Exotické recepty na polievky po thajsku 5x inak. Vychutnajte si juhovýchodnú Áziu na tanieri!

Nemôžete sa nabažiť tej pikantnej chuti s prídavkom kyslosti a sladkosti, ktorú vám servírujú v thajských reštauráciách?

Potom vyskúšajte naše recepty na thajské polievky v 5 rôznych variantoch.

V článku nájdete ako chutné vývary s mäsom aj zeleninou, tak aj najobľúbenejšiu polievku Tom Yum či pikantnú krémovú s tekvicou.

Užite si chuť Thajska u vás doma.

Dobrú chuť!

Pikantná rezancová polievka

Pikantná, sladkoslaná, ale aj kyslá thajská rezancová polievka s čerstvými surovinami bohatými na živity je skvelým nápadom pre rýchle a ľahké jedlo z jednej nádoby, ktoré si môžete upraviť podľa svojich predstáv. Navyše ju pripravíte do 20 minút!

Ingrediencie

  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica zázvoru + cesnaku, nasekané
  • 4 lyžice thajskej červenej kari pasty
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 4 šálky vody zmiešanej s koncentrovaným vývarom
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • 150 g rezancov Lo Mein

Na servírovanie:

  • nasekaná kapusta
  • jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
  • limetková šťava
  • vločky červené chilli papričky
  • zelená chilli paprička nakrájaná na plátky
  • rozdrvené arašidy
  • čerstvý koriander

Postup

  1. Zahrejte panvicu a pridajte olej.
  2. Pridajte zázvor a cesnak a na vyššom plameni trochu orestujte.
  3. Ďalej pridajte červenú karí pastu a za stáleho miešania restujte 2 minúty.
  4. Znížte teplotu, potom prilejte kokosové mlieko a vývar.
  5. Ochuťte rybacou omáčkou a trstinovým cukrom.
  6. Všetko zmiešajte.
  7. Pridajte do polievky rezance, ktoré varte na strednom ohni do mäkka.
  8. Pripravte servírovaciu misku a pridajte toľko kapusty a jarnej cibuľky, koľko chcete.
  9. Potom naložte varené rezance na surovú zeleninu a všetko zalejte polievkou.
  10. Ozdobte limetkovou šťavou, vločkami červeného chilli, čerstvým zeleným chilli, drvenými arašidmi a čerstvým koriandrom podľa vašich predstáv.
  11. Podávajte.
Polievka s rezancami, ozdobená bylinkami a jarnou cibuľkou, doplnená limetkovými klinmi v polievkovej miske.
www.masalaherb.com

Thajská tekvicová polievka

Táto lahodná polievka je hotová iba za 30 minút a pritom je tak plná chuti. Je super krémová, z kokosového mlieka, karí pasty a množstvo ďalších thajských ingrediencií. Užite si ju!

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 lyžice červené kari pasty
  • 1 lyžica strúhaného cesnaku
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 lyžica pasty z citrónovej trávy
  • 1 lyžica chilli cesnakové omáčky
  • 1 čajová lyžička kari korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 plechovka (420 g) tekvicového pyré
  • 1 plechovka (380 g) kokosového mlieka
  • 1 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
  • šťava z 1/2 limetky
  • soľ, podľa chuti
  • nasekaný koriander, na ozdobu
  • nasekaná jarná cibuľka, na ozdobu
  • tekvicové semienka, na ozdobu
  • grécky jogurt, na ozdobu

Postup

  1. Do stredne veľkého hrnca pridajte olivový olej a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
  2. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút alebo kým nezačne mierne mäknúť.
  3. Vmiešajte červenú karí pastu, strúhaný cesnak, strúhaný zázvor, pastu z citrónovej trávy, chilli cesnakovú omáčku, karí a kurkumu.
  4. Premiešajte, spojte a zložte zo sporáka.
  5. Pridajte zmes z panvice do vysoko výkonného mixéra spolu s tekvicovým pyré a kokosovým mliekom.
  6. Rozmixujte do hladka.
  7. Vráťte rozmixovanú zmes späť do hrnca a zahrejte na stredne vysokú teplotu.
  8. Pridajte zeleninový vývar a nechajte polievku asi 10 minút zahriať.
  9. Primiešajte limetkovú šťavu, dochuťte av prípade potreby pridajte soľ.
  10. Podávajte posypané koriandrom, jarnou cibuľkou, tekvicovými semienkami as kvapkami gréckeho jogurtu.
Ázijská polievka z tekvice, ozdobená bylinkami a gréckym jogurtom v miske.
www.nutmegnanny.com

Zeleninová polievka po thajsku

Thajská zeleninová polievka s hubami, paprikou, potom choi a tofu v kokosovom kari vývare. Táto výživná polievka je neuveriteľne lahodná a zároveň vegánska a bezlepková.

Ingrediencie

  • 400 g pevného tofu, scedeného
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 veľká mrkva, jemne nasekaná
  • 340 g húb, nasekaných (môžete použiť napríklad kombináciu šampiňónov a shiitake)
  • 2 lyžice drveného čerstvého zázvoru
  • 2 lyžice karí prášku
  • 1 polievková lyžica čerstvého cesnaku, lisovaného
  • 1 polievková lyžica pasty z citrónovej trávy
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 4 šálky kokosového mlieka
  • 2 hlavy potom choi, hrubo nasekané
  • ¼ šálky čerstvých nasekaných listov bazalky a ďalšie na ozdobu

Postup

  1. Nakrájajte alebo natrhajte tofu na kúsky veľkosti sústa.
  2. Zahrejte lyžicu oleja vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
  3. Pridajte tofu a restujte 6 až 7 minút, aby bolo zo všetkých strán ľahko hnedé.
  4. Ochuťte ½ lyžičkou soli a preložte na tanier.
  5. Pridajte zvyšné 2 lyžice oleja do panvice.
  6. Pridajte cibuľu, papriku a mrkvu a varte 5 minút, kým nezačne zelenina mäknúť.
  7. Pridajte huby a za občasného miešania varte ďalších 6 až 7 minút, kým huby nie sú zlaté.
  8. Primiešajte zázvor, karí, cesnak, pastu z citrónovej trávy a zvyšnú 1 lyžičku soli.
  9. Resujte 2 minúty, kým sa všetko krásne nerozvonia.
  10. Pridajte vývar a kokosové mlieko a za stáleho miešania zoškrabnite všetky opečené kúsky z dna panvice.
  11. Pridajte potom choi a tofu a zľahka varte polievku 15 minút odkrytú.
  12. Vmiešajte čerstvú bazalku a podľa potreby upravte korenie.
  13. Rozdeľte rovnomerne do 6 misiek a ozdobte podľa vašej voľby.
Misa polievky zo zeleniny ozdobená limetkou a čerstvými bylinkami.
www.dishingouthealth.com

Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami s tofu 6x inak! Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.

Polievka Tom Yum

Pripravte si s nami najlepší thajský recept na polievku Tom Yum! Je pikantná, kyslá, slaná, plná kreviet a húb, a hlavne návyková!

Ingrediencie

  • 350 g kreviet alebo tigriich kreviet, s hlavou a škrupinou
  • 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, konzervovaného kuracieho vývaru alebo vody
  • 1 stonka citrónovej trávy, nakrájaná na prúžky a naklepaná sekáčikom
  • 3 plátky galangalu
  • 6 kafírových listov
  • 6 bird´s eye chilli papričiek
  • 6 čerstvých hliv ustricových, nakrájaných na kúsky
  • 2 lyžice nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
  • 2 lyžice oleja z pasty nam prik pao, ktorý je na povrchu
  • 3 lyžičky rybej omáčky
  • 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
  • listy koriandra, na ozdobu

Postup

  1. Zbavte krevety škrupín a hláv, nechajte však chvosty.
  2. Škrupiny a hlavy dajte bokom.
  3. Zbavte krevety čiernych žíl na chrbte a dajte ich bokom.
  4. V hrnci priveďte do varu 3 šálky vody.
  5. Pridajte krevetové hlavy a škrupiny, aby ste vytvorili krevetový vývar.
  6. Varte, kým sa voda nesfarbí mierne do oranžova.
  7. Stlačte špachtľami krevetia hlavy, aby ste z nich získali šťavu.
  8. Duste a nechajte vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky.
  9. Zbavte sa kreviet hláv a škrupín.
  10. Zvýšte teplotu na vysokú teplotu a do vývaru pridajte citrónovú trávu, galangal, kafírové listy, čili papričky, huby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
  11. Priveďte do varu.
  12. Pridajte krevety a rybiu omáčku.
  13. Nakoniec pridajte limetkovú šťavu (ak pridáte limetkovú šťavu príliš skoro, polievka môže zhorknúť).
  14. Varte, kým nie sú krevety uvarené.
  15. Dajte do misiek a ozdobte lístkami koriandra.
  16. Ihneď podávajte.
Pikantná ázijská polievka s krevetami a hubami servírovaná v miske.
www.rasamalaysia.com

Ak vám Ázia zachutila, vyskúšajte aj 5 receptov na tradičnú japonskú polievku Ramen .

Pikantná kuracia polievka po thajsku

Skvelý kurací vývar v kombinácii so zázvorom, ktorý vás zahreje a prebudí, paradajkami a hubami, ktoré pokrmu dodajú zemitosť a kyslosť, zatiaľ čo koriander, limetka a jarná cibuľka zase sviežosť. Úplne geniálne!

Ingrediencie

  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 1 malá stonka citrónovej trávy
  • 1 lyžica lisovaného cesnaku
  • 2,5 cm čerstvého koreňa zázvoru, nastrúhaného
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané, s oddelenými tmavo zelenými kúskami
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na kliny
  • asi 5 bielych šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 1 šálka nakrájaného vareného kurčaťa
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 1 lyžica chilli-cesnakové omáčky
  • 1/4 šálky nasekaných čerstvých listov koriandra
  • 1 limetka, nakrájaná na klinky

Postup

  1. Vo veľkom hrnci priveďte kurací vývar a 2 šálky vody do varu na vysokú teplotu.
  2. Naklepte stonku citrónovej trávy paličkou a pridajte do hrnca spolu s cesnakom, zázvorom a jarnou cibuľkou (len biele a svetlo zelené časti, tmavé časti si nechajte na ozdobu).
  3. Keď vývar dôjde k varu, pridajte do hrnca paradajky, huby a kura.
  4. Primiešajte rybiu omáčku a chilli-cesnakovú omáčku.
  5. Nechajte polievku priviesť do varu, potom vypnite oheň a nechajte 5 minút odpočívať.
  6. Ochutnajte a pridajte ďalšiu rybiu omáčku, kým nebude polievka dostatočne slaná.
  7. Servírujte v polievkových miskách ozdobené tmavo zelenými plátkami jarnej cibuľky a nasekaným koriandrom.
  8. Podávajte s limetkovými klinmi, ktoré si môžete do polievky vytlačiť.
Kurací vývar s paradajkami a hubami posypaný čerstvými bylinkami a jarnou cibuľkou, servírovaný v miske.
www.thewanderlustkitchen.com

Kde zohnať ázijské ingrediencie

Našťastie je dnes veľa možností, kde môžete exoticky znejúce thajské prísady do polievok zohnať:

  • internetové obchody
  • veľkoobchod Makro
  • vietnamská tržnica Sapa v Prahe

A ako ste si na thajských polievkach pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.