Teplá omáčka v horúcich letných mesiacoch nie je nič veľa. Ale také recepty na studenú omáčku, to je niečo!
Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu zabudnuté, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanú pestrosť chutí.
Poďte s nami vyskúšať všetkých 6 variantov!
Pečené kura so studenou omáčkou
Varené studené kura v smotanovej, pikantnej omáčke so sultánkami a marhuľami, toto kura je britská klasika!
Čo budeme potrebovať
- 100 ml majonézy
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 ½ lyžičky karí prášku
- ⅛ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky bieleho korenia
- 3 lyžice mangového chutney
- 2 lyžice hrozienok
- 3 sušené marhule – jemne nasekané
- 500 g varených kuracích pŕs, nakrájaných nahrubo
- 1 polievková lyžica opražených mandľových lupienkov
Postup
- V miske zmiešajte majonézu, grécky jogurt, karí, škoricu, soľ, korenie, mangové chutney, hrozienka a marhule, kým sa nespoja.
- Pridajte nakrájané kura a miešajte, aby sa kura obalilo.
- Vložte do servírovacej misy a posypte lupienky mandlí, potom podávajte ako súčasť šalátu alebo v sendviči.

Tzatziki
Klasický grécky jogurtový dip s cesnakom a uhorkou pozná asi každý, ale viete, ako sa vyrába?
Čo budeme potrebovať
- 400 g bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 šalátové uhorky
- 1 limetka
- soľ
- korenie
- čerstvý kôpor podľa chuti
Postup
- V miske zmiešame biely jogurt s prelisovaným cesnakom, štipkou soli a korením.
- Potom pridáme nadrobno nakrájanú uhorku a šťavu z polovice limetky.
- Dôkladne premiešame a necháme odležať v chlade aspoň jednu hodinu.
- Hotovú omáčku ozdobíme čerstvým kôprom. Milovníci kôpru ho môžu pridať aj do samotnej omáčky.

Domáce BBQ omáčka
Tento jednoduchý recept na BBQ omáčku je pripravený za 15 minút a je tak lahodne sladký, korenený a pikantný.
Čo budeme potrebovať
- 1 ½ šálky hnedého cukru
- 1 ½ šálky kečupu
- ½ šálky jablčného octu
- ½ šálky vody
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 ½ lyžice chilli prášku
- 2 lyžičky papriky
- 1 lyžica suchého mletého cesnaku
- 1 lyžica nasekanej suchej cibule
- 2 lyžičky soli
- 1 ½ lyžičky čierneho korenia
Postup
- V hrnci na strednej teplote zmiešajte všetky ingrediencie.
- Priveďte do varu a okamžite znížte teplotu na minimum.
- Nalejte do vzduchotesnej nádoby a nechajte úplne vychladnúť.
BBQ omáčku ľahko zvládnete v pávničke s pokrievkou . Už nejakú doma máte? Inšpirujte sa našou recenziou.

Objavte podobné tipy
Citrónová omáčka na ryby
Pokiaľ máte radi ryby, určite si skúste pripraviť tento recept na studenú omáčku.
Čo budeme potrebovať
- šťava z 1 citróna
- 125 g tekutého masla
- soľ
- korenie
- 2 lyžice nadrobno pokrájané pažítky
- 1 lyžička sekaného tymiánu
- 120 g kyslej smotany
Postup
- Šťavu z jedného citróna ušľaháme vo vodnom kúpeli do peny.
- Po kvapkách pridávame tekuté maslo, kým omáčka nezhustne.
- Potom ju osolíme a okoreníme.
- Vmiešame nakrájanú pažítku, posekaný tymián a kyslú smotanu.

Studená smotanová omáčka
Táto omáčka je skvelá v kombinácii s pečenou hovädzou sviečkovou a je vynikajúca aj v kombinácii s pečeným kuracím, bravčovým alebo jahňacím mäsom.
Čo budeme potrebovať
- 150 g strúhaného syra
- 1 hrsť čerstvé pažítky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 kelímok cottage
Postup
- Téglik cottage bez príchuti vsypeme do misky, pridáme kyslú smotanu a nastrúhaný tvrdý syr.
- Dobre premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a do hotovej omáčky vsypeme celú hrsť čerstvej nasekanej pažítky.
- Smotanovú omáčku podávame vychladenú.
- Je vhodná ako dip ku grilovanému mäsu alebo zelenine.
Pokiaľ vás zaujímajú skôr prílohové omáčky, tzv. dipy , inšpirujte sa u našich ďalších receptov.

Paradajková omáčka z kečupu
Tak trochu vylepšená paradajková omáčka, ktorá sa skvele hodí nielen k mäsu, ale aj do tortill.
Čo budeme potrebovať
- 5 lyžíc kečupu
- 150 g bieleho smotanového jogurtu
- 2 lyžičky worcesterovej omáčky
- 100 g majonézy
- 1/2 cibule
- cesnak, soľ a chilli podľa chuti
Postup
- Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak vytlačíme, primiešame ostatné suroviny.
- Podávame k mäsu, alebo k tortillám.

Poznáte základné omáčky?
1. Bešamel (biela omáčka)
Markíz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník zo sedemnásteho storočia, údajne tiež vynašiel bešamelovú omáčku, keď sa snažil prísť na spôsob jesť sušenú tresku. Prečítajte si o ňom viac v tomto článku !
2. Velúté
Doslova to znamená zamat. Je to veľmi svetlá omáčka plavej farby, vyrobená z kuracieho, rybieho alebo teľacieho vývaru zahusteného zápražkou.
3. Espagnole (hnedá omáčka)
Espagnok, čo vo francúzštine znamená „španielsky“, je hnedá omáčka a stále je jedným zo slávnych recpetov francúzskej kuchyne. Zahustením bohatého hnedého vývaru s hnedou zápražkou vznikne hnedá omáčka.
4. Paradajková omáčka
Tradičná francúzska paradajková omáčka je zahustená maslovou zápražkou. Paradajková omáčka je však častejšie spájaná s talianskou kuchyňou a najmä ako príloha k cestovinám.
5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založená na vaječných žĺtkoch a prepustenom masle. Hollandaise je francúzske slovo, ktoré znamená „holandský štýl“.