Jednoduché, rýchle a chutné! Presne také sú tieto recepty na tzatziki!
V tomto článku sa nielen dozviete ako si túto originálnu grécku omáčku z jogurtu a kôpru pripraviť, ale tiež sa dozviete na čo sa hodí!
Vychutnajte si ju samostatne s pita chlebom alebo v kombinácii so šťavnatým jahňacím hamburgrom v gréckom štýle, ktorý si vďaka nášmu receptu môžete ihneď pripraviť.
Ako si vychutnáte tento krémový dip vy?
Pravé grécke tzatziki
Inak známe ako jogurtovo-uhorková omáčka, ktorá nesmie chýbať v žiadnej gréckej reštaurácii. Táto omáčka sa vyrába veľmi jednoducho z jogurtu, scedené uhorky, olivového oleja, čerstvých byliniek, cesnaku, citrónovej šťavy a soli. Je to osviežujúci dip alebo nátierka, ktorá sa dá jesť samostatne len s pita chlebom alebo ako príloha k rôznym gréckym pokrmom. Na ďalšiu inšpiráciu kam túto krémovú uhorkovú omáčku použiť, hľadajte nižšie v tomto článku!
Čo budeme potrebovať
- 500 g nastrúhanej uhorky (nahrubo)
- 375 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 stredný strúčik cesnaku (prelisovaný)
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
Postup
- Uhorku si na strúhadle nastrúhame
- Potom z nej vytlačíme všetku prebytočnú vodu
- Vytlačenú uhorku presunieme do servírovacej misy
- Pridáme jogurt, olivový olej, kôpor, citrónovú šťavu, cesnak a soľ
- Miešame, aby sa ingrediencie premiešali
- Zmes necháme 5 minút odležať, aby sa chute prepojili
- Ochutnáme a pridáme ďalší nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a soľ, ak je to potrebné
- Tzatziki podávame ihneď alebo ich umiestnime do chladničky pre neskoršie použitie
- Zvyšné tzatziki vydržia v chlade asi 4 dni

Tzatziki s kyslou smotanou
Krémová tradičná grécka omáčka s kyslou smotanou používa len jednoduché ingrediencie a kombinácie, ako je grécky jogurt, kyslá smotana a čerstvá citrónová šťava.
Čo budeme potrebovať
- Veľká uhorka (ošúpaná a nastrúhaná)
- 120 ml gréckeho jogurtu
- 120 ml kyslej smotany
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (čerstvo vylisované)
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g kôpru (čerstvý, jemne nasekaný)
Postup
- Uhorku olúpeme, aby sme odstránili väčšinu šupky
- Rozrežeme a pomocou lyžice odstránime semienka
- Uhorku nastrúhame pomocou strúhadla s veľkými otvormi
- Prebytočnú vlhkosť z uhorky odstránime tak, že ju vytlačíme zabalenú v kuchynskej utierke alebo ju vytlačíme ručne
- V malej miske zmiešame jogurt, kyslú smotanu, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a kôpor
- Pridáme uhorku a premiešame
- Tzatziki podávame s čerstvou zeleninou alebo pita chlebom.

Dobrého, kvalitného a zdravého jedla nie je nikdy dosť! Grécka kuchyňa je svojou ľahkosťou preslávená, a preto preskúmajte a vyskúšajte aj ďalšie recepty gréckej kuchyne , ktoré si bezpochyby tiež vychutnáte!
Mätové tzatziki bez kôpru
Tento recept na originálnu grécku omáčku je skvelou alternatívou bez kôpru a je ideálny pre pitas, shawarmas alebo ako dip. Táto krémová omáčka je hotová za 5 minút a je vyrobená z jednoduchých a čerstvých surovín. Hlavne nie je potrebný žiadny kôpor! Tento recept je vegetariánsky, keto a bez lepku.
Čo budeme potrebovať
- 375 g nesladeného gréckeho jogurtu
- 250 g nastrúhanej uhorky
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 2 lyžice olivového oleja
- Citrónová šťava (z jedného citróna)
- ½ lyžičky himalájskej morskej soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 30 g nasekanej čerstvej mäty
Postup
- Uhorku si olúpeme a nahrubo nastrúhame
- Potom ju ručne vytlačíme, aby sme sa zbavili čo najväčšieho množstva prebytočnej vody
- Takto pripravenú uhorku dáme bokom
- Do mixéra pridáme grécky jogurt, strúčiky cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie
- Mixujeme pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky prísady dobre nespoja
- Do misky pridáme jogurtovú omáčku a vmiešame čerstvú mätu a nastrúhanú uhorku
- Pridajte nasekanú mätu a zamiešame

Objavte podobné tipy
Grécke kuracie souvlaki (kuracie gyros)
Tento recept na grécke kuracie špízy je vyrobený z citróna, cesnaku, korenia a je vynikajúci s pita chlebom a najlepším receptom na tzatziki, ktoré si môžete pripraviť podľa našich receptov uvedených vyššie!
Čo budeme potrebovať
- 30 ml olivového oleja
- 4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička sušeného oregana
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájané na kocky)
Na podávanie
- Pita chlieb
- Rukola
- Rozpolené cherry paradajky
- Nakrájaná červená cibuľa
- Omáčka tzatziki (pripravte si domáci tzatziki podľa našich receptov viď prvú časť článku)
- Syr feta
Postup
- Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, mletý cesnak, oregano, soľ a korenie vo veľkom uzatvárateľnom sáčku
- Do vrecka pridáme kura, vytlačíme prebytočný vzduch a vrecko uzavrieme
- Marinujeme aspoň 1 hodinu, ale nie dlhšie ako 6 hodín
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov v režime grilu
- Kurča vyberieme z marinády a napicháme ho na špajle
- Špízy, za častého otáčania, pečieme na plechu na hornom rošte v predhriatej rúre
- Kuracie souvlaki podávame s pita chlebom, vybranými prílohami a našim originálnym receptom na tzatziki
Jahňacie souvlaki
1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka (nakrájané na kocky)
80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
Šťava z 1 citróna
2 červené cibule (nakrájané nahrubo)
Lyžička sušeného gréckeho oregana
Lyžička sušeného tymiánu
½ lyžičky údené sladkej papriky
½ lyžičky rasce
Soľ a čerstvo mleté korenie
Pripravte si marinádu na jahňacie souvlaki. Do veľkej misy pridáme olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením – zatiaľ nesolíme.
Všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili. Pridáme mäso a nakrájanú cibuľu a znovu premiešame, aby sa mäso obalilo.
Misu zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do chladničky, kde mäso necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso napicháme na špajle.
Rozpálime gril, rúru v režime grilu alebo panvicu a mäso pečieme asi 10–15 minút, kým nebude dostatočne prepečený, ale napriek tomu šťavnatý.

Jednohubky s tzatziki a gréckou salsou
Táto chuťovka je tým najlepším čo svojim priateľom môžete naservírovať! Používame len tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré sú doplnené salsou v gréckom štýle, plné sviežej chuti!
Čo budeme potrebovať
Na salse
- Lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 ½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- Štipka soli
- Lyžica nasekanej listovej petržlenovej vňate
- 40 g nakrájaných cherry paradajok
- 40 g jemne nastrúhanej uhorky
- 2 lyžice najemno nakrájané červené cibule
- 30 g nakrájaných zelených olív
- 30 g rozdrobeného syra Feta
Na jednohubky
- ½ veľké uhorky (nelúpané)
- 300 g plnotučného gréckeho jogurtu
- Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- Lyžica bieleho octu
- ½ lyžičky soli
- Lyžica mletého čerstvého kôpru
- Mini Taco shells
Postup
- Grécku salsu pripravíme tak, že v strednej miske rozšľaháme lyžicu olivového oleja s citrónovou šťavou, soľou a petržlenovou vňaťou
- Pridáme paradajky, uhorku, červenú cibuľu a olivy a dobre premiešame
- Jemne vmiešame syr Feta a dáme bokom
- Pri tzatziki si nastrúhame uhorku do misky
- Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu a vrátime ju späť do misy
- Zmiešame ju s jogurtom, cesnakom, olivovým olejom, octom a soľou
- Nakoniec jemne vmiešame čerstvý kôpor
- Taco shells vyberieme z obalu a rovnomerne do nich rozdelíme omáčku tzatziki
- A nakoniec pridáme do každého taca lyžicou gréckej salsy
- Ihneď podávame

Jahňacie hamburger s uhorkovým dipom
Tento grécky recept na jahňacie burger (Biftekia) je ako z iného sveta! Chutný, šťavnatý a osviežujúci zároveň! Grécke burgre sú prekladané fetou, cesnakom, kôprom, mätou, rímskou rascou a oreganom, grilované do šťavnatej dokonalosti a potom doplnené hummusom z pečenej červenej papriky (alebo vyskúšajte našu klasickú receptúru hummusu z cirzny ), sušenými rajčinami , rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, ktorú si nechcete nechať ujsť.
Čo budeme potrebovať
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vajcia
- 60 g strúhanky
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžica balzamikového octu
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušené)
- Lyžica mletého čerstvého kôpru
- Lyžica nasekanej čerstvej mäty
- Lyžica mletého čerstvého oregana (alebo 1 lyžička sušeného)
- 1 ½ lyžičky soli
- Lyžička údenej papriky
- Lyžička mletej rasce
- 1 kg mletého jahňacieho (alebo iného mletého mäsa – hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie viď TIP)
Na prílohu
- 6 burgerových žemlí
- Hummus z pečenej červenej papriky
- Nakrájané sušené paradajky
- Baby rukola
- Tzatziki (inšpirujte sa receptami vyššie)
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- 4 paradajky (nakrájané na plátky)
- Nakladaná červená cibuľa
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artičoky
Postup
- Ako prvé si pripravíme recept na tzatziki podľa nášho postupu, aby sa mali čas vychladiť
- Cibuľu nahrubo nastrúhame do veľkej misy
- Potom pridáme všetky zostávajúce ingrediencie na burger placky, okrem mletého jahňacieho mäsa a dobre premiešame
- Nakoniec pridáme jahňacie mäso a rukami zmes premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnakých placiek
- Uprostred každej placky vytvoríme plytkú priehlbinu tak
- Placky zakryjeme plastovým obalom a dáme do chladničky aspoň na 30 minút
- Na prípravu hamburgerov na panvici si zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu
- Postupne na rozpálenú panvicu pridávame placky a pečieme asi 4–6 minút z každej strany
- Mäsové placky vyberieme na tanier a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich 5 minút odpočívať
- Na prípravu placiek na grile si zahrejeme gril na 200 – 220 stupňov so zatvoreným vekom
- Po zahriatí gril vyčistíme a natrieme rastlinným olejom
- Pridáme placky a gril prikryjeme
- Varíme dohneda asi 3–5 minút
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečieme ďalších 3-5 minút
- Preložíme ich na tanier a prikryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať
- Hamburgerové hrčky rozrežeme a potrieme zmäknutým maslom
- Položíme na gril alebo panvicu a opekáme asi minútu dozlatista
- Na zostavenie burgera začneme s vrstvou hummusu, množstvom nakrájaných sušených paradajok, rukolou, mäsovými plackami, domácou tzatziki omáčkou, paradajkami, uhorkami a nakladanou červenou cibuľkou
- Priklopíme a podávame
Čím môžeme jahňacie mäso nahradiť?
Mix mletého mäsa: Mleté mäso hovädzie a bravčové mäso v pomere 80:20 je optimálne pre dokonalú chuť, šťavnatosť a perfektnú textúru. Mletý mix je možné ľahko v každom obchode s mäsovými výrobkami. Čím je mäso čerstvejšie, tým bude biftekia krehkejšia a chutnejšia.
Mleté bravčové, morčacie, kuracie : Tieto typy mäsa sú chudšie ako jahňacie alebo hovädzie, takže do zmesi mletého mäsa možno budete chcieť pridať ďalšiu lyžicu olivového oleja, aby hamburgery neboli suché.

Od jednej z najstarších civilizácií na Zemi pochádzajú tie najjednoduchšie kulinárske receptúry, ktoré využívajú to najlepšie, čo ich práve sezóna ponúka a za pomoci lahodných kombinácií korenia, vždy dosiahnu úžasné pokrmy!
Grécka kulinárska tradícia siaha stovky rokov späť a postupom času sa vyvíjala, vďaka rôznym vplyvom, ktoré na nej pôsobili a ovplyvňovali ju.
Veľa známych gréckych jedál je v skutočnosti tiež súčasťou tradičných jedál, s ktorými prišla Osmanskej ríše. To dokazujú pokrmy, ako sú klasické grécke jedlá: moussaka, börek a tzatziki . Tieto pokrmy majú arabské, perzské a turecké korene.
Grécke pokrmy sú jednoduché, farbisté a neuveriteľne výživné. Hovoríme o jedlách z jahňacieho mäsa, o čerstvých morských plodoch, zelenine, fazuliach, strukovinách a samozrejme kvalitnom olivovom oleji.
Rovnako ako ostatné stredomorské kuchyne má aj grécka kuchyňa prispieva zdravému silnému srdcu , vďaka používaniu veľkého množstva olivového oleja, rýb, chudého mäsa, zeleniny, byliniek a obilia.
Keď Gréci ochutnajú niečo lahodné, majú krásnu frázu „Yia Sta Heria Stas“ , ktorá sa prekladá ako „Páčiam vaše ruky“, oslavujúcu zručnosť kuchára.