Šesť receptov a šesť dôvodov, prečo si špenátové gnocchi jednoducho musíte zamilovať! Ochutnajte ich

Milujete taliansku kuchyňu a jej špeciality?

Potom si s nami pripravte recepty na mäkké zemiakové gnocchi so špenátom.

Konzistencia týchto pokrmov vás vynesie do siedmeho neba!

Ktorý z nich si pripravíte ako prvý?

Gnocchi so špenátom a parmezánom

Tento jednoduchý recept na parmezánové špenátové halušky je hotový za menej ako 30 minút a navyše zašpiníte len jediný hrniec! Vyskúšajte aj ďalšie ideálne pokrmy pre rušný pracovný týždeň s našimi receptami z jedného hrnca .

Čo budeme potrebovať

  • 450 h zemiakových nokov
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1-2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu (nahrubo nasekaného)
  • soľ
  • korenie
  • 250 g strúhaného parmezánu

Postup

  • Gnocchi uvarte podľa návodu na obale. Sceďte, dajte bokom a prázdny hrniec vráťte na sporák.
  • Na strednú teplotu rozpustite maslo.
  • Pridajte k maslu cesnak a restujte asi minútu, kým sa cesnak nerozvonia.
  • Do masla pridajte múku a šľahajte, aby vznikla zápražka. Varte asi 30 sekúnd.
  • Do zápražky pomaly prilievajte mlieko a za stáleho šľahania rozmiešajte hrudky.
  • Varte 3–4 minúty, kým omáčka nezačne hustnúť.
  • Nakrájaný špenát vmiešame do omáčky a varíme ďalšie 3-4 minúty, kým špenát nezvädne a omáčka nezhustne.
  • Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  • Odstráňte hrniec z platne.
  • Do omáčky pridáme parmezán a premiešame.
  • Uvarené halušky vráťte do omáčky a premiešajte, aby sa spojili. Ihneď podávajte.
Tanier plný krémových nokov obalených v smotane a špenáte.
Zdroj: lifeasastrawberry.com

Krémové špenátové gnocchi s kuracím mäsom

Tieto smotanové kuracie halušky so špenátom sú ideálnym jedlom pre rodinnú večeru, pretože je pripravená za menej ako 20 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia
  • 2 lyžice múky
  • 235 ml kuracieho vývaru
  • 180 ml hustej smotany
  • 280 g vareného kuracieho mäsa
  • 200 g strúhaného parmezánu
  • 450 g nokov
  • 30 g čerstvého špenátu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Do veľkej panvice pridajte maslo, olivový olej a nasekaný cesnak a varte na miernom ohni 3–4 minúty, kým cesnak nezmäkne, ale nesfarbí sa.
  • Pridajte talianske korenie a múku, dobre premiešajte.
  • Pomaly prilievajte kurací vývar a šľahajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkej zmesi.
  • Varte 5-7 minút, kým omáčka nezhustne.
  • Po uvarení pridajte nakrájané kuracie mäso, smotanu a nastrúhaný parmezán. Zmes necháme na miernu teplotu prevariť.
  • Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s vodou.
  • Akonáhle sa varí, pridajte soľ, potom halušky. Varte, kým halušky nevyplávajú na povrch.
  • Scedené halušky pridáme do omáčky, dochutíme soľou a korením.
  • Nakoniec vmiešame špenát a necháme v horúcej omáčke zavädnúť.
  • Podávajte s extra parmezánom a čiernym korením posypaným cez gnocchi.

Aby ste si mohli užiť delikátnu chuť tohto pokrmu je potrebné mať kvalitné kuchynské vybavenie. V tomto prípade je to spoľahlivá oceľová panvica , ktorá vám bude po ruke pri každom takom varení! Pozrite sami na našu recenziu a presvedčte sa, že lepších panvíc nie je!

Miska plná mäkkých domácich nokov s kuracím amsom a špenátom.
Zdroj: sprinklesandsprouts.com

Gnocchi so špenátom a hubami

Smotanové špenátové a hubové gnocchi sú perfektným samostatným bezmäsitým jedlom, alebo ich môžete podávať ako výdatnú prílohu napríklad k našim hovädzím rezančekom na šesť rôznych spôsobov .

Čo budeme potrebovať

Na huby

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 230 g húb
  • soľ
  • korenie

Na halušky

  • 450 g zemiakových nokov
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 23840 hustej smotany
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky talianskeho korenia
  • 1/2 lyžičky údené papriky
  • 145 g čerstvého špenátu
  • štipka soli
  • hrubo mleté čierne korenie
  • štipka chilli

Postup

  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici.
  • Nakrájané huby (ochutené soľou a korením), varte na vysokú teplotu asi 1 až 2 minúty, kým ľahko nezhnednú a nezmäknú.
  • Polovicu uvarených húb vyberieme z panvice na tanier.
  • Do rovnakej panvice s polovicou varených húb pridajte nevarené zemiakové halušky, kurací vývar, hustú smotanu, mletý cesnak, talianske korenie, údenú papriku a štipku soli.
  • Na strednú teplotu privedieme do varu a všetko dobre premiešame.
  • Prikryte pokrievkou a nechajte halušky variť asi 5 minút na strednú teplotu, zatiaľ čo sa omáčka varí.
  • Pridajte čerstvý špenát a varte za častého miešania 5 minút, kým špenát nezvädne podľa vašich predstáv. Varte dlhšie, ak chcete hustejšiu omáčku.
  • Dochuťte ešte soľou, čerstvo mletým hrubým čiernym korením, chilli a podľa chuti údenú paprikou.
  • Navrch dajte zvyšnú polovicu uvarených húb.
Najlepšia kombinácia čerstvých húb a zemiakových nokov v jednej miske.
Zdroj: cooktoria.com

Gnocchi zo špenátu a ricotty

Tieto luxusné halušky so špenátom a ricottou sú ľahké a zároveň bohaté vo svojej chuti. Ako najlepšie so syrom ricotta uvariť sa dočítate v našom špeciálnom článku o tomto všestrannom syre.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g špenátu
  • malá hrsť petržlenových listov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 140 g ricotty
  • 85 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • olivový olej
  • rukola

Postup

  • Špenát dajte do veľkej misy a zalejte vriacou vodou. Nechajte ho na 2 minúty zvädnúť a potom dôkladne sceďte.
  • Nechajte ho vychladnúť a potom z neho vytlačte čo najviac vody. Jemne ho nakrájajte.
  • Do veľkej misy dajte špenát, petržlen, cesnak, ricottu, múku, vajcia, syr a nastrúhaný muškátový oriešok a dochuťte soľou a korením.
  • Pomocou vidličky veľmi dôkladne zmes premiešajte.
  • Mokrými rukami tvoríme zo zmesi guličky veľkosti vlašského orecha. Umiestnite na veľký tanier alebo tácku a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
  • Priveďte do varu veľký hrniec s vodou.
  • Znížte teplotu na strednú a vkladajte naraz asi 8-10 nokov.
  • Keď gnocchi vyplávajú hore, dajte im ešte asi 1 minútu, potom ich vyberte dierovanou lyžicou.
  • Noky podávajte na teplých tanieroch pokvapkané olivovým olejom a posypané rukolou a parmezánom.
Svietivo zelené halušky vyrobené zo špenátu a jemného syra.
Zdroj: foodwithfeeling.com

Gnocchi s lososom a špenátom

Krehké zemiakové halušky a šťavnaté kúsky údeného lososa premiešané v bohatej, cesnakovo-smotanovej omáčke s jemným letným špenátom a sviežou šťavou z citróna. Pochutnajte si na losose na sedem rôznych spôsobov s našimi receptami!

Čo budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • 200 g špenátu
  • 1½ lyžice olivového oleja
  • 400 g nokov
  • 115 ml hustej smotany
  • 100 g údeného lososa
  • soľ
  • mleté korenie

Postup

  • Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Cesnak olúpte a nastrúhajte najemno alebo prelisujte.
  • Kôru z citróna nastrúhajte najemno.
  • Špenát umyte a nakrájajte nadrobno.
  • Zahrejte strednú panvicu na strednú teplotu, potom nalejte ½ lyžice olivového oleja a pridajte cibuľu.
  • Vymažte 5 minút za častého miešania, kým nebude lesklá. Pokiaľ cibuľa začne hnednúť, stiahnite teplotu a pridajte trošku vody.
  • Pridajte cesnak a špenát do panvice a varte 4 minúty, kým špenát nezvädne.
  • Zatiaľ čo sa špenát varí, rozohrejte hlbokú panvicu alebo wok na strednú teplotu a pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
  • Pridajte halušky a opekajte ich 4–5 minút za častého miešania, kým halušky nezezlátnu.
  • Keď sa špenát varí, pridajte k nemu citrónovú kôru, polovicu smotany a šťavu z polovice citróna.
  • Miešajte a zvýšte teplotu, aby zmes začala jemne bublať.
  • Pridajte gnocchi a natrhaného údeného lososa.
  • Všetko prehrievajte 2 minúty. Ochutnajte a pridajte soľ alebo korenie.
  • Podávajte posypané čiernym korením a mesiačikmi citróna.
Jemná omáčka obalená okolo zemiakových nokov doplnené lososom.
Zdroj: sprinklesandsprouts.com

Zapečené špenátové gnocchi v syrovej omáčke

Krehké halušky zaliate v syrovo-paradajkovej omáčke, doplnené čerstvým špenátom a zapečené v jeden lahodný pokrm je to, čo chcete servírovať, ako slávnostný obed.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • štvrtina cibule (nasekaná)
  • 1 veľký strúčik cesnaku (nasekaný alebo nakrájaný na tenké plátky)
  • 340 g paradajkového pyré
  • 125 ml vývaru alebo vody
  • natrhaná bazalka
  • 60 g syra mascarpone
  • 1/2 lyžičky soli
  • 450 g zemiakových nokov
  • hrsť baby špenátu
  • 230 gramov čerstvých plátkov mozzarelly
  • parmezán

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Zahrejte olivový olej na stredne nízkej teplote.
  • Pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nebude priesvitná a voňavá.
  • Pridajte pretlak a vodu alebo vývar, všetko priveďte k miernemu varu.
  • Pridajte natrhanú bazalku, mascarpone a soľ.
  • Pridajte halušky a špenát.
  • Miešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo omáčkou.
  • Navrch dajte plátky mozzarelly a posypte parmezánom.
  • Pečte 15-20 minút, kým syrová zmes na povrchu nebude mazľavá a svetlo zlatohnedá.
  • Podávajte s bazalkou.
Miska plná lahodnej kombinácie troch syrov a mäkkých zemiakových nokov.
Zdroj: twokooksinthekitchen.com

Tipy, čo si dať k gnocchi?

  • Turecký chlieb
  • Opečené bagety s cesnakovým maslom
  • Focacciu (tú si môžete pripraviť podľa nášho receptu )
  • Šalát z pečenej repy so syrom feta s píniovými orieškami (alebo skúste naše varianty na repné šaláty )
  • Šalát caprese
  • Šalát z rukoly so sladkokyslou zálievkou
  • Šopský šalát
  • Varené zelené fazuľky
  • Pečená špargľa s citrónovou omáčkou s tahini
  • Rolády s grilovaným baklažánom, prosciuttom a mozzarellou
  • Kačacie prsia preliate pomarančovou omáčkou (ďalšiu inšpiráciu, ako prsia pripraviť nájdete u nás)
  • Bravčovú kotletu
  • Rib Eye Steak
  • Pečené jahňacie kotlety so zeleninou
  • Morské plody

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.