Inšpiratívne recepty na obaľovaný rezeň v siedmich chutných a jednoduchých variantoch!

Bravčové, kuracie, morčacie aj teľacie, všetky patria ku klasike českej kuchyne už od čias Rakúsko-Uhorska.

Najčastejšie sa pripravujú obalené v múke, vajciach a strúhanke.

Objavte s nami tie najlepšie recepty na vyprážané rezne!

Či už si ich pripravíte na nedeľný obed alebo ako obed do batohu na výlet, nikdy vás nesklamú!

Pravý viedenský rezeň

Jedna zo špecialít rakúskej kuchyne. Jemný a šťavnatý pripravený z krehkého teľacieho mäsa. Originálny recept odporúča vyprážanie na masti, ale je možné použiť aj olej.

Ingrediencie:

  • 4 teľacie rezne
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 vajcia
  • olej alebo masť na vyprážanie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Teľacie mäso naklepte paličkou cez potravinovú fóliu alebo igelitové vrecko, uchránite tak mäso pred prílišným potrhaním.
  2. Následne jednotlivé plátky teľacieho mäsa postupne obaľte.
  3. Najprv v múke so soľou, následne v rozšľahaných vajciach a na záver v strúhanke.
  4. V panvici rozohrejte dostatočné množstvo masti či oleja.
  5. Vložte obalené rezne do panvice a smažte z oboch strán dozlatista, z každej strany približne 2-3 minúty.
  6. Po vybratí položte rezne na chvíľku na papierové utierky, ktoré absorbujú tuk.

Viedenský rezeň podávajte so zemiakovým šalátom alebo so zemiakmi a zeleninovou oblohou, ozdobený plátkami citróna.

Plátok teľacieho mäsa v trojobale
zdroj: the spruceeats.com

Skvelý pomocníkom pri vyprážaní rezňov je kvalitná panvica. Neviete, ktorú z obrovskej ponuky vybrať? Pozrite sa na náš veľký test panvíc .

Rezeň vyprážaný v rúre

Príprava v rúre v sebe spája hneď dve výhody. Je zdravšia a zároveň menej náročná, pretože nevyžaduje, aby ste celú dobu stáli pri platni ako pri klasickom vyprážaní.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové rezne
  • 75 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • 1-2 vajcia
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Do jednej misky si pripravte hladkú múku, do druhej rozšľahané vajcia s trochou soli a korenia, do tretej misky strúhanku s trochou sladkej papriky.
  3. Bravčové rezne dôkladne naklepte, najlepšie cez potravinovú fóliu.
  4. Naklepané bravčové mäso postupne obaľujte v múke, vajíčku a strúhanke a následne ho pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pred vložením do rúry rezne pokvapkajte trochou olivového oleja.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút dozlatista.
  7. V medziobdobí rezne obráťte.

Rezne bez vyprážania servírujete s prílohami zo zemiakov alebo iba so zeleninovým šalátom.

Vyprážané plátky bravčového mäsa s citrónom a tatárskou omáčkou
zdroj: ichkocheheute.de

Vyprážaný zelerový rezeň nielen pre vegetariánov

Nejete alebo nemáte radi mäso? V tom prípade vás určite poteší zelerová varianta tohto obľúbeného pokrmu. Chutí úplne skvele!

Ingrediencie:

  • 1/2 väčšieho zeleru alebo 1 menší zeler
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka strúhanky
  • 1/4 šálky vody
  • 1 PL sójovej omáčky
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie
  • citrón na ozdobu

Postup:

  1. Zeler olúpte a nakrájajte na asi jeden centimeter hrubé plátky.
  2. V jednej miske si pripravte cestíčko z polovice množstva múky, vody, sójovej omáčky, soli a korenia.
  3. V ďalšej miske pripravte iba hladkú múku av tretej miske strúhanku.
  4. Najprv zeler obaľte v múke, potom ho pomorte do cestíčka a nakoniec do strúhanky.
  5. V panvici rozohrejte olej a následne v ňom zelerové rezne osmažte.
  6. Vymažte z každej strany približne 2 minúty dozlatista. Čas vyprážania závisí aj od výšky rezňa.

Zelerový rezeň chutí znamenite so zeleninovým šalátom či opečenými zemiakmi. Podávať ho môžete ozdobený citrónom alebo s tatárskou omáčkou.

Vyprážané plátky z zeleru so zemiakmi a šalátom
zdroj: jocooks.com

Pokiaľ vás vegetariánsky variant rezňa zaujal, skúste si pripraviť aj ďalšie vyprážané vegetariánske lahôdky. Inšpirujte sa našimi receptami na vyprážaný karfiol !

Rezne naruby z teľacieho mäsa

Pri obaľovaní nemusíte strúhankou vždy končiť. Existujú aj varianty, kedy je naopak prvým krokom obalenia v strúhanke a až potom v múke a vajci. Vyskúšajte a uvidíte ten rozdiel!

Ingrediencie:

  • 6 teľacích rezňov
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g strúhanky
  • olej na vyprážanie
  • maslo
  • niekoľko PL vody
  • soľ
  • citrón na ozdobu

Postup:

  1. Teľacie plátky umyte a naklepte.
  2. Následne ich z oboch strán osoľte a potrite zľahka olejom.
  3. Pripravte si tri misky, v ktorých teľacie mäso postupne obalíte.
  4. Najprv v strúhanke, potom v hladkej múke a následne v rozšľahanom vajíčku.
  5. Na panvici rozohrejte trochu oleja a zľahka rezne z oboch strán osmažte.
  6. Potom rezne preložte do pekáča s trochou masla a niekoľkými polievkovými lyžicami vody.
  7. Pekáčik priklopte a vložte do rúry predhriatej na 200°C.
  8. Pečte približne 25 minút, počas pečenia občas rezne prelejte vypečenou šťavou.

Vyprážaný rezeň naruby sa často zapeká s cibuľkou či plátkami slaniny. Servírujte sa so zemiakmi či zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou.

Plátok teľacieho mäsa obaľovaný v strúhanke podávaný s vareným braborom
zdroj: ellerepublic.de

Tradičný obaľovaný bravčový rezeň

Tradičný sviatočný pokrm, ktorý sa v sprievode zemiakového šalátu konzumuje aj počas vianočných či veľkonočných sviatkov.

Ingrediencie:

  • 800 g bravčových rezňov či vykostených kotliet
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 šálky strúhanky
  • 3-4 vajcia
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie
  • citrónové plátky na ozdobu

Postup:

  1. Plátky bravčového mäsa naklepte cez potravinovú fóliu paličkou na mäso.
  2. Následne mäso postupne v troch krokoch obaľte.
  3. Najprv v múke so soľou, paprikou, čiernym korením a cesnakom, následne v rozšľahaných vajciach a potom v strúhanke.
  4. Akonáhle sú všetky kotlety obalené, zahrejte nepriľnavú panvicu s dostatočným množstvom oleja.
  5. Keď je olej horúci, vložte doň jednotlivé plátky a smažte ich 3-4 minúty z každej strany dozlatista.
  6. Keď rezne z panvice vyberiete, položte ich na papierové utierky či obrúsky, ktoré absorbujú prebytočný olej.

Vyprážaný rezeň podávajte so zemiakovou kašou, šalátom či zemiakmi a zeleninovou oblohou.

Obaľované bravčové mäso vyprážané na oleji servírované s citrónom
zdroj: natashaskitchen.com

Okrem klasickej strúhanky môžete vyprážaný rezeň ozvláštniť použitím bylinkovej strúhanky. Stačí, keď do obyčajnej strúhanky primiešate zmes čerstvých byliniek. Použiť môžete napríklad tymian, oregano, majorán, tymian či saturejku.

Pikantné vyprážané kuracie plátky v trojobale

Tajomstvo tohto pokrmu spočíva v jeho ľahko pikantnej chuti. Tú docielite pomocou dijonskej horčice, ktorá sa pridá pri obaľovaní do rozšľahaného vajca.

Ingrediencie:

  • 800 g kuracích pŕs
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 šálky strúhanky
  • 3-4 vajcia
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie
  • citrón na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie prsia naklepte cez igelitové vrecko.
  2. Následne naklepané mäso z oboch strán posoľte a okoreníme.
  3. Pripravte si tri misky, v ktorých mäso postupne obalíte.
  4. Najprv v múke, následne v rozšľahanom vajíčku, ku ktorému ste pridali dijonskú horčicu, soľ a korenie, posledným krokom je obalenie v strúhanke.
  5. Na panvici rozohrejte asi štvrť šálky rastlinného oleja.
  6. Následne rezne smažte dozlatista, približne 2-3 minúty každú stranu.

Vyprážaný rezeň z kuracieho mäsa podávajte so zemiakovou kašou, dijonskou horčicou, plátkami citróna a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pikantné obaľované kuracie mäso
zdroj: jocooks.com

Kuracie mäso nemusíte vždy obaľovať iba v strúhanke. Skúste tiež kuracie rarášky alebo šťavnaté kuracie rezne obaľované v cestíčku!

Krehké morčacie rezne v jogurte

Na marinovanie je všeobecne vhodnejšie jemnejšie mäso. Z tohto dôvodu sa tak týmto spôsobom upravuje predovšetkým mäso morčacie a kuracie. Výsledkom je krehké mäso, ktoré sa v ústach iba rozpadá.

Ingrediencie:

  • 4 morčacie rezne
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 šálky strúhanky
  • čerstvá citrónová šťava
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Morčacie plátky umyte, zľahka naklepte cez potravinovú fóliu, osoľte a okoreňte.
  2. Následne si pripravte marinádu.
  3. V miske zmiešajte jogurt, prelisované strúčiky cesnaku, trochu citrónovej šťavy a rozšľahané vajcia. Prípadne pridajte aj trochu korenia, soli aj ďalšieho korenia podľa chuti.
  4. Mäso vložte do marinády, prekryte misku potravinovú fóliu a vložte na najmenej tri hodiny, ale lepšie cez noc, do chladničky.
  5. Ďalší deň rezne z marinády vyberte a obaľte v strúhanke.
  6. Rozohrejte si na panvici olej a rezne z oboch strán osmažte dozlatista.
  7. Na záver ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Vyprážaný rezeň v jogurte možno pripravovať aj v rúre.

Morčacie plátky marinované v jogurte a obaľované v strúhanke
zdroj: stylingmyeveryday.com

Na čom je najlepšie smažiť?

Ponuka ingrediencií, ktoré môžete na vyprážanie použiť, je pomerne široká. Od masla pred rôzne typy olejov až po masť. Najviac ľudí používa na vyprážanie olej. Odborníci odporúčajú vyprážaný rezeň a ďalšie pokrmy pripravovať predovšetkým na repkovom oleji, ktorý má nízky obsah nasýtených mastných kyselín a zároveň vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín. Rovnako vhodný, ale o niečo finančne náročnejší, je olej olivový.

Najmenej vhodný je olej slnečnicový, ktorý je kvôli nižšiemu pomeru mononenasýtených mastných kyselín teplotne nestabilný. Nevhodné je tiež vyprážanie na masle, masti sa naopak obávať nemusíte.

Obľuba rezňov vyprážaných v rúre

Vzhľadom na to, že vyprážanie nie je považované za príliš zdravú tepelnú prípravu, mnoho ľudí dáva prednosť vyprážaniu rezňov v rúre. Nie je na tom nič zložité, stačí obalené rezne umiestniť na plech s papierom na pečenie a piecť v rúre predhriatej na 180°C – 200°C. Doba pečenia závisí od mäsa, z ktorého ste rezne pripravili, kuracie mäso je samozrejme hotové skôr ako napríklad mäso teľacie či bravčové. Nezabudnite mäso v priebehu pečenia obrátiť.

Čím vyprážaný rezeň oživiť?

Príde vám vyprážaný rezeň príliš nudný? Recepty je možné oživiť a spestriť mnohými spôsobmi. K najjednoduchším patrí pridanie rozmanitého korenia, majonézy či byliniek do vajíčka či strúhanky pri obaľovaní. K ďalším možnostiam patria rezne pred vlastným obalením namarinovať, či už v jogurte alebo v iných ingredienciách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.