Najlepších 6 receptov na slaný koláč Quiche. Inšpirujte sa!

Máte chuť na koláč, ale pritom nie na sladké?

Môžete si pripraviť tento slaný koláč!

Inšpirujte sa týmito skvelými receptami na quiche a vyskúšajte si ten pre vás najlákavejší.

Cibuľový quiche

Cibuľa je jedna zo základných surovín všetkých slaných pokrmov. Práve cibuľa je nielen veľmi výborná surovina, ale taktiež obsahuje veľa zdraviu prospešných látok.

Ingrediencie na cesto

  • 180 g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125 g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň koláča

  • 2 PL olivového oleja
  • 2-3ks veľké cibule
  • 2 ČL balzamikového octu
  • 3/4 šálky mlieka
  • 1/4 šálky smotany
  • 3 veľké vajcia
  • Soľ a mleté ​​korenie
  • Štipka muškátového orieška
  • 150g syra gouda alebo eidamu

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Medzitým si nakrájajte cibuľu na šikmo, aby boli kusy dlhšie.
  • Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte cibuľu, posoľte ju a smažte kým nebude priehľadná.
  • Znížte oheň (na strednej) a smažte cibuľu ďalších 40 minút, kým nezhnedne.
  • Pridajte 2 lyžice balzamikového octu a varte ešte 10 minút, kým cibuľa neskaramelizuje.
  • Na dno upečeného cesta koláča rozprestrite syr, potom cibuľu a nakoniec ešte zostávajúci syr.
  • V miske zmiešajte mlieko, smotanu, vajcia, dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
  • Zmes nalejte na koláč a dajte piecť pri 180 ° C asi na 30 minút.
Slaný koláč s cibuľou
Zdroj: olivemagazine.com

TIP: Inšpirujte sa chutnými tipmi na slaný cibuľový koláč.

Francúzsky quiche

Veľmi rýchly, jednoduchý slaný koláč na francúzsky spôsob sa hodí na každú večeru s rodinou, či priateľmi.

Ingrediencie na cesto

  • 180g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň

  • ½ cibule, olúpané a nadrobno nakrájané
  • 1 lyžica masla
  • 200 g nakrájanej slaniny
  • 4 veľké vajcia
  • 1/2 šálky (120 ml) mlieka
  • 300 ml smotany
  • 150 g strúhaného ementálu
  • Soľ a korenie

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Na miernom ohni smažte cibuľu s jednou lyžicou masla kým cibuľa nezmäkne, asi 5-8 minút.
  • Pridajte nakrájanú slaninu a smažte na ďalšie 3 minúty.
  • Vedľa v mise rozšľahajte vajcia, mlieko a smotanu, pridajte strúhaný syr ementál a dochuťte soľou a korením.
  • Vyložte karamelizovanou cibuľou a slaninou koláčovou krustu.
  • Nakoniec nalejte smotanovú náplň a koláč pečte 25 minút pri teplote 180 °C.
  • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a koláč podávajte teplý.

Špenátový quiche

Pre trochu zelenší koláč nasledujte tento recept.

Ingrediencie na cesto

  • 180g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 nasekaná cibuľa
  • 1 balenie mrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vypusteného
  • 5 veľkých vajec
  • 150g nastrúhaného syra gouda alebo ementál
  • ¼ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého čierneho korenia

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a za občasného miešania smažte, kým cibuľa nezmäkne.
  • Vmiešajte odkvapkaný špenát a pokračujte v vyprážaní, kým sa neodparí nadbytočná voda/vlhkosť.
  • Vo veľkej miske zmiešajte vajcia, syr, soľ a korenie, potom pridajte špenátovú zmes a premiešajte.
  • Zmes nalejte do koláčovej krusty a pečte pri 180 ° C asi 30 minút.
  • Po upečení nechajte 10 minút odpočinúť a podávajte.
Francúzsky slaný koláč so špenátom
Zdroj: onceuponachef.com

Máte chuť na sladký koláč? Určite si vyberiete z týchto 6 receptov na jablčné koláče!

Slaný koláč Lorraine

Tradičný quiche pripravovaný zo smotany a šunky vás a vaše okolie určite očarí svojou dokonalou chuťou.

Ingrediencie na cesto

  • 180g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň

  • 200g akejkoľvek šunky alebo slaniny
  • 50g syra gouda alebo ementálu
  • 400ml smotany
  • 3ks vajec
  • štipka mletého muškátového orieška, soľ, korenie

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Na panvici opražte šunku alebo slaninu, odlejte všetku tekutinu, ktorá vyteká, a potom pokračujte v vyprážaní (4min).
  • Na dno koláčovej krusty rozprestrite osmaženú údeninu.
  • V mise rozšľahajte smotanu s tromi vajcami a pridajte štipku mletého muškátového orieška, soli a korenia.
  • Nalejte smotanovú náplň do koláčovej krusty, hore posypte syrom a dajte piecť.
  • Pečte pri 190 °C asi 25 minút alebo dozlatista.
  • Nakoniec nechajte quiche odpočinúť po dobu 4-5 minút, potom vyberte z formy a podávajte.
Šunkový koláč lorraine
Zdroj: nathashaskitchen.com

Zemiakový quiche so špenátom a cheddarom

Máte zvyšky nesnedených uvarených alebo upečených zemiakov? Skvelé! Nevyhadzujte ich, ale vytvorte z nich skvelý slaný koláč.

Ingrediencie na cesto

  • 180g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň

  • 6 vajec
  • 1/2 šálky smotany
  • 150g-200g strúhaného čedaru
  • 100g parmezánu
  • 150g sekaného špenátu, vylisovaného
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1/2 ČL mletého rozmarínu
  • 2-3 PL mleté ​​čerstvé pažítky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého korenia
  • 200g na kocky nakrájaných pečených zemiakov, najlepšie studené zvyšky

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Vo veľkej miske rozšľaháme vajcia a smotanu, vmiešajte syry, nasekaný špenát, cesnak, rozmarín, soľ a korenie.
  • Všetko riadne premiešajte a potom pridajte opečené zemiaky.
  • Hotovú zmes nalejte do upečenej koláčovej krusty.
  • Formu umiestnite plech, aby vám nevybublal.
  • Pečte pri 180 ° C po dobu 40-50 minút, alebo kým nôž zasunutý do stredu koláča nevyjde čistý.
  • Po upečení nechajte odpočinúť aspoň 5 minút a potom podávajte.
Zemiakový koláč so špenátom
Zdroj: countrycleaver.com

Hodila by sa vám malá stolná rúra na chatu či do kuchyne? V našom teste elektrických stolných rúr vám poradíme s výberom. Mrknite sa!

Cuketový quiche so syrom

Ingrediencie na cesto

  • 180g hladkej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g masla
  • 1 veľké vajcia

Ingrediencie na náplň

  • 1 veľká cuketa, nekrájaná na plátky
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, nakrájaný na plátky
  • 100g strúhané nivy
  • 2 lyžice cibuľovej marmelády (môže byť iná)
  • Vetvička čerstvých tymiánových listov
  • 150 ml smotany
  • 1 celé vajce + 2 žĺtky

Postup

  • V mise zmiešajte múku spolu so štipkou soli, vmasírujte maslo, kým nezískate jemnú štruktúru ako pri strúhanke.
  • Pridajte vajcia, aby sa ingrediencie spojili a vytvorili pevné cesto, potom nechajte 30 minút v chladničke.
  • Cestom vyložte formu s priemerom 27 cm, podpichnite vidličkou a predpečte cesto koláča pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Nakrájanú cuketu vyklopte do veľkej misy a premiešajte s nivou, cibuľovou marmeládou a tymiánom.
  • Cuketovú zmes rozložte na dno koláčovej krusty.
  • V mise zmiešajte smotanu, celé vajcia a žĺtky s trochou soli.
  • Zmes nalejte na cuketovú náplň a koláč pečte 30-35 minút pri 180 °C.
  • Po upečení nechajte chvíľku odpočinúť a potom podávajte.
Slaný koláč s cuketou
Zdroj: amandinecooking.com

Čo je quiche?

Rovnako ako napríklad v Taliansku je populárnym pokrmom práve pizza, tak francúzski majú v obľube slaný koláč známy ako quiche alebo „kiš“.

Tento slaný koláč s najčastejšou náplňou z našľahaných vajec so smotanou sa podáva krájaný na trojuholníky a jedá sa ešte horúci.

Medzi najznámejšie varianty tohto pokrmu patrí quiche lorraine so slaninou, ktorý sa predtým piekol s chlebovým cestom. Dnes sa ale pripravuje z cesta krehkejšieho, plní sa vajcami, smotanou a slaninou.

Quiche sa hodí najmä ako predjedlo, môžete si ho však dať ako hlavný chod alebo len tak na posedenie s priateľmi.

Neváhajte a vyskúšajte si ho aj u vás doma. Pokiaľ ste si nevybrali, skúste sa mrknúť na tieto recepty na slaný koláč plnený syrom a to 6x inak!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.