Šalát nemusí byť vždy nudné, nezáživné jedlo, ktoré považujete skôr za trest.
Pripravte si aspoň jeden z našich receptov na šalát Waldorf a presvedčte sa sami.
Variant s dračím ovocím, krémom z modrého syra či hruškami vás dostane!
Užite si to!
Tradičný šalát Waldorf
Šalát s chrumkavými jablkami, řapíkatým zelerom a opečenými orechmi je klasický obľúbený recept, ktorým môžete pohostiť svojich najmilších v každom ročnom období.
Ingrediencie:
- 2 šálky na kocky nakrájaných jabĺk
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 šálka řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
- 1 šálka hrozna, rozpolených
- 1/2 šálky opražených vlašských orechov alebo pekanových orechov, nahrubo nasekaných
- 1/2 šálky smotany na šľahanie, našľahané
- 1/4 šálky majonézy
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Pridajte na kocky nakrájané jablká do veľkej misy a posypte cukrom a zalejte citrónovou šťavou.
- Premiešajte.
- Pridajte stopkový zeler, hrozno a orechy.
- V inej mise šľahajte smotanu na šľahanie, kým sa nevytvoria vrcholy, a potom jemne vmiešajte majonézu.
- Opatrne vmiešajte do jablčnej zmesi a dochuťte soľou.
- Ochutnajte a upravte korenie podľa svojich predstáv.
- Chlaďte 1 hodinu v chladničke alebo cez noc.
- Podávajte samostatne alebo na listovom šaláte.

Waldorfský šalát s kuraťom a kelom
Lahodná verzia šalátu Waldorf so kelom, jablkami, řapíkatým zelerom a kuraťom, ktorú si zamilujete vy aj celá vaša rodina!
Ingrediencie:
Na dresing:
- 3/4 šálky majonézy
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice bieleho balzamika
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 2 lyžice medu
Na šalát:
- 1 zväzok kelu bez stoniek, natrhané na malé kúsky
- 500 g kuracích pŕs, grilovaných so soľou a korením
- 1 šálka kandizovaných vlašských orechov
- 2-3 stonky stopkového zeleru, nahrubo nasekaných
- 1 šálka hrozna, nakrájaných na polovice
- 1 jablko, nakrájané na kocky
Postup
- V malej miske zmiešajte ingrediencie na dresing.
- Vo veľkej mise premiešajte natrhaný kel so zálievkou.
- Navrch dajte nakrájané kuracie prsia, kandizované vlašské orechy, stopkový zeler, hrozno a jablká.
- Servírujte!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty s kuracím mäsom . Na konci článku nájdete navyše nápady na výborné dresingy do šalátov.
Šalát s ovocím a řapíkatým zelerom s krémom z modrého syra
Pripravte si moderný variant klasického walfdorského šalátu, čerstvý a chrumkavý, s pikantným krémom z modrého syra. Je to skutočná lahôdka!
Ingrediencie:
Na krém z modrého syra:
- 100 g krémového modrého syra
- 100 g Creme Fraiche
Na listovú zmes:
- 200 g listového zeleru alebo petržlenovej vňate
- 2 navrdo uvarené a vychladnuté vajcia
- 2 lyžice jablčného octu
- lyžička soli
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 100 ml repkového oleja lisovaného za studena
Na krutóny:
- 2 hrubé plátky chleba
- 1 lyžica repkového oleja
- lyžička morskej soli
Na chrumkavé vlašské orechy:
- lyžička kajenského korenia alebo chilli
- 100 g vlašských orechov
- 75 g krupicového cukru
- 75 ml vody
- 400 ml repkového oleja
Na šalát:
- 500 g stopkového zeleru
- 4 pevné a kyslé jablká
- 150 g zeleného hrozna
- 24 plátkov údeného mäsa
Postup
- Syr jemne premiešajte s crème fraîche, kým nevznikne hladký krém.
- Naberte krém do vrecka so striekačkou a dajte do chladničky.
- Listový zeler alebo petržlenovú vňať, vajcia, ocot, soľ a korenie dajte do mixéra a rozmixujte na hladký hustý krém.
- Postupne prilievajte olej, aby ho zmes pomaly vsiakla.
- Okorete podľa chuti.
- Pokiaľ je krém príliš hustý, môžete pridať trochu vody, pokiaľ nebude textúra ako hustá majonéza.
- Naberte zmes do vrecka a vložte do chladničky.
- Nakrájajte malé kúsky chleba na požadovanú veľkosť krutónov.
- Kúsky chleba zmiešajte s olejom a soľou.
- Položte ich na plech na papier na pečenie a pečte v strede rúry približne 10 minút na 200° dozlatista a chrumkava.
- Všetky ingrediencie na chrumkavé vlašské orechy – okrem oleja – vložte na panvicu so silným dnom a priveďte do varu.
- Varte, kým sirup nezhustne, približne 2 minúty.
- Orechy dôkladne zlejte v sitku.
- Nalejte olej do panvice so silným dnom a zahrejte ho.
- Orechy smažte v malých porciách asi 1 minútu dozlatista a dochrumkava.
- Opatrne ich vytiahnite z oleja rukavicou do rúry.
- Nechajte ich dobre odkvapkať a položte ich na kus papiera na pečenie (nie na papierovú utierku) vychladnúť.
- Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky, pomocou mandolíny alebo iného krájača.
- Plátky vložte do ľadovej vody.
- Jablká môžete spracovať na guličky pomocou vykrajovača guličiek.
- Alebo ich nakrájajte na malé kocky.
- Hrozno rozpolte.
- Stopkový zeler vyberte z vody a dobre osušte utierkou.
- Aranžujte na taniere – najprv mäso, potom hrozno a jablkové guličky.
- Orechy a stopkový zeler naskladajte na plátky a nakoniec medzi ostatné prísady vložte trochu oboch krémov.
- Posypte chlebovými krutónmi.

Waldorfský šalát so zemiakmi
Tradičný recept na šalát Waldorf je obvykle zmesou jabĺk, řapíkatého zeleru a vlašských orechov, ale pridanie zemiakov z neho urobí výraznejší a výdatnejší pokrm. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie:
- 2 kg baby zemiakov
- šťava z 2 citrónov a kôra z 1
- 180 ml olivového oleja
- 120 ml crème fraîche
- 4 lyžice dijonskej horčice
- 3 zelené jablká, bez jadrovníka, najemno nakrájané
- 5 tyčiniek stopkového zeleru, nasekaných
- 200 g kúskov opečených vlašských orechov
- natrhané listy veľkého trsu žeruchy
Postup
- Zemiaky vložte do veľkého hrnca so studenou osolenou vodou, priveďte do varu a potom varte 10–15 minút domäkka.
- Zlejte a potom zemiaky vyklopte do veľkej šalátovej misy, aby trochu vychladli.
- Medzitým prešľahajte citrónovú šťavu a kôru s olivovým olejom, crème fraîche a horčicou.
- Podľa chuti okoreňte, potom premiešajte s teplými zemiakmi.
- Pridajte zvyšné prísady, znovu premiešajte a ihneď teplé podávajte.

Pustite sa aj do receptov na zemiakový šalát v klasickej aj diétnej úprave.
Objavte podobné tipy
Hruškový šalát s stopkovým zelerom a orechmi
Tento šalát je inšpirovaný klasickým waldorfským šalátom, ale namiesto jabĺk použijeme hrušky, ktorých zrelá sladká chuť je v pokrme úplne perfektná!
Ingrediencie:
Na dresing:
- 1/4 šálky majonézy
- 1/4 šálky jogurtu
- 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
Na šalát:
- 2 zrelé hrušky, nakrájané
- 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1/2 šálky hrozna, rozpolených
- 3 polievkové lyžice zlatých hrozienok
- 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
- 2 šálky nakrájaného čerstvého hlávkového šalátu
Postup
- V mise zmiešajte všetky prísady na dresing.
- Dobre premiešajte a pred podávaním nechajte asi 20 minút vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky prísady na šalát (hrušky, stopkatý zeler, hrozno, hrozienka, vlašské orechy a hlávkový šalát).
- Pred podávaním dresing do šalátu a dobre premiešajte.
- Podávajte studené.

Kalifornská verzia Waldorfu
Luxusný variant americkej klasiky s dokonalou rovnováhou chrumkavých jabĺk, šťavnatého hrozna, sladkých hrozienok, chrumkavých vlašských orechov, jemného baby špenátu a ľahkého dresingu.
Ingrediencie:
- 1/3 šálky nízkotučného bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1/3 šálky majonézy
- 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 1 lyžička nastrúhanej limetkovej kôry
- 2 lyžičky kari korenia
- 1/2 lyžičky medu alebo cukru
- 1/2 šálky jemne nakrájaného řapíkatého zeleru
- 1/2 šálky hrozienok
- 3/4 šálky rozpoleného zeleného hrozna
- 1 nelúpané jablko
- 1/2 šálky opečených pekanových alebo vlašských orechov
- 140 g baby špenátu
Postup
- Dajte jogurt, majonézu, limetkovú šťavu a kôru, karí a med do malej misky a prešľahajte.
- Stopkatý zeler, hrozienka, hrozno, jablko a orechy dajte do veľkej misy.
- Pridajte asi polovicu jogurtového dresingu a premiešajte.
- Tesne pred podávaním pridajte špenát a premiešajte.
- V prípade potreby pridajte ďalší dresing.

Recepty s stopkovým zelerom v hlavnej úlohe sa stávajú stále viac populárnymi. Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, to všetko u nás nájdete.
Waldorfský šalát s dračím ovocím
Pridanie dračieho ovocia ako hlavnej zložky šalátu, Waldorf premení na epický chuťový vnem. S dresingom chutí úplne neuveriteľne a skvele sa dopĺňa aj s ostatnými ingredienciami. Toto jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie:
- 1 kus zrelého dračieho ovocia, nakrájaného na kocky
- 1 kus zeleného jablka, nakrájaného na kocky
- 1 kus červeného jablka, nakrájaného na kocky
- ½ šálky červeného hrozna, nakrájaných na polovice
- ¼ šálky nasekaného koriandra
- 1/3 šálky gréckeho jogurtu
- 2 lyžice bezvaječnej majonézy
- 1 lyžička limetkovej šťavy
- 2 lyžičky medu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžice nasekaných mandlí
- 2 lyžice nakrájaných kešu orieškov
- 1 lyžica nasekaných vlašských orechov
- 5 – 6 listov hlávkového šalátu
Postup
- Do misky pridajte kocky dračieho ovocia, červené jablko a zelené jablko.
- V inej malej miske zmiešajte jogurt, med, majonézu, soľ, zázvor a limetkovú šťavu.
- Nakrájané ovocie prelejte pripravenou zálievkou.
- Ďalej pridajte hrozno, sekané mandle, kešu, vlašské orechy a koriander.
- Premiešajte a uistite sa, že zálievka dobre obaľuje ovocie.
- Šalát dajte do chladu aspoň na 30 minút.
- Podávajte studené na lôžku šalátu.

5 tipov na ten najlepší waldorfský šalát
- Používajte najchrumkavejšie odrody jabĺk . Ideálne zelené jablká Granny Smith.
- Nasekajte ingrediencie na rovnakú veľkosť. To zaistí, že v každom vašom súste bude chrumkavá a krásne sladká chuť.
- Nakrájané ovocie obaľte citrónovou šťavou s cukrom . Nakrájané jablká sa môžu rýchlo sfarbiť. Premiešanie s citrónovou šťavou spomaľuje oxidáciu, zatiaľ čo posypanie ovocia cukrom zvyšuje jeho sladkosť.
- Vlhké prísady premiešajte a potom pridajte do suchých. Tým zaistíte homogénny, krémový dresing.
- Opečte orechy pre plnšiu chuť
A ktorý variant šalátu Waldorf najviac chutil vám? Napíšte nám do komentárov!