Najlepšie recepty na stehno z diviaka v 5 rôznych obmenách! Inšpirujte sa

Viete, aká časť diviaka je považovaná za najchutnejšiu?

Stehná, predovšetkým jej vrchný šál.

Pozrite sa na rozmanité možnosti jej prípravy v našich receptoch z diviačej stehna!

Skvelé chutí s kapustou, na víne aj na smotane.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Kančie stehno na smotane

Kančie mäso sa v tomto recepte skvele snúbi s dvoma typmi smotany. Výsledkom je krémový pokrm veľmi delikátnej chuti.

Ingrediencie:

Mäso

  • 2000 g diviačie stehná
  • 3 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 šálka červeného vína
  • 1 šálka vody
  • 3 PL masti alebo oleja
  • bobkový list
  • borievka
  • soľ

Omáčka

  • 1 šálka šľahačky
  • 4 PL kyslej smotany
  • 1 šálka vody
  • 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Kančie mäso umyte, osoľte a položte do pekáča, v ktorom chcete mäso piecť.
  3. Okolo mäsa rozložte borievka, bobkový list a olúpanú a nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  4. Prelejte rozpustenou masťou alebo olejom.
  5. Následne do pekáča prilejte aj červené víno a vodu.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 90 minút.
  7. Po tejto dobe mäso z rúry vyberte, prelejte ho trochou vypečenej šťavy a prekryte alobalom.
  8. Pokiaľ je treba podlejte ešte trochou vody.
  9. Znížte teplotu na 180 ° C a pečte po dobu ďalších 30 minút.
  10. Potom diviak stehna, stále zabalený do alobalu, preložte na iný plech a vložte späť do vypnutej rúry.
  11. Vypečenú šťavu a zeleninu z pôvodného pekáča použite na prípravu omáčky.
  12. Vyberte z pekáča borievka a bobkový list.
  13. Následne prilejte k zmesi šálku vody a pomocou varešky od dna odškrabnite všetky pripečené kúsky.
  14. Zmes z pekáča preceďte cez sito do hrnca, zeleninu cez sito pretlačte.
  15. Pridajte k zmesi kyslú smotanu a priveďte do varu.
  16. Vmiešajte aj šľahačku a kukuričný škrob.
  17. Dochuťte soľou a korením a povarte približne 2-3 minúty do zhustnutia.

Kančie stehno na smotane sa obvykle podáva so žemľovou či karlovarskou knedľou, pridať môžete aj trochu dusené zeleniny.

Pokrm z stehna z diviaka v smotanovej omáčke servírovaný s knedľou, ružičkovým kelom a brusnicami
zdroj: esterkocht.com

Pokrmy z diviaka nemusíte vždy pripravovať iba z diviaka stehna. Skúste aj ďalšie rozmanité pochúťky z diviačieho mäsa!

Pečené diviačie stehno s kapustou

Nielen bravčové-knedlo-zelo je osvedčenou pochúťkou. S kapustou, knedľou, či už zemiakovou, žemľovou alebo karlovarskou, chutí skvele aj diviačie mäso.

Ingrediencie:

Mäso

  • 1000 g diviačie stehná
  • 500 ml cmar
  • 375 ml červeného vína
  • 20 g masla
  • 100 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • bobkový list
  • borievka
  • 1 čajová lyžička múky
  • soľ, korenie

Kapusta

  • 1 hlávka červenej kapusty (cca 1000 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masti
  • 75 ml octu z červeného vína
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lyžička cukru
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • mletý klinček
  • soľ

Postup:

  1. Kančie stehno umyte a osušte papierovými utierkami.
  2. Z cmaru a sto dvadsiatich mililitrov červeného vína si pripravte marinádu.
  3. Kančie stehno vložte do marinády asi na 24 hodín alebo aspoň cez noc.
  4. Namarinované mäso osoľte a okoreňte.
  5. Na maslá v hrnci alebo pekáči orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
  6. Následne slaninu vyberiete, vložte do hrnca alebo pekáča diviaka stehna a orestujte ju zľahka zo všetkých strán.
  7. Zalejte červeným vínom a vývarom.
  8. Pridajte bobkový list, borievka a nakrájanú cibuľu.
  9. Pekáč či hrniec priklopte a vložte do rúry predhriatej na 175 °C.
  10. Pečte približne 2 hodiny.
  11. Následne mäso z pekáča vyberte, nechajte ho v teplej vypnutej rúre.
  12. Šťavu z pekáča po diviačom stehne preceďte a prelejte do hrnca.
  13. Varením ju asi o tretinu zredukujte, pridajte maslo a múku a za stáleho miešania povarte do hustnutia.
  14. Do hotovej omáčky pridajte kúsky orestovanej slaniny.
  15. Hlávku kapusty umyte, odstráňte vonkajšie listy a nakrájajte na štvrtky.
  16. Potom tieto štvrťky nakrájajte na tenké prúžky a odstráňte prípadné stopky a hlúby.
  17. Olúpte cibuľu a tiež ju nakrájajte.
  18. V hrnci rozohrejte masť a kapustu s cibuľou na ňom orestujte.
  19. Zalejte zmes octom a vodou, pridajte korenie.
  20. V priklopenom hrnci duste približne 40-50 minút.

Tento pokrm môžete servírovať s rôznymi typmi knedlí.

Plátky kančieho mäsa s červenou kapustou a so zemiakovou knedľou
zdroj: eatsmarter.com

Kančie stehno je skvelé aj na prípravu guláša či tradičné diviačie so šípkovou. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš z diviaka a naučte sa pripraviť tú najlepšiu šípkovú omáčku .

Stehná z diviaka na zelenine

Nevšedný spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť diviačie mäso, predstavuje jeho kombinácia so zeleninou. Vyskúšajte a uvidíte, že budete milo prekvapení!

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačie stehná
  • 1 pór, iba svetlá časť
  • 5 mrkví
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 šálka nakrájaných šampiňónov
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1/2 šálky červeného vína
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umytú diviačú stehno osoľte a okoreňte.
  2. Následne všetku zeleninu olúpte a nakrájajte na kúsky.
  3. V hrnci či hlbokej panvici rozohrejte trochu oleja a diviačie mäso na ňom zo všetkých strán niekoľko minút restujte.
  4. Potom mäso vyberte a položte nabok.
  5. Pridajte do hrnca či panvice ešte trochu oleja a vložte doň všetku nakrájanú zeleninu.
  6. Osoľte, okoreňte a vmiešajte paradajkový pretlak.
  7. Následne prilejte tiež červené víno a oba dva druhy vývaru.
  8. Premiešajte a vložte diviačie stehno opäť do hrnca či panvice.
  9. Priklopte a duste takto približne po dobu 3 až 4 hodín, v zavilosti na veľkosti mäsa. Pokiaľ chcete čas varenia skrátiť, mäso naporciujte.

Kancové stehno so zeleninou chutí skvele len tak, alebo k nej možno podávať rôzne druhy cestovín či ryžu.

Kúsky diviačieho mäsa so zeleninou
zdroj: georgiapellegrini.com

Lahodné stehno z diviaka na víne s píniovými orieškami

Červené víno, ocot z červeného vína, horká čokoláda a sušené slivky. To je tajomstvo tohto chutného receptu!

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačie stehná
  • 1 cibuľa
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 25 g vysokopercentnej horkej čokolády
  • 100 g sušených sliviek
  • hrsť píniových orieškov
  • olej

Marináda

  • 2 šálky červeného vína
  • 1 šálka octu z červeného vína
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 1 strúčik cesnaku
  • bobkový list
  • tymian
  • klinček
  • celé korenie

Postup:

  1. Vložte všetky ingrediencie na prípravu marinády, vrátane olúpanej a nakrájanej zeleniny, do hrnca a priveďte do varu.
  2. Následne zmes odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Vložte do hrnca s marinádou mäso, v prípade potreby, pokiaľ nie je diviačie stehno úplne ponorené, pridajte ešte trochu vína a octu.
  4. Nechajte v chladničke marinovať cez noc.
  5. Nasledujúci deň mäso z marinády vyberte.
  6. V hlbokej panvici či hrnci na oleji orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte kúsky mäsa, osoľte, okoreňte a tiež zľahka orestujte.
  7. Pridajte do hrnca všetku zvyšnú marinádu tým, že ju precedíte cez sito.
  8. Hrniec priklopte a duste v závislosti na tom, aké veľké kúsky mäsa máte, 60-90 minút.
  9. Keď už je mäso takmer hotové, pridajte do hrnca tiež horkú čokoládu, píniové oriešky a sušené slivky.
  10. Nechajte niekoľko minút dusiť.
  11. Následne omáčku ochutnajte a prípadne pridajte ešte trochu korenia, cukru alebo octu.

Takto pripravené diviačie stehno na víne sa podáva predovšetkým s polentou alebo opečeným pečivom.

Kúsky stehna z diviaka servírované s píniovými orieškami a plátkami opečeného pečiva
zdroj: memoriediangelina.com

Zverina nie je len diviak či vysoká! Inšpirujte sa tiež našimi receptami z bažanta . Vyskúšajte bažanta na divoko, na víne, bažantí vývar aj paštétu!

Kančie medailónky alebo minútka z diviaka

Máte slabosť pre najrôznejšie minútky. Skúste si ich pripraviť na zmenu z diviačieho mäsa.

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačie stehno nakrájané na medailónky
  • 3 šalotky
  • 1 mrkva
  • 400 ml vývaru
  • šťava z dvoch granátových jabĺk
  • 2 PL masla
  • bobkový list
  • borievka
  • nové korenie
  • sladká paprika
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté diviačie medailóniky osoľte, okoreňte a zľahka z oboch strán orestujte na panvici s rozpusteným maslom.
  2. Následne preložte medailóniky do pekáča a vložte ich do rúry predhriatej na 120°C.
  3. Pečte do ružova, približne 10-15 minút, v závislosti od veľkosti i hrúbky medailónikov.
  4. Olúpte mrkvu a šalotku, nakrájajte ich na malé kocky.
  5. Zeleninu vložte do panvice, na ktorej ste predtým restovali medailóniky.
  6. Pridajte vývar a korenie, ktoré vložte do vrecka na korenie. Uľahčíte si tým jeho následné odstraňovanie.
  7. Duste do doby, než zelenina zmäkne.
  8. Vyberte sáčok s korením, omáčku preceďte a vmiešajte šťavu z granátového jablka.
Kančie medailónky podávané s prelivom z granátového jablka a pečenou hruškou
zdroj: eatsmarter.com

Stehno je najlahodnejšia časť diviaka

Kančie mäso je charakteristické svojou červenou farbou a jemnou štruktúrou, ktorá je ale pretkaná tukovými žilkami.

Kancové stehno alebo zadná noha patrí k tým častiam diviaka, z ktorých sa pripravuje najviac rozmanitých pokrmov. Kančie stehno samé o sebe je tvorené niekoľkými rôznymi svalmi, vrchným šálom, orechom a spodným šálom.

Stehno je oproti iným častiam ľubovejšie, hodí sa preto aj na prípravu najrôznejších medailónikov a steakov, ale všeobecne tiež na pečenie či dusenie. Na prípravu guláša je možné diviačie stehno tiež použiť, ale častejšie sa používa pliecko alebo prerastené krkovice

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.