5 luxusných receptov na guláš z hydinového mäsa. Aký vyskúšate ako prvý?

Máte chuť na guláš?

Skúste odraz odraz od tých tradičných a vyskúšajte naše skvelé recepty na hydinový guláš 5x inak.

Je jemnejšia ako bravčový, poskytuje však rovnako príležitostí na úpravy podľa fantázie ako jeho známejší bravčový náprotivok.

Kurča, morku, sliepku či kačicu tak spracujeme v obľúbený pokrm plný dobrého korenia aj zeleniny.

Užite si to!

Kurací guláš

Na kurací guláš sa dajú použiť prsné aj stehenné rezne v plátkoch alebo krájané na kocky. Komu nevadí oberanie kostí v omáčke, tak sa hodí aj kura porciované na kúsky alebo kuracie štvrťky. Kožu však vopred stiahneme.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 stredné cibule nakrájané na plátky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 90 g nakrájanej slaniny
  • 4 lyžičky údené papriky
  • 1 lyžička rasce
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 800 g kuracích stehien, nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • 400 g nakrájaných paradajok v konzerve
  • soľ a korenie na dochutenie

Na podávanie:

  • ryža alebo cestoviny / kaša / pečené zemiaky / chlieb
  • kyslá smotana (voliteľne)
  • 2 lyžice petržlenovej vňate (voliteľne)

POSTUP

  • Cibuľu, papriku a olivový olej dáme do veľkého hrnca a 5 minút s pokrievkou restujeme, kým cibuľa a paprika nezmäkne.
  • Pridáme nakrájanú prerastenú slaninu a zvýšime plameň.
  • Smažíme 3 minúty, kým sa slaninka, paprika a cibuľa trochu nesfarbí.
  • Stlmíme plameň a pridáme papriku, rascu a cesnak.
  • Restujeme 1 minútu.
  • Pridáme kura, paradajky v konzerve, soľ a korenie a privedieme do varu.
  • Stlmíme plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 45 minút.
  • V prípade potreby môžeme pridať trochu vody.
  • Prípadne môžeme tento guláš variť aj v rúre pri 180 stupňoch Celzia po rovnakú dobu alebo trochu dlhšie.
  • Podávame s ryžou, kyslou smotanou a posypané petržlenovou vňaťou.
Guláš z kuracieho mäsa so zeleninou v hrnci s lyžicou.
www.easypeasyfoodie.com

Máme pre vás aj 5 úžasných receptov na guláš z diviaka , ktorý sa vám bude v ústach len rozplývať!

Guláš z morčacieho mäsa s cuketou

Na morčacie guláš je najlepšie vykostené mäso z morčacích stehien alebo vopred povarených krídiel. Ale aj morčacie prsia možno využiť podobne ako u kuracieho gulášu. A rovnako tak aj do morčacieho guláša môžeme pridávať obdobné suroviny.

INGREDIENCIA

  • 1 kg morčacích stehien (bez kosti a kože)
  • 600 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká červená paprika, mletá rasca, sušený majorán, čerstvý tymián – podľa chuti
  • hrsť čerstvých šampiňónov (alebo pol hrsti sušených húb namočených vo vode)
  • 1 zelená paprika
  • 2 paradajky
  • 1 bobkový list
  • 2-3 cukety
  • 1 chilli paprička
  • zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby)
  • soľ, mleté ​​korenie podľa chuti
  • olej

POSTUP

  • V hrnci na rozpálenom oleji dôkladne opečieme z oboch strán celé vykostené morčacie stehno.
  • Skaramelizované čiastočky na dne kastróla vytvoria základ chutnej omáčky.
  • Mäso vyberieme a nakrájame na kocky.
  • Medzitým vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Niekoľkokrát ju podlejeme malým množstvom vody, aby riadne úplne zmäkla a zároveň sa nepripálila.
  • Pridáme najemno nakrájaný cesnak, mletú rascu, mletú sladkú červenú papriku a majoránku.
  • Krátko opražíme, aby sa rozvinula chuť, farba a vôňa korenia.
  • Pridáme nakrájané mäso a vetvičky tymiánu, chvíľu premiešame a potom pridáme šampiňóny, nakrájanú papriku a paradajky nakrájané na menšie kúsky.
  • Osolíme, okoreníme.
  • Po pár minútach prilejeme do kastróla vývar alebo vodu, maximálne však do výšky mäsa.
  • Pridáme bobkový list.
  • Dusíme pomaly prikryté do zmäknutia mäsa.
  • Na záver pridáme cuketu nakrájanú na plátky a čerstvé chilli.
  • Uvarený guláš dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvou alebo sušenou majoránom.
  • Podávame ozdobené narýchlo opečenými tenkými pásikmi cukety.
Kráti guláš v hrnci s plátkami cukety.
www.dobrejedlo.pluska.sk

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov!

Slepačí guláš

Slepačí guláš robíme z vopred uvarenej sliepky, ktorá predsa len potrebuje dlhší čas na zmäknutie mäsa. Preto najlepšie využijeme tlakový hrniec. Očistenú sliepku uvaríme v osolenej vode domäkka, potom mäso oberieme, nakrájame na kúsky a pripravíme obvyklým spôsobom guláš. Vopred uvarené mäso už nepotrebuje dlhšiu tepelnú úpravu, preto môžeme aj ostatné suroviny tepelne upraviť skôr ako do panvice vložíme mäso.

INGREDIENCIA

  • mäso z 1 sliepky
  • 3 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 papriky
  • 3 paradajky
  • petržlenová vňať
  • 3 lyžice masla
  • soľ, korenie
  • mletá paprika
  • gulášové korenie

POSTUP

  1. Sliepku vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme do zmäknutia.
  2. Na panvici rozohrejeme maslo, potom sprudka orestujeme cibuľu cesnak a papriku.
  3. Stiahneme teplotu a vložíme paradajky, osolíme, okoreníme, zalejeme ľahko vývarom a prikryjeme pokrievkou.
  4. Necháme podusiť 5 minút a pridáme mäso zo sliepky.
  5. Spoločne podusíme ešte 5 minút.
  6. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, ako príloha sa hodí zemiakov alebo ryže.
Guláš zo slepačieho mäsa a zelenina v hrnci s vedľa položenou miskou ryže.
www.effortlessfoodie.com

Ak ešte tlakový hrniec doma nemáte a ocenili by ste rady pri jeho výbere, inšpirujte sa našimi tipmi na výber tlakových hrncov v našej recenzii .

Guláš z husacieho mäsa s vyprážanými knedličkami

Guláš si môžete pripraviť aj z husi. Nie je to síce úplne tradičné, ale o to je výsledok chutnejší. Tento pokrm je skvelý ako slávnostný či nedeľný obed a určite uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov.

INGREDIENCIA

  • 3 malé husie prsia (každé asi 500 g)
  • 2 lyžice husieho tuku
  • 2 veľké cibule
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 0,5 zväzku majoránky, čerstvé
  • 1 bio citrón
  • 5 vetvičiek paliny
  • soľ a korenie
  • 0,5 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička rasce
  • 300 ml červeného suchého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 150 ml vody
  • 2 plátky slaniny
  • 4 stonky pažítky
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžica studenej vody

POSTUP

  • Z husích pŕs stiahneme kožu (necháme si ju, môžeme ju ešte použiť) a nakrájame ich na 3 cm kocky.
  • Dochutíme soľou a korením a dáme bokom.
  • Citrón umyjeme horúcou vodou a olúpeme ho škrabkou.
  • Otrháme lístky majoránu, cibuľu a cesnak nakrájame na jemné plátky, dáme bokom do misy s palinou, rascou a citrónovou kôrou.
  • V pekáči rozohrejeme husaciu masť.
  • Mäso opečieme, posypeme paprikou a krátko orestujeme.
  • Teraz pridáme zvyšné ingrediencie z misy a opekáme asi 3 minúty.
  • Zalejeme vínom a vývarom, krátko povaríme a prikryté dusíme 1,5 hodiny na strednom plameni.
  • Na knedle zmiešame múku, vajcia, štipku soli a 150 ml vody.
  • Necháme asi 10 minút odstáť.
  • Knedle tvoríme 2 navlhčenými lyžičkami a necháme ich variť vo vriacej osolenej vode cca 5 minút.
  • Slaninu opečieme do chrumkava a vyberieme z panvice.
  • Na rovnakom tuku vyprážame knedle asi 5 minút a vmiešame nasekanú pažítku.
  • Teraz zmiešajte 1 lyžicu vody s kukuričným škrobom, zmesou zahustíme guláš a privedieme do varu cca na minútu.
  • Guláš servírujeme spolu s knedľami a rozdrobenou slaninkou.
Husí guláš na tanieri.
www.independent.co.uk

Kačací guláš s pastierom

Taký guláš ste zaručene ešte nejedli! Pripravte si guláš z kačacieho mäsa podľa nášho receptu a už nikdy nebudete chcieť iný. Je to delikatesa!

NGREDIENCIA

  • 1 väčšia kačica (alebo 2 menšia)
  • 4 cibuľa
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • sladká mletá paprika
  • pikantná mletá paprika
  • mletá rasca
  • majorán
  • soľ
  • 5 pastierov

POSTUP

  • Kačicu umyjeme, osušíme a nožom oddelíme prsia a stehná.
  • Stiahneme z nich kožu, zvyšné kosti a krídla posekáme na menšie kúsky.
  • Mäso z pŕs nakrájame na väčšie kocky, stehná rozdelíme v kolennom kĺbe.
  • Stiahnutú kožu vyškvaríme v hrnci alebo v kotlíku na tuk (začneme v studenom hrnci).
  • Kožu z hrnca vyberieme.
  • Na kačacom tuku opražíme osolené a okorenené kúsky stehien dohneda.
  • Mäso vyberieme.
  • V rovnakom hrnci pomaly osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • K cibuli pridáme kačacie stehná, spolu premiešame a pridáme paradajkový pretlak.
  • Po chvíli zasypeme mäso a cibuľu sladkou aj pikantnou mletou paprikou, mletou rascou a trochou sušenej majoránky.
  • Všetko spolu premiešame.
  • Po chvíli priddáme nasekané kosti, zalejeme vodou, osolíme, privedieme do varu a prikryté necháme pomaly variť 45-60 minút.
  • Do guláša pridáme kačacie prsia a olúpané nakrájané pastieri.
  • Varíme ďalších 10 minút, potom z neho vyberieme všetky kosti a dochutíme, prípadne pridáme čerstvú majoránku.
Guláš z kačacieho mäsa so zeleninou v hrnci, ktorý drží žena.
www.dobrejedlo.pluska.sk

Ochutnajte tiež naše zaujímavé gulášové recepty zo zemiakov pre malých aj veľkých maškrtníkov. Sú vynikajúce!

Hydinové gulášy sú lepšie, keď je šťava čo najviac prírodná , preto zahusťujeme nanajvýš len trochou múky, trochou strúhaného chleba alebo nastrúhaným surovým zemiakom .

Ako prílohu podávame skoré zemiaky , rôzne halušky, dusenú ryžu či cestoviny , niekedy sa hodia aj malé zemiačiky.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.