Už Vás nebaví pečenie tradičných vianočných cukroviniek a hľadáte zmenu?
Rodina ale stále požaduje českú vianočnú klasiku?
Vyskúšajte naše recepty na citrónové pečivo 6x inak!
Je založené na tradičných receptoch s menej tradičnou citrónovou chuťou.
Vyskúšajte a uvidíte, že sa po cukroví tento rok len zapráši!
Citrónové hviezdičky
Výborné jednoduché pečivo, ktoré vám krásne ozdobí vianočnú tabuľu. Pokiaľ máte radi v cukroví výraznú citrónovú chuť, môžete do cesta pridať aj trochu citrónového likéru (Limoncello).
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 300 g cukru krupica
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g kyslej smotany
- 2 citróny (ideálne bio kvality) – kôra a šťava
- štipka soli
- 4 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 žĺtok
- práškový cukor na posypanie
Postup
- Preosejte múku, pridajte k nej kypriaci prášok do pečiva, zmäknuté maslo, citrónovú šťavu z oboch citrónov a citrónovú kôru z jedného citróna, cukor, soľ a kyslú smotanu.
- Zo surovín vypracujte jemné cesto.
- Pokiaľ bude príliš lepkavé, pridajte múku.
- Potom nechajte aspoň hodinu v chlade odpočinúť.
- Vyvaľkajte cesto na 4 mm hrubý plát a vykrajujte hviezdičky a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Utrite kondenzované mlieko s vaječným žĺtkom a vzniknutou zmesou potierajte hviezdičky na plechu a na záver poprášte práškovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C zhruba 12-15 minút.

Vyskúšajte aj naše recepty na pečivo na Veľkú noc alebo sladké pečenie na sviatky jari. Inšpirujte sa!
Citrónové zlepované vianočné pečivo
Chutné a efektné pečivo, ktoré s naším receptom zvládne úplne každý! Citrónová marmeláda mu navyše dodá ten správny šmrnc.
Ingrediencie
Na cesto
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g cukru krupica
- 250 g hladkej múky
- 1 vyšľahané vajcia
- 2 žĺtky
- štipka soli
- kôra z jedného citróna (bio kvality)
- cca 80 g citrónovej marmelády
Na polevu
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Utrite maslo s cukrom, pridajte soľ, vyšľahané vajíčko a žĺtky a ďalej trite, kým nevznikne svetlá jednoliata hmota.
- Primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru a preosiatu múku.
- Vypracujte jemné cesto.
- Naplňte cukrárske vrecko s plochou špičkou cestom a na papieri na pečenie vyložený plech tvorte malé kolieska.
- Nechajte 30 minút vychladiť.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C po dobu 13 – 15 minút.
- Po vychladnutí kolieska zlepujte citrónovou marmeládou.
- Poleva: preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou.
- Tej dajte podľa potreby, pokiaľ nebude poleva krásne hustá.
- Vychladnuté kolieska namáčajte do takto vzniknutej polevy a nechajte na mriežke stuhnúť.
Pre väčšiu zdobnosť môžete pred stuhnutím polevy posypať cukrárskym zdobením.
Pokiaľ radi pracujete so strojčekom na cesto, môžete z toho receptu vytvoriť aj citrónové strojkové pečivo. Do cesta pridajte len a niečo viac múky, aby bolo hustejšie a dobre prechádzalo strojčekom. Následne môžete vytvárať rovné tyčinky alebo zachovať tvar venčekov.

Citrónové rožky
Klasické vianočné rožteky môžete tento rok trochu ozvláštniť. Citrónová kôra im dodá na zaujímavosti a vaša rodina si pochutí!
Ingrediencie
Na cesto
- 190 g masla
- 120 g cukru krupica
- strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
- 2 žĺtky
- 100 g mletých mandlí
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
Na dokončenie
- 150 g práškového cukru
- strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
Postup
- Maslo nakrájajte na kúsky a pridajte k nemu ostatné suroviny na cesto.
- Dôkladne spracujte na hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu vychladiť v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky zhruba s priemerom 1 centimeter.
- Valčeky následne krájajte na menšie zhruba 2,5 centimetra dlhé kúsky.
- V rukách dotvarujte v úhľadnej malej rožky a pokladajte na plech.
- Pečte zhruba 11 minút.
- V mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú kôru.
- Do misy vkladajte ešte horúce upečené rožteky a opatrne obaľujte.
Aj tento recept môžete ľahko modifikovať – napríklad namiesto citrónovej kôry a šťavy použiť tú pomarančovú alebo napríklad limetkovú. Používajte ale výhradne ovocie bio kvality, u ktorého nie je kôra citrusov chemicky ošetrená.

Máme pre vás tiež 5 receptov na babičkine rožky s mandľami , ktoré vás chytia za srdce! Skúste ich všetky.
Objavte podobné tipy
Citrónové linecké pečivo
Linecké pečivo patrí k tradičným druhom vianočného pečiva. Prečo ho ale neozvláštniť niečím novým, napríklad citrónovým nádychom? Vyskúšajte náš luxusný recept!
Ingrediencie
Na cesto
- 320 g preosiatej hladkej múky
- 190 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- 5 g strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Na dokončenie
- jahodová marmeláda
- práškový cukor
Postup
- Hladkú múku najprv prepracujte so zmäknutým maslom a ďalej postupne pridávajte ostatné suroviny na cesto.
- Vypracujte hladké cesto a nechajte v chladničke vychladiť aspoň 1 hodinu.
- Potom vyvaľkajte cesto na zhruba 0,5 cm hrubý plát a vytvarujte požadované tvary.
- Krásne vyzerajú tradičné kvietky s otvorom v hornej časti.
- V predhriatej rúre pečte na 180 ° C po dobu 10 – 12 minút.
- Vychladnuté pečivo zlepujte marmeládou – k citrónovej chuti cesta sa krásne hodí jahodová.
- Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.
Pokiaľ máte radi čokoládu, môžete pri zlepovaní jahodovú marmeládu nahradiť orieškovo-čokoládovou nátierkou, ktorá sa tiež skvele hodí.

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na vianočné linecké pečivo ! Budete sa oblizovať.
Nepečené citrónové guličky
Na tieto guličky potrebujete iba 4 ingrediencie! Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, vynikajúce a navyše ich nemusíte piecť.
Ingrediencie
- 200 g sušeného kokosu
- 250 g smotanového syra, nakrájaného nahrubo
- 1 citrón, olúpaný a odšťavený
- 1–2 lyžice medu
- extra kokos na obalenie
Postup
- Vložte všetky ingrediencie do kuchynského robota a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Mokrými rukami vyvaľkajte guličky s veľkosťou polievkovej lyžice.
- Na tanier nasypte kokos a každú guľôčku v ňom obaľte.
- Vložte na tácku do chladničky a nechajte stuhnúť.

Citrónové popraskané sušienky
Ste fanúšikovia crinkles alebo popraskaných sušienok? Potom si na svoju vianočnú tabuľu pripravte nasledujúci recept. Budete sa olizovať!
Ingrediencie
- 1 šálka masla, zmäkčeného
- 1 a 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 2-5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)
- 1 hrnček práškového cukru
Postup
- Do misy elektrického stolného mixéra dajte maslo a kryštálový cukor.
- Zapnite na vysoký stupeň a mixujte, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná, asi 3–5 minút.
- Oškrabte misku gumovou stierkou.
- Zapnite mixér na minimum a zašľahajte vajcia, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilku.
- Znovu oškrabte misku.
- Potom na nízkej úrovni vmiešajte 1 hrnček múky, prášok do pečiva, soľ, jedlú sódu a potravinárske farbivo.
- Akonáhle sa všetko spojí, vmiešajte zvyšné 2 šálky múky.
- Cesto nepremiešajte!
- Cesto prikryte a dajte chladiť aspoň na 30 minút.
- Čím dlhšie budete cesto chladiť, tým lepšie pre nadýchané sušienky.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vyložte niekoľko plechov papierom na pečenie a dajte bokom.
- Akonáhle cesto vychladne, vyberte malú misku a do nej nasypte práškový cukor.
- Pomocou naberačky na zmrzlinu rozdeľte cesto na guličky.
- Každú guľôčku obaľte v práškovom cukre a potom položte na plech, 5 cm od seba.
- Pečte 9–10 minút, kým nie sú okraje zlatisté a stred nevyzerá mierne nedopečený.
- Nechajte vychladnúť na plechu.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?
Tip na citrónovú polevu na pečivo
Mnohé tradičné recepty môžete premeniť na príjemný zážitok s citrónovou chuťou použitím citrónovej polevy. Jej príprava je veľmi jednoduchá, my vám ale prinášame tipy, ako ju vylepšiť.
Ako základ použite:
- 150 g práškového cukru
- zhruba 2 lyžice citrónovej šťavy
Aby bola poleva krásne jemná, práškový cukor musíte pred zmiešaním s citrónovou šťavou preosiať . Pokiaľ sa nechce cukor so šťavou dostatočne spojiť, pridávajte po kvapkách buď vodu alebo ďalšiu citrónovú šťavu.
Pre výraznejšiu chuť a farbu polevy pridajte zhruba 2 lyžičky na jemno nastrúhané citrónovej kôry .
Aby sa poleva na pečivo nelámala, pridajte pár kvapiek oleja .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!