Na každého to asi niekto prišlo.
Nezvládnuteľná a neukojiteľná chuť na bravčové či hovädzie rebierka!
A už ste vyskúšali tie jahňacie alebo z diviaka?
V tomto článku nájdete luxusné recepty na pečené rebrá v 5 rôznych variantoch.
Pečené ázijské rebierka s chrumkavou cibuľkou
Kombinácia mäsa slanou, horúcou a chrumkavou cibuľkou je úplne dokonalá! V Ázii sa podáva počas čínskeho nového roka a veríme, že aj vám táto lahôdka pečená v rúre do mäkka s lepkavou marinádou zachutí.
Ingrediencie
- 10 bravčových rebier
- 1 vrchovatá polievková lyžica pasty Gochujang
- 3 lyžice omáčky hoisin
- 4 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a lisované
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 1 lyžička korenia piatich vôní
- 1 stonka citrónovej trávy, veľmi jemne nasekaná
- 2 lyžice suchého sherry
- 2 lyžice trstinového cukru
Cibuľový topping s čili:
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a lisované
- 3 – 4 chilli papričky – zmes červených a zelených, jemne nasekané
- 1 + ⅓ šálky (100 g) sušené chrumkavé cibule
- ½ lyžičky soli
- 4 jarné cibuľky, hrubo nasekané
Postup
- Vložte rebrá do veľkej misky alebo vrecka.
- Zmiešajte všetky prísady na rebrá – okrem trstinového cukru – a vytvorte marinádu.
- Nalejte polovicu marinády na rebrá a premiešajte, aby boli celé pokryté.
- Zakryte druhú polovicu marinády a vložte do chladničky.
- Zakryte rebrá a marinujte v chladničke po dobu 2 hodín (až cez noc).
- Akonáhle sú rebrá namarinované, predhrejte rúru na 110 °C.
- Umiestnite rošt nad plech na pečenie, do ktorého nalejte 400 ml (približne 1 + ¾ šálok) vriacej vody.
- Umiestnite rebrá na rošt v jednej vrstve a vložte do rúry na 2 a pol hodiny.
- Po 2 a pol hodinách potrite rebrá zostávajúcou marinádou a posypte trstinovým cukrom.
- Vložte späť do rúry na 30 minút.
- Medzitým si urobte topping.
- Na malej panvici zahrejte olej.
- Pridajte cesnak a chilli papričky a restujte na strednom ohni niekoľko sekúnd, potom pridajte cibuľu a soľ.
- Restujte a pravidelne miešajte 2-3 minúty, kým sa všetko nezahreje.
- Pridajte jarnú cibuľku, poriadne všetko premiešajte a minútu restujte.
- Vyberte rebrá z rúry a položte na servírovací tanier.
- Posypte cibuľovým toppingom a podávajte.

Jednoduché lepkavé jahňacie rebrá
Pečené jahňacie rebierka v lepkavej glazúre inšpirované ázijskou kuchyňou môžu byť ako lahodnou večerou alebo príjemnou desiatou. Glazúra je skvele lepivá, čo robí rebrá neodolateľnými.
Ingrediencie
- 1 kg jahňacích rebier (požiadajte svojho mäsiara, aby vám rebrá oddelil, budú sa robiť rýchlejšie)
Glazúra:
- 2 lyžice medu
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 1–2 lyžice kórejskej pasty gochujang (môžete nahradiť akoukoľvek chilli pastou)
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice ryžového vínneho octu
- soľ podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Zmiešajte všetky prísady na glazúru a dobre premiešajte.
- Ochutnajte a prípavne dochuťte.
- Na pripravený plech položte rebrá a zalejte viac ako polovicou glazúry.
- Vložte rebrá do rúry a nechajte ich piecť po dobu 20-25 minút, potom každých 10 minút potrite zvyšnou glazúrou.
- Po 40 minútach zvýšte teplotu na 220 ° C a nechajte rebrá skaramelizovať.
- Keď sú rebrá lepkavé a skaramelizované, vyberte z rúry a podávajte.

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí si na jahňacom pochutnávajú, nezabudnite sa pozrieť na našich 10 najlepších receptov na jahňacie v rôznych obmenách.
Objavte podobné tipy
Pomaly pečené BBQ rebrá
Rebierka v tomto recepte sa pečú pomaly a vďaka tomu vznikne úplne úžasný pokrm. Väčšina práce spočíva v tom, že sa všetko skombinuje dohromady, takže smelo do toho!
Ingrediencie
- 1 bravčové rebierka
- 2 lyžice trstinového cukru
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ½ lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička tymiánu
- ½ lyžičky mletej horčice
- ½ lyžičky údené papriky
- podľa potreby soľ a korenie
- 1 šálka BBQ omáčky
Postup
- Opláchnite rebrá a osušte.
- Rebrá nakrájajte na 2 – 3 kusy.
- Zmiešajte všetko korenie a rebrá posypte zhora, zospodu aj zo strán.
- Vložte do misky a marinujte 6 – 8 hodín, ideálne cez noc.
- Predhrejte rúru na 120 stupňov Celzia.
- Rebrá zabaľte do alobalu a vložte do rúry.
- Pečte 2,5 – 3 hodiny.
- Hotové rebrá vyberte z rúry a z alobalu.
- Dajte rebrá na rošt a potrite BBQ omáčkou.
- Opečte z oboch strán, aby ste na vonkajšej strane rebier vytvorili chrumkavé opečené kôrky.

Rebrá z diviaka s čerstvými bylinkami
Všetci už ste určite niekedy ochutnali rebierka, ale čo ty z diviaka? Sú úplnou delikatesou! Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého návodu a nebudete ľutovať.
Ingrediencie
- 1 rebrá z diviaka
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- kôra z jedného citróna
- 3 lyžice čerstvého rozmarínu, jemne nasekaného
- 3 lyžice čerstvého tymiánu, jemne nasekaného
- morská soľ podľa chuti
- avokádový olej
Postup
- Pripravte si veľkú nádobu.
- Naplňte ju vodou a pridajte 4 lyžice soli na každý liter vody.
- Miešajte, kým sa soľ nerozpustí.
- Pridajte mäso, prikryte a dajte cez noc do chladničky.
- Vytvorte si pastu z byliniek, cesnaku, citrónovej kôry, 1 lyžica soli a korenia.
- Pastu rovnomerne rozotrite na rebierka.
- Zakryte alobalom a nechajte hodinu odležať.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Odstráňte alobal z rebier.
- Na stredne vysokom plameni zahrejte na panvici trochu avokádového oleja.
- Keď je horúci, vložte do panvice rebrá tak, aby boky rebier smerovali dole.
- Keď sa vytvorí pekná chrumkavá kôrka, otočte rebrá a vložte ich do rúry.
- Pečte, kým nedosiahne ich vnútorná teplota 70 stupňov (skontrolujte po 45 minútach).
- Vyberte z rúry, zakryte a nechajte rebrá odpočívať po dobu 5-10 minút, potom nakrájajte a podávajte.

Pečené hovädzie rebierka
Chcete upiecť rebrá tak lahodné, že budú vaši hostia bojovať o posledný kúsok? Tento pokrm sa stane favoritom vášho večierka či neformálnej večere a pritom je tak jednoduchý!
Ingrediencie
- dvoje hovädzie rebrá
- 1 lyžica tekutého dymu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica chilli prášku
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica papriky
- 1 čajová lyžička koreniacej soli
- 1/2 lyžice mletej horčice
Postup
- Predhrejte rúru na 140 ° Celzia.
- Dva plechy na pečenie alebo pekáče vyložte alobalom.
- Vyberte hovädzie rebrá z obalu.
- Pokiaľ je membrána stále na zadnej strane, úplne ju odstráňte.
- V malej miske zmiešajte tekutý dym s horčicou.
- Vmiešajte do oboch strán rebier.
- V ďalšej malej miske zmiešajte všetky suché korenia a premiešajte.
- Posypte korením rebrá zo všetkých strán a vtierajte prsty, aby ste pokryli všetko mäso.
- Do alobalu umiestnite jedna rebrá a uzavrite ich do alobalu ako vrecko.
- Urobte to pre obe rebrá (budete mať dva balíčky).
- Umiestnite balíčky na plech vyložený alobalom a pečte 3 hodiny.
- Odoberte z alobalu a na poslednú hodinu vložte rebrá na plech.
- Rebrá pečte, kým nebudú mať 90 °, aby spadli z kosti, ešte asi 1 hodinu.
- Vyberte z rúry.
- Nechajte 20 minút odpočívať, potom nakrájajte a ihneď podávajte.

K rebierkom sa ako príloha hodia rôzne šaláty. Vyskúšajte napríklad naše recepty na šalát coleslaw 5 inak!
Rebierka by ste mali piecť zakryté alobalom , aby sa udržala ich vlhkosť a zabránilo sa ich vysychaniu. Stačí alobal použiť uprostred doby pečenia a rebrá nemusíte pevne baliť , stačí ich iba zakryť a zastrčiť okolo okrajov.
A ako ste si na rebrách pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!