Omáčka s kôprom v receptoch klasických aj vylepšených: máte chuť?

Kôprová omáčka je jednou z omáčok pripravovanou z klasického bešamelu.

Jej varianty sú aj iné.

Poďme sa spolu pozrieť na ďalšie podoby tejto jednoduchej a rýchlo hotovej omáčky.

Možno niektorý z receptov už poznáte.

Kôprová omáčka s vajíčkom

Jednoduchá koprovka, ktorú stačí doplniť vajcom a zemiakmi, je ako klenot v slovenskej kuchyni.

INGREDIENCIA:

  • 80 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g cukru
  • ½ litra mlieka
  • 4 dl kyslej smotany
  • čerstvý kôpor
  • soľ
  • korenie
  • ocot
  • vajcia

POSTUP:

  • Z masla a múky si urobte zápražku, zalejte mliekom a vodou (asi 3 hrnčeky).
  • Varte za stáleho miešania 10 minút.
  • Osoľte, okoreňte, pridajte nasekaný kôpor, dochuťte octom, cukrom a nakoniec zjemnite kyslou smotanou.
  • Podávajte s vajcom uvareným natvrdo, volským okom alebo strateným vajcom.
Omáčka s kôprom zahustená smotanou a podávaná s vajcom.
nl.pinterest.com

Tip: Skúste viac receptov na omáčky s vajcom .

Omáčka s kôprom podľa Pohlreicha

Opäť stačí podávať so svojou obľúbenou úpravou vajíčka. Poctivá, jednoduchá a výborná.

INGREDIENCIA:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • kôpor
  • soľ
  • korenie
  • cukor
  • ocot
  • vajcia

POSTUP:

  • Rozpustené maslo si zasypte múkou a urobte zápražku.
  • Tú postupne zalievajte mliekom a miešajte.
  • Bešamel si nechajte povariť aspoň 10 minút (miešajte).
  • Ku koncu pridajte nasekaný kôpor, soľ, korenie, ocot a cukor.
  • Podávajte s vajcom uvareným natvrdo, volským okom alebo strateným vajcom.
Šéfkuchárova obľúbená kôprová omáčka z bešamelového základu.
recepty.aktuality.sk

Zdravá kôprová omáčka alebo dip na desiatu

Vyskúšajte aj studenú kôprovú omáčku. Hodí sa aj namáčanie všetkého, čo máte radi.

INGREDIENCIA:

  • 1 hrnček bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého kôpru
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

POSTUP:

  • Do jogurtu si prelisujeme cesnak, pridáme citrónovú šťavu, kôru, soľ, korenie a nasekaný kôpor.
  • Premiešame, dáme vychladiť do chladničky.
  • Podávame na namáčanie obľúbenej zeleniny alebo ako omáčku k mäsu či zemiakom.
Kôprový dip s cesnakom a citrónom.
epicurious.com

Tu môžete vidieť recept na kôprovú omáčku za studena:

Zesty Dill Yogurt Sauce | Minimalist Baker Recipes

Poctivá kôprová omáčka s hovädzím mäsom

Pre mäsožrúty. Variant receptu na kôprovú omáčku vylepšenú obzvlášť pre gurmánske jazýčky.

INGREDIENCIA:

  • 1500 g hovädzieho zadného mäsa
  • 2 plátky slaniny
  • 6 lyžíc masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 3 lyžice kôpru
  • ½ citróna
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 150 ml smotany šľahania
  • soľ
  • korenie
  • ocot
  • cukor

POSTUP:

  • Hovädzie mäso si umyte, osušte a prešpikujte slaninou.
  • Osoľte, okoreňte, dajte do pekáča, dajte naň zhruba 3 lyžice masla, podlejte vínom.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C.
  • Po 15 minútach teplotu znížte na 160 °C a nechajte piecť ešte hodinu a pol.
  • Nezabudnite na pravidelné podlievanie výpekom.
  • Potom rúru vypnite a nechajte ešte na 10 minút v rúre, následne ju vyberte a zabaľte do alobalu.
  • Výpok si narieďte do 250 ml tekutiny (tú využijeme na omáčku).
  • Zvyšok masla si nechajte v hrnci rozpustiť, zaprášte múkou, urobte zápražku a podlejte výpekom.
  • Chvíľu varte, potom pridajte smotanu na šľahanie, soľ, korenie, nasekaný kôpor, citrónovú kôru a dochuťte cukrom a octom.
  • Omáčku podávajte s mäsom nakrájaným na plátky a ideálne knedľou.
Kôprovka s hovädzím mäsom a karlovarskou knedľou ako luxusný obed.
tasteactually.com

Kôprovka pre deti

Aj pre naše malé ratolesti máme tip, ako pripraviť chutnú omáčku s kôprom bez zahustenia múkou.

INGREDIENCIA:

  • maslo
  • hovädzie vývar
  • kúsok mrkvy
  • cuketa
  • kaleráb
  • kôpor
  • trochu smotany na šľahanie
  • citrónová šťava

POSTUP:

  • Zeleninu podľa vlastnej voľby nakrájajte na kocky, orestujte na masle, podlejte vývarom a varte do mäkka.
  • Ku koncu pridajte nasekaný kôpor, šťavu z citróna, chvíľu povarte, a potom všetko rozmixujte.
  • Nakoniec zjemnite smotanou a znova povarte.
  • Podávajte so zemiakmi a vajcom (žĺtkom).
Kôprová omáčka zahustená kalerábom pre deti.
blogujemvkuchini.com

Ocenili by ste pár rád pre výber drviča jedla? Mrknite sa na našu recenziu drvičov odpadu , kde sa dozviete to najdôležitejšie.

Ako na prípravu alebo aby sa kôprová omáčka nezrazila

Kôprová omáčka patrí medzi najznámejšie hlavné chody v českej kuchyni. Pokiaľ sa k jej vareniu odhodláte, určite sa oplatí použiť čerstvý kôpor. Ten je nielen bohatší na vitamíny oproti tomu sterilizovanému, ale tiež má krajšiu farbu.

Aby si omáčka zachovala krásnu farbu kôpru, je nevyhnutné ho umyť až tesne pred vhodením do hrnca. Do omáčky nedávajte ani jemné stonky, ktoré by medzi zubami akurát chrúmali, ale ich odkrojte a nasekajte len vetvičky.

Tou najpodstatnejšou časťou je zjemňovanie alebo zahusťovanie. Vôbec najjednoduchším spôsobom, ako získať chutnú kôprovku, je vytvoriť bešamelový základ. Niekto je zvyknutý zužitkovať smotanu na varenie, iný kyslú smotanu a ďalšie naopak smotanu na šľahanie. Žiadny z variantov nie je zlý. Pri pridávaní kyslej smotany však musíte dôkladne šľahať.

Pri smotane na varenie dávajte pozor, aby ste omáčku už príliš dlho nevarili, mohla by sa potom zraziť. Ďalšou príčinou zrazenia omáčky býva aj pridanie octu príliš skoro. Musí sa dať naozaj až napokon, za túto chemickú reakciu môže mlieko a kyselina citrónová. Pokiaľ vám vadí kyslosť octu, môžete ho vopred zvariť zvlášť, a až potom pridať k omáčke.

A aj keby sa vám stala nehoda v podobe zrazenia omáčky, siahnite po tyčovom mixéri. Síce už kôpor neuvidíte, ale zrazené cucky budú fuč.

Skúste ešte tie najfamóznejšie recepty z kôpru . Kôpor sa skvele páruje aj so šalátovými uhorkami. Tu máme pár receptov na uhorkové šaláty nielen s kôprom .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.