednoduchšie sa dá považovať trochu mlieka, smotany alebo kyslej smotany, ktoré používame buď samostatne, alebo dochutené korením, horčicou či ďalšími koreniacimi prípravkami.

Ďalšou vhodnou zapekacou omáčkou je vopred uvarený bešamel z tuku, múky a mlieka alebo vývaru. Bešamel sa dá rôzne dochucovať a dochutenie môžeme použiť aj pri zemiakoch.

Aj zo samotného syra, najmä z niekoľkých druhov syrov, môžeme pripraviť syrovú omáčku ich rozpustením v mlieku alebo smotane a po dochutení použiť na zapekanie.

V hubárskej sezóne si môžete pripraviť napríklad zapečené zemiaky s hubami . Ak sa vám nechce tak dlho čakať, potom je možné použiť aj kupované šampiňóny.

Ako zapekať zemiaky?

Zapekať môžeme zemiaky varené aj surové, oboje nakrájané na plátky alebo nahrubo nastrúhané. Varené stačí zapekať oveľa kratšiu dobu, po zapečení sú zaručene mäkké a mäkšiu konzistenciu si tiež udržujú aj po zapečení.

Surové zemiaky vyžadujú na prepečenie najmenej 45-50 minút, po upečení však bývajú chrumkavejšie. Pri príprave môžeme zvoliť aj kompromis, kedy zemiaky uvaríme do polomäkka.

Pred varením ich nemusíme lúpať, môžeme ich uvariť v šupke a olúpať až po uvarení. Lúpeme iba staré zemiaky a zemiaky surové. Ani surové zemiaky, ktoré majú peknú šupku nemusíme lúpať, ale šupku musíme dôkladne umyť pod vodou kefkou.

Zemiaky môžeme zapekať takmer so všetkými druhmi syrov a podľa receptu alebo chuti ich dopĺňať ďalšími ingredienciami.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.