Mäso, mäso a zase mäso!
Je toto najobľúbenejšia variácia vášho jedálnička?
Ale už vás nebavia klasické recepty na panvici alebo z rúry?
Potom ste tu správne.
Bravčové je alfou a omegou našej českej domácej kuchyne, preto sa nechajte inšpirovať niekoľkými chutnými receptami na nátierky z pečeného bravčového mäsa.
Domáca nátierka z bravčového mäsa
Je to naozaj jednoduchý recept a chutí úplne fantasticky. Recept by najskôr fungoval s každým pečeným mäsom, ale TOP je kombinácia s mäsom bravčovým. Ale uistite sa, že máte doma výkonný kuchynský robot (alebo výkonný tyčový mixér), inak si túto nátierku neurobíte.
Čo budete potrebovať:
- 500 gramov uvareného bravčového mäsa
- 2 – 4 polievkové lyžice majonézy
- 1 stredne veľkú cibuľu
- Zelený zeler
- 8 – 10 nakladaných uhoriek (nakrájaných najemno)
Postup:
- Bravčové mäso pokrájame na menšie kocky a dáme do kuchynského robota
- Mäso v robote jemne rozdrvíme
- Do jemne spracovaného mäsa dáme všetky zvyšné prísady (okrem majonézy) a opäť v robote premiešame
- V robote nátierku mixujeme dovtedy, kým jej konzistencia nebude, podľa našich predstáv
- Keď bude nátierka dostatočne jemná, začneme pridávať majonézu. Tú pridávame postupne a jej množstvo upravujte podľa našej chuti
- Hotovú nátierku môžeme hneď podávať na čerstvom chlebe alebo ju uložiť do pohára a do chladničky.
Ak doma nemáte výkonný kuchynský robot ani tyčový mixér, vyskúšajte jednu z týchto cottage nátierok , pri ktorých ich nebudete potrebovať.

Kanadsko-francúzska nátierka
Super jednoduchá nátierka z bravčového mäsa. Stačí vám pár krokov a máte doma výbornú a skvele dochutenú nátierku, ktorou je radosť si natrieť na chlieb.
Čo budete potrebovať:
- 1 kíl najemno namletého bravčového tuku
- 1 kíl jemne namletého bravčového mäsa
- 2 cibule najemno nakrájané
- 4 poháre vody
- 1 čajová lyžička mletého klinčeka
- ¾ lyžičky muškátového orieška
- Soľ a korenie (dochucujeme podľa chuti)
Postup:
- Bravčový tuk a mäso, spoločne s cibuľou, vodou, klinčekmi a muškátovým orieškom dáme do jedného veľkého hrnca
- Dochutíme, podľa našich preferencií soľou a korením a takto pripravený hrniec privedieme do varu
- Keď sa mäso začne variť, znížime teplotu a pokračujeme vo varení, kým mäso nie je mäkké. To bude trvať aspoň 1,5 hodiny
- Podľa potreby pridávame vodu, aby sa nám zmes nevarila nasucho
- Keď je zmes v hrnci dostatočne prevarená, necháme zvyšnú vodu v hrnci pomaly redukovať, tak aby sa zmes nespálila
- Zmes dáme cez noc odpočinúť do chladničky
- Druhý deň odstránime prebytočnú tukovú vrstvu, ktorá sa na nátierke vytvorila (alebo ju do nátierky vmiešame, získame tak krémovejšiu konzistenciu)
Čím dlhšie sa mäso a tuk budú variť, tým lepší bude výsledok .

Objavte podobné tipy
Rilletes z bravčového mäsa
Alebo ako inak, honosnejšie, nazvať masovú nátierku. Jej kúzlo sa skrýva v tom, že výsledný produkt vyzerá, ako vec, ktorá si vyžaduje veľa zručnosti a skúseností. Pritom recepty na nátierky z pečeného bravčového mäsa sú veľmi jednoduché a lacné na prípravu. A výsledok? Ten je vždy fantastický.
Čo budete potrebovať:
- 1 kíl bravčovej plece bez kosti (nakrájaná na kocky)
- Soľ
- 125 ml rastlinného oleja alebo tuku
- 4 bobkové listy
- Čerstvý tymián
- 2 veľké šalotky (nahrubo nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (rozpolené)
- Muškátový oriešok
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 150 stupňov
- Bravčovú pliecko nasolíme a umiestnime do pekáča na pečenie
- Mäso v pekáči zalejeme olejom alebo tukom
- Do pekáča k mäsu pridáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájanú šalotku a rozpolený cesnak
- Pekáč prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a necháme piecť, kým sa bravčové mäso nebude rozpadať. (aspoň 3 hodiny)
- Po vybratí mäsa z rúry vyberieme všetko pridané korenie vrátane šalotky a cesnaku.
- Zvyšnú šťavu scedíme vedľa do misy
- Mäso preložíme do kuchynského robota a začnite mixovať. Rýchlosť zvyšujeme pomaly, nech si robota nezničíme
- V priebehu miešania postupne po lyžičkách pridávame vedľa odstavenú šťavu, kým nedosiahneme požadovanú krémovú konzistenciu.
- Postupne pridávame soľ
- Vyhotovenú zmes pomaly odovzdávame do vopred pripravených a vymytých pohárov
- Keď budú poháre naplnené, zalejeme vrch nátierky zvyšným scezeným tukom
- Pred podávaním musí nátierka v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.
Pre intenzívnejšiu chuť, nechajte nátierku v chladničke odpočívať týždeň .

Paštéta z bravčového mäsa
Recepty na nátierky z pečeného bravčového mäsa sa dajú pojať aj trochu inak, ale rozhodne nie menej chutne. Tento recept na nátierku pochádza z Quebecku, kde je veľmi obľúbený. Poďte sa na chvíľu preniesť do Kanady a vychutnajte si bravčové mäso, tak ako nikdy.
Čo budete potrebovať:
- 1 kíl mletého bravčového mäsa
- 2 polievkové lyžice bravčového tuku
- 1 strednú cibuľu (najemno nakrájaná)
- 1 strúčik cesnaku (najemno nakrájaný)
- Štipku škorice
- Štipku klinčeka
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku korenia
- Hovädzí vývar alebo plnotučné mlieko
Postup:
- Pod väčšou panvicou zapneme sporák na strednú teplotu
- Keď je panvica rozpálená, pridáme 1 lyžicu tuku a začneme na ňom restovať bravčové mäso, kým sa neupečie
- Postupne začneme pridávať, nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a korenie
- Zmes miešame, kým cibuľa nezosklovatí a cesnak nezmäkne
- Teplotu na panvici znížime a pokračujte v miešaní zmesi asi ďalšiu hodinu
- Až sa tuk začne vypekať, prilejeme vývar alebo mlieko, aby bola konzistencia hustá
- Panvicu zložíme z platne a zmes necháme vychladnúť
- Pokiaľ je zmes veľmi hustá, pridáme podľa potreby vývar alebo mlieko, aby sa dala roztierať
- Keď zmes vychladne, dáme ju do kuchynského robota a začneme mixovať
- Keď má paštéta požadovanú konzistenciu, preložíme ju do vopred pripravených pohárov a na vrch umiestnime zvyšný bravčový tuk
- Tuk paštétu zakonzervuje a dodá jej šmrnc!
Paštéta je výborná so slanými krekermi, ako pohostenie, keď k vám príde návšteva . A ak k vám náhodou mieri návšteva, ktorá nie je milovníkom mäsa, určite nepohrdne jednou z týchto vegetariánskych nátierok .

Sendviče plnené pečeným bravčovým mäsom a cesnakovou majonézou
Zostalo vám od sobotného obeda pečené bravčové mäso a neviete čo s ním?
Po slovách ako „plytvanie jedlom“ vám naskakuje husia koža?
Skúste tento jednoduchý a rýchly recept na plnené sendviče.
Čo budete potrebovať:
- 1 palička cesnaku
- Hrubozrnnú soľ
- Olivový olej
- 1 červenú cibuľu, rozkrojenú na pol a krájanú na mesiačiky
- 2 čajové lyžičky Dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice majonézy
- Pečivo podľa výberu (tip malé bagetky, ktoré sa dajú prekrojiť)
- Zvyšky pečeného bravčového mäsa
- Nakrájaný alebo nastrúhaný aromatický syr (niva, hermelín, fontina a pod.)
- Fenikel, chilli, olivy (nepovinný)
Postup:
- Predhrejeme si rúru 180 stupňov
- Odrežeme hornú časť cesnakovej paličky. Zvyšok cesnaku posypeme soľou, zalejeme olejom a zabalíme do alobalu. Takto pripravený cesnak dáme piecť do rúry na 50 – 55 min. Kým nie je mäkký
- K cesnaku do rúry pridáme aj nakrájanú cibuľu. Cibuľu rozložíme na papier na pečenie a zalejeme olivovým olejom tak, aby bola úplne pokrytá. A pečieme ju po dobu 40 – 45 minút
- Zmäknutý cesnak necháme vychladnúť, potom ho vytlačíme zo šupky. Ľahko ho vidličkou roztlačíme a premiešame s horčicou a majonézou
- Rúru prepneme na režim grilu a zvýšime teplotu na 200 stupňov
- Jednu polovicu bagety natrieme cesnakovou majonézou a navrch navrstvíme pečené bravčové mäso. Na druhú polovicu bagety navrstvíme pečenú cibuľu a syr (ak ste zvolili variant s feniklom, chilli a olivami tak ich sem tiež pridajte)
- Bagety vložíme do rúry a necháme voľne grilovať po dobu 2 minút, ničím ich nezakrývame
- Po vybratí z rúry, polovice bagiet spojíme a máme výborný obed, desiatu alebo večeru!

Ak chcete svoje nátierky ešte viac vyšperkovať, upečte si k nim napríklad domáci chlieb. Ak neviete ako nato nechajte sa inšpirovať týmito rýchlymi a jednoduchými receptami na domáce pečivo . A pokiaľ k vám náhodou mieri návšteva, ktorá nie je milovníkom mäsa, určite nepohrdne jednou z týchto vegetariánskych nátierok.