Recepty na muffiny s citrónom sú najlepšou voľbou, ako si vychutnať ich kyslosť

Citrón na sladký spôsob?

Áno, v týchto receptoch na citrónové muffiny si ho vychutnáte úplne inak.

Vyskúšajte všetky naše varianty!

Mufíny s citrónom – základný recept

Táto citrónová delikatesa s ľahkou polevou sú ako záblesk slnečných lúčov, preto sú najlepšou voľbou do daždivého alebo sychravého počasia. Rovnako tak vám ponurý deň môžu rozžiariť citrónové koláče od nás!

Čo budeme potrebovať

Na posýpku

  • 30 g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžica masla

Na muffiny

  • 2 veľké vajcia
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 150 g krupicového cukru
  • kôra z 2 citrónov
  • 1 lyžička citrónového extraktu (voliteľne)
  • 125 ml cmar
  • 60 g citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 250 g hladkej múky

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami.
  • Zmiešajte ingrediencie na posýpku a premiešajte prsty, kým sa maslo nezapracuje a zmes nebude mať suchú drobivú textúru.
  • Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, olej, cukor a kôru, kým sa dobre nespoja.
  • Všľahajte extrakt, cmar a citrónovú šťavu.
  • Vmiešame prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a potom vmiešame múku.
  • Cestom naplňte 11-12 košíčkov na muffiny a ich posypte posýpkou.
  • Pečte 20–23 minút, kým cesto nevykysne a špáradlo nevyjde čisté.
  • Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo formách a potom ich vyberte na chladiacu mriežku.
Dozlatista upečený muffin s ľahkou citrónovou polevou.
Zdroj: pineappleandcoconut.com

Muffiny s citrónovou polevou

Najlepšie citrónové muffiny! Recept, ktorý vám zaberie len 30 minút a navyše je plný sladko kyslej citrónovej polevy! Vyskúšajte aj ďalšie skvelé dobroty v týchto receptoch na citrónové buchty !

Čo budeme potrebovať

  • 275 g hladkej múky
  • 225 g práškového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 citróny (jemne nastrúhaná kôra a 2 lyžice šťavy)
  • 150 ml polotučného mlieka
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 2 veľké vajcia
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Na polevu

  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami.
  • Do veľkej misy dajte múku, cukor, mandle, prášok do pečiva a citrónovú kôru a dobre premiešajte.
  • Vedľa prešľahajte mlieko, maslo, olej, vajcia, vanilku a citrónovú šťavu.
  • Nalejte do suchých ingrediencií a premiešajte.
  • Cesto rozdeľte do formičiek.
  • Pečte 15–18 minút, kým špajľa nevyjde čistá, keď ju zapichnete doprostred muffinu.
  • Rýchlo pomoc špajle prepichajte otvory v každom muffine.
  • Prísady na polevu zmiešajte a potom pomocou lyžičky polejte vršky muffinov.
Na mriežke rozkrojený muffin pokrytý vrstvou polevy.
Zdroj: kathrynskitchenblog.com

Muffiny z citróna a makových semienok

Citrónové muffiny s makom sú ľahko chrumkavé na vonkajšej strane a ultra vláčne vo vnútri. Preliate jednoduchou sladkou citrónovou polevou. Rýchle, ľahké a chutné! Rovnako ako svieža citronáda podľa nášho receptu!

Čo budeme potrebovať

  • 255 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice maku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej soli
  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 115 g masla (rozpustené a vychladnuté)
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 1/2 lyžice čerstvej citrónovej kôry

Na polevu

  • 125 g práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C. Štandardnú formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, cukor, mak, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • V malej miske prešľahajte mlieko, maslo, vajcia, šťavu a kôru.
  • Nalejte do suchých prísad a miešajte, kým sa nespoja.
  • Cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny.
  • Pečte dozlatista, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté a okraje nezezlátnu, asi 20 minút.
  • V malej miske zmiešajte cukor a citrónovú šťavu, kým nevznikne hladká a hustá poleva.
  • Každý vrch muffinu pokvapkajte polevou. Pred podávaním nechajte stuhnúť.

Pokiaľ to čas dovolí, cesto vo formičkách prikryte a nechajte ho cez noc chladiť, aby ste získali vyššie a jemnejšie muffiny.

Tri nadýchané muffiny s makom a polevou.
Zdroj: cookingclassy.com

Vegánske citrónové muffiny

Magdalenas je tradičný španielsky dezert pochádzajúci z oblasti Aragónie. V španielčine „magdalenas“ jednoducho znamená košíčky alebo muffiny. Jedná sa o typ chutných, ľahkých a nadýchaných muffinov s citrónom a Španieli ich zvyčajne jedia na raňajky spolu s veľkým šálkou kávy a mlieka. Preto si k nim pripravte tú najlepšiu kávu z kávovarov DeLongi .

Čo budeme potrebovať

  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml olivového oleja
  • 240 ml sójového mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 citrón, olúpaný a ½ odšťavený
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu

Na poelvu

  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¼ lyžičky kurkumového prášku

Postup

  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
  • Vyložte si formu na muffiny košíčky.
  • V mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a citrónovú kôru.
  • Pridajte olej, vanilku, citrónovú šťavu a sójové mlieko a potom premiešajte do hladka.
  • Nalejte zmes do formičiek.
  • Pečte 25 minút. Otestujte špáradlom.
  • Nechajte ich 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte a presuňte muffiny na mriežku, aby vychladli.
  • Na polevu pridajte práškový cukor a kurkumu do malej misky.
  • Vmiešajte citrónovú šťavu.
  • Miešajte, kým sa nezapracuje.
  • Každý vegánsky citrónový muffin potrite lyžičkou polevy.
Nadýchané muffiny posypané cukrom s citrónovou chuťou.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Ako používať citróny v kuchyni

Ako s citrónmi variť

Citróny sú základom kulinárskeho umenia, a to z dobrého dôvodu. Ich kyslosť sa dobre hodí k hydine, rybám a morským plodom, rovnako ako ku všetkým druhom zeleniny. Tu je niekoľko slaných jedál, ktoré môžete pripraviť z čerstvých citrónov.

  • Morčacia sviečková s citrónom
  • Pečený sumec s citrónom v alobale
  • Kurča s citrónom tymiánom
  • Grilovaný losos s citrónom a kôprom

Ako s citrónmi piecť

Citrónové dezerty sú ďalšou klasickou kategóriou, pretože ich citrusová kyslosť sa snúbi so sladkosťou a vytvára kulinárske kúzlo. Tu je hŕstka sladkých dezertov, ktoré môžete urobiť zo zvyšných citrónov.

  • Citrónová torta s mascarpone vrstvou
  • Klasický citrónový koláč
  • Sušienky s citrónovým krémom

Citróny v nápojoch

A samozrejme, pokiaľ ide o použitie citrónov, môžete ich vždy použiť do nápojov. Tu je niekoľko receptov na limonádu, koktaily na báze citróna a ďalšie osviežujúce nápoje.

  • Domáca zázvorová limonáda s citrónom
  • Vodka Lemon Sorbet
  • Čerstvé Martini s kvapkou citróna
  • Limoncello

Ako citróny skladovať

Z veľkej časti to znamená zmraziť ich, ale sú aj iné spôsoby, ako môžete čerstvé citróny uchovať, ako je napríklad príprava citrónového pudingu alebo konzervácia iba šupiek.

Môžete ich tiež odšťaviť a potom šťavu zmraziť, buď v nádobe, alebo vo formách na ľad. Citróny môžete tiež nakrájať na plátky a potom ich zmraziť na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.