Milujete taliansku kuchyňu a jej špeciality?
Potom si s nami pripravte recepty na mäkké zemiakové gnocchi so špenátom.
Konzistencia týchto pokrmov vás vynesie do siedmeho neba!
Ktorý z nich si pripravíte ako prvý?
Gnocchi so špenátom a parmezánom
Tento jednoduchý recept na parmezánové špenátové halušky je hotový za menej ako 30 minút a navyše zašpiníte len jediný hrniec! Vyskúšajte aj ďalšie ideálne pokrmy pre rušný pracovný týždeň s našimi receptami z jedného hrnca .
Čo budeme potrebovať
- 450 h zemiakových nokov
- 2 polievkové lyžice masla
- 1-2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 polievkové lyžice múky
- 300 ml mlieka
- 400 g čerstvého špenátu (nahrubo nasekaného)
- soľ
- korenie
- 250 g strúhaného parmezánu
Postup
- Gnocchi uvarte podľa návodu na obale. Sceďte, dajte bokom a prázdny hrniec vráťte na sporák.
- Na strednú teplotu rozpustite maslo.
- Pridajte k maslu cesnak a restujte asi minútu, kým sa cesnak nerozvonia.
- Do masla pridajte múku a šľahajte, aby vznikla zápražka. Varte asi 30 sekúnd.
- Do zápražky pomaly prilievajte mlieko a za stáleho šľahania rozmiešajte hrudky.
- Varte 3–4 minúty, kým omáčka nezačne hustnúť.
- Nakrájaný špenát vmiešame do omáčky a varíme ďalšie 3-4 minúty, kým špenát nezvädne a omáčka nezhustne.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Odstráňte hrniec z platne.
- Do omáčky pridáme parmezán a premiešame.
- Uvarené halušky vráťte do omáčky a premiešajte, aby sa spojili. Ihneď podávajte.

Krémové špenátové gnocchi s kuracím mäsom
Tieto smotanové kuracie halušky so špenátom sú ideálnym jedlom pre rodinnú večeru, pretože je pripravená za menej ako 20 minút.
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (mleté)
- 1/2 lyžičky talianskeho korenia
- 2 lyžice múky
- 235 ml kuracieho vývaru
- 180 ml hustej smotany
- 280 g vareného kuracieho mäsa
- 200 g strúhaného parmezánu
- 450 g nokov
- 30 g čerstvého špenátu
- soľ
- korenie
Postup
- Do veľkej panvice pridajte maslo, olivový olej a nasekaný cesnak a varte na miernom ohni 3–4 minúty, kým cesnak nezmäkne, ale nesfarbí sa.
- Pridajte talianske korenie a múku, dobre premiešajte.
- Pomaly prilievajte kurací vývar a šľahajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkej zmesi.
- Varte 5-7 minút, kým omáčka nezhustne.
- Po uvarení pridajte nakrájané kuracie mäso, smotanu a nastrúhaný parmezán. Zmes necháme na miernu teplotu prevariť.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s vodou.
- Akonáhle sa varí, pridajte soľ, potom halušky. Varte, kým halušky nevyplávajú na povrch.
- Scedené halušky pridáme do omáčky, dochutíme soľou a korením.
- Nakoniec vmiešame špenát a necháme v horúcej omáčke zavädnúť.
- Podávajte s extra parmezánom a čiernym korením posypaným cez gnocchi.
Aby ste si mohli užiť delikátnu chuť tohto pokrmu je potrebné mať kvalitné kuchynské vybavenie. V tomto prípade je to spoľahlivá oceľová panvica , ktorá vám bude po ruke pri každom takom varení! Pozrite sami na našu recenziu a presvedčte sa, že lepších panvíc nie je!

Gnocchi so špenátom a hubami
Smotanové špenátové a hubové gnocchi sú perfektným samostatným bezmäsitým jedlom, alebo ich môžete podávať ako výdatnú prílohu napríklad k našim hovädzím rezančekom na šesť rôznych spôsobov .
Čo budeme potrebovať
Na huby
- 1 lyžica olivového oleja
- 230 g húb
- soľ
- korenie
Na halušky
- 450 g zemiakových nokov
- 120 ml kuracieho vývaru
- 23840 hustej smotany
- 4 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1/2 lyžičky talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 145 g čerstvého špenátu
- štipka soli
- hrubo mleté čierne korenie
- štipka chilli
Postup
- Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici.
- Nakrájané huby (ochutené soľou a korením), varte na vysokú teplotu asi 1 až 2 minúty, kým ľahko nezhnednú a nezmäknú.
- Polovicu uvarených húb vyberieme z panvice na tanier.
- Do rovnakej panvice s polovicou varených húb pridajte nevarené zemiakové halušky, kurací vývar, hustú smotanu, mletý cesnak, talianske korenie, údenú papriku a štipku soli.
- Na strednú teplotu privedieme do varu a všetko dobre premiešame.
- Prikryte pokrievkou a nechajte halušky variť asi 5 minút na strednú teplotu, zatiaľ čo sa omáčka varí.
- Pridajte čerstvý špenát a varte za častého miešania 5 minút, kým špenát nezvädne podľa vašich predstáv. Varte dlhšie, ak chcete hustejšiu omáčku.
- Dochuťte ešte soľou, čerstvo mletým hrubým čiernym korením, chilli a podľa chuti údenú paprikou.
- Navrch dajte zvyšnú polovicu uvarených húb.

Objavte podobné tipy
Gnocchi zo špenátu a ricotty
Tieto luxusné halušky so špenátom a ricottou sú ľahké a zároveň bohaté vo svojej chuti. Ako najlepšie so syrom ricotta uvariť sa dočítate v našom špeciálnom článku o tomto všestrannom syre.
Čo budeme potrebovať
- 200 g špenátu
- malá hrsť petržlenových listov
- 1 strúčik cesnaku
- 140 g ricotty
- 85 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- olivový olej
- rukola
Postup
- Špenát dajte do veľkej misy a zalejte vriacou vodou. Nechajte ho na 2 minúty zvädnúť a potom dôkladne sceďte.
- Nechajte ho vychladnúť a potom z neho vytlačte čo najviac vody. Jemne ho nakrájajte.
- Do veľkej misy dajte špenát, petržlen, cesnak, ricottu, múku, vajcia, syr a nastrúhaný muškátový oriešok a dochuťte soľou a korením.
- Pomocou vidličky veľmi dôkladne zmes premiešajte.
- Mokrými rukami tvoríme zo zmesi guličky veľkosti vlašského orecha. Umiestnite na veľký tanier alebo tácku a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou.
- Znížte teplotu na strednú a vkladajte naraz asi 8-10 nokov.
- Keď gnocchi vyplávajú hore, dajte im ešte asi 1 minútu, potom ich vyberte dierovanou lyžicou.
- Noky podávajte na teplých tanieroch pokvapkané olivovým olejom a posypané rukolou a parmezánom.

Gnocchi s lososom a špenátom
Krehké zemiakové halušky a šťavnaté kúsky údeného lososa premiešané v bohatej, cesnakovo-smotanovej omáčke s jemným letným špenátom a sviežou šťavou z citróna. Pochutnajte si na losose na sedem rôznych spôsobov s našimi receptami!
Čo budeme potrebovať
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 citrón
- 200 g špenátu
- 1½ lyžice olivového oleja
- 400 g nokov
- 115 ml hustej smotany
- 100 g údeného lososa
- soľ
- mleté korenie
Postup
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Cesnak olúpte a nastrúhajte najemno alebo prelisujte.
- Kôru z citróna nastrúhajte najemno.
- Špenát umyte a nakrájajte nadrobno.
- Zahrejte strednú panvicu na strednú teplotu, potom nalejte ½ lyžice olivového oleja a pridajte cibuľu.
- Vymažte 5 minút za častého miešania, kým nebude lesklá. Pokiaľ cibuľa začne hnednúť, stiahnite teplotu a pridajte trošku vody.
- Pridajte cesnak a špenát do panvice a varte 4 minúty, kým špenát nezvädne.
- Zatiaľ čo sa špenát varí, rozohrejte hlbokú panvicu alebo wok na strednú teplotu a pridajte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte halušky a opekajte ich 4–5 minút za častého miešania, kým halušky nezezlátnu.
- Keď sa špenát varí, pridajte k nemu citrónovú kôru, polovicu smotany a šťavu z polovice citróna.
- Miešajte a zvýšte teplotu, aby zmes začala jemne bublať.
- Pridajte gnocchi a natrhaného údeného lososa.
- Všetko prehrievajte 2 minúty. Ochutnajte a pridajte soľ alebo korenie.
- Podávajte posypané čiernym korením a mesiačikmi citróna.

Zapečené špenátové gnocchi v syrovej omáčke
Krehké halušky zaliate v syrovo-paradajkovej omáčke, doplnené čerstvým špenátom a zapečené v jeden lahodný pokrm je to, čo chcete servírovať, ako slávnostný obed.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- štvrtina cibule (nasekaná)
- 1 veľký strúčik cesnaku (nasekaný alebo nakrájaný na tenké plátky)
- 340 g paradajkového pyré
- 125 ml vývaru alebo vody
- natrhaná bazalka
- 60 g syra mascarpone
- 1/2 lyžičky soli
- 450 g zemiakových nokov
- hrsť baby špenátu
- 230 gramov čerstvých plátkov mozzarelly
- parmezán
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zahrejte olivový olej na stredne nízkej teplote.
- Pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nebude priesvitná a voňavá.
- Pridajte pretlak a vodu alebo vývar, všetko priveďte k miernemu varu.
- Pridajte natrhanú bazalku, mascarpone a soľ.
- Pridajte halušky a špenát.
- Miešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo omáčkou.
- Navrch dajte plátky mozzarelly a posypte parmezánom.
- Pečte 15-20 minút, kým syrová zmes na povrchu nebude mazľavá a svetlo zlatohnedá.
- Podávajte s bazalkou.

Tipy, čo si dať k gnocchi?
- Turecký chlieb
- Opečené bagety s cesnakovým maslom
- Focacciu (tú si môžete pripraviť podľa nášho receptu )
- Šalát z pečenej repy so syrom feta s píniovými orieškami (alebo skúste naše varianty na repné šaláty )
- Šalát caprese
- Šalát z rukoly so sladkokyslou zálievkou
- Šopský šalát
- Varené zelené fazuľky
- Pečená špargľa s citrónovou omáčkou s tahini
- Rolády s grilovaným baklažánom, prosciuttom a mozzarellou
- Kačacie prsia preliate pomarančovou omáčkou (ďalšiu inšpiráciu, ako prsia pripraviť nájdete u nás)
- Bravčovú kotletu
- Rib Eye Steak
- Pečené jahňacie kotlety so zeleninou
- Morské plody