Viete, aká časť diviaka je považovaná za najchutnejšiu?
Stehná, predovšetkým jej vrchný šál.
Pozrite sa na rozmanité možnosti jej prípravy v našich receptoch z diviačej stehna!
Skvelé chutí s kapustou, na víne aj na smotane.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Kančie stehno na smotane
Kančie mäso sa v tomto recepte skvele snúbi s dvoma typmi smotany. Výsledkom je krémový pokrm veľmi delikátnej chuti.
Ingrediencie:
Mäso
- 2000 g diviačie stehná
- 3 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 šálka červeného vína
- 1 šálka vody
- 3 PL masti alebo oleja
- bobkový list
- borievka
- soľ
Omáčka
- 1 šálka šľahačky
- 4 PL kyslej smotany
- 1 šálka vody
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Kančie mäso umyte, osoľte a položte do pekáča, v ktorom chcete mäso piecť.
- Okolo mäsa rozložte borievka, bobkový list a olúpanú a nakrájanú cibuľu a mrkvu.
- Prelejte rozpustenou masťou alebo olejom.
- Následne do pekáča prilejte aj červené víno a vodu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 90 minút.
- Po tejto dobe mäso z rúry vyberte, prelejte ho trochou vypečenej šťavy a prekryte alobalom.
- Pokiaľ je treba podlejte ešte trochou vody.
- Znížte teplotu na 180 ° C a pečte po dobu ďalších 30 minút.
- Potom diviak stehna, stále zabalený do alobalu, preložte na iný plech a vložte späť do vypnutej rúry.
- Vypečenú šťavu a zeleninu z pôvodného pekáča použite na prípravu omáčky.
- Vyberte z pekáča borievka a bobkový list.
- Následne prilejte k zmesi šálku vody a pomocou varešky od dna odškrabnite všetky pripečené kúsky.
- Zmes z pekáča preceďte cez sito do hrnca, zeleninu cez sito pretlačte.
- Pridajte k zmesi kyslú smotanu a priveďte do varu.
- Vmiešajte aj šľahačku a kukuričný škrob.
- Dochuťte soľou a korením a povarte približne 2-3 minúty do zhustnutia.
Kančie stehno na smotane sa obvykle podáva so žemľovou či karlovarskou knedľou, pridať môžete aj trochu dusené zeleniny.

Pokrmy z diviaka nemusíte vždy pripravovať iba z diviaka stehna. Skúste aj ďalšie rozmanité pochúťky z diviačieho mäsa!
Pečené diviačie stehno s kapustou
Nielen bravčové-knedlo-zelo je osvedčenou pochúťkou. S kapustou, knedľou, či už zemiakovou, žemľovou alebo karlovarskou, chutí skvele aj diviačie mäso.
Ingrediencie:
Mäso
- 1000 g diviačie stehná
- 500 ml cmar
- 375 ml červeného vína
- 20 g masla
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 250 ml hovädzieho vývaru
- bobkový list
- borievka
- 1 čajová lyžička múky
- soľ, korenie
Kapusta
- 1 hlávka červenej kapusty (cca 1000 g)
- 1 cibuľa
- 2 PL masti
- 75 ml octu z červeného vína
- 100 ml vody
- 1 čajová lyžička cukru
- bobkový list
- sladká paprika
- mletý klinček
- soľ
Postup:
- Kančie stehno umyte a osušte papierovými utierkami.
- Z cmaru a sto dvadsiatich mililitrov červeného vína si pripravte marinádu.
- Kančie stehno vložte do marinády asi na 24 hodín alebo aspoň cez noc.
- Namarinované mäso osoľte a okoreňte.
- Na maslá v hrnci alebo pekáči orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
- Následne slaninu vyberiete, vložte do hrnca alebo pekáča diviaka stehna a orestujte ju zľahka zo všetkých strán.
- Zalejte červeným vínom a vývarom.
- Pridajte bobkový list, borievka a nakrájanú cibuľu.
- Pekáč či hrniec priklopte a vložte do rúry predhriatej na 175 °C.
- Pečte približne 2 hodiny.
- Následne mäso z pekáča vyberte, nechajte ho v teplej vypnutej rúre.
- Šťavu z pekáča po diviačom stehne preceďte a prelejte do hrnca.
- Varením ju asi o tretinu zredukujte, pridajte maslo a múku a za stáleho miešania povarte do hustnutia.
- Do hotovej omáčky pridajte kúsky orestovanej slaniny.
- Hlávku kapusty umyte, odstráňte vonkajšie listy a nakrájajte na štvrtky.
- Potom tieto štvrťky nakrájajte na tenké prúžky a odstráňte prípadné stopky a hlúby.
- Olúpte cibuľu a tiež ju nakrájajte.
- V hrnci rozohrejte masť a kapustu s cibuľou na ňom orestujte.
- Zalejte zmes octom a vodou, pridajte korenie.
- V priklopenom hrnci duste približne 40-50 minút.
Tento pokrm môžete servírovať s rôznymi typmi knedlí.

Kančie stehno je skvelé aj na prípravu guláša či tradičné diviačie so šípkovou. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš z diviaka a naučte sa pripraviť tú najlepšiu šípkovú omáčku .
Objavte podobné tipy
Stehná z diviaka na zelenine
Nevšedný spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť diviačie mäso, predstavuje jeho kombinácia so zeleninou. Vyskúšajte a uvidíte, že budete milo prekvapení!
Ingrediencie:
- 1000 g diviačie stehná
- 1 pór, iba svetlá časť
- 5 mrkví
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 šálka nakrájaných šampiňónov
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky červeného vína
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 šálky kuracieho vývaru
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Umytú diviačú stehno osoľte a okoreňte.
- Následne všetku zeleninu olúpte a nakrájajte na kúsky.
- V hrnci či hlbokej panvici rozohrejte trochu oleja a diviačie mäso na ňom zo všetkých strán niekoľko minút restujte.
- Potom mäso vyberte a položte nabok.
- Pridajte do hrnca či panvice ešte trochu oleja a vložte doň všetku nakrájanú zeleninu.
- Osoľte, okoreňte a vmiešajte paradajkový pretlak.
- Následne prilejte tiež červené víno a oba dva druhy vývaru.
- Premiešajte a vložte diviačie stehno opäť do hrnca či panvice.
- Priklopte a duste takto približne po dobu 3 až 4 hodín, v zavilosti na veľkosti mäsa. Pokiaľ chcete čas varenia skrátiť, mäso naporciujte.
Kancové stehno so zeleninou chutí skvele len tak, alebo k nej možno podávať rôzne druhy cestovín či ryžu.

Lahodné stehno z diviaka na víne s píniovými orieškami
Červené víno, ocot z červeného vína, horká čokoláda a sušené slivky. To je tajomstvo tohto chutného receptu!
Ingrediencie:
- 1000 g diviačie stehná
- 1 cibuľa
- 2 čajové lyžičky cukru
- 25 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 100 g sušených sliviek
- hrsť píniových orieškov
- olej
Marináda
- 2 šálky červeného vína
- 1 šálka octu z červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stopkový zeler
- 1 strúčik cesnaku
- bobkový list
- tymian
- klinček
- celé korenie
Postup:
- Vložte všetky ingrediencie na prípravu marinády, vrátane olúpanej a nakrájanej zeleniny, do hrnca a priveďte do varu.
- Následne zmes odstavte a nechajte vychladnúť.
- Vložte do hrnca s marinádou mäso, v prípade potreby, pokiaľ nie je diviačie stehno úplne ponorené, pridajte ešte trochu vína a octu.
- Nechajte v chladničke marinovať cez noc.
- Nasledujúci deň mäso z marinády vyberte.
- V hlbokej panvici či hrnci na oleji orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte kúsky mäsa, osoľte, okoreňte a tiež zľahka orestujte.
- Pridajte do hrnca všetku zvyšnú marinádu tým, že ju precedíte cez sito.
- Hrniec priklopte a duste v závislosti na tom, aké veľké kúsky mäsa máte, 60-90 minút.
- Keď už je mäso takmer hotové, pridajte do hrnca tiež horkú čokoládu, píniové oriešky a sušené slivky.
- Nechajte niekoľko minút dusiť.
- Následne omáčku ochutnajte a prípadne pridajte ešte trochu korenia, cukru alebo octu.
Takto pripravené diviačie stehno na víne sa podáva predovšetkým s polentou alebo opečeným pečivom.

Zverina nie je len diviak či vysoká! Inšpirujte sa tiež našimi receptami z bažanta . Vyskúšajte bažanta na divoko, na víne, bažantí vývar aj paštétu!
Kančie medailónky alebo minútka z diviaka
Máte slabosť pre najrôznejšie minútky. Skúste si ich pripraviť na zmenu z diviačieho mäsa.
Ingrediencie:
- 1000 g diviačie stehno nakrájané na medailónky
- 3 šalotky
- 1 mrkva
- 400 ml vývaru
- šťava z dvoch granátových jabĺk
- 2 PL masla
- bobkový list
- borievka
- nové korenie
- sladká paprika
- soľ, korenie
Postup:
- Umyté diviačie medailóniky osoľte, okoreňte a zľahka z oboch strán orestujte na panvici s rozpusteným maslom.
- Následne preložte medailóniky do pekáča a vložte ich do rúry predhriatej na 120°C.
- Pečte do ružova, približne 10-15 minút, v závislosti od veľkosti i hrúbky medailónikov.
- Olúpte mrkvu a šalotku, nakrájajte ich na malé kocky.
- Zeleninu vložte do panvice, na ktorej ste predtým restovali medailóniky.
- Pridajte vývar a korenie, ktoré vložte do vrecka na korenie. Uľahčíte si tým jeho následné odstraňovanie.
- Duste do doby, než zelenina zmäkne.
- Vyberte sáčok s korením, omáčku preceďte a vmiešajte šťavu z granátového jablka.

Stehno je najlahodnejšia časť diviaka
Kančie mäso je charakteristické svojou červenou farbou a jemnou štruktúrou, ktorá je ale pretkaná tukovými žilkami.
Kancové stehno alebo zadná noha patrí k tým častiam diviaka, z ktorých sa pripravuje najviac rozmanitých pokrmov. Kančie stehno samé o sebe je tvorené niekoľkými rôznymi svalmi, vrchným šálom, orechom a spodným šálom.
Stehno je oproti iným častiam ľubovejšie, hodí sa preto aj na prípravu najrôznejších medailónikov a steakov, ale všeobecne tiež na pečenie či dusenie. Na prípravu guláša je možné diviačie stehno tiež použiť, ale častejšie sa používa pliecko alebo prerastené krkovice