Najlepšie recepty na vianočné pečivo s citrónom, ktoré musíte tento rok vyskúšať. Inšpirujte sa!

Už Vás nebaví pečenie tradičných vianočných cukroviniek a hľadáte zmenu?

Rodina ale stále požaduje českú vianočnú klasiku?

Vyskúšajte naše recepty na citrónové pečivo 6x inak!

Je založené na tradičných receptoch s menej tradičnou citrónovou chuťou.

Vyskúšajte a uvidíte, že sa po cukroví tento rok len zapráši!

Citrónové hviezdičky

Výborné jednoduché pečivo, ktoré vám krásne ozdobí vianočnú tabuľu. Pokiaľ máte radi v cukroví výraznú citrónovú chuť, môžete do cesta pridať aj trochu citrónového likéru (Limoncello).

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 300 g cukru krupica
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 citróny (ideálne bio kvality) – kôra a šťava
  • štipka soli
  • 4 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 žĺtok
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Preosejte múku, pridajte k nej kypriaci prášok do pečiva, zmäknuté maslo, citrónovú šťavu z oboch citrónov a citrónovú kôru z jedného citróna, cukor, soľ a kyslú smotanu.
  • Zo surovín vypracujte jemné cesto.
  • Pokiaľ bude príliš lepkavé, pridajte múku.
  • Potom nechajte aspoň hodinu v chlade odpočinúť.
  • Vyvaľkajte cesto na 4 mm hrubý plát a vykrajujte hviezdičky a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Utrite kondenzované mlieko s vaječným žĺtkom a vzniknutou zmesou potierajte hviezdičky na plechu a na záver poprášte práškovým cukrom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C zhruba 12-15 minút.
Vianočné hviezdičky s polevou servírované na tácke.
www.recommendedrecipes.net

Vyskúšajte aj naše recepty na pečivo na Veľkú noc alebo sladké pečenie na sviatky jari. Inšpirujte sa!

Citrónové zlepované vianočné pečivo

Chutné a efektné pečivo, ktoré s naším receptom zvládne úplne každý! Citrónová marmeláda mu navyše dodá ten správny šmrnc.

Ingrediencie

Na cesto

  • 200 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru krupica
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vyšľahané vajcia
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • kôra z jedného citróna (bio kvality)
  • cca 80 g citrónovej marmelády

Na polevu

  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  • Utrite maslo s cukrom, pridajte soľ, vyšľahané vajíčko a žĺtky a ďalej trite, kým nevznikne svetlá jednoliata hmota.
  • Primiešajte nastrúhanú citrónovú kôru a preosiatu múku.
  • Vypracujte jemné cesto.
  • Naplňte cukrárske vrecko s plochou špičkou cestom a na papieri na pečenie vyložený plech tvorte malé kolieska.
  • Nechajte 30 minút vychladiť.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C po dobu 13 – 15 minút.
  • Po vychladnutí kolieska zlepujte citrónovou marmeládou.
  • Poleva: preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou.
  • Tej dajte podľa potreby, pokiaľ nebude poleva krásne hustá.
  • Vychladnuté kolieska namáčajte do takto vzniknutej polevy a nechajte na mriežke stuhnúť.

Pre väčšiu zdobnosť môžete pred stuhnutím polevy posypať cukrárskym zdobením.

Pokiaľ radi pracujete so strojčekom na cesto, môžete z toho receptu vytvoriť aj citrónové strojkové pečivo. Do cesta pridajte len a niečo viac múky, aby bolo hustejšie a dobre prechádzalo strojčekom. Následne môžete vytvárať rovné tyčinky alebo zachovať tvar venčekov.

Zlepované citrónové venčeky s polevou na tácke.
www.swissmilk.ch

Citrónové rožky

Klasické vianočné rožteky môžete tento rok trochu ozvláštniť. Citrónová kôra im dodá na zaujímavosti a vaša rodina si pochutí!

Ingrediencie

Na cesto

  • 190 g masla
  • 120 g cukru krupica
  • strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality
  • 2 žĺtky
  • 100 g mletých mandlí
  • štipka soli
  • 300 g hladkej múky

Na dokončenie

  • 150 g práškového cukru
  • strúhaná kôra z 2 citrónov bio kvality

Postup

  • Maslo nakrájajte na kúsky a pridajte k nemu ostatné suroviny na cesto.
  • Dôkladne spracujte na hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu vychladiť v chladničke.
  • Predhrejte rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky zhruba s priemerom 1 centimeter.
  • Valčeky následne krájajte na menšie zhruba 2,5 centimetra dlhé kúsky.
  • V rukách dotvarujte v úhľadnej malej rožky a pokladajte na plech.
  • Pečte zhruba 11 minút.
  • V mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú kôru.
  • Do misy vkladajte ešte horúce upečené rožteky a opatrne obaľujte.

Aj tento recept môžete ľahko modifikovať – napríklad namiesto citrónovej kôry a šťavy použiť tú pomarančovú alebo napríklad limetkovú. Používajte ale výhradne ovocie bio kvality, u ktorého nie je kôra citrusov chemicky ošetrená.

Rožky posypané cukrom.
www.rezept.sz-magazin.de

Máme pre vás tiež 5 receptov na babičkine rožky s mandľami , ktoré vás chytia za srdce! Skúste ich všetky.

Citrónové linecké pečivo

Linecké pečivo patrí k tradičným druhom vianočného pečiva. Prečo ho ale neozvláštniť niečím novým, napríklad citrónovým nádychom? Vyskúšajte náš luxusný recept!

Ingrediencie

Na cesto

  • 320 g preosiatej hladkej múky
  • 190 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 g strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Na dokončenie

  • jahodová marmeláda
  • práškový cukor

Postup

  • Hladkú múku najprv prepracujte so zmäknutým maslom a ďalej postupne pridávajte ostatné suroviny na cesto.
  • Vypracujte hladké cesto a nechajte v chladničke vychladiť aspoň 1 hodinu.
  • Potom vyvaľkajte cesto na zhruba 0,5 cm hrubý plát a vytvarujte požadované tvary.
  • Krásne vyzerajú tradičné kvietky s otvorom v hornej časti.
  • V predhriatej rúre pečte na 180 ° C po dobu 10 – 12 minút.
  • Vychladnuté pečivo zlepujte marmeládou – k citrónovej chuti cesta sa krásne hodí jahodová.
  • Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

Pokiaľ máte radi čokoládu, môžete pri zlepovaní jahodovú marmeládu nahradiť orieškovo-čokoládovou nátierkou, ktorá sa tiež skvele hodí.

Cukrovie z citróna plnené marmeládou a poprášené cukrom.
www.herdskasper.de

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na vianočné linecké pečivo ! Budete sa oblizovať.

Nepečené citrónové guličky

Na tieto guličky potrebujete iba 4 ingrediencie! Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, vynikajúce a navyše ich nemusíte piecť.

Ingrediencie

  • 200 g sušeného kokosu
  • 250 g smotanového syra, nakrájaného nahrubo
  • 1 citrón, olúpaný a odšťavený
  • 1–2 lyžice medu
  • extra kokos na obalenie

Postup

  • Vložte všetky ingrediencie do kuchynského robota a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Mokrými rukami vyvaľkajte guličky s veľkosťou polievkovej lyžice.
  • Na tanier nasypte kokos a každú guľôčku v ňom obaľte.
  • Vložte na tácku do chladničky a nechajte stuhnúť.
Guličky z kokosu a citróna v miske.
www.kidseatbyshanai.com

Citrónové popraskané sušienky

Ste fanúšikovia crinkles alebo popraskaných sušienok? Potom si na svoju vianočnú tabuľu pripravte nasledujúci recept. Budete sa olizovať!

Ingrediencie

  • 1 šálka masla, zmäkčeného
  • 1 a 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 2-5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)
  • 1 hrnček práškového cukru

Postup

  • Do misy elektrického stolného mixéra dajte maslo a kryštálový cukor.
  • Zapnite na vysoký stupeň a mixujte, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná, asi 3–5 minút.
  • Oškrabte misku gumovou stierkou.
  • Zapnite mixér na minimum a zašľahajte vajcia, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilku.
  • Znovu oškrabte misku.
  • Potom na nízkej úrovni vmiešajte 1 hrnček múky, prášok do pečiva, soľ, jedlú sódu a potravinárske farbivo.
  • Akonáhle sa všetko spojí, vmiešajte zvyšné 2 šálky múky.
  • Cesto nepremiešajte!
  • Cesto prikryte a dajte chladiť aspoň na 30 minút.
  • Čím dlhšie budete cesto chladiť, tým lepšie pre nadýchané sušienky.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Vyložte niekoľko plechov papierom na pečenie a dajte bokom.
  • Akonáhle cesto vychladne, vyberte malú misku a do nej nasypte práškový cukor.
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu rozdeľte cesto na guličky.
  • Každú guľôčku obaľte v práškovom cukre a potom položte na plech, 5 cm od seba.
  • Pečte 9–10 minút, kým nie sú okraje zlatisté a stred nevyzerá mierne nedopečený.
  • Nechajte vychladnúť na plechu.
  • Užite si to!
Citrónové crinkles na tanieri.
www.aspicyperspective.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Tip na citrónovú polevu na pečivo

Mnohé tradičné recepty môžete premeniť na príjemný zážitok s citrónovou chuťou použitím citrónovej polevy. Jej príprava je veľmi jednoduchá, my vám ale prinášame tipy, ako ju vylepšiť.

Ako základ použite:

  • 150 g práškového cukru
  • zhruba 2 lyžice citrónovej šťavy

Aby bola poleva krásne jemná, práškový cukor musíte pred zmiešaním s citrónovou šťavou preosiať . Pokiaľ sa nechce cukor so šťavou dostatočne spojiť, pridávajte po kvapkách buď vodu alebo ďalšiu citrónovú šťavu.

Pre výraznejšiu chuť a farbu polevy pridajte zhruba 2 lyžičky na jemno nastrúhané citrónovej kôry .

Aby sa poleva na pečivo nelámala, pridajte pár kvapiek oleja .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.