Rozmýšľate, čo svojim deťom pripravíte na desiatu?
Potom vyskúšajte naše recepty na banánové muffiny 6x inak!
Sú jednoduché na prípravu a skvele chutia.
Máme pre vás varianty s Nutellou, bez lepku aj s kokosom.
Tak poďme na to!
Banánové muffiny plnené Nutellou
Neuveriteľne jemné a vláčne muffiny z banánov plnené božskou Nutellou si jednoducho musíte zamilovať! Je to tie najchutnejšie raňajky pre chladné zimné rána.
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky rozpusteného masla
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 3 veľmi zrelé roztlačené banány
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1/8 lyžičky soli alebo štipka
- 1 vajce izbovej teploty
- 1 šálka Nutelly
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami a dajte bokom.
- Vo veľkej miske roztlačte vidličkou tri zrelé banány.
- Pridajte rastlinný olej, kryštálový cukor, trstinový cukor, vajcia, vanilkový extrakt a rozpustené maslo.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nezapracuje.
- Pridajte hladkú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Naplňte každý košíček cestom do polovice.
- Pridajte 1-2 polievkové lyžice Nutelly do každého košíčka a potom naplňte každý košíček cestom asi do ¾.
- Pečte 17 minút.
- Než si muffin pochutnáte, nechajte asi 5 minút vychladnúť.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na sladké dezerty z banánov ! Raz ochutnáte a už nebudete môcť prestať.
Kávové muffiny s banánmi a škoricovou posýpkou
Luxusné muffiny s chuťou kávy, banánov a škorice sú dokonale vláčne a stopercentne si ich obľúbite. Ich príprava je navyše neuveriteľne jednoduchá!
Čo budete potrebovať
Na muffiny:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička instantnej kávy alebo espressa
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky škorice
- ½ lyžičky muškátového orieška
- 110 g masla, rozpusteného
- ¾ šálky kryštálového cukru
- ¼ šálky trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice oleja neutrálnej chuti
- 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo extraktu
- 2 veľké, veľmi zrelé banány, roztlačené
- ½ šálky cmaru
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička instantnej kávy alebo espressa
- ⅔ šálky cukru
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- 110 g masla, rozpusteného
- práškový cukor, na posypanie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C a vyložte formu na 12 muffinov papierovými košíčkami.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, instantnú kávu, soľ a korenie.
- V inej mise ušľahajte rozpustené maslo a cukry do hladka.
- Pridajte vajcia, vanilkový extrakt, olej a roztlačené banány a premiešajte do hladka.
- Do maslovej zmesi pridajte polovicu múčnej zmesí, potom celé cmar a nakoniec zvyšnú polovicu múčnej zmesi.
- Po každom pridaní cesto jemne premiešajte.
- Snažte sa nepremiešať!
- Cesto naložte do pripravenej formy na muffiny a potom na každý muffin nasypte posýpku.
- Tú si pripravíte tak, že zmiešate múku, instantnú kávu, cukor, škoricu a štipku soli.
- Pridajte rozpustené maslo a zmes miešajte, kým nebude mať konzistenciu drobenky.
- Pečte 20–25 minút, alebo kým muffiny po okrajoch a uprostred nezezlátnu.
- Po miernom vychladnutí muffiny poprášte práškovým cukrom.
- Nechajte vychladnúť na mriežke a uchovávajte zakryté pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe po dobu až jedného týždňa.

Zdravé banánové muffiny zo špaldovej múky
Tieto muffiny z banánov a špaldovej múky sú nielen zdravé, ale aj chutné. Sú ideálne ako raňajky či desiata na cesty. Špaldová múka je navyše lepšie stráviteľná ako pšeničná a je vysoko výživná, takže tým vašim deťom iba prospejete.
Čo budete potrebovať
- 1 a ½ šálky špaldovej múky
- 1 šálka mandľovej múčky
- ½ šálky trstinového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky tekvicového korenia
- 2 veľké vajcia
- 1 téglik bieleho nesladeného jogurtu
- ⅔ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 roztlačené zrelé banány
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
- Formu na muffiny buď vymažte maslom či olivovým olejom, alebo vyložte formu papierovými košíčkami na muffiny.
- Do veľkej misy preosejte špaldovú múku, tekvicové korenie a prášok do pečiva.
- Pridajte mandľovú múku a trstinový cukor a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- V stredne veľkej mise prešľahajte roztlačený banán, olej, jogurt a vajcia.
- Uprostred suchých ingrediencií urobte jamku a nalejte do nej vaječnú zmes.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes naložte do formy alebo košíčkov a vložte do rúry.
- Pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ špajľa nevyjde po zasunutí do stredu muffinu čistá.
- Vyberte muffiny z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, než ich prenesiete na rošt, aby úplne vychladli.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr , kde vám ukážeme, ako si vybrať tú najlepšiu. Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Vegánske bezlepkové muffiny s banánom
Tieto zdravé vegánske muffiny bez lepku sú neuveriteľne ľahké, nadýchané a prirodzene sladené javorovým sirupom. Dokonalá desiata či raňajky, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 200 g banánov
- 180 g konzervovaného kokosového mlieka lite
- 90 g tahini
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml javorového sirupu
- 140 g ovsenej múky
- 120 g ryžovej múky
- 2 lyžice tapiokového škrobu
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Vyložte formu na muffiny 10 papierovými košíčkami na muffiny.
- Do misy pridajte banány a roztlačte ich na kašu.
- Pridajte kokosové mlieko, tahini, jablkový ocot, vanilku a javorový sirup a šľahajte, kým sa všetko nespojí. P
- potom pridajte ovsenú múku, ryžovú múku, zemiakový škrob, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Rozdeľte do 10 košíčkov na muffiny a pečte 5 minút.
- Znížte teplotu na 175 stupňov Celzia a pečte ďalších 22–25 minút, alebo pokiaľ nie je vrch muffinu pružný na dotyk a špáradlo po zasunutí doprostred nevyjde von čisté.
- Nechajte muffiny vo forme 2 minút odležať a potom ich opatrne presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Nechajte si chutiť!

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na bezlepkové buchty , ktoré ocenia nielen celiáciu.
Vyskúšajte bábovku s pomarančovou polevou, rezy z cukiet a čokolády a mnohé ďalšie.
Banánovo-kokosové muffiny
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na muffiny s banánmi, kokosom, vlašskými orechmi a granolou, ktorý sa perfektne hodí na raňajky, desiatu aj dezert.
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 šálka cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 110 g masla, zmäkčeného
- 1 vajce
- 1/4 šálky + 2 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky roztlačených zrelých banánov
- 1/2 šálky nakrájaných zrelých banánov
- 1/2 šálky nakrájaných vlašských orechov
- 1/2 šálky granoly
- 1/2 šálky sladeného strúhaného kokosu + navyše na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Formu na 12 muffinov vyložte papierovými košíčkami na muffiny.
- V mise elektrického mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
- Do zmesi múky a masla pridajte vajcia, mlieko, vanilku a roztlačené banány a dobre premiešajte.
- Do cesta vmiešajte na kocky nakrájané banány, vlašské orechy, granolu a kokos.
- Cesto nalejte do košíčkov na muffiny a naplňte ich do ¾.
- V prípade potreby pridajte kokos navyše.
- Pečte 24–26 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
- Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Užite si ich!

Banánové muffiny s čokoládou
Užite si tieto zdravé muffiny z banánov a čokopecičiek, ktoré sú vláčne, nadýchané a príjemne sladké. Pripravujú sa z medu, celozrnnej múky a gréckeho jogurtu a sú nielen plné živín, ale aj božsky chutia.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky celozrnnej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/3 šálky medu
- 3 lyžice kokosového alebo trstinového cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 3/4 šálky plnotučného bieleho gréckeho jogurtu
- 1 šálka roztlačených zrelých banánov
- 1/4 šálky kokosového oleja, rozpusteného
- 1 šálka čokopecičiek
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Formu na 12 muffinov vyložte papierovými košíčkami a dajte bokom.
- Do strednej misy preosejte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu a dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte med, cukor, vajcia, grécky jogurt a roztlačené banány a miešajte, pokiaľ nebudú ingrediencie úplne zapracované.
- Suchú zmes pridajte k mokrej zmesi a pomocou gumovej stierky miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nepremiešajte.
- Prilejte rozpustený kokosový olej a premiešajte.
- Nakoniec vmiešajte čokopecičky.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených formičiek na muffiny, každú formu naplňte až po vrch.
- Pečte 15 až 18 minút, alebo pokiaľ nie sú vršky nafúknuté, ľahko dozlatista opečené a špáradlo zapichnuté doprostred nevyjde čisté alebo s pár vlhkými omrvinkami.
- Muffiny nechajte chladiť aspoň 5 minút vo forme, než ich prenesiete na rošt
- Vychutnajte si ich teplé alebo ich skladujte v zakrytej nádobe až 2 dni.

Banány sú druhým najpredávanejším ovocím na celom svete. Prečo sú tak populárne? V akých receptoch ich použiť? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o banánoch .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!