Nemôžete sa nabažiť tej pikantnej chuti s prídavkom kyslosti a sladkosti, ktorú vám servírujú v thajských reštauráciách?
Potom vyskúšajte naše recepty na thajské polievky v 5 rôznych variantoch.
V článku nájdete ako chutné vývary s mäsom aj zeleninou, tak aj najobľúbenejšiu polievku Tom Yum či pikantnú krémovú s tekvicou.
Užite si chuť Thajska u vás doma.
Dobrú chuť!
Pikantná rezancová polievka
Pikantná, sladkoslaná, ale aj kyslá thajská rezancová polievka s čerstvými surovinami bohatými na živity je skvelým nápadom pre rýchle a ľahké jedlo z jednej nádoby, ktoré si môžete upraviť podľa svojich predstáv. Navyše ju pripravíte do 20 minút!
Ingrediencie
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica zázvoru + cesnaku, nasekané
- 4 lyžice thajskej červenej kari pasty
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 4 šálky vody zmiešanej s koncentrovaným vývarom
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- 150 g rezancov Lo Mein
Na servírovanie:
- nasekaná kapusta
- jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
- limetková šťava
- vločky červené chilli papričky
- zelená chilli paprička nakrájaná na plátky
- rozdrvené arašidy
- čerstvý koriander
Postup
- Zahrejte panvicu a pridajte olej.
- Pridajte zázvor a cesnak a na vyššom plameni trochu orestujte.
- Ďalej pridajte červenú karí pastu a za stáleho miešania restujte 2 minúty.
- Znížte teplotu, potom prilejte kokosové mlieko a vývar.
- Ochuťte rybacou omáčkou a trstinovým cukrom.
- Všetko zmiešajte.
- Pridajte do polievky rezance, ktoré varte na strednom ohni do mäkka.
- Pripravte servírovaciu misku a pridajte toľko kapusty a jarnej cibuľky, koľko chcete.
- Potom naložte varené rezance na surovú zeleninu a všetko zalejte polievkou.
- Ozdobte limetkovou šťavou, vločkami červeného chilli, čerstvým zeleným chilli, drvenými arašidmi a čerstvým koriandrom podľa vašich predstáv.
- Podávajte.

Thajská tekvicová polievka
Táto lahodná polievka je hotová iba za 30 minút a pritom je tak plná chuti. Je super krémová, z kokosového mlieka, karí pasty a množstvo ďalších thajských ingrediencií. Užite si ju!
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 lyžice červené kari pasty
- 1 lyžica strúhaného cesnaku
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
- 1 lyžica pasty z citrónovej trávy
- 1 lyžica chilli cesnakové omáčky
- 1 čajová lyžička kari korenia
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 1 plechovka (420 g) tekvicového pyré
- 1 plechovka (380 g) kokosového mlieka
- 1 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
- šťava z 1/2 limetky
- soľ, podľa chuti
- nasekaný koriander, na ozdobu
- nasekaná jarná cibuľka, na ozdobu
- tekvicové semienka, na ozdobu
- grécky jogurt, na ozdobu
Postup
- Do stredne veľkého hrnca pridajte olivový olej a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte cibuľu a restujte 5 minút alebo kým nezačne mierne mäknúť.
- Vmiešajte červenú karí pastu, strúhaný cesnak, strúhaný zázvor, pastu z citrónovej trávy, chilli cesnakovú omáčku, karí a kurkumu.
- Premiešajte, spojte a zložte zo sporáka.
- Pridajte zmes z panvice do vysoko výkonného mixéra spolu s tekvicovým pyré a kokosovým mliekom.
- Rozmixujte do hladka.
- Vráťte rozmixovanú zmes späť do hrnca a zahrejte na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte zeleninový vývar a nechajte polievku asi 10 minút zahriať.
- Primiešajte limetkovú šťavu, dochuťte av prípade potreby pridajte soľ.
- Podávajte posypané koriandrom, jarnou cibuľkou, tekvicovými semienkami as kvapkami gréckeho jogurtu.

Zeleninová polievka po thajsku
Thajská zeleninová polievka s hubami, paprikou, potom choi a tofu v kokosovom kari vývare. Táto výživná polievka je neuveriteľne lahodná a zároveň vegánska a bezlepková.
Ingrediencie
- 400 g pevného tofu, scedeného
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 veľká mrkva, jemne nasekaná
- 340 g húb, nasekaných (môžete použiť napríklad kombináciu šampiňónov a shiitake)
- 2 lyžice drveného čerstvého zázvoru
- 2 lyžice karí prášku
- 1 polievková lyžica čerstvého cesnaku, lisovaného
- 1 polievková lyžica pasty z citrónovej trávy
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 4 šálky kokosového mlieka
- 2 hlavy potom choi, hrubo nasekané
- ¼ šálky čerstvých nasekaných listov bazalky a ďalšie na ozdobu
Postup
- Nakrájajte alebo natrhajte tofu na kúsky veľkosti sústa.
- Zahrejte lyžicu oleja vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte tofu a restujte 6 až 7 minút, aby bolo zo všetkých strán ľahko hnedé.
- Ochuťte ½ lyžičkou soli a preložte na tanier.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice oleja do panvice.
- Pridajte cibuľu, papriku a mrkvu a varte 5 minút, kým nezačne zelenina mäknúť.
- Pridajte huby a za občasného miešania varte ďalších 6 až 7 minút, kým huby nie sú zlaté.
- Primiešajte zázvor, karí, cesnak, pastu z citrónovej trávy a zvyšnú 1 lyžičku soli.
- Resujte 2 minúty, kým sa všetko krásne nerozvonia.
- Pridajte vývar a kokosové mlieko a za stáleho miešania zoškrabnite všetky opečené kúsky z dna panvice.
- Pridajte potom choi a tofu a zľahka varte polievku 15 minút odkrytú.
- Vmiešajte čerstvú bazalku a podľa potreby upravte korenie.
- Rozdeľte rovnomerne do 6 misiek a ozdobte podľa vašej voľby.

Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami s tofu 6x inak! Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.
Objavte podobné tipy
Polievka Tom Yum
Pripravte si s nami najlepší thajský recept na polievku Tom Yum! Je pikantná, kyslá, slaná, plná kreviet a húb, a hlavne návyková!
Ingrediencie
- 350 g kreviet alebo tigriich kreviet, s hlavou a škrupinou
- 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, konzervovaného kuracieho vývaru alebo vody
- 1 stonka citrónovej trávy, nakrájaná na prúžky a naklepaná sekáčikom
- 3 plátky galangalu
- 6 kafírových listov
- 6 bird´s eye chilli papričiek
- 6 čerstvých hliv ustricových, nakrájaných na kúsky
- 2 lyžice nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
- 2 lyžice oleja z pasty nam prik pao, ktorý je na povrchu
- 3 lyžičky rybej omáčky
- 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
- listy koriandra, na ozdobu
Postup
- Zbavte krevety škrupín a hláv, nechajte však chvosty.
- Škrupiny a hlavy dajte bokom.
- Zbavte krevety čiernych žíl na chrbte a dajte ich bokom.
- V hrnci priveďte do varu 3 šálky vody.
- Pridajte krevetové hlavy a škrupiny, aby ste vytvorili krevetový vývar.
- Varte, kým sa voda nesfarbí mierne do oranžova.
- Stlačte špachtľami krevetia hlavy, aby ste z nich získali šťavu.
- Duste a nechajte vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky.
- Zbavte sa kreviet hláv a škrupín.
- Zvýšte teplotu na vysokú teplotu a do vývaru pridajte citrónovú trávu, galangal, kafírové listy, čili papričky, huby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
- Priveďte do varu.
- Pridajte krevety a rybiu omáčku.
- Nakoniec pridajte limetkovú šťavu (ak pridáte limetkovú šťavu príliš skoro, polievka môže zhorknúť).
- Varte, kým nie sú krevety uvarené.
- Dajte do misiek a ozdobte lístkami koriandra.
- Ihneď podávajte.

Ak vám Ázia zachutila, vyskúšajte aj 5 receptov na tradičnú japonskú polievku Ramen .
Pikantná kuracia polievka po thajsku
Skvelý kurací vývar v kombinácii so zázvorom, ktorý vás zahreje a prebudí, paradajkami a hubami, ktoré pokrmu dodajú zemitosť a kyslosť, zatiaľ čo koriander, limetka a jarná cibuľka zase sviežosť. Úplne geniálne!
Ingrediencie
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1 malá stonka citrónovej trávy
- 1 lyžica lisovaného cesnaku
- 2,5 cm čerstvého koreňa zázvoru, nastrúhaného
- 3 jarné cibuľky, nakrájané, s oddelenými tmavo zelenými kúskami
- 1 veľká paradajka, nakrájaná na kliny
- asi 5 bielych šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 šálka nakrájaného vareného kurčaťa
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 lyžica chilli-cesnakové omáčky
- 1/4 šálky nasekaných čerstvých listov koriandra
- 1 limetka, nakrájaná na klinky
Postup
- Vo veľkom hrnci priveďte kurací vývar a 2 šálky vody do varu na vysokú teplotu.
- Naklepte stonku citrónovej trávy paličkou a pridajte do hrnca spolu s cesnakom, zázvorom a jarnou cibuľkou (len biele a svetlo zelené časti, tmavé časti si nechajte na ozdobu).
- Keď vývar dôjde k varu, pridajte do hrnca paradajky, huby a kura.
- Primiešajte rybiu omáčku a chilli-cesnakovú omáčku.
- Nechajte polievku priviesť do varu, potom vypnite oheň a nechajte 5 minút odpočívať.
- Ochutnajte a pridajte ďalšiu rybiu omáčku, kým nebude polievka dostatočne slaná.
- Servírujte v polievkových miskách ozdobené tmavo zelenými plátkami jarnej cibuľky a nasekaným koriandrom.
- Podávajte s limetkovými klinmi, ktoré si môžete do polievky vytlačiť.

Kde zohnať ázijské ingrediencie
Našťastie je dnes veľa možností, kde môžete exoticky znejúce thajské prísady do polievok zohnať:
- internetové obchody
- veľkoobchod Makro
- vietnamská tržnica Sapa v Prahe
A ako ste si na thajských polievkach pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!