Najlepšie recepty z bažantieho mäso, nielen pre milovníkov zveriny!

Túžite po netradičnej pochúťke?

Inšpirujte sa našimi receptami na bažanta.

Zverina nie je len srnčia či diviačie.

Bažantie mäso je veľmi chutné, zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou? Na víne, na divoko či s gaštanovou plnkou?

Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, vždy si pochutnáte!

Bažant na divoko s ryžou

Obľúbená pochúťka, v ktorej sa chuť bažantieho mäsa skvele snúbi s lesnými hubami a divokou ryžou.

Ingrediencie:

  • 1 bažant
  • 2 šálky nevarenej divokej ryže
  • 1 šálka nakrájaných čerstvých lesných húb
  • 3 šálky vody
  • 3/4 šálky nakrájanej cibule
  • 6 plátkov slaniny
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička korenia
  • 2 čajové lyžičky soli
  • olej

Postup:

  1. Na panvici rozohreje olej, zosklovať na ňom cibuľu a následne pridajte všetky korenia a vodu.
  2. V medziobdobí si múkou vysypte špeciálne vrecko určené na pečenie mäsa v rúre, pridajte slaninu, huby a ryžu.
  3. Následne do vrecka vložte tiež umytého a očisteného bažanta.
  4. Prilejte do vrecka zmes s korením a vrecko dôkladne uzavrite.
  5. Vložte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne hodinu a pol, v závislosti od veľkosti bažanta.
  6. Pred podávaním nechajte ešte 10 minút v sáčku odstáť,
Pochúťka z bažantieho mäsa s divokou ryžou a lesnými hubami
zdroj: tasteofhome.com

Nemáte možnosť kúpiť si zverinu? Nevarí, máme pre vás zaujímavé recepty na nepravé zverinové hody !

Pečený bažant s chlebovou omáčkou

Jeden z obľúbených pokrmov anglickej kuchyne, ktorý si môžete pomerne ľahko uvariť aj u vás doma.

Ingrediencie:

  • 2 bažanti
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 50 ml portského vína
  • 20 g masla
  • 50 ml repkového oleja
  • tymian
  • borievka
  • soľ, korenie

Na omáčku

  • 1 krajec chleba
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 50 g nakrájanej cibule
  • 10 g slaniny
  • 10 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • tymian
  • soľ

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 190°C.
  2. Na panvici rozohrejte olej a maslo.
  3. Bažanta ľahko orestujete, približne 3-5 minút zo všetkých strán.
  4. Orestovaného bažanta osoľte a okoreňte a dajte ho na 30 minút piecť do predhriatej rúry.
  5. V polovici doby bažanta obráťte.
  6. Potom mäso z pekáča vyberte.
  7. Prilejte vypečenú šťavu z pekáča k tuku do panvice, prilejte tiež červené víno, portské víno a pridajte tymián a borievka.
  8. Za stáleho miešania zmes na panvici povarte až do doby, než sa jej objem zredukuje približne o tretinu.
  9. Následne na inej menšej panvici rozohrejte maslo na prípravu chlebovej omáčky.
  10. Osmažte na ňom cibuľu, prelisovaný cesnak a bylinky.
  11. Pridajte slaninu a restujte asi minútu.
  12. Potom do panvice prilejte mlieko a pridajte na kúsky pokrájaný chlieb.
  13. Varte, kým nevznikne omáčka, a zmiešajte ju so zmesou vzniknutou z vína.

Pečený bažant chutí znamenite s ryžou aj prílohami zo zemiakov.

Mäso z bažanta servírované s omáčkou pripravenou z chleba a vína
zdroj: bbc.co.uk

Tradičný bažant s gaštanovou plnkou

Plnka vždy dodá pokrmu iný rozmer. To platí aj pre plnku pripravenú z jedlých gaštanov.

Ingrediencie:

  • 2 bažanti
  • 150 g slaniny
  • 50 g masla
  • soľ, korenie

Na plnku a omáčku

  • 200 g jedlých gaštanov
  • 10 g masla
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
  • 100 g bravčovej klobásy
  • 75 ml portského vína
  • 1 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru

Postup:

  1. Najprv si vytvorte zmes na plnku.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
  3. Keď cibuľa vychladne, zmiešajte si nakrájanú slaninu, klobásou a polovicou gaštanov.
  4. Potom pridajte tymián a petržlenovú vňať všetko dôkladne premiešajte.
  5. Touto plnkou následne vyplníte vnútro oboch bažantov.
  6. Kožu bažanta potrite zvonku maslom.
  7. Bažanty potom dajte do pekáča vystlaného plátkami slaniny a prekryte ich alobalom.
  8. Takto pripravené ich vložte na 30 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
  9. Po uplynutí tejto doby alobal odstráňte a pečte ešte 30-40 minút.
  10. Počas pečenia bažanty priebežne polievajte vypečenou šťavou.
  11. Keď je mäso hotové, pripravte si omáčku.
  12. Použije na ňu všetok vypečený tuk a šťavu z bažantov a následne k nim vmiešajte múku a portské víno.
  13. Krátko povarte, pridajte kurací vývar a zvyšné gaštany, ktoré ste rozkrojili napoly.
  14. Okoreňte a duste približne 5-8 minút.

Plneného bažanta naporciujte a podávajte napríklad so zemiakovou knedľou či halušky preliateho gaštanovou omáčkou.

Bažantie stehná s gaštanovou plnkou a omáčkou
zdroj: deliaonline.com

Máte pre plnky slabosť? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na plnku 9krát inak !

Bažant na víne s lesnými hubami

Pri príprave zveriny sa veľmi často používa víno, či už biele alebo červené. Výnimkou nie je ani tento recept!

Ingrediencie:

  • 2 bažantie prsia a 2 bažantie stehná bez kože
  • 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 3/4 šálky nakrájanej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/3 šálky petržlenu
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL vody
  • 4 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Bažantie mäso umyte a z oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej spoločne s dvoma lyžicami masla.
  3. Najprv na ich zmesi 2 minúty samostatne restujte bažantie stehná, potom pridajte aj bažantie prsia.
  4. Niekoľko minút mäso restujte a potom ho z panvice vyberte.
  5. Do rovnakej panvice pridajte zvyšné maslo a plátky húb.
  6. Huby duste približne 5 minút.
  7. Potom k nim pridajte nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku.
  8. Premiešajte a pridajte víno.
  9. Keď sa jeho množstvo zredukuje na polovicu, prilejte do panvice kurací vývar a vložte do nej späť aj bažantie mäso.
  10. Priklopte panvicu pokrievkou a duste po dobu približne 20 minút, kým sú mäso aj huby úplne mäkké.
  11. Na záver pridajte kukuričný škrob, aby sa vytvorila omáčka.

Bažanta na víne podávajte so zemiakovou kašou posypaného petržlenovou vňaťou.

Kúsky bažantieho mäsa s lesnými hubami pripravované na víne
zdroj: homemadefoodjunkie.com

Bažantí vývar s rezančekmi

Slepačie či hovädzie vývar je klasika. Poďte si ale tentoraz pripraviť obľúbenú polievku z netradičného mäsa. Uvidíte, že si ho ihneď zamilujete.

Ingrediencie:

  • 1 bažant
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 1/4 zeleru
  • 2 stopkaté zelery
  • 1 strúčik cesnaku
  • 14 šálok vody
  • korenie na vývar (korenie, bobkový list, nové korenie)
  • čerstvý petržlen alebo ligurček
  • soľ

Postup:

  1. Umytého a očisteného bažanta vložte do hrnca s vodou.
  2. Následne k mäsu pridajte olúpanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler a cesnak.
  3. Vodu osoľte a vložte do nej tiež vrecko s korením na vývar.
  4. Potom bažantí vývar ťahajte, teda varte tesne pod bodom varu na miernom ohni približne 3 hodiny.
  5. Keď je bažantie mäso dokonale mäkké, vývar opatrne sceďte.
  6. Uvarenú zeleninu následne nakrájajte na kocky a bažanta oberte.
  7. Mäso potom tiež pokrájajte na menšie kúsky.
  8. Všetku zeleninu aj mäso vráťte do vývaru a pridajte čerstvú petržlenovú vňať či ligurček.

Podľa vašich preferencií môžete samozrejme do bažantej polievky pridať aj rezančeky či kvapkanie.

Tanier s bažantím vývarom, zeleninou a rezancami
zdroj: foodnetwork.ca

Mimochodom veľmi chutná polievka sa dá uvariť aj z kuracieho mäsa. Pozrite sa, ako pripraviť ten najlepší kuracie vývar !

Bažantie prsia so slaninou

Veľmi jednoduchý, ale zároveň chutný recept, na ktorý budete potrebovať iba tri ingrediencie!

Ingrediencie:

  • 4 bažantie prsia
  • 150 g slaniny alebo pančaty (plátky)
  • 16 listov šalvie
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté bažantie prsia z oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Na každé prso položte štyri listy šalvie.
  3. Následne bažantie prsia zabaľte do plátkov slaniny tak, aby slanina pokrývala celé prsník.
  4. Potom na panvici rozohrejte trochu oleja a bažantie prsia obalené slaninou na ňom z oboch strán orestujte, približne 5 minút z každej strany.

Podávajte s dusenou zeleninou a zemiakmi.

Bažantie prsíčka obaľované v slanine s dusenou zeleninou a zemiakmi
zdroj: gressinghamduck.co.uk

Jednoduchá paštéta z bažantieho mäsa

Paštéta môže byť veľmi chutnou súčasťou večere, obeda či sviatočného občerstvenia. Okrem vyhlásených paštét z kačacieho či husieho mäsa, je možné ich pripraviť aj z mäsa bažantieho. Oproti klasickým hydinovým partičkám majú bažantie paštéty intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g bažantích pŕs
  • 1 PL masla
  • 3 PL majonézy
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • paštétové korenie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozpustite maslo a orestujte na ňom najemno nakrájané bažantie prsia, približne 5 minút.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak a varte ešte niekoľko minút, kým mäso nebude úplne mäkké a opečené.
  3. Následne mäso preložte do kuchynského robota.
  4. Pridajte majonézu, citrónovú šťavu, nakrájanú šalotku a korenie.
  5. Rozmixujte dohladka.

Paštétu z bažantieho mäsa podávajte s čerstvým pečivom alebo slanými krekermi.

Paštéta z bažantieho mäsa so slanými krekermi
zdroj: amateurkitchen.tv

Lahodný šalát s bažantím mäsom, zeleninou a krutónmi

Ľahký, ale zároveň výživný šalát, ktorého výsledná chuť je tvorená kombináciou mnohých netradičných ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 400 g bažantích pŕs
  • 150 g zelených fazuľkových strukov
  • 100 g varených jedlých gaštanov
  • 1 granátové jablko
  • 1 krajec chleba
  • 1 PL čerstvého tymiánu
  • 1 PL masla
  • 2 PL oleja
  • rukola
  • soľ

Dresing

  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 PL jablčného octu
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice

Postup:

  1. V miske zmiešajte dohromady všetky ingrediencie na dresing, teda kyslú smotanu, dijonskú horčicu, olivový olej a jablkový ocot.
  2. Na panvici zohrejte jednu polievkovú lyžicu oleja a opražte na ňom na kúsky nakrájaný krajec chleba.
  3. V priebehu vyprážania pridajte soľ a tymian.
  4. Keď sú krutóny zlatisté, odstráňte ich bokom a nechajte vychladnúť.
  5. V medziobdobí na rovnakej panvici rozohrejte maslo a zvyšok oleja.
  6. Následne na panvici z oboch strán orestujte na plátky pokrájané bažantie prsia a gaštany, približne 5-8 minút.
  7. Súčasne povarte v hrnci so slanou vodou zelené fazuľky domäkka.
  8. Keď sú zelené fazuľky, mäso a gaštany hotové, vložte ich na tanier.
  9. Pridajte rukolu a kúsky granátového jablka.
  10. Premiešajte a na záver pokvapkajte dresingom.

Šalát s bažantím mäsom, gaštanmi, fazuľkami a opečenými krutónmi servírujte najlepšie s čerstvým pečivom.

Šalát s bažantím mäsom, zelenými fazuľkami, gaštanmi, granátovým jablkom a krutónmi
zdroj: recipes.sainsburys.co.uk

K tomuto chutnému šalátu môžete upiecť tiež naše chrumkavé domáce bagety !

Bažant ako lahodná aj zdravá pochúťka

Bažantie mäso majú mnohí spojené predovšetkým s francúzskou kuchyňou, kde sa pripravuje na mnoho spôsobov, a po stáročia bolo tiež veľmi obľúbenou pochúťkou šľachty. Zaradiť sa ho ale oplatí aj do moderného jedálnička 21. storočia. Bažantie mäso je totiž veľmi zdravé a obsahuje o polovicu menej tuku ako mäso kuracie. Chutnejšie a jemnejšie mäso majú mladí jedinci, predovšetkým sliepky. Pred konzumáciou je nutné, aby čerstvo ulovený bažant takzvane vyzrel, čiže visel niekoľko dní v chlade za dobrého prístupu vzduchu.

Bažantie mäso je okrem bielkovín bohaté aj na mnoho minerálnych látok, ako je horčík, vápnik, železo či mangán, a tiež vitamíny, najmä tie skupiny B. Z hľadiska chuti sa bažant najčastejšie kombinuje s korením typu bobkový list, nové korenie, korenie a borievka . Dobre si ale rozumie aj s tymiánom či šalviou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.