Pór, zelenina so zaujímavým vzhľadom aj chuťou, ktorá má z botanického hľadiska najviac spoločného s cesnakom.
V kuchyni ho používali už starovekí Egypťania, Gréci aj Rimania.
Nemusíte z neho pripravovať iba obľúbenú polievku alebo ho pridávať k mäsu.
Poďme si predstaviť rozmanité recepty na pórkovú nátierku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Výborná pórová nátierka s tvarohom
Neviete, čo netradičného namazať na chlebíčky? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!
Ingrediencie:
- 3 póry (len svetlé časti)
- 4 PL masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky tvarohu
- 200 g smotanového syra
- 1 PL čerstvých byliniek
- šťava z polovice citróna
- soľ, korenie
Postup:
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte k nemu očistený a na kolieska nakrájaný pór, prelisované strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
- Varte približne 10 minút.
- Do teplej zmesi vmiešajte smotanový syr a premiešajte, aby sa do zmesi dobre zapracoval.
- Keď zmes vychladne, pridajte aj tvaroh, bylinky a citrónovú šťavu.
- Všetko dôkladne premiešajte.
Túto nátierku môžete podávať ako súčasť občerstvenia na najrôznejších večierkoch či oslavách.

Pórová nátierka chutí skvele nielen s pečivom, ale aj s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na slané pečivo .
Pórková nátierka s pistáciami
Netradičné spojenie zeleniny, pistácií a byliniek robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.
Ingrediencie:
- 1 šálka očisteného a nakrájaného póru (iba svetlé časti)
- 1/2 šálky vylúpaných pistácií
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- soľ, korenie
Postup:
- Strúčiky cesnaku olúpte, nakrájajte na štvrtiny.
- Rozpáľte panvicu s olejom a cesnak na nej 3 minúty restujte.
- Následne pridajte do panvice aj kolieska póru a trošku soli.
- Restujte približne 5 minút.
- Zmes nechajte chvíľku vychladnúť a potom preložte do kuchynského robota.
- Pridajte pistácie, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, korenie a olivový olej.
- Všetko rozmixujte do podoby hladkého pyré.
Táto pórovacia nátierka chutí znamenite najmä na celozrnnom pečive.

Nátierka z pečeného póru
Skvelá, chutná a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ozvláštniť tým, že ju na záver posypete parmezánom.
Ingrediencie:
- 3-4 póry (len svetlé časti)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Póry očistite a umyte.
- Následne ich namočte najmenej na dobu 30 minút do misky s vodou.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
- Do alumíniovej zapekacej misky vložte vlhký pór.
- Pridajte k nemu aj strúčiky cesnaku.
- Na záver všetko pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Pečte približne 20 minút.
- Potom zmes póru a cesnaku preložte do kuchynského robota a rozmixujte.

Pórová nátierka sa skvele snúbi predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety .
Objavte podobné tipy
Zelená nátierka s pórom, hráškom a špenátom
Zelená farba na tanieri vždy znamená zdravý pokrm. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto lahodného receptu!
Ingrediencie:
- 280 g mrazeného hrášku
- 1 pór (len svetlé časti)
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g dijonskej horčice
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 PL čerstvé pažítky
- 2 PL ľanového alebo olivového oleja
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- soľ, korenie
Postup:
- Zmrazený hrášok uvarte v osolenej vode podľa návodu.
- Po vychladnutí ho preložte do mixéra.
- Pridajte špenátové listy, olej, citrónovú šťavu a horčicu.
- Rozmixujte dohladka.
- Následne nátierku dochuťte soľou a korením, premiešajte.
- Na záver do nátierky pridajte pažítku a pór nakrájaný najemno.
- Premiešajte a nátierka je hotová.
Nátierku servírujte najlepšie na ražnom pečive.

Tvarohová nátierka s pórom a slaninou
Nielen milovníkov údenín poteší tento variant nátierky ozvláštnený o restovanú slaninu. Okrem slaniny je možné samozrejme použiť aj ďalšie typy údeniny, napríklad šunku.
Ingrediencie:
- 2 póry (len svetlé časti)
- 150 g slaniny
- 1 šálka tvarohu
- 100 g krémového kozieho syra
- 1 PL kôpru
- soľ, korenie
Postup:
- Na panvici orestujte na kocky nakrájané plátky slaniny.
- Slaninu z panvice odstráňte a na zvyšnom tuku orestujte na kolieska nakrájaný pór, dochutený soľou.
- Varte približne 10 minút, kým pór nezmäkne a nezačne karamelizovať.
- Pór z platne odstavte a nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí si v miske zmiešajte tvaroh, kozí syr, soľ a korenie.
- Pomocou mixéra vyšľahajte dohladka.
- Následne do zmesi pridajte pór so slaninou a všetko dôkladne premiešajte.
Pórová nátierka s tvarohom a slaninou môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.

Máte radi polievky? Vyskúšajte naše rozmanité pórovkové polievky ! Sú zdravé, chutné a výdatné!
Pórová nátierka s vajcami
Zostala vám doma vajíčka a neviete, čo s nimi? Pridajte ich do tejto lahodnej nátierky!
Ingrediencie:
- 1 pór (len svetlé časti)
- 3 vajcia
- 300 g smotanového syra
- 2-3 PL mlieka (voliteľné)
- pažítka
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo, následne ich schlaďte v studenej vode, olúpte a nakrájajte na kúsky.
- V miske si rozmiešajte či rozmixujte smotanový syr dohladka.
- Umytý a olúpaný pór nakrájajte nadrobno a pridajte k syru.
- Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Ak je zmes príliš hutná, pridajte trochu mlieka.
- Na záver do zmesi vmiešajte vajíčka.
Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive či v miske posypanú pažítkou a kúskami póru.

Milujete vajíčka v rôznych podobách? Vyskúšajte naše lahodné vajíčkové nátierky na mnoho spôsobov!
Nátierka z póru a kyslej smotany
Základný recept môžete ozvláštniť aj pridaním rozmanitých byliniek, napríklad tymiánom, pažítkou, kôprom, žeruchou či bazalkou.
Ingrediencie:
- 3 póry (len svetlé časti)
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky majonézy
- 2 PL masla
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- soľ, korenie
Postup:
- Na panvici rozpustite maslo.
- Pridajte doň očistený a na kolieska nakrájaný pór.
- Varte domäkka, približne 8-10 minút.
- Nechajte pór vychladnúť.
- Potom ho spoločne s ostatnými ingredienciami, teda kyslou smotanou, majonézou, citrónovou kôrou a soľou preložte do kuchynského robota.
- Rozmixujte do podoby hladkého pyré.
- Dochuťte čiernym korením.

Prečo zaradiť pór do svojho jedálnička?
Pór patrí medzi tú zeleninu, ktorá je v našich obchodoch na zohnanie po celý rok. Predovšetkým v zimnom období tak predstavuje ľahkú možnosť, ako náš jedálniček obohatiť o celý rad zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov.
Obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej vitamín A, C, a E. Z minerálov v póre nájdeme najmä vápnik, fosfor, mangán, draslík a železo. V neposlednom rade má pór diuretické vlastnosti a jeho konzumácia tak podporuje vylučovanie kyseliny močovej z krvi.
Tým pôsobí preventívne na najrôznejšie obličkové problémy či dnu. Pozitívne účinky boli preukázané aj v súvislosti s najrôznejšími dýchacími a črevnými problémami.
Ako pór konzumovať?
Výhodou póru je skutočnosť, že ho možno konzumovať surový aj tepelne spracovaný. Stačí ho len krátko povariť. Okrem pórovej nátierky sa pór konzumuje aj vo forme najrôznejších polievok či omáčok.
Veľmi rozšírené je tiež použitie póru v najrôznejších mäsových zmesiach, z mladých rastlín je možné pripraviť aj chutný šalát.