Najlepšie recepty na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!

Hľadáte zaujímavé recepty na orechovú bábovku ako sladkú popoludňajšiu bodku ku káve?

Chcete potešiť svojich blízkych a nachystať im skvostné pohostenie či rovnú hostinu plnú sladkých dobrú?

Inšpirujte sa v našom článku, kde pre vás máme samé pochúťky, a vyskúšajte niektorý z našich chutných receptov.

Klasická orechová bábovka

Existuje snáď niečo lepšie, ako bábovka, ktorá prevonia celú domácnosť? Keď k tomu ešte pridáme vôňu a chuť orieškov, máme sa rozhodne na čo tešiť.

Ostatne bez orieškov to nie je to pravé ani počas vianočných sviatkov. Však žmurknite na vianočné pečivo s orechmi a inšpirujte sa tak aj v iných oblastiach sladkého pečenia.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200 g čerstvého nesoleného masla
  • 250 g cukru
  • 2 lyžičky mletých vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 120 g jemne mletých mandlí
  • 150 g lieskových orechov
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 50 g marhuľového džemu
  • 300 g horkej čokolády na polevu
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup:

  • Začneme tým, že si rúru predhrejeme na 200 °C.
  • Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou či strúhankou.
  • Mliečnu čokoládu nakrájame na malé kúsky a dáme na stranu.
  • Do malej misky dáme žĺtky a do väčšej samotnej bielky.
  • K bielkom pridáme štipku cukru a pomocou šľahača vyšľaháme najvyššou rýchlosťou až sa utvorí tuhý sneh.
  • Potom do tretej misy pridáme zmäknuté maslo s cukrom a starostlivo miešame, aby bola zmes pekne našuchorená a ľahká.
  • Za stáleho miešania vlejeme do vyšľahaného masla jeden žĺtok za druhým.
  • Prisypeme mleté vlašské orechy a premiešame.
  • V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, mleté mandle, citrónovú kôru, škoricu, soľ a nasekané lieskové orechy.
  • Pridáme do misy s vaječnou zmesou spolu s nakrájanou čokoládou a dôkladne zamiešame.
  • Nakoniec opatrne vmiešame po častiach tuhý sneh.
  • Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 50 – 60 minút.
  • Pokiaľ sa bude bábovka pripaľovať, môžeme ju zakryť alobalom.
  • Po hodine skúsime pomocou špajle, či je upečená, aby sa cesto nelepilo uprostred na špajli.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme pár minút ochladiť.
  • Potom ju opatrne vyklopíme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.
  • Predtým ju ešte teplú potrieme marhuľovým džemom.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s kokosovým olejom.
  • Polevou prelejeme celú bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničke.
  • Potom už len stačí nakrájať a servírovať napríklad ku kávičke.
Bábovka s mandľami a lieskovými orechmi.
Zdroj: https://baketotheroots.de/

Banánová buchta s orechmi a medom

Banánová bábovka, ktorej sa v tomto prípade hovorí aj chlieb, má glazúru s chuťou masla a škorice. Patrí k populárnym druhom tejto sladkej pochúťky.

Ingrediencie:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 lyžička škorice
  • 100 g práškového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 5 polievkových lyžíc medu
  • 2 – 3 zrelé banány
  • 100 g sušených datlí
  • 50 g nasekaných vlašských orechov + 50 g delených orechov

Postup:

  • Zo všetkého najskôr si predhrejeme rúru na 160 °C.
  • Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou, prípadne ju vyložíme papierom na pečenie.
  • Do misy dáme múku, škoricu, 175 g masla, cukor, zmestí a 3 lyžice medu.
  • Vareškou alebo ručným elektrickým šľahačom všetko vyšľaháme, aby bolo cesto pekne nadýchané.
  • Banány roztlačíme, datle nakrájame na kúsky a spolu s vlašskými orechmi pridáme do cesta.
  • Preložíme do pripravenej formy a uhladíme.
  • Necháme piecť asi 40 – 50 minút. Pomocou špajle vyskúšame, či po uplynutí doby cesto nelepí.
  • Keď bude v strednej časti lepkavé, pečieme ešte ďalších 10 – 20 minút.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme odpočívať vo forme 15 minút.
  • Potom ju otočíme, vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť.
  • Akonáhle je bábovka vychladnutá, pripravíme si polevu.
  • V panvici rozpustíme za stáleho miešania 25 g masla a 2 polievkové lyžice medu.
  • Minútu povaríme a odstavíme.
  • Vmiešame polené vlašské orechy a odložíme, aby zmes mierne vychladla.
  • Vlažnú zmes prenesieme na bábovku a ozdobíme.
Múčnik s banánmi a orechovo-medovým prelivom.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/

Jablková bábovka s orechmi

Čerstvá jablká a vlašské orechy, to je nesmrteľná kombinácia, na ktorej si rád pochutí každý, bez ohľadu na vek či pohlavie. Ku káve po obedku alebo napríklad k čaju o piatej je to super múčnik. Napriek tomu, že je bez akejkoľvek polevy, má nezameniteľnú a veľmi lahodnú chuť.

Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia
  • 280 g cukru
  • 224 g slnečnicového oleja
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 – 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 5 jabĺk
  • 120 g nasekaných vlašských orechov

Postup:

  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame.
  • Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  • V mise zmiešame vajcia, cukor, olej a vanilkový cukor.
  • Do druhej misky preosejeme polohrubú múku, jedlú sódu, soľ a škoricu.
  • Sypkú zmes pomaly vmiešame do vaječnej zmesi, aby bola hladká.
  • Prihodíme jablká aj orechy a znova premiešame.
  • Formu na bábovku vymastíme a vysypeme alebo do nej dáme papier na pečenie.
  • Pokiaľ nemáme bábovkovú formu, použijeme vyšší pekáč.
  • Cesto vlejeme do formy a urovnáme.
  • Pečieme v predhriatej rúre asi 35 – 40 minút.
  • Po upečení necháme chvíľu odpočinúť, potom vyklopíme a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom, prípadne môžeme dať polevu.
Orechovo-jablkový múčnik.
Zdroj: https://www.tastesoflizzyt.com/

Črepníková orechová buchta

Táto orechová bábovka sa v zahraničí pečie najmä na Veľkú noc, pretože svojím vzhľadom a farbou pripomína jarné kvety. Je úžasne vláčna a jemná.

Keď niekedy nebudete vedieť, čím obdarovať svojich blízkych, upečte im túto bábovku, pekne zabaľte a máte darček na jedničku.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vlažného mlieka (môže byť aj sójové)
  • 1 polievková lyžica instantného droždia
  • 1 hrnček varené polenty
  • 1 hrnček varenej ryže
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 1/3 lyžičky soli
  • 1/2 šálky sušených brusníc (môžu byť hrozienka, sultánky)
  • 1/2 hrnčeka nasekaných mandlí
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Maslo na vymazanie formy

Postup:

  • Do misy nalejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť instantné droždie.
  • V inej miske zmiešame všetky sypké prísady, teda múku, cukor, soľ, sušené brusnice, citrónovú kôru a mandle.
  • K mlieku prihodíme polentu, ryžu a dôkladne premiešame.
  • Nakoniec po častiach pridávame sypkú zmes a dôkladne zamiešame, aby bolo cesto hladké.
  • Predhrejeme si rúru na 180 ° C a medzitým si vymastíme a vysypeme formu.
  • Vlejeme hotové cesto, uhladíme a dáme piecť na 45 minút.
  • Bábovka by mala mať zlatohnedý nádych.
  • Keby začala veľmi hnednúť, prikryjeme ju alobalom.
  • Pomocou špajle sa v strednej časti uistíme, že nie je cesto surové.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme 5 – 10 minút odpočinúť.
  • Potom ju vyklopíme pomaly z formy a odložíme na mriežku, aby vychladla.
  • Môžeme ešte posypať práškovým cukrom, prípadne počkať čokoládovou polevou.
Bábovka s orechmi.
Zdroj: http://nutsandwalnuts.com/

Orieškový múčnik s kúskami čokolády

Vôňa čokolády a orieškov, to je väčšinou hriešna kombinácia, čo platí aj pri tejto chuťovke. Bábovka s orechmi je plná kúskov čokolády a nechýbajú ani mandle s „vlašiakmi“. Príprava je rýchla a jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 1/2 hrnčeka hrubo nakrájanej horkej čokolády
  • 1 1/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka nakrájaných mandlí
  • 6 vajec
  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 1 zmäknuté maslo
  • 1/2 hrnčeka cukru múčka
  • 1/4 lyžičky soli
  • Kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 170 °C.
  • Do misky dáme múku, čokoládu, vlašské orechy a zmiešame.
  • Vymastíme si formu kúskom masla a posypeme mandľami.
  • Vajcia rozdelíme do dvoch misiek na bielky a žĺtky.
  • K bielkom dáme kryštálový cukor a našľaháme do tuhého snehu.
  • V inej mise rozšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, maslom, soľou, citrónovou kôrou a vanilkovou esenciou.
  • Akonáhle je zmes pekne napenená, vmiešame po častiach múku s orechmi a čokoládou.
  • Nakoniec pomocou varešky opatrne primiešame sneh z bielkov.
  • Cesto nalejeme do formy a dáme piecť asi na 1 hodinu.
  • Ešte teplú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  • Môžeme ešte poprášiť práškovým cukrom s vanilkou.
Čokoládovo-orechová buchta s mandľami.
Zdroj: https://www.gastronomersguide.com/

Buchta s orechmi a hrozienkami

Bábovka vo viedenskom štýle? Pokiaľ ju nepoznáte, určite ju musíte ochutnať. Má lahodnú chuť, je vláčna a dokonale sladká. Keď si na nej ešte zaobstaráte trochu zdobenejšiu bábovkovú formu, bude perfektná.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Citrónová kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 350 g hladkej múky
  • 8 lyžíc mlieka
  • 100 g hrozienok
  • 50 g mletých mandlí

Postup:

  • Do misy dáme zmäknuté maslo, cukor, vaječný žĺtky a vyšľaháme do peny.
  • Primiešame citrónovú kôru a vanilkový cukor.
  • Za stáleho miešania prisypeme múku s kypriacim práškom a tiež mlieko.
  • Prihodíme hrozienka aj orechy a všetko zamiešame.
  • Bielky našľaháme do tuhého snehu.
  • Po častiach ho pridáme do cesta a opatrne premiešame.
  • Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  • Cesto nalejeme do formy a pečieme zhruba 1 hodinu.
  • Pomocou špajle potom skontrolujeme, či je bábovka v strednej časti dobre prepečená.
  • Vyberieme z rúry, necháme tak 5 minút oddýchnuť a potom vyklopíme.
  • Bábovku pocukrujeme, alebo môžeme dať čokoládovú polevu.
Orechová bábovka s mandľami a vôňou citrónov.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com/

Slaná kysnutá bábovka s orieškami

Máte radi kysnuté koláče a buchty v slanej podobe? Potom rozhodne ochutnajte túto slanú kysnutú orechovú bábovku. Prekvapí lahodnou chuťou a jemnosťou.

Ingrediencie:

  • 375 g polohrubej múky
  • 80 g masla
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky soli
  • 100 g vlašských orechov
  • 150 g nakrájanej údené škvarené slaniny

Postup:

  • Mlieko zahrejeme av polovici rozpustíme instantné droždie.
  • Do misy nasypeme múku, utvoríme v nej jamku a rozbijeme do nej vajcia.
  • Osolíme a premiešame spolu s polovicou ohriateho mlieka bez droždia.
  • Cesto je potrebné hniesť minimálne 15 minút.
  • Pridáme zmäknuté maslo a kvások.
  • Dôkladne spracovávame tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na ruky.
  • Hotové cesto zakryjeme a odložíme na teplé miesto, aby mohlo kysnúť.
  • V horúcej panvici zmiešame kúsky slaniny s orechmi, necháme opiecť a pridáme do cesta.
  • Bábovkovú formu vymastíme a nalejeme do nej cesto.
  • Necháme znova kysnúť, aby cesto dosiahlo okraje formy.
  • Vložíme do rúry, ktorú sme si predtým predhriali na 200 °C.
  • Pečieme zhruba 50 minút, prípadne o niečo dlhšie, keď bude ešte cesto nedopečené v strednej časti.
Buchta z kvasníc s orechmi.
Zdroj: https://www.vinsalsace.com/

Ako správne lúskať jednotlivé orechy?

Mrknite sa na naše inštruktážne video a uvidíte, že už vás žiadny oriešok neprekvapí.

How To Crack Every Nut | Method Mastery | Epicurious

Kam využiť základné druhy orechov?

Vlašské orechy

Pokiaľ ide o vlašské orechy, majú mierne trpkú až horkastú chuť, zatiaľ čo jadro je jemne olejnaté. Hodí sa najmä do vanilkových rožkov, vianočných orechov, prácní, ale aj na zdobenie cukroviniek či do orechových krémov a náplní. Svojou chuťou patrí k najpoužívanejšiemu druhu orechov.

Lieskové orechy

Sú charakteristické hnedou farbou šupky a jadrom bielej farby s ľahkým nádychom žltej. Chuť je olejnatá a jemná. Plody liesky obyčajnej sú typickou ingredienciou pre tradičné Masarykove pečivo, ale dávajú sa aj do bielkového chlebíčka a úplne nepostrádateľné sú pri zdobení.

Mandle

Jedná sa o svetlo hnedé jadrá, ktoré sú na lome biele alebo krémové. Ich chuť musí byť na 100% mandľová, čokoľvek iné značí zlú kvalitu mandle. Používajú sa hlavne na prípravu makrónok a laskoniek, pričom úplne dokonalé sú v sušienkach Cantuccini (Taliansko). Samozrejmosťou je aj využitie na zdobenie.

Para orechy

Majú sladkastú chuť a obsahujú až 60% oleja. Vďaka tomu je nutná ich rýchla spotreba, pretože krátko po vylúpaní zažlknú. S ohľadom na ich cenu sa používajú najmä na Vianoce ako maškrtu ako na pečenie, aj keď vynikajúce sú v zázvorkách.

Ako jednotlivé orechy prospievajú?

  • Vlašské orechy – plody orecha sú nadupané omega 3 mastnými kyselinami, vitamínmi skupiny B a množstvom minerálnych látok. Sú super na cholesterol, stres aj chudokrvnosť.
  • Kešu orechy – rovnako ako vlašiaky sú bohaté na omega 3, ale aj horčík selén či draslík. Posilňujú pamäť a pomáhajú s trávením, ale čo je hlavné, podporujú správnu tvorbu spermií.
  • Mandle – obsahujú vlákninu, bielkoviny, vápnik, fosfor, vitamíny skupiny B a ďalšie. Fungujú ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
  • Píniové orechy – malé, ale veľmi šikovné. Sú veľkým zdrojom železa, vápnika, draslíka, vitamínov skupiny B, ale aj zdravých tukov. Pomáhajú s posilnením imunity, srdca a znížením hladiny cholesterolu.
  • Lieskové orechy – o tých sa hovorí ako o vitamínovej bombe, ale okrem vitamínov B, E a C sú tiež dobrým zdrojom vápnika, horčíka, medi, mangánu a mnohých ďalších dôležitých látok. S ich pomocou podporujeme svoju pamäť a nadopujeme sa energiou.
  • Pistácie – ich chuť je ako droga, takže ako s nimi človek raz začne, nikdy nebude mať dosť. Sú plné bielkovín, vitamínu A, B, E, ale aj železa, vápnika alebo napríklad zinku. Telu dodajú antioxidanty, posilňujú cievy aj srdce a dobre po nich rastú vlasy.
  • Para orechy – veľký zdroj bielkovín, ale aj železa, medi či vitamínov skupiny B. Hovorí sa o nich ako o prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení, zároveň však pomáhajú zlepšiť stav pokožky a podporiť našu imunitu.
  • Pekanové orechy – na prvý pohľad sú síce podobné vlašským orechom, ale majú oveľa sladšiu a plnšiu chuť. Nájdeme v nich vitamíny skupiny B, železo, zinok, horčík, ale aj napríklad fosfor a iné. Bojujú proti cholesterolu, podporujú trávenie a sú veľkou podporou našej imunity.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.