Túžite po netradičnej pochúťke?
Inšpirujte sa našimi receptami na bažanta.
Zverina nie je len srnčia či diviačie.
Bažantie mäso je veľmi chutné, zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou? Na víne, na divoko či s gaštanovou plnkou?
Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, vždy si pochutnáte!
Bažant na divoko s ryžou
Obľúbená pochúťka, v ktorej sa chuť bažantieho mäsa skvele snúbi s lesnými hubami a divokou ryžou.
Ingrediencie:
- 1 bažant
- 2 šálky nevarenej divokej ryže
- 1 šálka nakrájaných čerstvých lesných húb
- 3 šálky vody
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 6 plátkov slaniny
- 1 PL hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- 1 čajová lyžička korenia
- 2 čajové lyžičky soli
- olej
Postup:
- Na panvici rozohreje olej, zosklovať na ňom cibuľu a následne pridajte všetky korenia a vodu.
- V medziobdobí si múkou vysypte špeciálne vrecko určené na pečenie mäsa v rúre, pridajte slaninu, huby a ryžu.
- Následne do vrecka vložte tiež umytého a očisteného bažanta.
- Prilejte do vrecka zmes s korením a vrecko dôkladne uzavrite.
- Vložte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne hodinu a pol, v závislosti od veľkosti bažanta.
- Pred podávaním nechajte ešte 10 minút v sáčku odstáť,

Nemáte možnosť kúpiť si zverinu? Nevarí, máme pre vás zaujímavé recepty na nepravé zverinové hody !
Pečený bažant s chlebovou omáčkou
Jeden z obľúbených pokrmov anglickej kuchyne, ktorý si môžete pomerne ľahko uvariť aj u vás doma.
Ingrediencie:
- 2 bažanti
- 100 ml suchého červeného vína
- 50 ml portského vína
- 20 g masla
- 50 ml repkového oleja
- tymian
- borievka
- soľ, korenie
Na omáčku
- 1 krajec chleba
- 150 ml plnotučného mlieka
- 50 g nakrájanej cibule
- 10 g slaniny
- 10 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- tymian
- soľ
Postup:
- Predhrejte si rúru na 190°C.
- Na panvici rozohrejte olej a maslo.
- Bažanta ľahko orestujete, približne 3-5 minút zo všetkých strán.
- Orestovaného bažanta osoľte a okoreňte a dajte ho na 30 minút piecť do predhriatej rúry.
- V polovici doby bažanta obráťte.
- Potom mäso z pekáča vyberte.
- Prilejte vypečenú šťavu z pekáča k tuku do panvice, prilejte tiež červené víno, portské víno a pridajte tymián a borievka.
- Za stáleho miešania zmes na panvici povarte až do doby, než sa jej objem zredukuje približne o tretinu.
- Následne na inej menšej panvici rozohrejte maslo na prípravu chlebovej omáčky.
- Osmažte na ňom cibuľu, prelisovaný cesnak a bylinky.
- Pridajte slaninu a restujte asi minútu.
- Potom do panvice prilejte mlieko a pridajte na kúsky pokrájaný chlieb.
- Varte, kým nevznikne omáčka, a zmiešajte ju so zmesou vzniknutou z vína.
Pečený bažant chutí znamenite s ryžou aj prílohami zo zemiakov.

Tradičný bažant s gaštanovou plnkou
Plnka vždy dodá pokrmu iný rozmer. To platí aj pre plnku pripravenú z jedlých gaštanov.
Ingrediencie:
- 2 bažanti
- 150 g slaniny
- 50 g masla
- soľ, korenie
Na plnku a omáčku
- 200 g jedlých gaštanov
- 10 g masla
- 1/2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
- 100 g bravčovej klobásy
- 75 ml portského vína
- 1 PL hladkej múky
- 300 ml kuracieho vývaru
Postup:
- Najprv si vytvorte zmes na plnku.
- Na panvici rozohrejte maslo a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
- Keď cibuľa vychladne, zmiešajte si nakrájanú slaninu, klobásou a polovicou gaštanov.
- Potom pridajte tymián a petržlenovú vňať všetko dôkladne premiešajte.
- Touto plnkou následne vyplníte vnútro oboch bažantov.
- Kožu bažanta potrite zvonku maslom.
- Bažanty potom dajte do pekáča vystlaného plátkami slaniny a prekryte ich alobalom.
- Takto pripravené ich vložte na 30 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
- Po uplynutí tejto doby alobal odstráňte a pečte ešte 30-40 minút.
- Počas pečenia bažanty priebežne polievajte vypečenou šťavou.
- Keď je mäso hotové, pripravte si omáčku.
- Použije na ňu všetok vypečený tuk a šťavu z bažantov a následne k nim vmiešajte múku a portské víno.
- Krátko povarte, pridajte kurací vývar a zvyšné gaštany, ktoré ste rozkrojili napoly.
- Okoreňte a duste približne 5-8 minút.
Plneného bažanta naporciujte a podávajte napríklad so zemiakovou knedľou či halušky preliateho gaštanovou omáčkou.

Máte pre plnky slabosť? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na plnku 9krát inak !
Bažant na víne s lesnými hubami
Pri príprave zveriny sa veľmi často používa víno, či už biele alebo červené. Výnimkou nie je ani tento recept!
Ingrediencie:
- 2 bažantie prsia a 2 bažantie stehná bez kože
- 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/3 šálky petržlenu
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 PL vody
- 4 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Bažantie mäso umyte a z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej spoločne s dvoma lyžicami masla.
- Najprv na ich zmesi 2 minúty samostatne restujte bažantie stehná, potom pridajte aj bažantie prsia.
- Niekoľko minút mäso restujte a potom ho z panvice vyberte.
- Do rovnakej panvice pridajte zvyšné maslo a plátky húb.
- Huby duste približne 5 minút.
- Potom k nim pridajte nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku.
- Premiešajte a pridajte víno.
- Keď sa jeho množstvo zredukuje na polovicu, prilejte do panvice kurací vývar a vložte do nej späť aj bažantie mäso.
- Priklopte panvicu pokrievkou a duste po dobu približne 20 minút, kým sú mäso aj huby úplne mäkké.
- Na záver pridajte kukuričný škrob, aby sa vytvorila omáčka.
Bažanta na víne podávajte so zemiakovou kašou posypaného petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Bažantí vývar s rezančekmi
Slepačie či hovädzie vývar je klasika. Poďte si ale tentoraz pripraviť obľúbenú polievku z netradičného mäsa. Uvidíte, že si ho ihneď zamilujete.
Ingrediencie:
- 1 bažant
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 1/4 zeleru
- 2 stopkaté zelery
- 1 strúčik cesnaku
- 14 šálok vody
- korenie na vývar (korenie, bobkový list, nové korenie)
- čerstvý petržlen alebo ligurček
- soľ
Postup:
- Umytého a očisteného bažanta vložte do hrnca s vodou.
- Následne k mäsu pridajte olúpanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler a cesnak.
- Vodu osoľte a vložte do nej tiež vrecko s korením na vývar.
- Potom bažantí vývar ťahajte, teda varte tesne pod bodom varu na miernom ohni približne 3 hodiny.
- Keď je bažantie mäso dokonale mäkké, vývar opatrne sceďte.
- Uvarenú zeleninu následne nakrájajte na kocky a bažanta oberte.
- Mäso potom tiež pokrájajte na menšie kúsky.
- Všetku zeleninu aj mäso vráťte do vývaru a pridajte čerstvú petržlenovú vňať či ligurček.
Podľa vašich preferencií môžete samozrejme do bažantej polievky pridať aj rezančeky či kvapkanie.

Mimochodom veľmi chutná polievka sa dá uvariť aj z kuracieho mäsa. Pozrite sa, ako pripraviť ten najlepší kuracie vývar !
Bažantie prsia so slaninou
Veľmi jednoduchý, ale zároveň chutný recept, na ktorý budete potrebovať iba tri ingrediencie!
Ingrediencie:
- 4 bažantie prsia
- 150 g slaniny alebo pančaty (plátky)
- 16 listov šalvie
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Umyté bažantie prsia z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Na každé prso položte štyri listy šalvie.
- Následne bažantie prsia zabaľte do plátkov slaniny tak, aby slanina pokrývala celé prsník.
- Potom na panvici rozohrejte trochu oleja a bažantie prsia obalené slaninou na ňom z oboch strán orestujte, približne 5 minút z každej strany.
Podávajte s dusenou zeleninou a zemiakmi.

Jednoduchá paštéta z bažantieho mäsa
Paštéta môže byť veľmi chutnou súčasťou večere, obeda či sviatočného občerstvenia. Okrem vyhlásených paštét z kačacieho či husieho mäsa, je možné ich pripraviť aj z mäsa bažantieho. Oproti klasickým hydinovým partičkám majú bažantie paštéty intenzívnejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 500 g bažantích pŕs
- 1 PL masla
- 3 PL majonézy
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- paštétové korenie
- soľ, korenie
Postup:
- Na panvici rozpustite maslo a orestujte na ňom najemno nakrájané bažantie prsia, približne 5 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak a varte ešte niekoľko minút, kým mäso nebude úplne mäkké a opečené.
- Následne mäso preložte do kuchynského robota.
- Pridajte majonézu, citrónovú šťavu, nakrájanú šalotku a korenie.
- Rozmixujte dohladka.
Paštétu z bažantieho mäsa podávajte s čerstvým pečivom alebo slanými krekermi.

Lahodný šalát s bažantím mäsom, zeleninou a krutónmi
Ľahký, ale zároveň výživný šalát, ktorého výsledná chuť je tvorená kombináciou mnohých netradičných ingrediencií.
Ingrediencie:
- 400 g bažantích pŕs
- 150 g zelených fazuľkových strukov
- 100 g varených jedlých gaštanov
- 1 granátové jablko
- 1 krajec chleba
- 1 PL čerstvého tymiánu
- 1 PL masla
- 2 PL oleja
- rukola
- soľ
Dresing
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 PL jablčného octu
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
Postup:
- V miske zmiešajte dohromady všetky ingrediencie na dresing, teda kyslú smotanu, dijonskú horčicu, olivový olej a jablkový ocot.
- Na panvici zohrejte jednu polievkovú lyžicu oleja a opražte na ňom na kúsky nakrájaný krajec chleba.
- V priebehu vyprážania pridajte soľ a tymian.
- Keď sú krutóny zlatisté, odstráňte ich bokom a nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí na rovnakej panvici rozohrejte maslo a zvyšok oleja.
- Následne na panvici z oboch strán orestujte na plátky pokrájané bažantie prsia a gaštany, približne 5-8 minút.
- Súčasne povarte v hrnci so slanou vodou zelené fazuľky domäkka.
- Keď sú zelené fazuľky, mäso a gaštany hotové, vložte ich na tanier.
- Pridajte rukolu a kúsky granátového jablka.
- Premiešajte a na záver pokvapkajte dresingom.
Šalát s bažantím mäsom, gaštanmi, fazuľkami a opečenými krutónmi servírujte najlepšie s čerstvým pečivom.

K tomuto chutnému šalátu môžete upiecť tiež naše chrumkavé domáce bagety !
Bažant ako lahodná aj zdravá pochúťka
Bažantie mäso majú mnohí spojené predovšetkým s francúzskou kuchyňou, kde sa pripravuje na mnoho spôsobov, a po stáročia bolo tiež veľmi obľúbenou pochúťkou šľachty. Zaradiť sa ho ale oplatí aj do moderného jedálnička 21. storočia. Bažantie mäso je totiž veľmi zdravé a obsahuje o polovicu menej tuku ako mäso kuracie. Chutnejšie a jemnejšie mäso majú mladí jedinci, predovšetkým sliepky. Pred konzumáciou je nutné, aby čerstvo ulovený bažant takzvane vyzrel, čiže visel niekoľko dní v chlade za dobrého prístupu vzduchu.
Bažantie mäso je okrem bielkovín bohaté aj na mnoho minerálnych látok, ako je horčík, vápnik, železo či mangán, a tiež vitamíny, najmä tie skupiny B. Z hľadiska chuti sa bažant najčastejšie kombinuje s korením typu bobkový list, nové korenie, korenie a borievka . Dobre si ale rozumie aj s tymiánom či šalviou.