Omáčky z korenia nielen ku grilovanému mäsu alebo šťavnatým steakom

Zelený, čierny, ružový, červený.

Áno, poznáme ho v rôznych podobách. Každý chutí inak.

Je to korenie… Pikantné, ale nenahraditeľné na dochutenie jedál.

Patrí korenistá omáčka medzi vaše obľúbené jedlá?

Ak áno, budú sa vám páčiť aj naše recepty!

Bravčová bábika s horčično-korenistou omáčkou

Recept na korenistú omáčku s nádychom horčice. Je pripravovaná na výpeku z bravčovej bábiky.

INGREDIENCIA:

  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky roztlačeného čierneho korenia
  • 110 g bravčovej bábiky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • ⅓ hrnčeka nasekané šalotky
  • ½ hrnčeka koňaku
  • ½ hrnčeka hovädzieho vývaru
  • ¼ hrnčeka dijonskej horčice

POSTUP:

  • Mäso si nakrájajte na zhruba 3 cm hrubé plátky, naklepte päsťou ruky, osoľte, okoreňte.
  • Na rozohriatom oleji smažte z každej strany 5 minút.
  • Počas vyprážania kontrolujte vnútornú teplotu bábiky (minimum je 65 °C, medium 70 °C).
  • Po usmažení dajte mäso bokom a na panvicu pridajte šalotku.
  • Po pol minúte pridajte koňak, po 10 sekundách horčicu a vývar.
  • Stlmte plameň a za stáleho miešania varte ešte 2 minúty.
  • Bábiku podávajte preliate touto omáčkou.
Korenistá omáčka s bravčovou bábikou a horčicou.
cremedelacrumb.com

Studená korenistá omáčka k mäsu

Podávať ju môžete k americkým zemiakom alebo s grilovaným mäsom a zeleninou.

INGREDIENCIA:

  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička ružového korenia
  • 1 lyžička nakladaného zeleného korenia
  • ⅛ lyžičky korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g majonézy
  • 50 g jogurtu
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • 1 lyžička cukru
  • bylinková soľ

POSTUP:

  • Čierne korenie a ružové korenie si roztlačte v mažiari.
  • Zelené korenie si nakrájajte nadrobno.
  • Strúčik cesnaku si prelisujte, zmiešajte s korením, majonézou, jogurtom, octom, cukrom a bylinkovou soľou.
Korenistý dip z jogurtu k mäsu i zelenine.
melissacookstone.com

Omáčka zo zeleného korenia

Recept na korenistú omáčku nie je obmedzený ani vo variante bez smotany. Síce musí byť zahustená múkou, ale aj za to naozaj stojí.

INGREDIENCIA:

  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice nasekané šalotky
  • ½ hrnčeka brandy
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice zeleného korenia v náleve
  • nálev

POSTUP:

  • Na lyžicu masla si usmažte šalotku, potom podlejte brandy a octom a varte ďalších 5-6 minút.
  • Medzitým si v inom hrnci pripravte zápražku.
  • Rozpustené maslo zaprášte múkou a miešajte, potom vlejte vývar a varte.
  • Následne vývar s zápražkou prilejte k brandy a varte ďalších 10 minút.
  • Ku koncu pridajte zelené korenie a dochuťte soľou, eventuálne trochou nálevu z korenia.
Recept na korenistú omáčku zo zeleného korenia s brandy.
sunset.com

Smotanová korenistá omáčka s brandy

Brandy je slávnou súčasťou omáčok s korením.

INGREDIENCIA:

  • 2 lyžice celého čierneho korenia
  • 40 g masla
  • 2 šalotky
  • 50 ml brandy
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička dijonskej horčice

POSTUP:

  • Na masle si orestujte šalotku, potom pridajte roztlačené korenie.
  • Chvíľu restujte, potom podlejte smotanou a vývarom.
  • Dochuťte horčicou a varte do zhustnutia.
  • Podávajte napríklad so svojim obľúbeným steakom.
Smotanová omáčka s korením.
dontgobaconmyheart.com
Peppercorn Sauce Recipe for steak - Creamy & Delicious - Recipes by Warren Nash

K letným grilovačkám sa určite hodí aj dobre vychladená sóda. Ak vás zaujíma, ako v našej recenzii dopadli výrobníky minerálky Sodastream , pozrite sa!

Korenistá omáčka je skutočným kulinárskym zážitkom. Hodí sa nielen k minútkovým špecialitám z mäsa, rybám, kuraciemu, ale poteší aj svojou kombináciou so zeleninou alebo hubami.

Jej kúzlo spočíva práve v lahodne vyváženej krémovej konzistencii a tiež mierne pikantnej chuti. Hlavnými prísadami sú maslo, korenie podľa ľubovôle, koňak, brandy, víno, vývar, šalotka, ale aj smotana na šľahanie. Tá je strojcom jej zahustenia, ktoré prebieha na základe redukcie.

Korenisté omáčky ochutnajte napríklad s kombináciou hovädzieho mäsa hotového za minútku .

Alebo si ju vychutnajte v teplej aj studenej úprave s grilovanými kotletami alebo grilovaným kuracím mäsom .

Či už na nedeľný obed, alebo ako rýchlovka, vždy vás poteší.

Napíšte nám, ako sa vám to podarilo!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.