Klasické fašírky z húb pozná snáď každý.
Ale čo také placky s japonskými hubami enoki?
Alebo napríklad so shiitake, syrom a escalivadou?
Prinášame vám jedinečné recepty na hubové fašírky , o ktorých ste určite ešte nepočuli!
Príprava húb na tradičné hubové fašírky
Na hubové fašírky môžeme použiť všetky druhy mäkkých a zdravých húb, iba muchotrávka ružovka alebo šedivka či bedlami sú lepšie samostatne vyprážané .
Huby do fašírok najskôr trochu podusíme. Tak si z nich pripravíme polotovar, ktorý zbaví huby prebytočnej vody a nám potom umožní skrátiť dobu vyprážania samotných fašírok. Očistené huby nakrájame na plátky a na troche tuku alebo úplne bez tuku ich podusíme do zmäknutia a vydušenia vody.
Môžeme dusiť už na pokrájanej cibuli , ktorá dusením zmäkne.
Hubová zmes na fašírky by mala byť jemnejšia štruktúry, aby sa fašírky pri tvarovaní a vyprážaní nerozpadávali. Z týchto dôvodov sa huby po udusení melú na mäsovom strojčeku , mixovanie nie je vhodné, pretože z húb vznikne príliš kašovitá hmota. Ak si chceme ušetriť prácu s mletím, potom huby veľmi jemne nakrájame alebo nasekáme, čo je trochu rýchlejší spôsob av karbonátkach sa to nakoniec nespozná.
Grécke hubové placky
Huby sú rovnako výživné ako červené mäso a oveľa lepšie pre nás aj pre planétu. V Grécku existuje mnoho receptov s hubami. Toto konkrétne jedlo, zvodne dochutené rascou, pochádza z ostrova Rhodos. Ochutnajte ho aj vy!
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja a viac na vyprážanie
- 4 šálky nasekaných čerstvých húb
- 1 šálka hladkej múky
- 1 malá lyžička soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ šálky vody
- 2 vajcia
- 2/3 šálky strúhaného ovčieho syra
- 1 čajová lyžička mletej rasce
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozpáľte olivový olej a orestujte huby, asi 4 – 6 minút.
- Dajte bokom a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v strednej miske.
- Uprostred urobte jamku a pridajte vodu a vajcia.
- Miešajte vidličkou alebo drôtenou metlou a vytvorte husté cesto.
- Primiešajte huby a šťavu z nich, syr a rascu.
- Zahrejte olivový olej vo veľkej, hlbokej panvici na stredne vysokom ohni.
- Vymažte placky z oboch strán do zlatista.
- Preložte na papierovú utierku a podávajte.
Pozrite sa na naše recepty na zeleninové placky v 7 rôznych obmenách. Vyskúšajte napríklad kelové, karfiolové alebo z červenej repy.
Karbonátky s shiitake a kukuricou
Hubové fašírky s kukuricou sú skvelým tipom na rýchly obed či večeru. Sladké kukuričné zrná sú v týchto lahodných fašírkach zastúpené v dvoch rôznych formách. Polovica kukurice je roztlačená do cesta, druhá polovica je orestovaná s shiitake a cibuľou, aby boli placky krásne chrumkavé.
Ingrediencie
- 3 klasy kukurice
- 1 veľké vajcia
- 1/4 šálky mlieka
- 1/2 šálky rastlinného oleja plus 1 lyžica
- 3 veľké huby shiitake bez stoniek, klobúčiky nakrájajte na kocky
- 1/4 šálky nakrájanej sladkej cibule
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky korenia
Postup
- Odstráňte kukuričné zrná z klasov a polovicu z nich dajte do mixéra.
- Tupou stranou noža zoškrabnite dužinu z klasov a pridajte do mixéra.
- Pridajte vajcia a mlieko a rozmixujte do hladka.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici zahrejte 1 lyžicu oleja.
- Pridajte shiitake a cibuľu a za občasného miešania restujte na vysokom plameni, kým ľahko nezhnednú, asi 5 minút.
- Pridajte zvyšnú kukuricu a za stáleho miešania restujte 1 minútu.
- Zmes zoškrabnite na tanier a nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
- Premiešajte s kukuričným pyré a pridajte kukuričné zrná, shiitake a cibuľu.
- Do panvice pridajte zvyšnú 1/2 šálky oleja.
- Keď je olej rozpálený, pridajte časť cesta a smažte placky dozlatista.
- Hotové placky položte na papierové obrúsky a podávajte teplé.
Objavte podobné tipy
Karbonátky z húb enoki
Už ste vyskúšali huby enoki? Ich textúra je trochu žuvacia a úplne ideálna pre chrumkavé pokrmy. Pripravte si z nich delikátne fašírky!
Ingrediencie
- 200 g enoki húb, umytých, s odstránenou spodnou časťou
- 1 stredná mrkva, jemne nasekaná
- 1/2 žltej cibule, nakrájaná na plátky
- 1 jarná cibuľka
- 1 lyžica sezamového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 lyžice tapiokového škrobu
- 2 lyžice bezlepkovej múky
- 1/4 šálky studenej vody
- 1/2 lyžice sušeného cesnaku
Na omáčku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica octu
- 1/2 lyžice gochugaro (kórejské chilli vločky)
Postup
- Nakrájajte huby, vložte ich do veľkej misy a pridajte zvyšnú zeleninu, sezamový olej, soľ a korenie.
- Zmiešajte všetko dohromady.
- V malej miske rozšľahajte tapiokový škrob, múku, vodu a sušený cesnak a pridajte k hubovej zmesi.
- Dobre premiešajte.
- Rozpáľte olej na panvici a rukami tvorte malé placky, ktoré okamžite dávajte na panvicu.
- Vymažte z oboch strán niekoľko minút, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.
- Podávajte horúce a chrumkavé s omáčkou, ktorú vytvoríte zmiešaním všetkých ingrediencií na omáčku.
Otestovali sme tie najobľúbenejšie varné dosky na indukciu . Pozrite sa, ako v teste obstáli.
Hubové placky so špenátom a mäsom
Kombinácia špenátu, húb, mletého mäsa a kokosového krému je jedinečná a rozhodne stojí za vyskúšanie! Pripravte si túto lahôdku aj vy doma.
Ingrediencie
- 500 g mrazeného nasekaného špenátu
- 1 lyžica masla
- ½ šálky nakrájanej žltej cibule
- 250 g Cremini húb, jemne nasekaných
- ¼ šálky kokosového krému alebo kokosového mlieka
- ½ šálky stopkového zeleru, nakrájaného na malé kocky
- ½ šálky listov petržlenu
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- ¼ šálky kokosovej múky
- 1 stredný drvený strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička soli a podľa potreby ďalšia
- 1 a ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a ďalšie podľa potreby
- ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
- 2 veľké vajcia
- kokosový olej
- paradajková omáčka na podávanie (voliteľne)
Postup
- Dajte špenát do chladničky a nechajte cez noc rozmraziť.
- Rozmrazený špenát vložte do sitka a vytlačte z neho všetku tekutinu.
- Na veľkej panvici zohrejte na strednom ohni maslo a vhoďte nakrájanú cibuľu a huby spolu s trochou soli a korenia.
- Zeleninu restujte tak dlho, kým sa tekutina neodparí a cibuľa nezmäkne.
- Vložte mleté hovädzie mäso do veľkej misy a nechajte bokom.
- Rozmixujte kokosové mlieko, petržlenovú vňať a stopkový zeler tyčovým mixérom.
- Akonáhle vznikne pyré, zmiešajte ho s mletým hovädzím mäsom a pridajte nasekaný špenát, kokosovú múku, cesnak, soľ a korenie, muškátový oriešok, rozšľahané vajcia a hubovú zmes.
- Jemne spojte všetky ingrediencie az mäsovej zmesi vytvorte malé placky.
- Na panvici zohrejte na strednom ohni 2 lyžice kokosového oleja a smažte placky asi 3 minúty z každej strany.
- Hotové fašírky naložte na tanier a podávajte s paradajkovou omáčkou.
Shiitake karbonátky so syrom a escalivadou
Recept na výborné hubové fašírky so syrom je možné pripraviť z väčšiny druhov syra a je vynikajúcim hlavným jedlom. Podávajte ich s escalivadou, katalánskym zeleninovým pokrmom, ktorý sa najlepšie konzumuje deň po jeho príprave.
Ingrediencie
- 50 g polenty
- 35 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka sódy
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/2 lyžice koriadrových semien, pražených
- 175 g hustého jogurtu
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice vody
- 1 malé vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 jarná cibuľka, pokrájaná na tenké plátky
- hrsť nasekaných listov bazalky
- 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu alebo iného tvrdého syra nakrájaného na kocky
- 75 g húb shiitake bez stopiek, klobúky nakrájajte na tenké plátky
Escalivada
- 2 červené papriky
- 2 veľké paradajky
- 1 baklažán, 10-krát prepichnutý
- 2 červené cibule, nakrájané na 5mm krúžky
- 6 jarných cibuliek, iba biele časti
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, jemne nastrúhané
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 hrsť nasekaných listov bazalky
- 1 hrsť nasekaných listov mäty
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na ozdobu
- pažítka, jemne nasekaná
- hrachové výhonky
Postup
- Ak si chcete urobiť escalivadu, orestujte papriky, paradajky a baklažán na suchej panvici, kým koža nesčernie a nevytvorí pľuzgiere a dužina nezmäkne.
- Vložte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť
- Na rovnakej panvici restujte cibuľu a jarnú cibuľku tak dlho, kým sa cibuľa nespáli a nezmäkne a jarná cibuľka nezačne černieť.
- Odstráňte všetky sčernelé časti a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle papriky, paradajky a baklažán vychladnú, odstráňte šupky a stonky a nakrájajte na polovice.
- Odstráňte semienka z papriky a nakrájajte na prúžky.
- Nakrájajte paradajky na kúsky a zmiešajte ich v miske s paprikou.
- Baklažán vytlačte, aby ste odstránili všetku prebytočnú vlhkosť, potom nakrájajte na tenké plátky a pridajte k paprikám a paradajkám
- Zmiešajte cesnak s citrónovou kôrou a šťavou a pridajte k zelenine.
- Nakrájajte červenú cibuľu a jarnú cibuľku na menšie kúsky a zmiešajte so zeleninou spolu s olivovým olejom a bylinkami.
- Dochuťte a dajte bokom.
- Teraz si pripravte placky.
- Zahrejte olej v hlbokej panvici na 180 °C.
- Polentu, múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a cukor spoločne preosejte do misky a potom do nich vmiešajte mletá semienka koriandra
- V samostatnej miske rozšľahajte jogurt, olivový olej, vodu, vajcia a cesnak.
- Pred zmiešaním so zmesou múky vmiešajte jarnú cibuľku, bazalku, huby a syr.
- Nechajte 10 minút odpočívať.
- Po dávkach pridávajte zmes do rozpáleného oleja.
- Vymažte asi 4 minúty a pravidelne ich obracajte, aby ste sa uistili, že sa smaží rovnomerne.
- Vyberte placky z panvice a odložte na papierovú utierku.
- Podávajte s escalivadou a ozdobte pažítkou a hráškovými výhonkami.
Tip na záver
Na tvarovanie je lepšie nechať hmotu trochu stuhnúť , lepšie sa potom tvaruje. Karbonátky môžeme tvarovať rôzne. Najčastejšie to asi budú menšie okrúhle placky.
Ak chceme väčšie rezne , potom radšej naozaj zo stuhnutej hmoty, tak sa nám podarí vytvoriť väčšie ploché rezne. Namiesto placiek alebo rezňov môžeme tvarovať aj valčeky, guličky, z veľmi stuhnutej hmoty vopred rozprestreté na plát, môžeme vykrojiť štvorce alebo obdĺžniky.
Stále vám v košíku zostalo mnoho húb? Skúste naše tipy na vynikajúce zapekané huby .
Pochutnali ste si? Pochváľte sa ostatným hubárom v komentároch.