Osviežte sa počas letných dní a využite na to recepty na domáce limonády.
Baví vás kombinovať chute a skúšať stále niečo zaujímavé?
Máte svojich obľúbených favoritov, na ktorých nedáte dopustiť alebo chcete skúsiť novinku?
Inšpirujte sa v našom článku a vychutnajte si tieto skvelé nápoje.
Domáca uhorková limonáda
Uhorka je obľúbená letná ingrediencia do mnohých šalátov a ďalších pokrmov studenej kuchyne, ale taktiež sa z nej pripravuje účinná pleťová maska. Avšak také ľadovo vychladené pitie, ktorého základnou zložkou je práve uhorka vás vždy poteší a osvieži.
Ostatne už ste skúšali použiť uhorku na omáčku, či už z tých kyslých alebo čerstvých? Ak ešte nie, potom sa pozrite na jednoduché recepty na omáčky z uhoriek ako vynikajúci hlavný chod .
Ingrediencie:
- 1 hrnček vody
- 1/2 – 1 hrnček hnedého cukru
- 1 šalátová uhorka
- 6 chemicky neošetrených citrónov
- Ľad
Postup:
- Najskôr začneme uvarením jednoduchého cukrového sirupu.
- Do malého hrnca nasypeme hnedý cukor a zalejeme vodou. Stačí pol hrnčeka, ak nechceme príliš sladký nápoj, ale ani celý hrnček neuškodí pre milovníkov sladšieho pitia.
- Na strednom ohni privedieme za stáleho miešania do varu.
- Počkáme, kým sa cukor úplne nerozpustí a odstavíme asi na 5 minút.
- Potom ešte teplé vložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť cca 1 hodinu.
- Pripravíme si mixér, vhodíme doň na plátky či kúsky nakrájanú uhorku a dôkladne rozmixujeme.
- Hneď potom si vyberieme misku, dáme na nej sito a vlejeme uhorku, ktorú cez sito precedíme.
- Necháme odkvapkať, až dužina pustí všetku tekutinu a my zaplníme zhruba 75% hrnčeka.
- Vezmeme džbán, vlejeme doň tekutinu z uhoriek, pridáme čerstvo vylisovanú šťavu z citrónov a vychladený cukrový sirup.
- Prisypeme ľad podľa ľubovôle a dolejeme studenou vodou.
- Pri servírovaní môžeme ozdobiť uhorkou, citrónom, mätou alebo aj kúskom ovocia. Záleží na fantázii.

Citrónová limonáda
Dostali ste chuť na osviežujúcu limonádu, ale veľa ingrediencií doma k dispozícii nemáte? To vôbec nevadí, pretože na túto citronádu vám stačia iba tri ingrediencie, ktoré vykúzlia úsmev na perách a ešte poskytne vítané ochladenie.
Je dokonale sladká, ale nie zbytočne presladená. Bude to perfektný nápoj na letné grilovanie, ale pokojne sa dá piť bez problémov aj celoročne.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky trstinového cukru
- 6 – 8 väčších chemicky neošetrených citrónov
- 5 hrnčekov čistej vody
Postup:
- Do malého hrnca nalejeme 2 hrnčeky vody, pridáme trstinový cukor a na strednom ohni privedieme do varu.
- Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Medzitým si vytlačíme šťavu z citrónov a cez sito precedíme do väčšieho džbánu.
- Pridáme uvarenú vodu s cukrom a dôkladne premiešame s citrónovou šťavou.
- Dáme vychladiť neriedené.
- Pred podávaním prilejeme do džbánu 3 šálky ľadovo vychladenej vody.
- Zamiešame a podávame.
- Môžeme ešte pridať ľadové kocky s plátkami citróna, prípadne lístok mäty.

Zázvorový nápoj
Keď človeka prepadne chuť na lahodné pitie, ktoré osvieži v horúcom počasí, potom stojí za to vyskúšať ako ingredienciu čerstvý zázvor. Nápoj bude sladký, ale zároveň aj pikantný.
Kocky ľadu podčiarknu výslednú chuť celého nápoja. Zázvor je väčšinou využívaný v zimných mesiacoch na prípravu teplého čaju, ktorý zahreje a ešte funguje ako prevencia prechladnutia.
Ingrediencie:
- 4 veľké chemicky neošetrené citróny
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 4 hrnčeky ľadovo vychladenej vody
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 1 hrsť čerstvých lístkov mäty
- Ľadové kocky
Postup:
- Každý citrón umyjeme spolu s kúskom zázvoru, necháme chvíľu odkvapkať a potom pomocou kuchynskej utierky osušíme.
- Citróny prepolíme a pomocou lisu na citrusy z neho vytlačíme všetku šťavu.
- Zázvor nastrúhame a dáme do sklenenej misy.
- Prilejeme citrónovú šťavu, zasypeme cukrom a všetko zalejeme ľadovou vodou.
- Dôkladne premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Potom si pripravíme džbán, dáme naň sito alebo sitko a všetko cez neho precedíme.
- Pomocou špachtle pretlačíme aj kúsky dužiny, aby pretiekla všetka šťava.
- K dokonalosti už len stačí prihodiť ľadové kocky a pri podávaní ozdobiť lístkami čerstvej mäty.

Objavte podobné tipy
Domáca malinovka
Maliny majú úplne nezameniteľnú chuť a arómu. Sú skvelé nielen do sladkých múčnikov, ale využívajú sa aj pri príprave nápojov. Recept je veľmi jednoduchý a výsledný nápoj lahodný.
Ingrediencie:
- 10 – 12 chemicky neošetrených citrónov
- 350 g čerstvých malín (prípadne 1 vrecko mrazených)
- 5 – 6 hrnčekov vychladenej vody
- 1 hrnček trstinového cukru
- Lístky čerstvej mäty na ozdobu
- Ľad
Postup:
- Najskôr si pripravíme mixér a nasypeme doň maliny.
- Prilejeme 1/3 čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy a zapneme na najvyšší stupeň.
- Necháme mixovať, až pokiaľ nie je zmes hladká.
- Potom si na väčšiu misku položíme jemné sito a nalejeme do neho obsah mixéra.
- Pomocou naberačky pretlačíme krúživými pohybmi všetko, čo cez sito pôjde.
- Sito odložíme a do misy prilejeme zvyšok citrónovej šťavy.
- Prisypeme trstinový cukor, zalejeme vodou a miešame tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí.
- Pokiaľ bude limonáda príliš sladká, pridáme ešte trochu citrónovej šťavy, v opačnom prípade prisladíme.
- Pri podávaní dáme do každého pohára ľad a zalejeme limonádou.
- Ozdobíme kúskom citróna, malinami a lístkami čerstvej mäty.
- V chlade chladničky vydrží limonáda niekoľko dní.

Nápoj s jahodovou príchuťou
Pokiaľ máte deti, potom sa vám tento recept na letný jahodový nápoj bude rozhodne hodiť. Deti ho milujú a obľúbený je aj medzi dospelými. Výhodou je aj fakt, že si vystačíme s iba štyrmi ingredienciami.
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých jahôd
- 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 5 hrnčekov studenej vody
- 1 1/2 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
Postup:
- Jahody zbavíme stopky, prepolíme, opláchneme a nasypeme do mixéra, prípadne do nádoby kuchynského robota.
- Ak nechceme mať v pití kôstky, tak je potrebné rozmixované jahody prepasírovať cez sito pomocou naberačky, varešky alebo polievkovej lyžice. Odložíme bokom.
- Pripravíme si malý hrniec, nasypeme do neho hnedý cukor, zalejeme 2 hrnčeky vody a privedieme do varu.
- Za stáleho miešania varíme do úplného rozpustenia cukru.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do džbánu scedíme cez sito citrónovú šťavu, prilejeme vychladnutý cukrový sirup a pridáme rozmixované jahody.
- Premiešame, aby sa všetko spojilo a dáme vychladiť do chladničky.
- Pred servírovaním prilejeme zvyšnú studenú vodu, zamiešame a môžeme podávať.
- Keď bude nápoj veľmi sladký, rozriedime ešte ďalšou vodou.
- Do pohárov dáme ľad a zalejeme hotovou limonádou.

Melónové osvieženie
Leto bez vodného melónu je to isté, ako jahody bez šľahačky, jednoducho nemysliteľné. Má svoju špecifickú chuť a sám o sebe je vynikajúcim osviežením, zvlášť keď je ľadovo vychladený. Môžeme ho konzumovať tak, ako ich alebo len použiť na prípravu skvelého letného pitia.
Ingrediencie:
- 4 plátky čerstvého vodného melónu
- 1/2 hrnčeka cukru
- 2 chemicky neošetrené citróny + 1 na ozdobu
- 2 hrnčeky sódovej či perlivej vody
- 3 hrnčeky ľadových kociek
Postup:
- Do mixéra dáme melón nakrájaný na kocky a zbavený šupky.
- Zasypeme cukrom a čo najviac rozmixujeme.
- Pyré z melónu preložíme do džbánu, prilejeme citrónovú šťavu, vhodíme na plátky nakrájaný citrón a ľad.
- Dôkladne premiešame a podávame ľadovo vychladené.

Tipy na prípravu tých najlepších domácich limonád
Doma vyrobené nápoje chutia najlepšie, aj keď mnohokrát môže pomôcť pár jednoduchých vychytávok, aby bolo všetko ešte lepšie a chutnejšie. Aké tipy sme si pre vás pripravili?
- Napríklad citrón je dobré pred nakrájaním zmäkčiť. Stačí ho rukou trochu pováľať po stole a vyžmýkanie šťavy bude oveľa jednoduchšie.
- Nie je dobré kombinovať väčšie množstvo byliniek, pretože sa budú navzájom tzv. pretĺkať a ich jedinečná chuť zanikne.
- Kto chce vyskúšať nápoje z čerstvých kvasníc, musí mať na pamäti, že sú značne nadúvavé a radšej zvoliť napríklad vínne kvasinky.
- Bylinkové čaje majú tendenciu sa kaziť, takže ich rozhodne nie je dobré pripravovať vo väčšom množstve. Vždy len to, čo zvládneme aktuálne vypiť.
- Pri používaní ovocia do nápojov je dobré vybrať všetky kôstky, aj keď sú drobunké. Inak bude pitie nepríjemne horké.