Šaláty bývajú zdravou obľúbenou pochúťkou, ktorá dopĺňa jedálniček snáď každého.
Ale už ste vyskúšali niektorý z receptov na vrstvený šalát?
Pokiaľ nie, mali by ste to rýchlo napraviť!
Ide totiž o úplnú delikatesu, ktorá nielen skvele vyzerá, ale aj luxusne chutí.
Užite si to!
Osemvrstvový cestovinový šalát
Inšpirujte sa naším receptom na luxusný, farebný šalát z 8 vrstiev, ktorý sa perfektne hodí napríklad na letný piknik. Je ľahký a vy si ho hravo vyskúzlite behom chvíľky.
Ingrediencie
- 2 šálky surových cestovín (mušlí)
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 3 šálky nasekaného hlávkového šalátu
- 4 natvrdo uvarené veľké vajcia, nakrájané na plátky
- ¼ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky korenia
- 1 šálka varené šunky, nakrájané na prúžky julienne
- 1 šálka tvrdej salámy, nakrájanej na prúžky julienne
- 280 g mrazeného hrášku, rozmrazeného
Na dresing:
- 1 šálka majonézy
- ¼ šálky kyslej smotany
- ⅓ šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 čajové lyžičky dijonskej horčice
Na posypanie:
- 1 šálka strúhaného syra Monterey Jack
- 2-3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale; zlejte a opláchnite studenou vodou.
- Zalejte ich olejom a premiešajte.
- Dajte hlávkový šalát do sklenenej šalátovej misy, na šalát navrstvite cestoviny a na tie nakrájané vajcia.
- Posypte soľou a korením.
- Ďalej vrstvite šunku, salámu a potom hrášok.
- Zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, jarnú cibuľku a horčicu.
- Šalát prelejte vzniknutým dresingom.
- Pevne zakryte a dajte do chladu na niekoľko hodín alebo cez noc.
- Pred podávaním posypte syrom a petržlenovou vňaťou.
- Užite si to!
Vrstvený šalát s brokolicou a čedarom
Vychutnajte si 7 božských vrstiev v tomto skvelom šaláte s brokolicou, slaninou, hráškom a čedarom. Nasledujúci recept je jednoduchý a vy si ho zamilujete!
Ingrediencie
- 1 a ¼ šálky nízkotučnej majonézy
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 2 veľké rímske šaláty
- 280 g mrazeného zeleného hrášku, rozmrazeného
- 1 balíček rozpolených oválnych paradajok
- 2 šálky nakrájanej brokolice
- 280 g nasekaného čedaru
- 500 g osmaženej slaniny, nakrájanej na kocky
- jarná cibuľka (voliteľne)
Postup
- Pripravte si zálievku zmiešaním majonézy, bieleho cukru a octu.
- Do sklenenej šalátovej misy navrstvite na dno rímsky šalát, naň paradajky, potom hrášok, čedar a brokolicu.
- Zalejte dresingom, zasypte strúhaným syrom, slaninou a prípadne aj jarnou cibuľkou.
- Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení servírovať.
Šalát niekoľkých vrstiev s červenou repou
Tento vrstvený šalát nielenže úžasne vyzerá, ale aj úžasne chutí! Červená repa mu dodáva krásnu sýtu farbu, zemiaky, vajcia a mrkvu výživnosť a chrumkavé nakladané uhorky sviežosť. Užite si ho!
Ingrediencie
- 2-3 stredné zemiaky
- 3 mrkvy
- 2 červené repy
- 5 vajec
- 6-8 nakladaných uhoriek
- soľ a korenie podľa chuti
- 250 g majonézy
- 50 g kyslej smotany
- 1 stonka jarnej cibuľky
- pažítka na ozdobu
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Uvarte zemiaky, mrkvu, repu a vajcia.
- Zeleninu a vajcia olúpte a nastrúhajte zvlášť na strednom strúhadle.
- Nakrájajte jarnú cibuľku na krúžky.
- Nakrájajte nakladané uhorky na kocky.
- Zmiešajte majonézu s kyslou smotanou.
- Umiestnite kruhovú formu na pečenie na veľký plochý tanier.
- Dajte dole uhorky.
- Ako druhú vrstvu pridajte strúhané zemiaky, prípadne soľ a korenie.
- Každú vrstvu potrite šalátovým dresingom z majonézy a kyslej smotany.
- Na zemiakovú vrstvu rozprestrite jarnú cibuľku.
- Ďalšou vrstvou je mrkva, v prípade potreby dochuťte soľou a korením.
- Nasleduje vajcia.
- Hornú vrstvu tvorí repa, ktorú tiež potrite šalátovým dresingom.
- Vrstvený šalát dajte na 1-2 hodiny alebo cez noc do chladničky odležať.
- Šalát ozdobte petržlenovou vňaťou a pažítkou a servírujte.
Repa sa dá využiť na mnoho spôsobov. Nájdite si k repe tú správnu kombináciu. Dúfame, že si aj naše ďalšie recepty na šaláty z červenej repy obľúbite!
Objavte podobné tipy
Kurací šalát s ananásom a syrom
Vrstvený šalát s kuracím mäsom, syrom a ananásom je úplne luxusná záležitosť, ktorú môžete zahrnúť nielen do sviatočného menu!
Ingrediencie
- 300 g kuracích pŕs
- 300 g konzervovaného ananásu
- 200 g vášho obľúbeného tvrdého syra
- 4 vajcia
- majonéza
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 15 g petržlenu
Postup
- Kuracie prsia uvarte v osolenej vode a dochuťte ich podľa vašich predstáv.
- Konzervovaný ananás nakrájajte najemno a sceďte, aby ste odstránili prebytočný sirup.
- Nastrúhajte syr a vajcia zvlášť na malom strúhadle.
- Šalát s kuracím ananásom a syrom
- Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
- Dajte majonézu do papierového vrecka a odrežte špičku.
- Ako prvú vrstvu do servírovacej nádoby dajte kuracie kúsky a lyžicou mierne pritlačte.
- Na kura naneste trochu majonézy a potom postupne vrstvite: ananás – majonéza – vajcia – majonéza – syr – majonéza.
- Pred nanesením majonézy každú vrstvu zľahka pritlačte lyžicou.
- Pokiaľ to veľkosť servírovacej nádoby dovolí, vrstvy je možné opakovať.
- Všetko ozdobte strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.
- Šalát s kuracím ananásom a syrom
- Šalát dajte na 30-40 minút do chladničky.
- Hotový šalát je šťavnatý a sladkosť ananásu je perfektne kombinovaná s kuracím mäsom a syrom.
Chcete si pripraviť ľahké jedlo, ale nemáte inšpiráciu?
Potom vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na šaláty s kuracím mäsom , na ktorých si pochutnáte!
Sedemvrstvový šalát s stopkovým zelerom
Tento šalát vyzerá dokonale, pokiaľ ho naservírujete v sklenenej miske. Pripravte si ho asi 8 hodín pred podávaním a vaši hostia budú nadšení!
Ingrediencie
- 1 hlávkový šalát, natrhaný na kúsky
- 1 šálka zelenej papriky nakrájanej na kocky
- 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1 šálka cibule nakrájanej na kocky
- 280 g mrazeného hrášku, rozmrazeného
- 2 šálky majonézy (možno použiť nízkotučnú majonézu)
- 1 lyžica cukru
- 6 plátkov slaniny, osmažené dochrumkava a rozdrobené
- 3/4 šálky strúhaného čedaru
Postup
- Dajte hlávkový šalát na dno čistej šalátovej misy.
- Na šalát navrstvite papriku, stopkatý zeleru, cibuľu a hrášok v uvedenom poradí.
- Navrch dajte majonézu, ktorú utesníte zeleninu.
- Vrch posypte cukrom, slaninou a syrom.
- Pred podávaním pevne zakryte igelitom a dajte na 8 hodín do chladu.
Šalát niekoľkých vrstiev á la Tacos
Tento vrstvený šalát má všetky chute tacos, ktoré sú poskladané na seba v malej miske. Perfektne sa hodí ako pohostenie na večierok!
Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2/3 šálky vody
- 1 balíček taco korenia
- 1 hlávka ľadového šalátu, umytého, osušeného a nasekaného
- 1 plechovka čiernych fazule, opláchnutých a scedených
- 340 g mrazenej kukurice, uvarené a vychladené
- 1 uhorka, nakrájaná na kocky
- 1 šálka kyslej smotany
- 1/2 šálky salsy
- 2 lyžičky limetkovej šťavy
- 1 šálka strúhaného čedaru
- 1 šálka rozpolených oválnych paradajok
- 1/3 šálky nakrájaných čiernych olív
- 1/3 šálky červenej cibule nakrájanej na kocky
- 1 avokádo, nakrájané na kocky
- 1 šálka drvených Tortilla chipsov
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Orestujte mleté hovädzie mäso vo veľkej nepriľnavej panvici dohneda.
- Pridajte vodu a korenie taco.
- Varte a miešajte 1 až 2 minúty.
- Nechajte vychladnúť.
- Pokiaľ je v mäse veľa tuku, pred pridaním vody a korenia ho trochu zlejte.
- Do sklenenej šalátovej misy alebo malej sklenenej misky navrstvite ľadový šalát, fazuľu, kukuricu a uhorky.
- Na uhorky naukladajte vychladnuté, okorenené mäso.
- V strednej mise zmiešajte kyslú smotanu, salsu a limetkovú šťavu.
- Zmes rozotrite na mleté hovädzie mäso a posypte syrom.
- Paradajky, čierne olivy, červenú cibuľu a avokádo nakrájajte na krúžky.
- Posypte drvenými chipsy a koriandrom.
- Podávajte ihneď alebo nechce vychladnúť v chladničke, kým nebudete pripravení servírovať.
Cestovinový šalát s tigriími krevetami
Tradičný austrálsky vrstvený chrumkavý šalát s krevetami, cestovinami, avokádom a luxusnou omáčkou ocenia aj tí najnáročnejší hostia na vašej letnej párty!
Ingrediencie
- 220 g surových cestovín Fusilli
- 2 kg veľkých varených tigriích kreviet
- 300 g cherry paradajok, rozpolených
- 1 polievková lyžica nasekané čerstvé pažítky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 veľká zrelá avokáda
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 3 veľké uhorky
- 100 g bazalkového pesta
- 1 malý ľadový šalát, nasekaný najemno
- čerstvá petržlenová vňať
Na omáčku:
- 100 g krémového syra
- 65 g kyslej smotany
- 60 g majonézy
- 2 lyžice paradajkovej omáčky
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica najemno nasekané čerstvé pažítky
- 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého kôpru
- 6 kvapiek tabasco omáčky
Postup
- Cestoviny uvarte vo veľkom hrnci v osolenej vriacej vody podľa pokynov na obale.
- Opláchnite pod studenou vodou.
- Sceďte a dajte bokom vychladnúť.
- Medzitým olúpte krevety a nechajte 7 kreviet s chvosty.
- Paradajky, pažítku a olej zmiešajte v mise.
- Avokádo roztlačte v mise a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Jemne nakrájajte 2 uhorky.
- Olúpte zvyšné 1 na ozdobné stužky.
- Kokteilovú omáčku pripravíte pomocou elektrického šľahača, ktorý vyšľahá krémový syr dohladka.
- Vmiešajte kyslú smotanu a majonézu.
- Vmiešajte zvyšné prísady.
- Cestoviny zmiešajte v mise s pestom.
- Kokteilovú omáčku rozotrite na dno 3L misky s rovným okrajom.
- Navrch dajte šalát, olúpané krevety, nakrájanú uhorku, cestoviny s pestom a avokádo.
- Vyhlaďte povrch.
- Usporiadajte zvyšné krevety na jednej strane okraja misy.
- Uhorkové stužky stočte do zvitkov.
- Usporiadajte ich okolo vnútorného okraja misy z oboch strán kreviet.
- Naplňte stred paradajkovou zmesou.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.
Hľadáte výborné krevetové recepty ? Poradíme vám, ako na nich!
A ako ste si na vrstvených šalátoch pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť na vašu spätnú väzbu!