Luxusné šošovkové recepty v rôznych obmenách. Inšpirujte sa!

Zdravá lahôdka s množstvom bielkovín?

To je šošovka!

A v kuchyni má oveľa rozmanitejšie využitie ako ste si mysleli.

Vyskúšajte naše recepty so šošovkou 6x inak!

Máme pre vás varianty so zelenou, červenou aj čiernou šošovkou.

Jednoduchá polievka z červenej šošovky

Tento jednoduchý recept na polievku z červenej šošovky prekypuje chuťou! Je výdatný a hrejivý, doplnený aromatickou zeleninou a citrónom.

INGREDIENCIA

  • 3 veľké mrkvy
  • 1 stredná žltá cibuľa
  • 3 stopky stopkového zeleru
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 šálka vody
  • 500 g červené šošovky
  • 1 a ½ lyžičky údené papriky
  • 1 a ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 1 lyžička soli
  • mleté ​​čierne korenie
  • grécky jogurt alebo kyslá smotana, na podávanie
  • koriander, na servírovanie

POSTUP

  1. Olúpte mrkva.
  2. Mrkva, cibuľu a stopkový zeler nakrájajte nadrobno.
  3. Nasekajte cesnak.
  4. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednom plameni.
  5. Pridajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler a restujte, kým mrkva nezmäkne, asi 5 až 7 minút.
  6. Vmiešajte cesnak a restujte 1 minútu.
  7. Pridajte vývar, vodu, červenú šošovku, údenú papriku, citrónovú kôru, soľ a čerstvo mleté ​​korenie.
  8. Priveďte k miernemu varu, potom z polovice zakryte a zvoľna varte, kým šošovka nezmäkne, ale nezačne sa lámať, asi 7 až 10 minút.
  9. Ochutnajte a pridajte ďalšiu soľ podľa chuti a trochu mletého čierneho korenia.
  10. Užite si to!
Šošovicová polievka ozdobená smotanou a čerstvým koriandrom, servírovaná v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.acouplecooks.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na polievku z červenej šošovky . Skúste variant so zázvorom alebo napríklad so štipkou chilli.

Letný šošovkový šalát

Zo šošovky si môžete pripraviť aj množstvo zdravých letných šalátov. Vyskúšajte náš recept, kde jednoducho zmiešate uvarenú šošovku, zeleninu, bylinky a lahodnú zálievku!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice bieleho balzamikového octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky nakrájané na jemno
  • 2 hrnčeky uvarené šošovky
  • 2 hrnčeky olúpané a na kocky nakrájané uhorky hadovky
  • 1 hrnček cherry paradajok na polovičky
  • 1 šalotka na jemno
  • 1/2 hrnčeka rozdrobeného syra feta
  • 1/4 hrnčeka nasekaného koriandra
  • 2 nasekané čerstvé lístky mäty
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie

POSTUP

  1. V malej miske zmiešajte balzamikový olej s dijonskou horčicou.
  2. Pridajte olivový olej a jarnú cibuľku.
  3. Dajte bokom.
  4. Vo väčšej miske zmiešajte šošovku, uhoriek, paradajky, šalotku, syr, koriander a mätu.
  5. Zalejte dresingom a premiešajte.
  6. Šošovkový šalát osoľte, okoreňte a je hotovo.
Šalát zo šošovky, čerstvej zeleniny, byliniek a zálievok servírovaný v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.kitchenconfidante.com

Pozrite sa tiež na našich 8 výživných receptov na šaláty zo šošovky , ktoré si zamilujete!

Zapekaná šošovka

Zapečte si šošovku spolu s kečupom, zázvorom, horčicou, balzamikom, javorovým sirupom a ďalšími skvelými ingredienciami a budete prekvapení, akú pochúťku tým vykúzlite!

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky šošovky
  • 4 hrnčeky vody na zaliatie šošovky
  • 1 stredná cibuľa na kocky
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka kečupu
  • 1/4 hrnčeka dijonskej horčice
  • 1/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka balzamikového octu
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Prepláchnite šošovku, v hrnci ju zalejte vodou a priveďte do varu.
  2. Stlmte teplotu a varte asi 30 min.
  3. Pozor, šošovka sa nesmie rozvariť.
  4. Predhrejte rúru na 180°C.
  5. Medzitým na panvici osmažte cibuľku s cesnakom na olivovom oleji.
  6. Zlejte vodu zo šošovky a 1 hrnček šošovkovej vody si dajte bokom.
  7. Šošovku dajte do zapekacej misy, prilejte hrnček šošovkovej vody a pridajte všetky ostatné ingrediencie.
  8. Dobre premiešajte.
  9. Pečte pod pokrievkou približne hodinu.
  10. Posledných 15 minút pečte bez pokrievky.
  11. Priebežne dolievajte vodu, pokiaľ by hrozilo, že sa šošovka začne pripaľovať.
  12. Zapekaná šošovka je výborná sama o sebe alebo ju môžeme servírovať s dobrou ryžou.
Zapečená šošovka v sklenenej mise na plechu.
www.awaytogarden.com

Máte radi jedlá z jedného hrnca? Pozrite sa na naše recenzie na hlbšie panvice s pokrievkou vhodné do rúry .

Sicílske šošovkové placky

Tieto chrumkavé vegetariánske fašírky zo šošovky rozhodne potešia väčšinu ľudí bez ohľadu na to, či sú vegetariáni alebo nie. Ide o typické sicílske pouličné jedlo, ktoré si ľahko pripravíte aj u vás doma!

INGREDIENCIA

  • 200 g sušenej šošovky
  • 60 g strúhaného syra Grana Padano alebo Parmigiano Reggiano
  • 1 cesnak, lisovaný
  • 100 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • 250 g strúhanky
  • olej na vyprážanie
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Šošovku namočte na 2 hodiny do studenej vody.
  2. Medzitým uvarte zemiaky, potom olúpte šupku.
  3. Šošovku zlejte a varte vo vriacej vode asi 40 minút, kým nie je krémová a mäkká.
  4. Sceďte a nechajte vychladnúť.
  5. Vychladnutú šošovku preložte spolu so syrom, cesnakom, zemiakom, štipkou soli a korenia do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
  6. Vhlbokej panvici rozohrejte olej na vyprážanie.
  7. V strednej miske rozšľahajte vajcia.
  8. Vložte strúhanku do samostatnej misky blízko.
  9. Odoberte malé časti cesta a vyvaľkajte na placky veľkosti golfovej loptičky.
  10. Obaľte ich vo vajciach a potom v strúhanke.
  11. Olej kontrolujte teplomerom – ideálna teplota na vyprážanie je okolo 170 °C.
  12. Vložte placky do oleja jednu po druhej bez toho, aby ste panvicu preplnili.
  13. Vymažte, kým nie sú zo všetkých strán zlaté.
  14. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
  15. Podávajte ešte teplé.
Karbonátky zo šošovky servírované na tanieri s čerstvými bylinkami.
www.sanpellegrino.com

Chcete ďalšie lahodné recepty na placky zo šošovky ? Vyskúšajte vegetariánsky burger alebo karbonátok!

Dháľ z čiernej šošovky

Tento krémový vegánsky pokrm patrí medzi tradičné indické dhály a je neuveriteľne jednoduchý a pritom chuťovo luxusný. To musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 1 šálka sušenej čiernej šošovky beluga
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička rasce
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžica garam masaly (môžete tiež použiť karí)
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2,5 cm kúsok zázvoru, nasekaný
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 šálka pasírovaných paradajok
  • ½ lyžičky kajenského korenia (alebo podľa chuti)
  • ⅓ šálky červených fazule (varených, z plechovky)
  • 70 g kokosovej smotany (alebo plnotučného kokosového mlieka)
  • 1 lyžica listov pískavice, drvených (voliteľne)
  • soľ, podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné)

  • čerstvé červené čili papričky
  • koriander
  • ryža basmati
  • naan

POSTUP

  1. Čiernu šošovku namočte cez noc, preberte a odstráňte všetky drobné kamienky.
  2. Druhý deň dobre opláchnite, pridajte do hrnca 3 šálky vody a varte asi 25–30 minút.
  3. Po uvarení sceďte a dajte bokom.
  4. Do hrnca s hlbokým dnom na strednom plameni rozpáľte olej, pridajte škoricu, bobkový list a rascu.
  5. Restuje za stáleho miešania niekoľko minút.
  6. Pridajte mleté ​​korenie (kurkumu, koriander, garam masalu) a za stáleho miešania ešte pár minút restujte.
  7. Pridajte cibuľu a premiešajte, potom zázvor a cesnak.
  8. Restujte ďalej, kým korenie neuvoľní hlbokú arómu bez toho, aby sa pripálilo.
  9. Pridajte paradajkový pretlak a kajenské korenie a nechajte asi 5 minút prevariť.
  10. Nakoniec pridajte aj uvarenú šošovku a fazuľu s 375 ml vriacej vody. V
  11. Varte asi 30 minút priklopené pokrievkou.
  12. Pokiaľ sa vám zdá zmes príliš vodnatá, v polovici doby varenia pokrievku zložte.
  13. Po uvarení vmiešajte kokosovú smotanu/mlieko a listy senovky (ak používate) a varte ďalších 5 minút.
  14. Podľa chuti pridajte soľ.
  15. Vyberte tyčinku škorice a bobkový list.
  16. Podávajte ozdobené koriandrom a chilli papričkami as ryžou.
  17. Naan je tiež perfektný doplnok.
Šošovkové karí servírované v panvici a ozdobené bylinkami a chilli papričkami.
www.heartfultable.com

Aj s našimi ďalšími receptami na indický dhal sa prenesiete rovno do Indie! Lahodné kombinácie korenia z Ďalekého východu vás nenechajú pokojnými.

Dusená šošovka s údeným

Kombinácia šošovky a údeného mäso patrí medzi tie najobľúbenejšie. Inšpirujte sa naším receptom, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 400 g šošovky
  • 1 bobkový list
  • hrsť zmesi korenia (majoránka, tymián, petržlenová vňať)
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 150g zeleru
  • lyžice rastlinného oleja
  • lyžice vínneho octu
  • soľ, čerstvo mleté ​​biele korenie
  • 4 plátky údeného bravčového mäsa
  • 100 g slaniny

POSTUP

  1. V sitku prepláchnite šošovku.
  2. Dajte variť osolenú vodu.
  3. Pridajte šošovku, stlmte teplotu a varte do zmäknutia asi 30 minút.
  4. Po 15 minútach pridajte bylinky a bobkový list.
  5. Zatiaľ si očistite zeler, mrkvu, cibuľu a nakrájajte na kocky.
  6. Slaninu tiež pokrájajte na kocky.
  7. Na panvici rozohrejte olej pridajte slaninu a zeleninu a smažte kým nie je slanina chrumkavá a zelenina mäkká (2-3 minúty).
  8. Zo šošovky vyberte bobkový list a zlejte vodu.
  9. Zmiešajte šošovku so slaninou a zeleninou.
  10. Dochuťte octom, korením a soľou.
  11. Na panvici osmažte plátky bravčového do hneda (2-3 minúty).
  12. Šošovku dajte na tanier, na nej položte osmažený plátok údeného a posypte trochou majoránu.
  13. Dusená šošovka je hotová.
  14. Dobrú chuť!
Zelená šošovka s údeným mäsom servírovaná v mištičke s vidličkou a lyžicou.
www.eatsmarter.com

Dobrým pomocníkom v príprave šošovky je starý dobrý papiňák. Skrátite dobu prípravy a šošovku nemusíte ani vopred namáčať. Dbajte však na dostatočné množstvo vody, aby ste ju nepripálili.

A ako ste si naše dnešné recepty užili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.