Skúste tieto recepty na mäsové nátierky z bravčového mäsa. Pochutnáte si!

Mäso, mäso a zase mäso!

Je toto najobľúbenejšia variácia vášho jedálnička?

Ale už vás nebavia klasické recepty na panvici alebo z rúry?

Potom ste tu správne.

Bravčové je alfou a omegou našej českej domácej kuchyne, preto sa nechajte inšpirovať niekoľkými chutnými receptami na nátierky z pečeného bravčového mäsa.

Domáca nátierka z bravčového mäsa

Je to naozaj jednoduchý recept a chutí úplne fantasticky. Recept by najskôr fungoval s každým pečeným mäsom, ale TOP je kombinácia s mäsom bravčovým. Ale uistite sa, že máte doma výkonný kuchynský robot (alebo výkonný tyčový mixér), inak si túto nátierku neurobíte.

Čo budete potrebovať:

  • 500 gramov uvareného bravčového mäsa
  • 2 – 4 polievkové lyžice majonézy
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • Zelený zeler
  • 8 – 10 nakladaných uhoriek (nakrájaných najemno)

Postup:

  1. Bravčové mäso pokrájame na menšie kocky a dáme do kuchynského robota
  2. Mäso v robote jemne rozdrvíme
  3. Do jemne spracovaného mäsa dáme všetky zvyšné prísady (okrem majonézy) a opäť v robote premiešame
  4. V robote nátierku mixujeme dovtedy, kým jej konzistencia nebude, podľa našich predstáv
  5. Keď bude nátierka dostatočne jemná, začneme pridávať majonézu. Tú pridávame postupne a jej množstvo upravujte podľa našej chuti
  6. Hotovú nátierku môžeme hneď podávať na čerstvom chlebe alebo ju uložiť do pohára a do chladničky.

Ak doma nemáte výkonný kuchynský robot ani tyčový mixér, vyskúšajte jednu z týchto cottage nátierok , pri ktorých ich nebudete potrebovať.

Nátierka z mäsa a lekváru.
zdroj: seriouseats.com

Kanadsko-francúzska nátierka

Super jednoduchá nátierka z bravčového mäsa. Stačí vám pár krokov a máte doma výbornú a skvele dochutenú nátierku, ktorou je radosť si natrieť na chlieb.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kíl najemno namletého bravčového tuku
  • 1 kíl jemne namletého bravčového mäsa
  • 2 cibule najemno nakrájané
  • 4 poháre vody
  • 1 čajová lyžička mletého klinčeka
  • ¾ lyžičky muškátového orieška
  • Soľ a korenie (dochucujeme podľa chuti)

Postup:

  1. Bravčový tuk a mäso, spoločne s cibuľou, vodou, klinčekmi a muškátovým orieškom dáme do jedného veľkého hrnca
  2. Dochutíme, podľa našich preferencií soľou a korením a takto pripravený hrniec privedieme do varu
  3. Keď sa mäso začne variť, znížime teplotu a pokračujeme vo varení, kým mäso nie je mäkké. To bude trvať aspoň 1,5 hodiny
  4. Podľa potreby pridávame vodu, aby sa nám zmes nevarila nasucho
  5. Keď je zmes v hrnci dostatočne prevarená, necháme zvyšnú vodu v hrnci pomaly redukovať, tak aby sa zmes nespálila
  6. Zmes dáme cez noc odpočinúť do chladničky
  7. Druhý deň odstránime prebytočnú tukovú vrstvu, ktorá sa na nátierke vytvorila (alebo ju do nátierky vmiešame, získame tak krémovejšiu konzistenciu)

Čím dlhšie sa mäso a tuk budú variť, tým lepší bude výsledok .

kanadsko-francúzska nátierka na tanieri s toastom.
Zdroj: foodandwinechickie.wordpress.com

Rilletes z bravčového mäsa

Alebo ako inak, honosnejšie, nazvať masovú nátierku. Jej kúzlo sa skrýva v tom, že výsledný produkt vyzerá, ako vec, ktorá si vyžaduje veľa zručnosti a skúseností. Pritom recepty na nátierky z pečeného bravčového mäsa sú veľmi jednoduché a lacné na prípravu. A výsledok? Ten je vždy fantastický.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kíl bravčovej plece bez kosti (nakrájaná na kocky)
  • Soľ
  • 125 ml rastlinného oleja alebo tuku
  • 4 bobkové listy
  • Čerstvý tymián
  • 2 veľké šalotky (nahrubo nakrájané)
  • 4 strúčiky cesnaku (rozpolené)
  • Muškátový oriešok

Postup:

  1. Predhrejeme si rúru na 150 stupňov
  2. Bravčovú pliecko nasolíme a umiestnime do pekáča na pečenie
  3. Mäso v pekáči zalejeme olejom alebo tukom
  4. Do pekáča k mäsu pridáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájanú šalotku a rozpolený cesnak
  5. Pekáč prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a necháme piecť, kým sa bravčové mäso nebude rozpadať. (aspoň 3 hodiny)
  6. Po vybratí mäsa z rúry vyberieme všetko pridané korenie vrátane šalotky a cesnaku.
  7. Zvyšnú šťavu scedíme vedľa do misy
  8. Mäso preložíme do kuchynského robota a začnite mixovať. Rýchlosť zvyšujeme pomaly, nech si robota nezničíme
  9. V priebehu miešania postupne po lyžičkách pridávame vedľa odstavenú šťavu, kým nedosiahneme požadovanú krémovú konzistenciu.
  10. Postupne pridávame soľ
  11. Vyhotovenú zmes pomaly odovzdávame do vopred pripravených a vymytých pohárov
  12. Keď budú poháre naplnené, zalejeme vrch nátierky zvyšným scezeným tukom
  13. Pred podávaním musí nátierka v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.

Pre intenzívnejšiu chuť, nechajte nátierku v chladničke odpočívať týždeň .

Rilletes z bravčového mäsa na bagete s vínom a uhorkou.
Zdroj: davidlebovitz.com

Paštéta z bravčového mäsa

Recepty na nátierky z pečeného bravčového mäsa sa dajú pojať aj trochu inak, ale rozhodne nie menej chutne. Tento recept na nátierku pochádza z Quebecku, kde je veľmi obľúbený. Poďte sa na chvíľu preniesť do Kanady a vychutnajte si bravčové mäso, tak ako nikdy.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kíl mletého bravčového mäsa
  • 2 polievkové lyžice bravčového tuku
  • 1 strednú cibuľu (najemno nakrájaná)
  • 1 strúčik cesnaku (najemno nakrájaný)
  • Štipku škorice
  • Štipku klinčeka
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku korenia
  • Hovädzí vývar alebo plnotučné mlieko

Postup:

  1. Pod väčšou panvicou zapneme sporák na strednú teplotu
  2. Keď je panvica rozpálená, pridáme 1 lyžicu tuku a začneme na ňom restovať bravčové mäso, kým sa neupečie
  3. Postupne začneme pridávať, nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ a korenie
  4. Zmes miešame, kým cibuľa nezosklovatí a cesnak nezmäkne
  5. Teplotu na panvici znížime a pokračujte v miešaní zmesi asi ďalšiu hodinu
  6. Až sa tuk začne vypekať, prilejeme vývar alebo mlieko, aby bola konzistencia hustá
  7. Panvicu zložíme z platne a zmes necháme vychladnúť
  8. Pokiaľ je zmes veľmi hustá, pridáme podľa potreby vývar alebo mlieko, aby sa dala roztierať
  9. Keď zmes vychladne, dáme ju do kuchynského robota a začneme mixovať
  10. Keď má paštéta požadovanú konzistenciu, preložíme ju do vopred pripravených pohárov a na vrch umiestnime zvyšný bravčový tuk
  11. Tuk paštétu zakonzervuje a dodá jej šmrnc!

Paštéta je výborná so slanými krekermi, ako pohostenie, keď k vám príde návšteva . A ak k vám náhodou mieri návšteva, ktorá nie je milovníkom mäsa, určite nepohrdne jednou z týchto vegetariánskych nátierok .

bravčová paštéta na krekri.
Zdroj: magicskillet.com

Sendviče plnené pečeným bravčovým mäsom a cesnakovou majonézou

Zostalo vám od sobotného obeda pečené bravčové mäso a neviete čo s ním?

Po slovách ako „plytvanie jedlom“ vám naskakuje husia koža?

Skúste tento jednoduchý a rýchly recept na plnené sendviče.

Čo budete potrebovať:

  • 1 palička cesnaku
  • Hrubozrnnú soľ
  • Olivový olej
  • 1 červenú cibuľu, rozkrojenú na pol a krájanú na mesiačiky
  • 2 čajové lyžičky Dijonskej horčice
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • Pečivo podľa výberu (tip malé bagetky, ktoré sa dajú prekrojiť)
  • Zvyšky pečeného bravčového mäsa
  • Nakrájaný alebo nastrúhaný aromatický syr (niva, hermelín, fontina a pod.)
  • Fenikel, chilli, olivy (nepovinný)

Postup:

  1. Predhrejeme si rúru 180 stupňov
  2. Odrežeme hornú časť cesnakovej paličky. Zvyšok cesnaku posypeme soľou, zalejeme olejom a zabalíme do alobalu. Takto pripravený cesnak dáme piecť do rúry na 50 – 55 min. Kým nie je mäkký
  3. K cesnaku do rúry pridáme aj nakrájanú cibuľu. Cibuľu rozložíme na papier na pečenie a zalejeme olivovým olejom tak, aby bola úplne pokrytá. A pečieme ju po dobu 40 – 45 minút
  4. Zmäknutý cesnak necháme vychladnúť, potom ho vytlačíme zo šupky. Ľahko ho vidličkou roztlačíme a premiešame s horčicou a majonézou
  5. Rúru prepneme na režim grilu a zvýšime teplotu na 200 stupňov
  6. Jednu polovicu bagety natrieme cesnakovou majonézou a navrch navrstvíme pečené bravčové mäso. Na druhú polovicu bagety navrstvíme pečenú cibuľu a syr (ak ste zvolili variant s feniklom, chilli a olivami tak ich sem tiež pridajte)
  7. Bagety vložíme do rúry a necháme voľne grilovať po dobu 2 minút, ničím ich nezakrývame
  8. Po vybratí z rúry, polovice bagiet spojíme a máme výborný obed, desiatu alebo večeru!
hamburgerová hrčka plnená trhaným bravčovým mäsom.
Zdroj: Pinterest.com

Ak chcete svoje nátierky ešte viac vyšperkovať, upečte si k nim napríklad domáci chlieb. Ak neviete ako nato nechajte sa inšpirovať týmito rýchlymi a jednoduchými receptami na domáce pečivo . A pokiaľ k vám náhodou mieri návšteva, ktorá nie je milovníkom mäsa, určite nepohrdne jednou z týchto vegetariánskych nátierok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.