Pripravte si tieto lahodné recepty na koláče z citróna, citrónovej šťavy a citrónovej kôry!
Kyslosť, ktorá skvele ladí so sladkosťou každého jedného koláča, ktorý sme si tu pre vás pripravili.
Skúste ich všetky a potešte svoj maškrtný jazýček!
Citrónový koláč s mandľovou krustou
Neuveriteľne krémový koláč s citrónom s kôrkou z mandľovo grahamových sušienok. Vyrobený zo 7 základných ingrediencií, oceníte jeho ľahkú prípravu.
Postup
Na mandľová krustu
- 160 g grahamových sušienok
- 65 g solených mandlí (použite pražené)
- 25 g krupicového cukru
- 71 g masla (rozpusteného)
Náplň + poleva
- 2 plechovky kondenzovaného mlieka
- 180 ml čerstvej citrónovej šťavy (asi 4 citróny)
- 4 veľké žĺtky
Na ozdoba
- citrónová kôra, plátky citróna, mandle, šľahačka alebo poleva na pusinky
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Rozdrvte grahamové sušienky a mandle dohromady na posýpku, vmiešajte cukor, pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa nespoja.
- Zmes preložte do nevymazanej koláčovej misky.
- Rukou pokrčte omrvinky po dne a po stranách, aby vznikla kompaktná krusta.
- Krustu predpečieme 8 minút. Vyberte z rúry a nechajte rúru zapnutú.
- Medzitým ušľahajte sladené kondenzované mlieko, citrónovú šťavu a žĺtky.
- Prelejte do teplej krusty.
- Koláč pečte 15–20 minút, alebo kým sa uprostred len ľahko chveje.
- Vyberte z rúry a nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.
- Po vychladnutí prikryte a pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu chladiť.
- Ozdobte podľa ľubovôle.

Makový koláč s citrónovou polevou
Citrónový koláč s makom a polevou z citrónov je mäkký, vláčny, jednoduchý na prípravu a nabitý čerstvou citrónovou príchuťou. Citrónovo maslový krém vás donúti olizovať špachtľu, misku, vrecko…
Čo budeme potrebovať
- 170 g masla (zmäknutého)
- 200 g krupicového cukru
- 3 veľké vajcia
- 250 g hladkej múky
- 2,5 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice maku
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml cmar
Na citrónovú krémovú polevu
- 230 g masla
- 115 g smotanového syra
- 480 g práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ˚C.
- Boky a dno dvoch tortových foriem vymažte maslom a dno každej formy vyložte krúžkovým papierom na pečenie.
- Vo veľkej mixovacej nádobe, šľahačom 2 minúty pri vysokej rýchlosti šľaháme zmäknuté maslo a cukor.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a miešajte, kým sa nezapracujú.
- V malej miske prešľahajte múku, 2 ½ lyžičky prášku do pečiva a 2 lyžice maku.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým sa nezapracuje.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 1 polievkovú lyžicu vanilky, premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- S mixérom na nízku rýchlosť pridajte cmar a potom vmiešajte zvyšnú polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
- Rozdeľte medzi 2 pripravené formy a rovnomerne rozotrite.
- Pečte pri 180 ˚C po dobu 20-23 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Potom preneste na mriežku a ochlaďte na izbovú teplotu.
- Na citrónovú polevu si vo veľkej mixovacej nádobe elektrickým ručným mixérom ušľahajte maslo na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude hladký a krémový.
- Pridajte zmäknutý smotanový syr a šľahajte, kým nebude úplne hladký.
- Pridajte práškový cukor, 3 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžičku vanilky a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým nebude šľahaná a nadýchaná.
- Po úplnom vychladnutí položte prvú časť torty na tácku a potrite vrch 1/3 krémovej polevy.
- Položte druhú časť a potrite ju 1/3 polevy cez vrch a boky celého koláča.
- Okraje koláča podľa chuti posypte makom.
- Zostávajúce 1/3 polevy podľa potreby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citróna na ozdobu.
Ku koláču je káva nutnosťou! Pozrite sa na našu obsiahlu recenziu o týchto kapsulových kávovaroch a pripravte si lahodnú kávu na mieru k tomuto citrónovému koláču! Chcete Latté alebo Americano?

Objavte podobné tipy
Cuketový koláč s citrónovou polevou a čučoriedkami
Čokoládové a ovocné dezerty sa tešia veľkej obľube, ale tento jemný cuketový koláč si zaslúži skutočnú pozornosť! Je nádherne vláčny, vďaka nakrájanej cukete, čučoriedkam a sladkej citrónovej poleve.
Čo budeme potrebovať
Mokré prísady
- 250 g nakrájanej cukety
- 2 vajcia
- 125 g medu
- kôra z 2 citrónov
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- ½ lyžičky mandľového extraktu
Suché prísady
- 375 g mandľovej múky
- 180 g ovsenej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
Na čučoriedky
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 2 lyžice ovsenej múky
Na citrónovú polevu
- 100 g masla izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
Na ozdobu
- Extra čučoriedky na posypanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Štvorcovú Formu vyložte papierom na pečenie a postriekajte nepriľnavým sprejom na varenie.
- Nakrájanú cuketu vložte do utierky a vytlačte všetku vodu.
- Do veľkej misy pridajte nakrájanú a vylisovanú cuketu, vajcia, med, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Ďalej pridáme suché ingrediencie, mandľovú múku, ovsenú múku, jedlú sódu a soľ.
- Miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Do samostatnej strednej misy vhoďte čučoriedky spolu s 2 lyžicami ovsenej múky.
- Obalené čučoriedky vmiešame do cesta.
- Nalejte cesto do pripravenej panvice.
- Pečte 30–35 minút alebo kým špáradlo nevyjde čisté.
- Pred pridaním polevy nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.
- Urobte polevu. Vyšľahajte maslo, práškový cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru spoločne do hladka.
- Vychladnutý koláč potrite polevou.
- Ozdobte niekoľkými čučoriedkami.

Citrónový koláč so sladkým snehom
Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč z citrónov s pusinkami zo snehu!
Čo budeme potrebovať
- Lístkové cesto
Na citrónovú náplň
- 5 veľkých žĺtkov
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
- 270 g cukru
- ¼ lyžičky soli
- 180 ml vody
- 60 ml citrónovej šťavy
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 2 lyžice masla
Na sneh
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 40 ml vody
- 1 lyžička bieleho octu
- 130 g cukru
- 5 veľkých vaječných bielkov
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Listové cesto vyvaľkajte a vyložte s ňou koláčovú formu. Na dno urobte niekoľko vpichov pomocou vidličky.
- Zabaľte alobalom a naplňte dve tretiny cesta suchými fazuľami.
- Pečte 20 minút. Potom odstráňte fóliu a závažie na koláče.
- Kôru vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ kôrka ľahko nezhnedne. Vyberte z rúry a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise ušľahajte žĺtky a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte 6 lyžíc kukuričného škrobu, cukor, soľ vodu a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Na strednú teplotu za stáleho šľahania priveďte do varu. Necháme minútu až dve povariť, kým zmes nezačne hustnúť.
- Akonáhle zmes kukuričného škrobu dobre zhustne, stiahnite ju z platne.
- Vezmite lyžicu zmesi kukuričného škrobu a zašľahajte ju do rozšľahaných žĺtkov, aby sa žĺtky temperovali.
- Pokračujte v zašľahávaní po lyžiciach zmesi kukuričného škrobu, kým nespotrebujete asi polovicu zmesi kukuričného škrobu.
- Potom pridajte žĺtkovú zmes späť do hrnca s kukuričným škrobom.
- Priveďte do varu, na strednej teplote za stáleho miešania. Varte 3 až 4 minúty.
- Zložte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a maslo.
- Znížte teplotu rúry na 150 stupňov.
- V malom hrnci rozšľahajte 1 lyžicu kukuričného škrobu a studenú vodu, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
- Zahrievajte na strednej teplote a šľahajte, kým zmes nezhustne. Zložte z platne a dajte bokom.
- Šľahajte dohromady cukor a biely ocot, dajte bokom.
- Do misy pridajte bielky a ½ lyžičky vanilkového extraktu. Začnite šľahať bielky na nízku rýchlosť a postupne rýchlosť zvyšujte až na strednú.
- Akonáhle sú bielky napenené, pomaly po lyžiciach pridávajte cukor s ocot. Šľahajte, kým bielky nevytvoria mäkké vrcholy.
- Pridávajte zmes vody s kukuričným škrobom po lyžiciach a pokračujte v šľahaní bielkov.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a pokračujte v šľahaní, kým sa z bielkov nevytvoria tuhé špičky.
- Citrónovú náplň znovu zahrejte, kým nebude teplá. Je dôležité, aby bola náplň veľmi horúca, aby pusinky správne spojili.
- Náplň rozotrite na kruste.
- Koláč pečte 20 minút pri 150 stupňoch, kým nebude sneh zlatisto hnedý.
- Preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
Okrem receptov na koláč s citrónom sú skvelou voľbou recepty na koláče a buchty s mandarínkami ! Vyskúšajte ich sami!

Tipy na recepty s citrónmi
- Citrónové šišky s pistáciami
- Francúzsky toast s citrónovou marmeládou
- Citrónový tvaroh
- Citrónový puding
- Citrónové rizoto
- Bravčové kotlety pečené s citrónmi
- Losos s citrónom a feniklom
- Vyprážané artičoky so smaženými citrónmi
- Citronáda
- Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto surovine, tak neváhajte a prečítajte si náš obsiahly článok o citrónoch !