Zaujímate sa o chutné recepty na hubový guláš, pretože chcete prekvapiť svojich blízkych?
Už vás nebaví variť stále dookola tie isté pokrmy a chcete skúsiť nejaké novinky?
Inšpirovať sa môžete v našom článku, kde nájdete skvelé recepty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie a všetci sa po nich budú olizovať.
Klasický hubový guláš
Tento guláš je chutný, rýchly a veľmi ľahký. Môže sa podávať s pečenou zeleninou, ale aj s varenými cestovinami. Ostatne, neváhajte sa mrknúť aj na recepty na cestoviny so zeleninou , možno vás inšpirujú.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 kg hnedých húb
- 1 plechovka lúpaných nakrájaných paradajok
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 – 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 1/2 lyžice mletej sladkej papriky
- 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Pripravíme si panvicu a dáme do nej lyžicu olivového oleja.
- Cibuľu aj papriku olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Huby vyčistíme a rozkrájame na štvrťky.
- Vhodíme cibuľu do panvice a restujeme zhruba 4 – 5 minút, aby zmäkla.
- Pridáme papriku a necháme variť asi 5 – 6 minút, až kým nezačnú s cibuľou karamelizovať.
- Vyberieme z panvice a odložíme bokom.
- Do rovnakej panvice dáme druhú lyžicu oleja a vhodíme huby, ktoré varíme za stáleho miešania do odparenia vody.
- Huby osolíme, prisypeme cesnak a necháme restovať, aby boli mäkké.
- Akonáhle zmäknú, prihodíme papriku s cibuľou, nakrájané paradajky, zeleninový vývar, sladkú papriku a tymián.
- Dôkladne premiešame a privedieme do varu.
- Zaklopíme pokrievkou, znížime teplotu a necháme variť cca 20 minút.
- Ešte teplé podávame.

Maďarská zmes z václavok
Pokiaľ premýšľate nad ľahkým jarným gulášom, ponúka sa táto maďarská pochúťka. Potrebujete síce veľa ingrediencií, ale verte, že výsledok stojí za to. Okrem lesných húb sa používajú aj huby Cremini.
Ingrediencie:
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule
- 600 g paprík
- 1 kg lesných húb
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička celej rasce
- 4 – 5 lyžíc sladkej maďarskej papriky
- 300 g nakrájaných paradajok
- 2 stredne veľké zemiaky (ideálne odroda Yukon)
- 500 g cukety
- 6 hrnčekov zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- Petržlen na ozdobu
Postup:
- Cibuľu aj papriky očistíme a nakrájame na kocky.
- Huby nakrájame na štvrtky. To isté urobíme s olúpanými zemiakmi a cuketami.
- Do liatinového hrnca dáme olej a zohrejeme.
- Prihodíme cibuľu s paprikami a za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 6 – 8 minút do zmäknutia.
- Cesnak olúpeme a pomocou noža rozotrieme spolu s rascou a trochou soli na doske.
- Pridáme do hrnca, zasypeme paprikou a premiešame.
- Prisypeme zemiaky, cukety a paradajky.
- Zalejeme vývarom, vhodíme bobkový list, osolíme, okoreníme a privedieme do varu.
- Zakryjeme pokrievkou a varíme zhruba 1 hodinu na miernom ohni.
- Podávame ozdobené petržlenovou vňaťou, prípadne ešte kyslou smotanou.
Tip: Ak chceme, aby bola zmes trochu hustejšia, môžeme ešte ku koncu pridať 2 polievkové lyžice strúhanky a variť ďalších 10 minút.

Šampiňónový guláš so zemiakmi z pomalého hrnca
Guláše máme zafixované s mäsom, ale verte, že pokiaľ niekto mäso nemôže alebo nechce jesť, je tento variant ideálnou náhradou. Chutí skvele a jeho príprava netrvá nijak dlho.
Ingrediencie:
- 600 g čerstvých bielych šampiňónov
- 1 lyžica sušenej mletej cibule
- 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 400 g nakrájaných paradajok
- 500 ml zeleninového vývaru
- 300 g paradajkovej pasty
- 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička celej rasce
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 250 g vaječných rezancov
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
Postup:
- Šampiňóny nakrájame na plátky a zatiaľ odložíme bokom.
- Pripravíme si pomalý hrniec a dáme doň nakrájané huby, sušenú cibuľu a cesnak.
- Primiešame nakrájané paradajky, zeleninový vývar, paradajkovú pastu, papriku, oregano, rascu i korenie.
- Zamiešame, osolíme a ešte raz dôkladne premiešame.
- Zaklopíme a varíme až 9 hodín, keď máme nízku teplotu, naopak pri vyššej teplote stačí 4 1/2 hodiny.
- Pred koncom varenia si uvaríme rezance podľa návodu na obale.
- Hotovú zmes odklopíme a vmiešame kyslú smotanu.
- Servírujeme s uvarenými rezancami ozdobené lístkami oregana.

Tekvicová zmes s hlivou ustricovou
Pokiaľ existuje chutný sezónny hubový guláš, ktorý stojí za to ochutnať, potom je to rozhodne tento vegetariánsky pokrm. Napríklad maďarský guláš vyžaduje kvalitné jemné hovädzie mäso, tu je hlavnou hviezdou tekvica, ktorá sekunduje hlivo ustricovej.
Ingrediencie:
- 600 g maslovej tekvice
- 6 kusov hlivy ustricovej
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok oregana
- 2 hrnčeky cíceru
- 4 polievkové lyžice paradajkového pyré
- 1 lyžička mletej sladkej papriky (kto má rád pikantné, dá 1/2 lyžičky pálivej)
- 2 hrnčeky vody
- 1/2 hrnčeka červeného vína
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- 1/4 mletého čierneho korenia
Postup:
- Tekvicu zbavíme semienok, olúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky asi 1 x 1 cm.
- Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame na plátky.
- Oregano zbavíme stoniek a niekoľko lístkov si odložíme bokom na neskôr.
- Do panvice dáme rozohriať 3 polievkové lyžice oleja a vhodíme tekvicu s cibuľou aj cesnakom.
- Osmažíme na strednom ohni cca 5 – 6 minút, občas zamiešame.
- Prilejeme červené víno s vodou, zasypeme oreganom a paprikou.
- Prihodíme paradajkovú pastu, premiešame a privedieme do varu.
- Osolíme a okoreníme. Necháme variť na miernom ohni 15 – 20 minút.
- Cícer vyklopíme do sita a scedíme.
- Opláchneme hlivu ustricovú a nakrájame na kúsky.
- Oboje pridáme do panvice a varíme ešte ďalších 5 minút.
- Pred servírovaním ozdobíme lístkami oregana, čo sme si dali predtým na stranu.

Objavte podobné tipy
Hubový guláš so smotanou
Ako je niekde maslo, stojí to vždy za to. Keď k tomu ešte prispeje tymian s cesnakom, je o vynikajúci pokrm postarané. Pomyselnou čerešničkou na torte sú potom cestoviny a smotana.
Ingrediencie:
- 250 g vaječných cestovín
- 3 polievkové lyžice nesoleného masla
- 1 kg čerstvých húb (ideálne odroda cremini)
- 2 veľké šalotky
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 4 lyžičky nakrájaného čerstvého tymiánu
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 hrnček kyslej smotany
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenu
Postup:
- Najskôr si vo veľkom hrnci ohrejeme vodu na cestoviny a uvaríme ich podľa návodu.
- Scedíme a zatiaľ odložíme bokom, najlepšie pod alobal.
- Huby tenko nakrájame, cibuľu očistíme a nasekáme na kocky.
- Cesnak olúpeme a na doske alebo mažiari rozdrvíme.
- Do panvice dáme rozpustiť maslo pri stredne veľkej teplote.
- Pridáme huby a necháme variť, kým nebudú mäkké, asi tak 7 minút.
- Osolíme, okoreníme, vmiešame cesnak a tymián.
- Povaríme 1 minútu a zasypeme múkou.
- Dôkladne premiešame a necháme asi 1 minútu variť, aby múka zhnedla.
- Za stáleho miešania prilejeme hovädzí vývar a pridáme dijonskú horčicu.
- Na miernom ohni privedieme do varu a varíme tak 5 minút za občasného miešania.
- Vmiešame uvarené cestoviny, kyslú smotanu a necháme tak 2 minúty prehriať.
- Nakoniec prisypeme parmezán, zamiešame a varíme, až sa syr rozpustí.
- Posypeme petržlenovou vňaťou, premiešame a dochutíme soľou a korením.
- Ešte teplé podávame.

Vyberáte nový digestor do kuchyne? Potom by vám mohol prísť vhod náš článok o recenzii odsávačov pár .
Zmes čerstvých lesných húb s polentou
Kto má rád polentu, môže si ju spestriť prostredníctvom tohto chutného a na prípravu veľmi jednoduchého guláša s hubavi. Jednoducho ju naservírujeme do stredu taniera a prelejeme hotovou omáčkou.
Ingrediencie:
- 100 g čerstvého nesoleného masla
- 2 stredne veľké šalotky
- 600 g zmesi čerstvých lesných húb (líšky atď.)
- 2 lyžičky maďarskej sladkej papriky
- 350 ml smotany na šľahanie
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžička nakrájanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička nakrájanej pažítky
- Vetvičky pažítky na ozdobu
Postup:
- Vo veľkej panvici rozpustíme maslo a pridáme na kocky nakrájanú šalotku.
- Restujeme, kým nezmäkne, len musíme dať pozor, aby nebola hnedá.
- Prihodíme na kúsky nakrájanej huby a minútu povaríme.
- Zasypeme paprikou a necháme restovať, až budú huby mäkké.
- Zalejeme smotanou na šľahanie, osolíme, okoreníme, premiešame a na miernom ohni necháme trochu povariť.
- Odstavíme, posypeme petržlenom aj pažítkou a servírujeme s polentou ozdobené vetvičky pažítky.

Krémový sos s hubami a zeleninou
Hustá krémová polievka dokáže zasýtiť rovnako ako nejaký výdatnejší pokrm s mäsom. Tento recept je jednoduchý, má rýchlu prípravu a pokiaľ niekto nechce mäso, je to ideálna voľba, pretože huby nahrádzajú mäso.
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých húb
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 300 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku na plátky
- 60 g čerstvého nesoleného masla
- 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
- 150 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého štvorfarebného korenia
- 1 bobkový list
- 5 borievkových bobúľ
- 1/4 lyžičky rasce
- 150 g kyslej smotany
- 1 zväzok nakrájaného kôpru
- 1 vetvička ligurčeka
- 3 lyžice jablčného octu
Postup:
- Huby utrieme vlhkou handričkou či hubkou a rozkrájame na malé kúsky.
- Mrkva, zeler, jarnú cibuľku i zemiaky očistíme a nadrobno nakrájame.
- V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cesnak.
- Zasypeme paprikou, zalejeme kuracím vývarom, vínom, pridáme zeleninu a na miernom ohni privedieme do varu.
- Osolíme, okoreníme, prihodíme ostatné korenie a na vyššom stupni varíme 15 minút.
- Guláš musí mať hustú krémovú konzistenciu.
- Nakoniec prisypeme huby a varíme ešte ďalších 5 minút.
- Potom vyberieme bobkový list a borievka.
- Odstavíme a vmiešame kyslú smotanu.
- Miešame, kým nie je omáčka hladká a hneď potom vmiešame nasekaný kôpor s libečkom.
- Odstavíme na 5 minút, a ešte ochutíme jablčným octom.
- Podávame so zemiakmi či knedľou.

Zaujímavosti na záver
V článku sme narazili na huby Cremini, s čím sa možno mnohí zatiaľ nestretli. Sú to biele a hnedé huby malého vzrastu, ktorým sa hovorí detské portobello huby.
Sú obľúbené najmä pre veľmi vysoký obsah vlákniny, čo z nich robí perfektnú zbraň pri snahe o chudnutie, pretože telo má dlhší čas pocit plnosti. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín D, bielkoviny, vápnik železo, selén a mnoho antioxidantov.
Veľkým plusom húb je práve obsah selénu, ktorý je pre telo absolútne nenahraditeľný. Konzumáciou týchto húb ho bude telo pravidelne prijímať, a to úplne prirodzene. Zároveň s tým fungujú ako účinná prevencia črevných problémov.
Ďalšou pozitívnou vlastnosťou je prirodzené pôsobenie na chronickú únavu. Pravidelným pojedaním pomáhajú s únavou, bolesťami hlavy, nespavosťou, ale aj so zvýšením imunity.
Dokonca sa hovorí, že môžu byť súčasťou liečby prechladnutia a zlepšujú naše kardiovaskulárne zdravie. Vynikajúce sú pre diabetikov, a to vďaka nízkemu glykemickému indexu.