4 inšpiratívne recepty na pokrmy z hovädzej veveričky, ktoré musíte skúsiť!

Keď sa povie hovädzie mäso, väčšine z nás sa vybaví predovšetkým sviečková.

Existuje ale aj iná časť, z ktorej sa dajú pripraviť neodolateľné pochúťky.

Neveríte? Vyskúšajte naše recepty na hovädziu veveričku!

Či sa už rozhodnete pripraviť ju klasicky vo forme steaku, na víne alebo ako guláš, gastronomický zážitok bude vždy zaručený!

Steak z hovädzej veveričky na grile

Ak patríte medzi milovníkov steakov, určite ste o ňom už počuli. Vzhľadom na umiestnenie tohto mäsa sa mu hovorí tiež hanger steak (z anglického hang=visieť) a je zakaždým jedinečným pôžitkom.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzej veveričky
  • štvrť šálky olivového oleja
  • čerstvá citrónová šťava z dvoch citrónov
  • 2 PL worcesterové omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup

  1. V miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, worcestrovú omáčku, cukor, tymian a prelisované strúčiky cesnaku.
  2. Do vzniknutej marinády vložte hovädzie mäso, prekryte potravinovou fóliou a nechajte marinovať pri izbovej teplote aspoň po dobu jednej hodiny.
  3. Počas tejto doby mäso v marináde niekoľkokrát otočte.
  4. Predhrejte gril, prípadne môžete použiť grilovaciu panvicu, a rošt potrite zľahka olejom.
  5. Vyberte mäso z marinády, posoľte a okoreňte.
  6. Grilujte na stredne vysokom plameni z každej strany aspoň po dobu 5 minút (čas záleží na tom, ako veľmi prepečeným steakom dávate prednosť).
  7. Vyberte hovädziu veveričku z grilu a nechajte ju 10 minút odpočinúť na doske.
  8. Nakrájajte mäso na plátky.

Steaky z hovädzej veveričky servírujte s čerstvým pečivom a zeleninovým šalátom, prípadne s americkými zemiakmi.

Hanger steak so zeleninovým šalátom a pečivom
zdroj: delish.com

Skvelý grilovaný steak z hovädzej veveričky môžete pripraviť nielen na vonkajšom grile, ale aj doma na vhodnej panvici. Neviete, ktorú zvoliť? Pozrite sa na náš test panvíc na grilovanie .

Hovädzia veverička na víne

Pre svoju špecifickú chuť je toto mäso považované za skutočnú delikatesu. Oživte ho voňavou omáčkou z červeného vína a ponúknite na obed nielen vašim nedeľným hosťom!

Ingrediencie

  • 400 g hovädzej veveričky
  • šálka červeného vína
  • šálka hovädzieho vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL masla
  • 1 PL horčica
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup

  1. Hovädziu veveričku z oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Zahrejte panvicu, a keď je horúca, pokvapkajte jej dno trochou oleja.
  3. Vložte na panvicu hovädzie mäso a orestujte ho z každej strany v závislosti od jeho výšky približne 5 minút.
  4. Vyberte mäso z panvice a pred nakrájaním na tenké plátky ho nechajte 10 minút odpočívať.
  5. Medzitým v hrnci rozpustite maslo a pridajte doň najemno nakrájanú šalotku.
  6. Keď šalotka zľahka zosklovatí, pridajte víno a varte približne niekoľko minút, kým sa takmer všetko víno neodparí.
  7. Pridajte hovädzí vývar a opäť varte zhruba 5 minút. Množstvo vývaru by sa malo zredukovať približne na polovicu.
  8. Následne do zmesi pridajte horčicu, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešajte.
  9. Tesne pred podávaním pridajte lyžicu masla a nechajte ho v omáčke voľne rozpustiť.

Tento pokrm sa servíruje predovšetkým so zemiakovou kašou či šťouchanými zemiakmi.

Krehké hovädzie plátky pripravené na víne
zdroj: eatthis.com

Guláš z hovädzej veveričky

Pripravte si luxusný guláš s intenzívnou chuťou a neodolateľnou vôňou. Skvele vás zasýti a zahreje nielen v chladných zimných mesiacoch!

Ingrediencie

  • 1200 g hovädzej veveričky
  • štyri šálky kuracieho vývaru
  • 4 mrkvy
  • 2 stopkaté zelery
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • pol šálky sladkej maďarskej papriky
  • bobkový list
  • tymian
  • soľ, korenie
  • múka na zahustenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Najprv zľahka na oleji z oboch strán približne 5 minút orestujte osolené a okorenené hovädzie mäso. Následne mäso odložte nabok.
  2. Potom do hrnca so zvyškom oleja vložte nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak, papriku a zeler a všetko varte dovtedy, kým zelenina zmäkne a ľahko zhnedne.
  3. Pridajte maďarskú papriku a chvíľku miešajte.
  4. Vlejte do hrnca kurací vývar a pridajte aj sójovú omáčku, bobkový list a tymián.
  5. Nakrájajte hovädziu veveričku na kúsky a jemne poprášte múkou.
  6. Takto upravené mäso pridajte do hrnca so zmesou zeleniny a korenia a prikryté pokrievkou za občasného miešania varte približne hodinu.
  7. Odstráňte z hrnca kusy zeleniny a korenia, prípadne ešte dochuťte soľou a korením.
  8. Podávajte s čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu k tomuto pokrmu môžete zvoliť knedľu či zemiaky. Pokiaľ máte radi zeleninu, môžete v gulášu ponechať aj niekoľko kúskov mrkvy či papriky.

Guláš s hovädzími kúskami so zemiakmi
zdroj: seriouseats.com

Guláš dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš 10x inak !

Hovädzí steak na zelenine

Pokiaľ dávate prednosť zdravej a ľahkej strave, určite vyskúšajte variant iba so zeleninou. Táto chutná pochúťka dodá vášmu telu potrebné množstvo bielkovín aj vitamínov.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzej veveričky
  • 1-2 zemiaky či batáty
  • 300 g zelených fazuliek
  • 3 PL olivového oleja
  • 15 g masla
  • lyžička dijonskej horčice
  • tymian
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • soľ, korenie

Postup

  1. Hovädziu veveričku nechajte zhruba 20 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
  2. Na panvicu dajte zelené fazuľky a nakrájané zemiaky či batáty, všetko polejte trochou olivového oleja a posoľte.
  3. Mäso potrite zvyšným olejom, posypte soľou a korením a najlepšie na grilovacej panvici zľahka restujte z každej strany po dobu približne 5 až 8 minút.
  4. Mäso vyberte a nechajte približne 10 minút odpočinúť a potom ho nakrájajte na plátky.
  5. Medzitým do mäkka orestujte zeleninu.
  6. Zmiešaním masla, horčice, citrónovej kôry, korenia a tymianu pripravte dip.
Zdravý variant pokrmu z hovädzej veveričky iba s orestovanými zelenými fazuľkami a batátmi
zdroj: southernliving.com

Čo je hovädzia veverička a ako ju správne pripraviť?

Pojmom hovädzia veverička sa označuje svalový úpon bránice, ktorý je tvorený dvoma podlhovastými svalmi, ktoré sú spojené blanou. Aj keď veverička nie je medzi ľuďmi zďaleka taká známa ako sviečková, je v mnohom jej veľkou konkurenciou.

  • Najčastejšie sa z hovädzej veveričky vzhľadom na krehkosť a výraznú chuť jej mäsa pripravujú predovšetkým najrôznejšie steaky.
  • Okrem anglického označenia hanger steak sa môžete stretnúť aj s francúzskym ongletom či talianskym lombatello.
  • Po upečení treba nechať hovädziu veveričku pred nakrájaním približne 10 minút odpočinúť, mäso bude potom ešte krehkejšie a šťavnatejšie.
  • Hovädzia veverička sa krája vždy kolmo k vláknam.

Pusťte sa do varenia čo najskôr! Nech sa už rozhodnete vyskúšať ktorýkoľvek recept z hovädzej veveričky, výsledok bude vždy gurmánskym zážitkom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.