Pokiaľ vás naháňa maškrtná, vyskúšajte jeden z našich receptov na citrónové buchty.
Pripravili sme si pre vás obľúbený cheesecake, bábovku, buchtu na plech a tentoraz aj niečo pre vegánov a celiakov.
Citrusové múčniky sú vynikajúce a málokto im odolá.
Užite si ich!
Citrónová bábovka
Táto skvelá bábovka ochutená citrónovou kôrou a šťavou, preliata jemnou citrónovou polevou, je dokonalým múčnikom pre všetkých milovníkov citrónov.
Ingrediencie
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka cmaru
- 2 lyžice strúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 šálka zmäkčeného masla
- 2 a 1/4 šálky kryštálového cukru, plus viac do formy
- 3 veľké vajcia
Na sirup:
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 ° C a nastavte rošt do strednej polohy.
- V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V inej mise zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Šľahajte 3 až 4 minúty na strednej rýchlosti maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Potom po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Mixér nechajte na nízkej rýchlosti a vmiešajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom tretinu zmesi cmaru.
- Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múky, potom ďalšiu tretinu zmesi cmaru.
- Opakujte s ďalšou štvrtinou múky a zvyšnou zmesou cmaru.
- Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
- Všetko premiešajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
- 25 cm formu na bábovku dôkladne vymažte rastlinným tukom.
- Vymastenú formu rovnomerne potrite kryštálovým cukrom.
- Lyžicou nalejte husté cesto do pripravenej formy a uhlaďte gumovou stierkou.
- Pečte 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
- Bábovku postavte na chladiaci rošt.
- Opatrne prechádzajte stolným nožom po okrajoch formy, medzi formou a bábovkou, aby sa bábovka uvoľnila z formy (nezabudnite na stredovú rúrku).
- Bábovku ochlaďte vo forme po dobu desiatich minút, nie dlhšie.
- Medzitým si pripravte sirup.
- V hrnci zmiešajte vodu a cukor a priveďte do varu.
- Odoberte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Obráťte teplú bábovku na rošt.
- Pre ľahké čistenie zasuňte veľký kus papiera na pečenie, alobalu alebo papierových utierok pod rošt.
- Bábovku postupne potierajte horúcim sirupom a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu bude odkvapkávať, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
- Nechajte bábovku úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
- Keď je bábovka vychladnutá, opatrne ju preložte na servírovací tanier.
- Pripravte si polevu.
- V strednej mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.
- Podľa potreby pridajte viac práškového cukru alebo citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
- Naneste polevu na bábovku a nechajte stekať po stranách.

Citrónová buchta na plech
Tento citrónový múčnik je vláčny, nadýchaný a plný čerstvej citrónovej chuti, doplnený hodvábnou polevou z citrónového krémového syra, tvarohom a plátkami čerstvého citróna. A pritom je tak jednoduchý!
Ingrediencie
Na buchte:
- 2 a 3/4 šálky hladkej múky
- 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky soli
- 1 šálka masla, izbové teploty
- 2 šálky kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónového extraktu
- 1/2 šálky cmar, izbové teploty
- 1/2 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
- 1 a 1/2 lyžice citrónovej kôry, jemne nastrúhané
- 1/2 šálky čerstvej citrónovej šťavy
Na polevu:
- 226 g krémového syra, veľmi mäkkého
- 1/2 šálky masla, veľmi mäkkého
- 3 šálky práškového cukru, preosiate
- 2 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech na pečenie s rozmermi 23 x C3 cm vyložte papierom na pečenie.
- Pečiaci papier nastriekajte nepriľnavým sprejom na pečenie.
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vyšľahajte maslo a cukor na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty.
- Strany a dno misky zoškrabnite gumovou špachtľou a potom šľahajte ďalších 30 sekúnd.
- Pridajte vajcia po jednom, dobre šľahajte po každom pridaní a škrabajte po stranách a dne misy tak často, aby ste zaistili rovnomerné začlenenie všetkých prísad.
- Vmiešajte vanilkový extrakt a citrónový extrakt.
- Pri nízkej rýchlosti pridajte preosiate suché prísady a šľahajte, kým sa ľahko nespoja, asi 20 sekúnd.
- Nemiešajte dlhšie, inak bude váš koláč suchý!
- Prestaňte miešať, keď stále vidíte hrudky a pruhy suchých prísad.
- Vypnite mixér.
- Pridajte cmar, kyslú smotanu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Zapnite mixér na najnižšiu rýchlosť a mixujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Vypnite mixér, nalejte cesto na pripravený plech a pomocou stierky vrch jemne uhlaďte.
- Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nebude vršok pevný, zlatohnedý a špajle vložená do stredu buchty nevyjde čistá.
- Plech položte na chladiaci rošt a pred nanesením polevy nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte polevu.
- V mise stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom alebo vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte krémový syr a maslo na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes úplne hladká; asi 2 minúty.
- Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor.
- Akonáhle je pridaný všetok cukor, pridajte citrónovú šťavu a citrónový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú rýchlosť a šľahajte 2 minúty.
- Vychladnutú buchtu potrite polevou a podľa potreby ozdobte tvarohom a plátkami čerstvého citróna.

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na rýchle hrnčekové buchty na plech !
Vegánska buchta z celých citrónov
Citrónová buchta bez vajec a bez lepku, na ktorej potrebujete iba 5 kľúčových ingrediencií. Znie to úžasne? Potom si ju s nami poďte pripraviť!
Ingrediencie
- 250 g veľkých organických dôkladne umytých citrónov
- 2 a ½ šálok (250 g) mandľovej múky
- 1 šálka (200 g) trstinového cukru
- ¾ šálky (85 g) zemiakového alebo kukuričného škrobu
- ½ šálky (120 g) vody
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ⅛ lyžičky kurkumy, voliteľne pre farbu
Postup
- Dôkladne umyte citróny.
- Pridajte asi 4 šálky vody do malého hrnca a vložte do vody celé citróny.
- Na strednom ohni citróny duste 30 minút, kým ich šupku neprepichneme bez odporu.
- Zlejte vodu a nechajte citróny vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Vymažte 20 cm tortovú formu 20 cm.
- Citróny nahrubo nasekajte a odstráňte z nich všetky semienka.
- Umiestnite ich do kuchynského robota a rozmixujte ich na pyré.
- Nebojte sa, ak sú v pyré malé kúsky kôry.
- Pridajte ostatné ingrediencie na buchtu do kuchynského robota.
- Mixujte, kým nie je zmes spojená a pomerne hustá.
- Naložte cesto do tortovej formy.
- Vrch uhlaďte lyžicou alebo špachtľou.
- Buchtu pečte 35-40 minút.
- Buchta je hotová, keď doprostred vložíte špajľu a vyberiete ju čistú.
- Nechajte buchtu v tortovej forme úplne vychladnúť.
- Pred servírovaním buchtu posypte práškovým cukrom.
- Zvyšnú buchtu skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 1 dňa, v chladničke 3 dni alebo v mrazničke až 1 mesiac.

Objavte podobné tipy
Citrónový chlebíček s polevou
Tento múčnik je neuveriteľne ľahký na prípravu a pritom je tak plný sladkej a jemnej citrónovej chuti! Lahodná citrónová poleva a drobenka tomu dodávajú korunu.
Ingrediencie
Na chlebíček:
- 8 polievkových lyžíc masla zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1 šálka cukru
- 1 veľké vajcia
- 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ¾ lyžičky soli
- ½ šálky kyslej smotany
Na posýpku:
- 4 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na malé kocky
- ½ šálky hladkej múky
- ½ šálky cukru
- 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
Na polevu:
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2-3 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Postriekajte 23 cm formu na chlebíček sprejom na pečenie a odložte bokom.
- V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej mise s ručným mixérom vymiešajte maslo a cukor.
- Začnite na nízkej rýchlosti, kým nebude všetko zapracované, potom nastavte na strednú rýchlosť a miešajte 2–3 minúty, kým nebude zmes ľahká, svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, citrónovú kôru, vanilku a citrónovú šťavu a premiešajte.
- V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi k zmesi masla a ostatných ingrediencií a premiešajte.
- Pridajte polovicu kyslej smotany a premiešajte.
- Opakujte so zvyšnou múkou, potom s kyslou smotanou.
- Zoškrabajte strany a potom znova miešajte asi 15 sekúnd, aby sa všetko spojilo.
- Nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite a uhlaďte.
- Teraz si pripravte posýpku.
- Ingrediencie na posýpku vložte do stredne veľkej misy.
- Maslo s ostatnými ingredienciami pomocou prstov poriadne
- Nasypte posýpku na cesto.
- Pečte 60–70 minút, kým špajľa vložená do stredu nevyjde čistá.
- Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, formu potom obráťte a chlebíček nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
- Teraz vložte všetky prísady na polevu do malej misky a prešľahajte.
- Pokvapkajte vzniknutou polevou celý chlebíček a servírujte.

Pečený citrónový cheesecake
Tento vynikajúci koláč s dokonalým sušenkovým korpusom, skvelou náplňou z krémového syra a citrónov a preliaty citrónovým tvarohom si nejde nezamilovať!
Ingrediencie
Na korpus:
- 140 g maslových sušienok
- 3 lyžice cukru
- 4 lyžice rozpusteného masla
Na náplň:
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry a 1/4 šálky šťavy z 1-2 citrónov
- 680 g krémového syra, izbovej teploty
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky vysokotučnej smotany
Na citrónový tvaroh:
- 1/3 šálky citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov)
- 2 veľké vajcia plus 1 veľký žĺtok
- 1/2 šálky cukru
- 2 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na kocky
- 1 polievková lyžica vysokotučnej smotany
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Umiestnite sušienky do kuchynského robota a pulzujte, kým z nich nebudú jemné omrvinky.
- Pridajte cukor a znova premiešajte.
- Prilejte stálym prúdom maslo a pokračujte v pulzovaní, kým sa zmes nespojí.
- Preneste do 23 cm tortovej formy a rovnomerne ju zatlačte na dno.
- Pečte, kým nie je korpus zlatohnedý, asi 13-15 minút.
- Vyberte z rúry.
- Akonáhle korpus vychladne, zabaľte formu do 2 45 cm kusov fólie.
- Vložte do pekáča a dajte bokom.
- Dajte 1/4 šálky cukru a citrónovej kôry do kuchynského robota a spracovávajte, kým cukor nezožltne a nerozvonia sa.
- Pridajte zvyšný cukor a niekoľkokrát premiešajte.
- V stolnom mixéri šľahajte krémový syr asi 5 sekúnd.
- Pridajte citrónový cukor, potom prepnite na stredný stupeň a šľahajte, kým nebude zmes krémová a hladká, asi 3 minúty.
- Znížte rýchlosť a pridávajte vajcia po 2.
- Pridajte citrónovú šťavu, vanilku a soľ a premiešajte.
- Pridajte smotanu a šľahajte, aby sa všetko spojilo, ďalších 5 sekúnd.
- Zmes nalejte do formy.
- Vložte formu do rúry a opatrne pridajte do pekáča toľko vody, aby dosahovala do polovice bokov formy.
- Pečte asi 55 až 60 minút.
- Hotový koláč nechajte 1 hodinu vychladnúť v rúre.
- Vyberte z pekáča, odstráňte fóliu z formy a preneste na mriežku.
- Po okrajoch formy prejdite malým odkrajovacím nožom a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
- Pripravte si citrónový tvaroh.
- Citrónovú šťavu zahrejte v malom hrnci na strednom ohni, kým nebude horúca, ale nie vriaca.
- V malej miske rozšľahajte vajcia.
- Postupne zašľahajte cukor.
- Za stáleho šľahania pomaly nalejte horúcu citrónovú šťavu do vaječnej zmesi a potom zmes nalejte späť do hrnca.
- Pokračujte vo varení na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne 76 ° C.
- Vyberte hrniec z ohňa, pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí.
- Vmiešajte smotanu, vanilku a soľ.
- Tvaroh nalejte do malej misy.
- Zakryte povrch tvarohu igelitom a dajte chladiť, kým ho nebudete potrebovať.
- Keď je cheesecake vychladnutý, prelejte ho ešte vo forme citrónovým tvarohom.
- Pevne zakryte igelitom a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín.

Vyskúšajte naše skvelé recepty na pompézny a veľmi populárny cheesecake v 6 lahodných variantách!
Ako získať z citróna čo najviac šťavy?
- Ak chcete z citróna dostať všetku šťavu, potom ho vsuňte pod dlaň, pritlačte miernym tlakom na tvrdý povrch , potom ho rozkrojte na polovicu a vytlačte.
- Ak máte ručný odšťavovač alebo lis na citrusy , získate ešte viac šťavy, pretože pomáha rozdrviť každú z buniek zadržiavajúcich šťavu v dužine ovocia.
- Pokiaľ tieto nástroje nemáte, popadnite vidličku, zasuňte ju do nakrojenej strany citróna, pevne ju držte a citrón okolo nej otočte .
- Ak má citrón izbovú teplotu , získate viac šťavy.
- Ak je váš citrón tvrdý, prepichnite jeho šupku vidličkou a na niekoľko sekúnd vložte do mikrovlnnej rúry .
- Jeden stredný citrón prinesie asi 3 lyžice šťavy .
A ako vám naše citrónové buchty chutili? Napíšte nám do komentárov!