7 tradičných aj nevšedných receptov na waldorfský šalát. Vyskúšajte ich všetky!

Šalát nemusí byť vždy nudné, nezáživné jedlo, ktoré považujete skôr za trest.

Pripravte si aspoň jeden z našich receptov na šalát Waldorf a presvedčte sa sami.

Variant s dračím ovocím, krémom z modrého syra či hruškami vás dostane!

Užite si to!

Tradičný šalát Waldorf

Šalát s chrumkavými jablkami, řapíkatým zelerom a opečenými orechmi je klasický obľúbený recept, ktorým môžete pohostiť svojich najmilších v každom ročnom období.

Ingrediencie:

  • 2 šálky na kocky nakrájaných jabĺk
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 šálka řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 šálka hrozna, rozpolených
  • 1/2 šálky opražených vlašských orechov alebo pekanových orechov, nahrubo nasekaných
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie, našľahané
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  1. Pridajte na kocky nakrájané jablká do veľkej misy a posypte cukrom a zalejte citrónovou šťavou.
  2. Premiešajte.
  3. Pridajte stopkový zeler, hrozno a orechy.
  4. V inej mise šľahajte smotanu na šľahanie, kým sa nevytvoria vrcholy, a potom jemne vmiešajte majonézu.
  5. Opatrne vmiešajte do jablčnej zmesi a dochuťte soľou.
  6. Ochutnajte a upravte korenie podľa svojich predstáv.
  7. Chlaďte 1 hodinu v chladničke alebo cez noc.
  8. Podávajte samostatne alebo na listovom šaláte.
Šalát s chrumkavými jablkami, stonkovým zelerom a opečenými orechmi s dresingom servírovaný v šalátovej mise.
www.foodiecrush.com

Waldorfský šalát s kuraťom a kelom

Lahodná verzia šalátu Waldorf so kelom, jablkami, řapíkatým zelerom a kuraťom, ktorú si zamilujete vy aj celá vaša rodina!

Ingrediencie:

Na dresing:

  • 3/4 šálky majonézy
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice bieleho balzamika
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
  • 2 lyžice medu

Na šalát:

  • 1 zväzok kelu bez stoniek, natrhané na malé kúsky
  • 500 g kuracích pŕs, grilovaných so soľou a korením
  • 1 šálka kandizovaných vlašských orechov
  • 2-3 stonky stopkového zeleru, nahrubo nasekaných
  • 1 šálka hrozna, nakrájaných na polovice
  • 1 jablko, nakrájané na kocky

Postup

  1. V malej miske zmiešajte ingrediencie na dresing.
  2. Vo veľkej mise premiešajte natrhaný kel so zálievkou.
  3. Navrch dajte nakrájané kuracie prsia, kandizované vlašské orechy, stopkový zeler, hrozno a jablká.
  4. Servírujte!
Šalát s kelom, jablkami, stonkovým zelerom a kuraťom servírovaný na tanieri s dvoma lyžicami.
www.themodernproper.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty s kuracím mäsom . Na konci článku nájdete navyše nápady na výborné dresingy do šalátov.

Šalát s ovocím a řapíkatým zelerom s krémom z modrého syra

Pripravte si moderný variant klasického walfdorského šalátu, čerstvý a chrumkavý, s pikantným krémom z modrého syra. Je to skutočná lahôdka!

Ingrediencie:

Na krém z modrého syra:

  • 100 g krémového modrého syra
  • 100 g Creme Fraiche

Na listovú zmes:

  • 200 g listového zeleru alebo petržlenovej vňate
  • 2 navrdo uvarené a vychladnuté vajcia
  • 2 lyžice jablčného octu
  • lyžička soli
  • čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • 100 ml repkového oleja lisovaného za studena

Na krutóny:

  • 2 hrubé plátky chleba
  • 1 lyžica repkového oleja
  • lyžička morskej soli

Na chrumkavé vlašské orechy:

  • lyžička kajenského korenia alebo chilli
  • 100 g vlašských orechov
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 ml vody
  • 400 ml repkového oleja

Na šalát:

  • 500 g stopkového zeleru
  • 4 pevné a kyslé jablká
  • 150 g zeleného hrozna
  • 24 plátkov údeného mäsa

Postup

  1. Syr jemne premiešajte s crème fraîche, kým nevznikne hladký krém.
  2. Naberte krém do vrecka so striekačkou a dajte do chladničky.
  3. Listový zeler alebo petržlenovú vňať, vajcia, ocot, soľ a korenie dajte do mixéra a rozmixujte na hladký hustý krém.
  4. Postupne prilievajte olej, aby ho zmes pomaly vsiakla.
  5. Okorete podľa chuti.
  6. Pokiaľ je krém príliš hustý, môžete pridať trochu vody, pokiaľ nebude textúra ako hustá majonéza.
  7. Naberte zmes do vrecka a vložte do chladničky.
  8. Nakrájajte malé kúsky chleba na požadovanú veľkosť krutónov.
  9. Kúsky chleba zmiešajte s olejom a soľou.
  10. Položte ich na plech na papier na pečenie a pečte v strede rúry približne 10 minút na 200° dozlatista a chrumkava.
  11. Všetky ingrediencie na chrumkavé vlašské orechy – okrem oleja – vložte na panvicu so silným dnom a priveďte do varu.
  12. Varte, kým sirup nezhustne, približne 2 minúty.
  13. Orechy dôkladne zlejte v sitku.
  14. Nalejte olej do panvice so silným dnom a zahrejte ho.
  15. Orechy smažte v malých porciách asi 1 minútu dozlatista a dochrumkava.
  16. Opatrne ich vytiahnite z oleja rukavicou do rúry.
  17. Nechajte ich dobre odkvapkať a položte ich na kus papiera na pečenie (nie na papierovú utierku) vychladnúť.
  18. Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky, pomocou mandolíny alebo iného krájača.
  19. Plátky vložte do ľadovej vody.
  20. Jablká môžete spracovať na guličky pomocou vykrajovača guličiek.
  21. Alebo ich nakrájajte na malé kocky.
  22. Hrozno rozpolte.
  23. Stopkový zeler vyberte z vody a dobre osušte utierkou.
  24. Aranžujte na taniere – najprv mäso, potom hrozno a jablkové guličky.
  25. Orechy a stopkový zeler naskladajte na plátky a nakoniec medzi ostatné prísady vložte trochu oboch krémov.
  26. Posypte chlebovými krutónmi.
Šalát s ovocím, šalátom a orechmi s pikantným krémovým dresingom z modrého syra servírovaný na veľkom tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.arlafoods.co.uk

Waldorfský šalát so zemiakmi

Tradičný recept na šalát Waldorf je obvykle zmesou jabĺk, řapíkatého zeleru a vlašských orechov, ale pridanie zemiakov z neho urobí výraznejší a výdatnejší pokrm. Vyskúšajte ho!

Ingrediencie:

  • 2 kg baby zemiakov
  • šťava z 2 citrónov a kôra z 1
  • 180 ml olivového oleja
  • 120 ml crème fraîche
  • 4 lyžice dijonskej horčice
  • 3 zelené jablká, bez jadrovníka, najemno nakrájané
  • 5 tyčiniek stopkového zeleru, nasekaných
  • 200 g kúskov opečených vlašských orechov
  • natrhané listy veľkého trsu žeruchy

Postup

  1. Zemiaky vložte do veľkého hrnca so studenou osolenou vodou, priveďte do varu a potom varte 10–15 minút domäkka.
  2. Zlejte a potom zemiaky vyklopte do veľkej šalátovej misy, aby trochu vychladli.
  3. Medzitým prešľahajte citrónovú šťavu a kôru s olivovým olejom, crème fraîche a horčicou.
  4. Podľa chuti okoreňte, potom premiešajte s teplými zemiakmi.
  5. Pridajte zvyšné prísady, znovu premiešajte a ihneď teplé podávajte.
Šalát zo zemiakov, řapíkatého zeleru s dresingom servírovaný v hlbokom tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Pustite sa aj do receptov na zemiakový šalát v klasickej aj diétnej úprave.

Hruškový šalát s stopkovým zelerom a orechmi

Tento šalát je inšpirovaný klasickým waldorfským šalátom, ale namiesto jabĺk použijeme hrušky, ktorých zrelá sladká chuť je v pokrme úplne perfektná!

Ingrediencie:

Na dresing:

  • 1/4 šálky majonézy
  • 1/4 šálky jogurtu
  • 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia

Na šalát:

  • 2 zrelé hrušky, nakrájané
  • 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 1/2 šálky hrozna, rozpolených
  • 3 polievkové lyžice zlatých hrozienok
  • 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého hlávkového šalátu

Postup

  1. V mise zmiešajte všetky prísady na dresing.
  2. Dobre premiešajte a pred podávaním nechajte asi 20 minút vychladnúť.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte všetky prísady na šalát (hrušky, stopkatý zeler, hrozno, hrozienka, vlašské orechy a hlávkový šalát).
  4. Pred podávaním dresing do šalátu a dobre premiešajte.
  5. Podávajte studené.
Šalát z hrušiek, řapíkatého zeleru, hrozienok a hrozna servírovaný na tanieri.
www.whiteonricecouple.com

Kalifornská verzia Waldorfu

Luxusný variant americkej klasiky s dokonalou rovnováhou chrumkavých jabĺk, šťavnatého hrozna, sladkých hrozienok, chrumkavých vlašských orechov, jemného baby špenátu a ľahkého dresingu.

Ingrediencie:

  • 1/3 šálky nízkotučného bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1/3 šálky majonézy
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžička nastrúhanej limetkovej kôry
  • 2 lyžičky kari korenia
  • 1/2 lyžičky medu alebo cukru
  • 1/2 šálky jemne nakrájaného řapíkatého zeleru
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 3/4 šálky rozpoleného zeleného hrozna
  • 1 nelúpané jablko
  • 1/2 šálky opečených pekanových alebo vlašských orechov
  • 140 g baby špenátu

Postup

  1. Dajte jogurt, majonézu, limetkovú šťavu a kôru, karí a med do malej misky a prešľahajte.
  2. Stopkatý zeler, hrozienka, hrozno, jablko a orechy dajte do veľkej misy.
  3. Pridajte asi polovicu jogurtového dresingu a premiešajte.
  4. Tesne pred podávaním pridajte špenát a premiešajte.
  5. V prípade potreby pridajte ďalší dresing.
Šalát z chrumkavých jabĺk, šťavnatého hrozna, sladkých hrozienok, vlašských orechov, jemného baby špenátu a ľahkého dresingu na ozdobnom tanieri.
www.earthboundfarm.com

Recepty s stopkovým zelerom v hlavnej úlohe sa stávajú stále viac populárnymi. Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, to všetko u nás nájdete.

Waldorfský šalát s dračím ovocím

Pridanie dračieho ovocia ako hlavnej zložky šalátu, Waldorf premení na epický chuťový vnem. S dresingom chutí úplne neuveriteľne a skvele sa dopĺňa aj s ostatnými ingredienciami. Toto jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie:

  • 1 kus zrelého dračieho ovocia, nakrájaného na kocky
  • 1 kus zeleného jablka, nakrájaného na kocky
  • 1 kus červeného jablka, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky červeného hrozna, nakrájaných na polovice
  • ¼ šálky nasekaného koriandra
  • 1/3 šálky gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice bezvaječnej majonézy
  • 1 lyžička limetkovej šťavy
  • 2 lyžičky medu
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice nasekaných mandlí
  • 2 lyžice nakrájaných kešu orieškov
  • 1 lyžica nasekaných vlašských orechov
  • 5 – 6 listov hlávkového šalátu

Postup

  1. Do misky pridajte kocky dračieho ovocia, červené jablko a zelené jablko.
  2. V inej malej miske zmiešajte jogurt, med, majonézu, soľ, zázvor a limetkovú šťavu.
  3. Nakrájané ovocie prelejte pripravenou zálievkou.
  4. Ďalej pridajte hrozno, sekané mandle, kešu, vlašské orechy a koriander.
  5. Premiešajte a uistite sa, že zálievka dobre obaľuje ovocie.
  6. Šalát dajte do chladu aspoň na 30 minút.
  7. Podávajte studené na lôžku šalátu.
Šalát s dračím ovocím a řapíkatým zelerom servírovaný na hlávkovom šaláte.
www.theseamanmom.com

5 tipov na ten najlepší waldorfský šalát

  1. Používajte najchrumkavejšie odrody jabĺk . Ideálne zelené jablká Granny Smith.
  2. Nasekajte ingrediencie na rovnakú veľkosť. To zaistí, že v každom vašom súste bude chrumkavá a krásne sladká chuť.
  3. Nakrájané ovocie obaľte citrónovou šťavou s cukrom . Nakrájané jablká sa môžu rýchlo sfarbiť. Premiešanie s citrónovou šťavou spomaľuje oxidáciu, zatiaľ čo posypanie ovocia cukrom zvyšuje jeho sladkosť.
  4. Vlhké prísady premiešajte a potom pridajte do suchých. Tým zaistíte homogénny, krémový dresing.
  5. Opečte orechy pre plnšiu chuť

A ktorý variant šalátu Waldorf najviac chutil vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.