Zelený, čierny, ružový, červený.
Áno, poznáme ho v rôznych podobách. Každý chutí inak.
Je to korenie… Pikantné, ale nenahraditeľné na dochutenie jedál.
Patrí korenistá omáčka medzi vaše obľúbené jedlá?
Ak áno, budú sa vám páčiť aj naše recepty!
Bravčová bábika s horčično-korenistou omáčkou
Recept na korenistú omáčku s nádychom horčice. Je pripravovaná na výpeku z bravčovej bábiky.
INGREDIENCIA:
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky roztlačeného čierneho korenia
- 110 g bravčovej bábiky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- ⅓ hrnčeka nasekané šalotky
- ½ hrnčeka koňaku
- ½ hrnčeka hovädzieho vývaru
- ¼ hrnčeka dijonskej horčice
POSTUP:
- Mäso si nakrájajte na zhruba 3 cm hrubé plátky, naklepte päsťou ruky, osoľte, okoreňte.
- Na rozohriatom oleji smažte z každej strany 5 minút.
- Počas vyprážania kontrolujte vnútornú teplotu bábiky (minimum je 65 °C, medium 70 °C).
- Po usmažení dajte mäso bokom a na panvicu pridajte šalotku.
- Po pol minúte pridajte koňak, po 10 sekundách horčicu a vývar.
- Stlmte plameň a za stáleho miešania varte ešte 2 minúty.
- Bábiku podávajte preliate touto omáčkou.

Studená korenistá omáčka k mäsu
Podávať ju môžete k americkým zemiakom alebo s grilovaným mäsom a zeleninou.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička ružového korenia
- 1 lyžička nakladaného zeleného korenia
- ⅛ lyžičky korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g majonézy
- 50 g jogurtu
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- 1 lyžička cukru
- bylinková soľ
POSTUP:
- Čierne korenie a ružové korenie si roztlačte v mažiari.
- Zelené korenie si nakrájajte nadrobno.
- Strúčik cesnaku si prelisujte, zmiešajte s korením, majonézou, jogurtom, octom, cukrom a bylinkovou soľou.

Objavte podobné tipy
Omáčka zo zeleného korenia
Recept na korenistú omáčku nie je obmedzený ani vo variante bez smotany. Síce musí byť zahustená múkou, ale aj za to naozaj stojí.
INGREDIENCIA:
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice nasekané šalotky
- ½ hrnčeka brandy
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 2 lyžice zeleného korenia v náleve
- nálev
POSTUP:
- Na lyžicu masla si usmažte šalotku, potom podlejte brandy a octom a varte ďalších 5-6 minút.
- Medzitým si v inom hrnci pripravte zápražku.
- Rozpustené maslo zaprášte múkou a miešajte, potom vlejte vývar a varte.
- Následne vývar s zápražkou prilejte k brandy a varte ďalších 10 minút.
- Ku koncu pridajte zelené korenie a dochuťte soľou, eventuálne trochou nálevu z korenia.

Smotanová korenistá omáčka s brandy
Brandy je slávnou súčasťou omáčok s korením.
INGREDIENCIA:
- 2 lyžice celého čierneho korenia
- 40 g masla
- 2 šalotky
- 50 ml brandy
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
POSTUP:
- Na masle si orestujte šalotku, potom pridajte roztlačené korenie.
- Chvíľu restujte, potom podlejte smotanou a vývarom.
- Dochuťte horčicou a varte do zhustnutia.
- Podávajte napríklad so svojim obľúbeným steakom.

K letným grilovačkám sa určite hodí aj dobre vychladená sóda. Ak vás zaujíma, ako v našej recenzii dopadli výrobníky minerálky Sodastream , pozrite sa!
Korenistá omáčka je skutočným kulinárskym zážitkom. Hodí sa nielen k minútkovým špecialitám z mäsa, rybám, kuraciemu, ale poteší aj svojou kombináciou so zeleninou alebo hubami.
Jej kúzlo spočíva práve v lahodne vyváženej krémovej konzistencii a tiež mierne pikantnej chuti. Hlavnými prísadami sú maslo, korenie podľa ľubovôle, koňak, brandy, víno, vývar, šalotka, ale aj smotana na šľahanie. Tá je strojcom jej zahustenia, ktoré prebieha na základe redukcie.
Korenisté omáčky ochutnajte napríklad s kombináciou hovädzieho mäsa hotového za minútku .
Alebo si ju vychutnajte v teplej aj studenej úprave s grilovanými kotletami alebo grilovaným kuracím mäsom .
Či už na nedeľný obed, alebo ako rýchlovka, vždy vás poteší.
Napíšte nám, ako sa vám to podarilo!