5 netradičných receptov na placky s hubami. Vyskúšajte ich všetky!

Klasické fašírky z húb pozná snáď každý.

Ale čo také placky s japonskými hubami enoki?

Alebo napríklad so shiitake, syrom a escalivadou?

Prinášame vám jedinečné recepty na hubové fašírky , o ktorých ste určite ešte nepočuli!

Príprava húb na tradičné hubové fašírky

Na hubové fašírky môžeme použiť všetky druhy mäkkých a zdravých húb, iba muchotrávka ružovka alebo šedivka či bedlami sú lepšie samostatne vyprážané .

Huby do fašírok najskôr trochu podusíme. Tak si z nich pripravíme polotovar, ktorý zbaví huby prebytočnej vody a nám potom umožní skrátiť dobu vyprážania samotných fašírok. Očistené huby nakrájame na plátky a na troche tuku alebo úplne bez tuku ich podusíme do zmäknutia a vydušenia vody.

Môžeme dusiť už na pokrájanej cibuli , ktorá dusením zmäkne.

Hubová zmes na fašírky by mala byť jemnejšia štruktúry, aby sa fašírky pri tvarovaní a vyprážaní nerozpadávali. Z týchto dôvodov sa huby po udusení melú na mäsovom strojčeku , mixovanie nie je vhodné, pretože z húb vznikne príliš kašovitá hmota. Ak si chceme ušetriť prácu s mletím, potom huby veľmi jemne nakrájame alebo nasekáme, čo je trochu rýchlejší spôsob av karbonátkach sa to nakoniec nespozná.

Grécke hubové placky

Huby sú rovnako výživné ako červené mäso a oveľa lepšie pre nás aj pre planétu. V Grécku existuje mnoho receptov s hubami. Toto konkrétne jedlo, zvodne dochutené rascou, pochádza z ostrova Rhodos. Ochutnajte ho aj vy!

Ingrediencie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja a viac na vyprážanie
  • 4 šálky nasekaných čerstvých húb
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ šálky vody
  • 2 vajcia
  • 2/3 šálky strúhaného ovčieho syra
  • 1 čajová lyžička mletej rasce

Postup

  1. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozpáľte olivový olej a orestujte huby, asi 4 – 6 minút.
  2. Dajte bokom a nechajte vychladnúť.
  3. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v strednej miske.
  4. Uprostred urobte jamku a pridajte vodu a vajcia.
  5. Miešajte vidličkou alebo drôtenou metlou a vytvorte husté cesto.
  6. Primiešajte huby a šťavu z nich, syr a rascu.
  7. Zahrejte olivový olej vo veľkej, hlbokej panvici na stredne vysokom ohni.
  8. Vymažte placky z oboch strán do zlatista.
  9. Preložte na papierovú utierku a podávajte.
Hubové placky so syrom a rascou na doske.
www.dianekochilas.com

Pozrite sa na naše recepty na zeleninové placky v 7 rôznych obmenách. Vyskúšajte napríklad kelové, karfiolové alebo z červenej repy.

Karbonátky s shiitake a kukuricou

Hubové fašírky s kukuricou sú skvelým tipom na rýchly obed či večeru. Sladké kukuričné ​​zrná sú v týchto lahodných fašírkach zastúpené v dvoch rôznych formách. Polovica kukurice je roztlačená do cesta, druhá polovica je orestovaná s shiitake a cibuľou, aby boli placky krásne chrumkavé.

Ingrediencie

  • 3 klasy kukurice
  • 1 veľké vajcia
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1/2 šálky rastlinného oleja plus 1 lyžica
  • 3 veľké huby shiitake bez stoniek, klobúčiky nakrájajte na kocky
  • 1/4 šálky nakrájanej sladkej cibule
  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky korenia

Postup

  1. Odstráňte kukuričné ​​zrná z klasov a polovicu z nich dajte do mixéra.
  2. Tupou stranou noža zoškrabnite dužinu z klasov a pridajte do mixéra.
  3. Pridajte vajcia a mlieko a rozmixujte do hladka.
  4. Vo veľkej nepriľnavej panvici zahrejte 1 lyžicu oleja.
  5. Pridajte shiitake a cibuľu a za občasného miešania restujte na vysokom plameni, kým ľahko nezhnednú, asi 5 minút.
  6. Pridajte zvyšnú kukuricu a za stáleho miešania restujte 1 minútu.
  7. Zmes zoškrabnite na tanier a nechajte vychladnúť.
  8. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
  9. Premiešajte s kukuričným pyré a pridajte kukuričné ​​zrná, shiitake a cibuľu.
  10. Do panvice pridajte zvyšnú 1/2 šálky oleja.
  11. Keď je olej rozpálený, pridajte časť cesta a smažte placky dozlatista.
  12. Hotové placky položte na papierové obrúsky a podávajte teplé.
Hubové placky s kukuricou a shiitake na tanieri so šalátom.
www.foodandwine.com

Karbonátky z húb enoki

Už ste vyskúšali huby enoki? Ich textúra je trochu žuvacia a úplne ideálna pre chrumkavé pokrmy. Pripravte si z nich delikátne fašírky!

Ingrediencie

  • 200 g enoki húb, umytých, s odstránenou spodnou časťou
  • 1 stredná mrkva, jemne nasekaná
  • 1/2 žltej cibule, nakrájaná na plátky
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3 lyžice tapiokového škrobu
  • 2 lyžice bezlepkovej múky
  • 1/4 šálky studenej vody
  • 1/2 lyžice sušeného cesnaku

Na omáčku

  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1/2 lyžice gochugaro (kórejské chilli vločky)

Postup

  1. Nakrájajte huby, vložte ich do veľkej misy a pridajte zvyšnú zeleninu, sezamový olej, soľ a korenie.
  2. Zmiešajte všetko dohromady.
  3. V malej miske rozšľahajte tapiokový škrob, múku, vodu a sušený cesnak a pridajte k hubovej zmesi.
  4. Dobre premiešajte.
  5. Rozpáľte olej na panvici a rukami tvorte malé placky, ktoré okamžite dávajte na panvicu.
  6. Vymažte z oboch strán niekoľko minút, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé. ⁣
  7. Podávajte horúce a chrumkavé s omáčkou, ktorú vytvoríte zmiešaním všetkých ingrediencií na omáčku.
Enoki placky na tanieri s kórejskou omáčkou.
www.goodoldvegan.com

Otestovali sme tie najobľúbenejšie varné dosky na indukciu . Pozrite sa, ako v teste obstáli.

Hubové placky so špenátom a mäsom

Kombinácia špenátu, húb, mletého mäsa a kokosového krému je jedinečná a rozhodne stojí za vyskúšanie! Pripravte si túto lahôdku aj vy doma.

Ingrediencie

  • 500 g mrazeného nasekaného špenátu
  • 1 lyžica masla
  • ½ šálky nakrájanej žltej cibule
  • 250 g Cremini húb, jemne nasekaných
  • ¼ šálky kokosového krému alebo kokosového mlieka
  • ½ šálky stopkového zeleru, nakrájaného na malé kocky
  • ½ šálky listov petržlenu
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • ¼ šálky kokosovej múky
  • 1 stredný drvený strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli a podľa potreby ďalšia
  • 1 a ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a ďalšie podľa potreby
  • ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 veľké vajcia
  • kokosový olej
  • paradajková omáčka na podávanie (voliteľne)

Postup

  1. Dajte špenát do chladničky a nechajte cez noc rozmraziť.
  2. Rozmrazený špenát vložte do sitka a vytlačte z neho všetku tekutinu.
  3. Na veľkej panvici zohrejte na strednom ohni maslo a vhoďte nakrájanú cibuľu a huby spolu s trochou soli a korenia.
  4. Zeleninu restujte tak dlho, kým sa tekutina neodparí a cibuľa nezmäkne.
  5. Vložte mleté ​​hovädzie mäso do veľkej misy a nechajte bokom.
  6. Rozmixujte kokosové mlieko, petržlenovú vňať a stopkový zeler tyčovým mixérom.
  7. Akonáhle vznikne pyré, zmiešajte ho s mletým hovädzím mäsom a pridajte nasekaný špenát, kokosovú múku, cesnak, soľ a korenie, muškátový oriešok, rozšľahané vajcia a hubovú zmes.
  8. Jemne spojte všetky ingrediencie az mäsovej zmesi vytvorte malé placky.
  9. Na panvici zohrejte na strednom ohni 2 lyžice kokosového oleja a smažte placky asi 3 minúty z každej strany.
  10. Hotové fašírky naložte na tanier a podávajte s paradajkovou omáčkou.
Hubové guličky so špenátom a mäsom na tanieri.
www.nomnompaleo.com

Shiitake karbonátky so syrom a escalivadou

Recept na výborné hubové fašírky so syrom je možné pripraviť z väčšiny druhov syra a je vynikajúcim hlavným jedlom. Podávajte ich s escalivadou, katalánskym zeleninovým pokrmom, ktorý sa najlepšie konzumuje deň po jeho príprave.

Ingrediencie

  • 50 g polenty
  • 35 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 štipka sódy
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/2 lyžice koriadrových semien, pražených
  • 175 g hustého jogurtu
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice vody
  • 1 malé vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 jarná cibuľka, pokrájaná na tenké plátky
  • hrsť nasekaných listov bazalky
  • 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu alebo iného tvrdého syra nakrájaného na kocky
  • 75 g húb shiitake bez stopiek, klobúky nakrájajte na tenké plátky

Escalivada

  • 2 červené papriky
  • 2 veľké paradajky
  • 1 baklažán, 10-krát prepichnutý
  • 2 červené cibule, nakrájané na 5mm krúžky
  • 6 jarných cibuliek, iba biele časti
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry, jemne nastrúhané
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 hrsť nasekaných listov bazalky
  • 1 hrsť nasekaných listov mäty
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na ozdobu

  • pažítka, jemne nasekaná
  • hrachové výhonky

Postup

  1. Ak si chcete urobiť escalivadu, orestujte papriky, paradajky a baklažán na suchej panvici, kým koža nesčernie a nevytvorí pľuzgiere a dužina nezmäkne.
  2. Vložte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť
  3. Na rovnakej panvici restujte cibuľu a jarnú cibuľku tak dlho, kým sa cibuľa nespáli a nezmäkne a jarná cibuľka nezačne černieť.
  4. Odstráňte všetky sčernelé časti a nechajte vychladnúť.
  5. Akonáhle papriky, paradajky a baklažán vychladnú, odstráňte šupky a stonky a nakrájajte na polovice.
  6. Odstráňte semienka z papriky a nakrájajte na prúžky.
  7. Nakrájajte paradajky na kúsky a zmiešajte ich v miske s paprikou.
  8. Baklažán vytlačte, aby ste odstránili všetku prebytočnú vlhkosť, potom nakrájajte na tenké plátky a pridajte k paprikám a paradajkám
  9. Zmiešajte cesnak s citrónovou kôrou a šťavou a pridajte k zelenine.
  10. Nakrájajte červenú cibuľu a jarnú cibuľku na menšie kúsky a zmiešajte so zeleninou spolu s olivovým olejom a bylinkami.
  11. Dochuťte a dajte bokom.
  12. Teraz si pripravte placky.
  13. Zahrejte olej v hlbokej panvici na 180 °C.
  14. Polentu, múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a cukor spoločne preosejte do misky a potom do nich vmiešajte mletá semienka koriandra
  15. V samostatnej miske rozšľahajte jogurt, olivový olej, vodu, vajcia a cesnak.
  16. Pred zmiešaním so zmesou múky vmiešajte jarnú cibuľku, bazalku, huby a syr.
  17. Nechajte 10 minút odpočívať.
  18. Po dávkach pridávajte zmes do rozpáleného oleja.
  19. Vymažte asi 4 minúty a pravidelne ich obracajte, aby ste sa uistili, že sa smaží rovnomerne.
  20. Vyberte placky z panvice a odložte na papierovú utierku.
  21. Podávajte s escalivadou a ozdobte pažítkou a hráškovými výhonkami.
Shiitake fašírky so syrom položené na escalivade, ozdobené pažítkou a hráškovými výhonkami na tanieri.
www.greatbritishchefs.com

Tip na záver

Na tvarovanie je lepšie nechať hmotu trochu stuhnúť , lepšie sa potom tvaruje. Karbonátky môžeme tvarovať rôzne. Najčastejšie to asi budú menšie okrúhle placky.

Ak chceme väčšie rezne , potom radšej naozaj zo stuhnutej hmoty, tak sa nám podarí vytvoriť väčšie ploché rezne. Namiesto placiek alebo rezňov môžeme tvarovať aj valčeky, guličky, z veľmi stuhnutej hmoty vopred rozprestreté na plát, môžeme vykrojiť štvorce alebo obdĺžniky.

Stále vám v košíku zostalo mnoho húb? Skúste naše tipy na vynikajúce zapekané huby .

Pochutnali ste si? Pochváľte sa ostatným hubárom v komentároch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.