Ochutnajte zaujímavé gulášové recepty zo zemiakov pre malých aj veľkých maškrtníkov. Inšpirujte sa!

Vyskúšali ste už niekedy recepty na zemiakové gulášy? Pokiaľ zatiaľ nie, potom je najvyšší čas.

Ak ste fanúšikmi tých klasických, neváhajte ochutnať naše starostlivo pozbierané recepty.

Zemiaky sú v našej kuchyni úplne nepostrádateľnou surovinou a môžete si ich vychutnať na mnoho spôsobov.

Vykúzlite z nich vynikajúci obed, rýchlu večeru alebo pokojne len malú desiatu.

Očarte svojich blízkych aj priatelia tým, že im pripravíte jednoduchý, ale pritom dokonale chutný pokrm.

Jednoduchý zemiakový guláš

Príprava tohto pokrmu nie je nič zložité, ale s výsledkom budete maximálne spokojní. Ide o jednoduché jedlo, ktoré vám vykúzli úsmev na perách a oliznete všetkých desať.

Ostatne zo zemiakov sa dá vykúzliť množstvo skvelých jedál, skúste napríklad recepty na lokše .

Ingrediencie:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja (môže byť aj slnečnicový)
  • 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky údené papriky
  • 1 lyžica paradajkového pyré
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 700 g zemiakov
  • Soľ podľa chuti
  • Petržlen na ozdobu

Postup:

  • Do hrnca dáme nahriať olivový olej, pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu aj mrkvu. Varíme zhruba 5 minút, kým nie je oboje mäkké. Nezabúdame občas premiešať.
  • Prihodíme očistený a na plátky nakrájaný cesnak, zasypeme sladkou aj údenou paprikou, čiernym korením a premiešame. Prihodíme bobkové listy ak tomu paradajkové pyré.
  • Necháme variť asi 2 minúty. Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame na rovnako hrubé plátky cca 0,5 cm.
  • Pridáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 30 minút, až budú zemiaky mäkké.
  • Osolíme, okoreníme, zamiešame a odstavíme z platne.
  • Pri servírovaní posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Kto chce, môže ešte ozdobiť kyslou smotanou a plátkom domáceho čerstvého chleba, prípadne prihodiť nejakú dobrú klobásu.

Guláš zo zemiakov ako obľúbené jedlo nášho detstva.
Zdroj: https://jernejkitchen.com/

Luxusný zemiakový guláš s klobásou

Jednoduchý, ale nebezpečne dobrý. Presne taký je tento pokrm, ktorý je v tomto variante populárny napríklad v Rakúsku. Skúste si ho pripraviť a posúďte sami, či je lepšie, než ten váš. Niekto tvrdí, že mu to chutí tak trochu pripomína hovädzí guláš.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 400 g klobásy (vhodná je frankfurtská alebo napríklad údená bravčová)
  • 750 g cibule
  • Slnečnicový olej
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia (kto chce, môže dať samozrejme menej)
  • Soľ podľa chuti
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rasce
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • 5 lyžíc mletej sladkej papriky
  • 1 – 2 lyžice pálivej papriky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 zväzok petržlenu

Postup:

  • Zemiaky aj klobásu olúpeme a nakrájame na kúsky.
  • Očistenú cibuľu jemne nasekáme a očistené strúčiky cesnaku rozdrvíme nožom na doske alebo prelisujeme cez lis na cesnak.
  • V panvici nahrejeme trochu olejom, prihodíme cibuľu s korením a orestujeme dozlatista.
  • Osolíme, okoreníme, zasypeme rascou, majoránom, premiešame a podlejeme troškou vody.
  • Prisypeme oba druhy papriky a dbáme na to, aby sa nespálila, inak by bol guláš nepríjemne horký.
  • Za stáleho miešania pridáme nakrájanú klobásu a chvíľku necháme restovať.
  • Prilejeme hovädzí vývar, prihodíme pokrájané zemiaky a varíme, až kým nie sú mäkké.
  • Podľa potreby ešte dochutíme a odstavíme nabok.
  • Potom už len stačí servírovať ozdobené trochou kyslej smotany a posypanej jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vynikajúci guláš z jedného hrnca so zemiakmi a vynikajúcou klobásou.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Rakúsky plný hrniec

Tento zemiakový guláš má výdatnú a bohato korenenú chuť. Výživný vegánsky pokrm poteší každého av akúkoľvek ročnú dobu.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých škrobových zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja (extra panenský olivový, slnečnicový)
  • 1 a 1/2 lyžičky rasce
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 3 lyžice octu
  • 2 lyžice paradajkového pyré
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička cukru
  • 3 a 1/2 hrnčeka vody
  • 3 bobkové listy
  • 1 kocka bujónu
  • Štipka mletého čierneho korenia

Na tofe:

  • 1 hrnček údeného tofu
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky

Postup:

  • Do hrnca dáme zahriať olivový olej, vhodíme doň ošúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu. Vyprážame do zlatohneda.
  • Prihodíme očistenie a najemno nasekaný cesnak aj rascu. Varíme 1 minútu.
  • Prisypeme papriku, premiešame a prilejeme ocot s trochou vody. Odlepíme všetko, čo sa nalepilo na panvicu a varíme asi 3 minútky.
  • Potom pridáme paradajkové pyré, majoránku aj cukor. Zamiešame a necháme variť 2 minúty.
  • Dolejeme zvyšok vody, vhodíme nakrájané zemiaky, bobkové listy a bujón.
  • Osolíme, okoreníme a privedieme do varu na strednom ohni. Varíme zhruba 15 minút, až budú zemiaky varené a získajú jemnú štruktúru.
  • Zatiaľ čo sa bude guláš variť, nakrájame na prúžky údené tofu.
  • V panvici zohrejeme olej, vložíme nakrájané tofu a smažíme do zlatohnedého odtieňa.
  • Prilejeme sójovú omáčku a dôkladne miešame, aby sa dostala na všetky kúsky tofu.
  • Musíme dať pozor, aby sa nám to nepripálilo. V prípade potreby prilejeme trošku vody.
  • Podľa chuti ešte môžeme prisoliť, ale väčšinou to nie je potrebné, takže len okoreníme.
  • Hotový guláš rozdelíme do misky, pridáme osmažené tofu ak tomu pridáme plátok tmavého chleba.
Výdatný rakúsky zemiakový guláš s paprikou, majoránom a tofu.
Zdroj: https://veganonboard.com/

Zemiaková zmes s hovädzím mäsom

Ak sa vám zdá tento guláš trochu zvláštny, je to zbytočné. Hovädzie dodá nezabudnuteľnú a úplne jedinečnú chuť a zemiaky vyzdvihne na vyššiu úroveň. Touto pochúťkou potešíte svojich blízkych aj prípadných návštevníkov.

Ingrediencie:

  • 1 kg mäsa na steaky
  • Hrubá morská soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa potreby
  • 1 – 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1/4 hrnčeka paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice maďarskej sladkej papriky
  • 1 lyžička celej rasce
  • 4 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1 kg menších zemiakov

Na ozdobu:

  • Kyslá smotana
  • Nasekaný čerstvý petržlen

Postup:

  • Mäso nakrájame na plátky/steaky. Cibuľu očistíme a nasekáme na hrubšie kúsky. Steaky osolíme, okoreníme a zatiaľ odložíme nabok.
  • V hrnci zahrejeme olej a postupne na ňom osmažíme všetky steaky z oboch strán pokiaľ nezhnednú, cca 5 minút z každej strany.
  • Takto upravené steaky prenesieme na doštičku a nakrájame na rovnaké veľké kúsky cca 1 x 2 cm.
  • Do hrnca dáme cibuľu, ocot a za občasného miešania restujeme asi 5 minút, až bude cibuľa mäkká.
  • Vmiešame paradajkový pretlak s korením a varíme cca 1 minútu.
  • Prilejeme vývar, prihodíme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a privedieme k miernemu varu.
  • Necháme variť zhruba 30 minút. Akonáhle budú zemiaky mäkké, máme hotovo.
  • Nakrájané steaky prihodíme do hrnca aj so šťavou, ktorá z nich zostala na doske.
  • Varíme, aby sa mäso dôkladne prehrialo. Dochutíme soľou a korením.
  • Servírujeme ozdobené kyslou smotanou a posypané petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže ešte posypať čerstvo mletým čiernym korením.
Hovädzie guláš so zemiakmi.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Sladká maďarská zmes

Každý zemiakový guláš je niečím iný a mnohokrát stačí použiť len inú odrodu zemiakov, aby chutil úplne inak. Tentokrát sú to červené zemiaky, ktoré sa postarajú o lahodný pokrm.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 800 g údené klobásy
  • 2 lyžice masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ podľa chuti
  • 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 10 stredne veľkých červených zemiakov
  • 1 a 1/2 – 2 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1 – 2 lyžice nasekanej petržlenu

Postup:

  • Klobásu nakrájame na plátky, cibuľu olúpeme a nasekáme na jemné plátky.
  • Cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kúsky cca 2 x 2 cm.
  • Pripravíme si stredne veľký hrniec, dáme doň rozohriať olej a keď je horúci, vložíme nakrájanú klobásu. Za stáleho miešania necháme restovať niekoľko minút, kým nezískajú zlatohnedý nádych.
  • Klobásu vyberieme pomocou dierovanej lyžice z panvice a odložíme bokom.
  • Do hrnca dáme maslo, rozpustíme, vhodíme nakrájanú cibuľu a necháme skaramelizovať. Trvá to cca 5 – 7 minút a cibuľa by mala byť zlatistá až zlatohnedá.
  • Prihodíme cesnak, trochu soli, korenie, papriku, premiešame a restujeme, kým nebude cítiť cesnakovú arómu.
  • Potom pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme kuracím vývarom, zamiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 15 minút na strednom ohni.
  • Pokrievku necháme tak, aby mohla čiastočne utekať para a nezabúdame občas premiešať.
  • Po pätnástich minútach dáme pokrievku preč a varíme ešte ďalších 10 minút. Zemiaky musia byť jemné, mäkké a trochu guláš zahustiť.
  • Nakoniec vrátime späť klobásu a premiešame. Podľa chuti ešte osolíme.
  • Servírujeme ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a pridať prílohu v podobe čerstvého chleba či pečiva.

Luxusný sladký maďarský guláš z červených zemiakov.
Zdroj: https://thecozyapron.com/

Fazuľový guláš so zemiakmi

Táto jednoduchá a chuťovo oslnivá pochúťka vás zahreje počas chladných jesenných dní, ale aj počas tuhej zimy. Rýchla príprava je výhodou, pokiaľ nemáme chuť na zdĺhavé varenie.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká biela cibuľa
  • 2 čajové lyžičky chilli prášku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 veľká sladká červená paprika
  • 1 chilli paprička (ideálne odroda Anaheim)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1 kg zemiakov (najlepšie zlaté Yukon)
  • 1 hrnček vody z fazule
  • 3 hrnčeky varených farebných fazule
  • 2 paradajky
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • Šťava z 1/2 limetky

Postup:

  • Fazuľu uvaríme podľa návodu a uschováme z nich 1 hrnček vody.
  • Cibuľu, papriku aj chilli papričku očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu pokiaľ možno na jemnejšiu.
  • Zemiaky veľmi dôkladne umyjeme a aj so šupkou rozkrojíme na kúsky.
  • Na strednom ohni zahrejeme hrniec, vlejeme olej a prihodíme cibuľu, rascu aj chilli prášok. Za stáleho miešania vyprážame asi 5 minút.
  • Prisypeme sladkú papriku, prelisovaný cesnak a 1 lyžičku soli. Varíme ďalších 5 minút.
  • Vmiešame zemiaky, zvyšnú 1/2 lyžičku soli, premiešame, znížime trochu teplotu, zaklopíme pokrievkou a varíme cca 5 – 7 minút.
  • Potom prilejeme vodu z fazule, prípadne ešte viac, zakryjeme a varíme, až kým nebudú zemiaky mäkké. Nesmie sa rozvariť. Maximálne ich varíme 15 – 30 minút.
  • Pokiaľ je v hrnci málo tekutiny, prilejeme ešte šťavu z fazule alebo vodu, môže to byť aj vývar, skrátka čo aktuálne máme po ruke.
  • Pomaly a opatrne vmiešame uvarené fazule a nakrájané paradajky. Zamiešame, zvýšime trochu teplotu a privedieme do varu.
  • Necháme odklopenú pokrievku a povaríme len tak 5 minút.
  • Pred servírovaním ozdobíme šťavou z limetky, kúskami čierneho korenia alebo napríklad chilli práškom. Podávame ešte horúce.
Zemiakovo-fazuľový guláš na jesenné dni.
Zdroj: https://www.washingtonpost.com/

Prečo konzumovať zemiaky?

Možno, že to tak nevyzerá, ale zemiaky obsahujú množstvo látok, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, či už ide o vitamíny alebo minerály. Pozrime sa na tie najdôležitejšie. Čo v zemiakoch nájdeme?

  • Draslík
  • Horčík
  • Železo
  • Fosfor
  • Mangán
  • Jód
  • Vitamín C
  • Vitamíny skupiny B

Zároveň je dobré podotknúť, tá v zemiakoch nie je obsiahnutý takmer žiadny tuk. Je to navyše vynikajúci zdroj antioxidantov. Tie sú veľmi účinnou zbraňou proti negatívnemu vplyvu voľných radikálov.

Rozdelenie zemiakov

Podľa odrôd

Keby ich mal človek vymenovať všetkých, určite by to zabralo veľa času, pretože v celosvetovom meradle existuje viac ako 4 000 rôznych odrôd. V gastronómii sa využíva len zlomok týchto odrôd a ich počet ide skôr do desiatok. Uvedieme iba malý príklad odrôd.

Veľmi skoré odrody:

  • Belarosa
  • Colette
  • Corina
  • Impala
  • Magda
  • Monika
  • Red Sonia
  • Rosara

Skoré zemiaky:

  • Adela
  • Belana
  • Dali
  • Elfe
  • Esmee
  • Marabel
  • Larisa

Polorané zemiaky:

  • Agria
  • Antonia
  • Bernina
  • Concordia
  • Dominika
  • Laura
  • Red Anna

Podľa obdobia zberu

Samozrejme, že sa potom ešte zemiaky delia podľa obdobia zberu na skoré a neskoré. Pokiaľ ide o skoré zemiaky, tam ide o tie, ktoré sú zozbierané do 30. júna a ich doba zrenia je v rozmedzí od 90 – 120 dní. Zatiaľ čo neskoré zemiaky vyžadujú na dozretie až 150 dní a zberajú sa až po 30. júni.

  • Veľmi skoré: 90 – 100 dní
  • Skoré: 100 – 110 dní
  • Polorané: 110 – 120 dní
  • Poloneskoré a neskoré: nad 120 dní

Podľa varného typu

  • Varný typ A – má hladkú šupku a lojovitú dužinu. Tá býva žltej alebo žltobielej farby. Ich tvar je pretiahnutý a je v nich iba minimálne množstvo škrobu.

Je to skvelý typ na varenie priamo v šupke, ale aj na prípravu zemiakového šalátu. Áčkové zemiaky si môžete dať aj takzvane na lúpačku.

  • Varný typ B – maximálne univerzálny typ zemiakov, ktorý sa perfektne restuje či smaží, hodí sa na šaláty aj polievky a je super na obľúbené guláša. Rozhodne urobia radosť aj ako príloha. Ich konzistencia je polopevná.
  • Varný typ C – u tohto typu je identifikácia jednoduchá – drsná šupka, biela dužina a múčnatosť. Je bežné, že sa po uvarení jednoducho rozpadnú.

Sú vynikajúce na zemiakovú kašu, ale aj cesto na knedle a klasiku českej kuchyne v podobe zemiakového plameňa. Neváhajte z nich pripraviť aj hranolky a placky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.