Jednoduché recepty na tzatziki alebo vynikajúca grécka omáčka s kôprom k vašim pokrmom

Jednoduché, rýchle a chutné! Presne také sú tieto recepty na tzatziki!

V tomto článku sa nielen dozviete ako si túto originálnu grécku omáčku z jogurtu a kôpru pripraviť, ale tiež sa dozviete na čo sa hodí!

Vychutnajte si ju samostatne s pita chlebom alebo v kombinácii so šťavnatým jahňacím hamburgrom v gréckom štýle, ktorý si vďaka nášmu receptu môžete ihneď pripraviť.

Ako si vychutnáte tento krémový dip vy?

Pravé grécke tzatziki

Inak známe ako jogurtovo-uhorková omáčka, ktorá nesmie chýbať v žiadnej gréckej reštaurácii. Táto omáčka sa vyrába veľmi jednoducho z jogurtu, scedené uhorky, olivového oleja, čerstvých byliniek, cesnaku, citrónovej šťavy a soli. Je to osviežujúci dip alebo nátierka, ktorá sa dá jesť samostatne len s pita chlebom alebo ako príloha k rôznym gréckym pokrmom. Na ďalšiu inšpiráciu kam túto krémovú uhorkovú omáčku použiť, hľadajte nižšie v tomto článku!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g nastrúhanej uhorky (nahrubo)
  2. 375 g gréckeho jogurtu
  3. 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  4. 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  5. 1 lyžica citrónovej šťavy
  6. 1 stredný strúčik cesnaku (prelisovaný)
  7. ½ lyžičky jemnej morskej soli

Postup

  1. Uhorku si na strúhadle nastrúhame
  2. Potom z nej vytlačíme všetku prebytočnú vodu
  3. Vytlačenú uhorku presunieme do servírovacej misy
  4. Pridáme jogurt, olivový olej, kôpor, citrónovú šťavu, cesnak a soľ
  5. Miešame, aby sa ingrediencie premiešali
  6. Zmes necháme 5 minút odležať, aby sa chute prepojili
  7. Ochutnáme a pridáme ďalší nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a soľ, ak je to potrebné
  8. Tzatziki podávame ihneď alebo ich umiestnime do chladničky pre neskoršie použitie
  9. Zvyšné tzatziki vydržia v chlade asi 4 dni
Krémová omáčka z gréckeho jogurtu s uhorkou a kôprom s olivou.
Zdroj: foodinista.nl

Tzatziki s kyslou smotanou

Krémová tradičná grécka omáčka s kyslou smotanou používa len jednoduché ingrediencie a kombinácie, ako je grécky jogurt, kyslá smotana a čerstvá citrónová šťava.

Čo budeme potrebovať

  1. Veľká uhorka (ošúpaná a nastrúhaná)
  2. 120 ml gréckeho jogurtu
  3. 120 ml kyslej smotany
  4. 3 polievkové lyžice olivového oleja
  5. 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (čerstvo vylisované)
  6. 2 strúčiky cesnaku
  7. 30 g kôpru (čerstvý, jemne nasekaný)

Postup

  1. Uhorku olúpeme, aby sme odstránili väčšinu šupky
  2. Rozrežeme a pomocou lyžice odstránime semienka
  3. Uhorku nastrúhame pomocou strúhadla s veľkými otvormi
  4. Prebytočnú vlhkosť z uhorky odstránime tak, že ju vytlačíme zabalenú v kuchynskej utierke alebo ju vytlačíme ručne
  5. V malej miske zmiešame jogurt, kyslú smotanu, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a kôpor
  6. Pridáme uhorku a premiešame
  7. Tzatziki podávame s čerstvou zeleninou alebo pita chlebom.
Skvelý grécky dip z kyslej smotany jogurtu, uhorky a kôpru.
Zdroj: cookieandkate.com

Dobrého, kvalitného a zdravého jedla nie je nikdy dosť! Grécka kuchyňa je svojou ľahkosťou preslávená, a preto preskúmajte a vyskúšajte aj ďalšie recepty gréckej kuchyne , ktoré si bezpochyby tiež vychutnáte!

Mätové tzatziki bez kôpru

Tento recept na originálnu grécku omáčku je skvelou alternatívou bez kôpru a je ideálny pre pitas, shawarmas alebo ako dip. Táto krémová omáčka je hotová za 5 minút a je vyrobená z jednoduchých a čerstvých surovín. Hlavne nie je potrebný žiadny kôpor! Tento recept je vegetariánsky, keto a bez lepku.

Čo budeme potrebovať

  1. 375 g nesladeného gréckeho jogurtu
  2. 250 g nastrúhanej uhorky
  3. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. 2 lyžice olivového oleja
  5. Citrónová šťava (z jedného citróna)
  6. ½ lyžičky himalájskej morskej soli
  7. ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  8. 30 g nasekanej čerstvej mäty

Postup

  1. Uhorku si olúpeme a nahrubo nastrúhame
  2. Potom ju ručne vytlačíme, aby sme sa zbavili čo najväčšieho množstva prebytočnej vody
  3. Takto pripravenú uhorku dáme bokom
  4. Do mixéra pridáme grécky jogurt, strúčiky cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie
  5. Mixujeme pri nízkej rýchlosti, kým sa všetky prísady dobre nespoja
  6. Do misky pridáme jogurtovú omáčku a vmiešame čerstvú mätu a nastrúhanú uhorku
  7. Pridajte nasekanú mätu a zamiešame
Krémová grécka jogurtová omáčka bez kôpru s mätou.
Zdroj: easyanimalfree.com

Grécke kuracie souvlaki (kuracie gyros)

Tento recept na grécke kuracie špízy je vyrobený z citróna, cesnaku, korenia a je vynikajúci s pita chlebom a najlepším receptom na tzatziki, ktoré si môžete pripraviť podľa našich receptov uvedených vyššie!

Čo budeme potrebovať

  1. 30 ml olivového oleja
  2. 4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  3. 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  4. Lyžička sušeného oregana
  5. ½ lyžičky soli
  6. ½ lyžičky korenia
  7. 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájané na kocky)

Na podávanie

  • Pita chlieb
  • Rukola
  • Rozpolené cherry paradajky
  • Nakrájaná červená cibuľa
  • Omáčka tzatziki (pripravte si domáci tzatziki podľa našich receptov viď prvú časť článku)
  • Syr feta

Postup

  1. Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, mletý cesnak, oregano, soľ a korenie vo veľkom uzatvárateľnom sáčku
  2. Do vrecka pridáme kura, vytlačíme prebytočný vzduch a vrecko uzavrieme
  3. Marinujeme aspoň 1 hodinu, ale nie dlhšie ako 6 hodín
  4. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov v režime grilu
  5. Kurča vyberieme z marinády a napicháme ho na špajle
  6. Špízy, za častého otáčania, pečieme na plechu na hornom rošte v predhriatej rúre
  7. Kuracie souvlaki podávame s pita chlebom, vybranými prílohami a našim originálnym receptom na tzatziki

Jahňacie souvlaki

1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka (nakrájané na kocky)
80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
Šťava z 1 citróna
2 červené cibule (nakrájané nahrubo)
Lyžička sušeného gréckeho oregana
Lyžička sušeného tymiánu
½ lyžičky údené sladkej papriky
½ lyžičky rasce
Soľ a čerstvo mleté ​​korenie

Pripravte si marinádu na jahňacie souvlaki. Do veľkej misy pridáme olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením – zatiaľ nesolíme.

Všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili. Pridáme mäso a nakrájanú cibuľu a znovu premiešame, aby sa mäso obalilo.

Misu zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do chladničky, kde mäso necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso napicháme na špajle.

Rozpálime gril, rúru v režime grilu alebo panvicu a mäso pečieme asi 10–15 minút, kým nebude dostatočne prepečený, ale napriek tomu šťavnatý.

Kuracie gyros v pita chlebe s originálnou gréckou jogurtovou uhorkovou omáčkou.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Jednohubky s tzatziki a gréckou salsou

Táto chuťovka je tým najlepším čo svojim priateľom môžete naservírovať! Používame len tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré sú doplnené salsou v gréckom štýle, plné sviežej chuti!

Čo budeme potrebovať

Na salse

  1. Lyžica extra panenského olivového oleja
  2. 1 ½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  3. Štipka soli
  4. Lyžica nasekanej listovej petržlenovej vňate
  5. 40 g nakrájaných cherry paradajok
  6. 40 g jemne nastrúhanej uhorky
  7. 2 lyžice najemno nakrájané červené cibule
  8. 30 g nakrájaných zelených olív
  9. 30 g rozdrobeného syra Feta

Na jednohubky

  1. ½ veľké uhorky (nelúpané)
  2. 300 g plnotučného gréckeho jogurtu
  3. Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  4. 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  5. Lyžica bieleho octu
  6. ½ lyžičky soli
  7. Lyžica mletého čerstvého kôpru
  8. Mini Taco shells

Postup

  1. Grécku salsu pripravíme tak, že v strednej miske rozšľaháme lyžicu olivového oleja s citrónovou šťavou, soľou a petržlenovou vňaťou
  2. Pridáme paradajky, uhorku, červenú cibuľu a olivy a dobre premiešame
  3. Jemne vmiešame syr Feta a dáme bokom
  4. Pri tzatziki si nastrúhame uhorku do misky
  5. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu a vrátime ju späť do misy
  6. Zmiešame ju s jogurtom, cesnakom, olivovým olejom, octom a soľou
  7. Nakoniec jemne vmiešame čerstvý kôpor
  8. Taco shells vyberieme z obalu a rovnomerne do nich rozdelíme omáčku tzatziki
  9. A nakoniec pridáme do každého taca lyžicou gréckej salsy
  10. Ihneď podávame
Najlepšie rýchle pohostenie na návštevu s omáčkou tzatziki a pšeničnými plnenými tortillami.
Zdroj: adventuresofmel.com

Jahňacie hamburger s uhorkovým dipom

Tento grécky recept na jahňacie burger (Biftekia) je ako z iného sveta! Chutný, šťavnatý a osviežujúci zároveň! Grécke burgre sú prekladané fetou, cesnakom, kôprom, mätou, rímskou rascou a oreganom, grilované do šťavnatej dokonalosti a potom doplnené hummusom z pečenej červenej papriky (alebo vyskúšajte našu klasickú receptúru hummusu z cirzny ), sušenými rajčinami , rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, ktorú si nechcete nechať ujsť.

Čo budeme potrebovať

Na burger

  1. ½ malé červené cibule
  2. 60 g rozdrobené fety
  3. 2 vajcia
  4. 60 g strúhanky
  5. Lyžica citrónovej šťavy
  6. Lyžica balzamikového octu
  7. 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  8. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušené)
  9. Lyžica mletého čerstvého kôpru
  10. Lyžica nasekanej čerstvej mäty
  11. Lyžica mletého čerstvého oregana (alebo 1 lyžička sušeného)
  12. 1 ½ lyžičky soli
  13. Lyžička údenej papriky
  14. Lyžička mletej rasce
  15. 1 kg mletého jahňacieho (alebo iného mletého mäsa – hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie viď TIP)

Na prílohu

  1. 6 burgerových žemlí
  2. Hummus z pečenej červenej papriky
  3. Nakrájané sušené paradajky
  4. Baby rukola
  5. Tzatziki (inšpirujte sa receptami vyššie)
  6. Uhorka (nakrájaná na plátky)
  7. 4 paradajky (nakrájané na plátky)
  8. Nakladaná červená cibuľa
  9. Jalapenos
  10. Olivy
  11. Avokádo
  12. Artičoky

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme recept na tzatziki podľa nášho postupu, aby sa mali čas vychladiť
  2. Cibuľu nahrubo nastrúhame do veľkej misy
  3. Potom pridáme všetky zostávajúce ingrediencie na burger placky, okrem mletého jahňacieho mäsa a dobre premiešame
  4. Nakoniec pridáme jahňacie mäso a rukami zmes premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  5. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
  6. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnakých placiek
  7. Uprostred každej placky vytvoríme plytkú priehlbinu tak
  8. Placky zakryjeme plastovým obalom a dáme do chladničky aspoň na 30 minút
  9. Na prípravu hamburgerov na panvici si zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu
  10. Postupne na rozpálenú panvicu pridávame placky a pečieme asi 4–6 minút z každej strany
  11. Mäsové placky vyberieme na tanier a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich 5 minút odpočívať
  12. Na prípravu placiek na grile si zahrejeme gril na 200 – 220 stupňov so zatvoreným vekom
  13. Po zahriatí gril vyčistíme a natrieme rastlinným olejom
  14. Pridáme placky a gril prikryjeme
  15. Varíme dohneda asi 3–5 minút
  16. Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečieme ďalších 3-5 minút
  17. Preložíme ich na tanier a prikryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať
  18. Hamburgerové hrčky rozrežeme a potrieme zmäknutým maslom
  19. Položíme na gril alebo panvicu a opekáme asi minútu dozlatista
  20. Na zostavenie burgera začneme s vrstvou hummusu, množstvom nakrájaných sušených paradajok, rukolou, mäsovými plackami, domácou tzatziki omáčkou, paradajkami, uhorkami a nakladanou červenou cibuľkou
  21. Priklopíme a podávame

Čím môžeme jahňacie mäso nahradiť?
Mix mletého mäsa: Mleté mäso hovädzie a bravčové mäso v pomere 80:20 je optimálne pre dokonalú chuť, šťavnatosť a perfektnú textúru. Mletý mix je možné ľahko v každom obchode s mäsovými výrobkami. Čím je mäso čerstvejšie, tým bude biftekia krehkejšia a chutnejšia.

Mleté bravčové, morčacie, kuracie : Tieto typy mäsa sú chudšie ako jahňacie alebo hovädzie, takže do zmesi mletého mäsa možno budete chcieť pridať ďalšiu lyžicu olivového oleja, aby hamburgery neboli suché.

Šťavnatý burger z jahňacieho mäsa s gréckymi prísadami a gréckou jogurtovou omáčkou.
Zdroj: jocooks.com

Od jednej z najstarších civilizácií na Zemi pochádzajú tie najjednoduchšie kulinárske receptúry, ktoré využívajú to najlepšie, čo ich práve sezóna ponúka a za pomoci lahodných kombinácií korenia, vždy dosiahnu úžasné pokrmy!

Grécka kulinárska tradícia siaha stovky rokov späť a postupom času sa vyvíjala, vďaka rôznym vplyvom, ktoré na nej pôsobili a ovplyvňovali ju.

Veľa známych gréckych jedál je v skutočnosti tiež súčasťou tradičných jedál, s ktorými prišla Osmanskej ríše. To dokazujú pokrmy, ako sú klasické grécke jedlá: moussaka, börek a tzatziki . Tieto pokrmy majú arabské, perzské a turecké korene.

Grécke pokrmy sú jednoduché, farbisté a neuveriteľne výživné. Hovoríme o jedlách z jahňacieho mäsa, o čerstvých morských plodoch, zelenine, fazuliach, strukovinách a samozrejme kvalitnom olivovom oleji.

Rovnako ako ostatné stredomorské kuchyne má aj grécka kuchyňa prispieva zdravému silnému srdcu , vďaka používaniu veľkého množstva olivového oleja, rýb, chudého mäsa, zeleniny, byliniek a obilia.

Keď Gréci ochutnajú niečo lahodné, majú krásnu frázu „Yia Sta Heria Stas“ , ktorá sa prekladá ako „Páčiam vaše ruky“, oslavujúcu zručnosť kuchára.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.