Najlepšie recepty na koláč s citrónom na jednom mieste. Vychutnajte si vynikajúce sladko kyslé kombinácie

Pripravte si tieto lahodné recepty na koláče z citróna, citrónovej šťavy a citrónovej kôry!

Kyslosť, ktorá skvele ladí so sladkosťou každého jedného koláča, ktorý sme si tu pre vás pripravili.

Skúste ich všetky a potešte svoj maškrtný jazýček!

Citrónový koláč s mandľovou krustou

Neuveriteľne krémový koláč s citrónom s kôrkou z mandľovo grahamových sušienok. Vyrobený zo 7 základných ingrediencií, oceníte jeho ľahkú prípravu.

Postup

Na mandľová krustu

  • 160 g grahamových sušienok
  • 65 g solených mandlí (použite pražené)
  • 25 g krupicového cukru
  • 71 g masla (rozpusteného)

Náplň + poleva

  • 2 plechovky kondenzovaného mlieka
  • 180 ml čerstvej citrónovej šťavy (asi 4 citróny)
  • 4 veľké žĺtky

Na ozdoba

  • citrónová kôra, plátky citróna, mandle, šľahačka alebo poleva na pusinky

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Rozdrvte grahamové sušienky a mandle dohromady na posýpku, vmiešajte cukor, pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa nespoja.
  • Zmes preložte do nevymazanej koláčovej misky.
  • Rukou pokrčte omrvinky po dne a po stranách, aby vznikla kompaktná krusta.
  • Krustu predpečieme 8 minút. Vyberte z rúry a nechajte rúru zapnutú.
  • Medzitým ušľahajte sladené kondenzované mlieko, citrónovú šťavu a žĺtky.
  • Prelejte do teplej krusty.
  • Koláč pečte 15–20 minút, alebo kým sa uprostred len ľahko chveje.
  • Vyberte z rúry a nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.
  • Po vychladnutí prikryte a pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu chladiť.
  • Ozdobte podľa ľubovôle.
Trojuholníček čerstvého citrónového koláča s lahodnou krustou.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Makový koláč s citrónovou polevou

Citrónový koláč s makom a polevou z citrónov je mäkký, vláčny, jednoduchý na prípravu a nabitý čerstvou citrónovou príchuťou. Citrónovo maslový krém vás donúti olizovať špachtľu, misku, vrecko…

Čo budeme potrebovať

  • 170 g masla (zmäknutého)
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice maku
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 120 ml cmar

Na citrónovú krémovú polevu

  • 230 g masla
  • 115 g smotanového syra
  • 480 g práškového cukru
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ˚C.
  • Boky a dno dvoch tortových foriem vymažte maslom a dno každej formy vyložte krúžkovým papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mixovacej nádobe, šľahačom 2 minúty pri vysokej rýchlosti šľaháme zmäknuté maslo a cukor.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom a miešajte, kým sa nezapracujú.
  • V malej miske prešľahajte múku, 2 ½ lyžičky prášku do pečiva a 2 lyžice maku.
  • Pridajte polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým sa nezapracuje.
  • Pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 1 polievkovú lyžicu vanilky, premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • S mixérom na nízku rýchlosť pridajte cmar a potom vmiešajte zvyšnú polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
  • Rozdeľte medzi 2 pripravené formy a rovnomerne rozotrite.
  • Pečte pri 180 ˚C po dobu 20-23 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Potom preneste na mriežku a ochlaďte na izbovú teplotu.
  • Na citrónovú polevu si vo veľkej mixovacej nádobe elektrickým ručným mixérom ušľahajte maslo na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude hladký a krémový.
  • Pridajte zmäknutý smotanový syr a šľahajte, kým nebude úplne hladký.
  • Pridajte práškový cukor, 3 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžičku vanilky a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým nebude šľahaná a nadýchaná.
  • Po úplnom vychladnutí položte prvú časť torty na tácku a potrite vrch 1/3 krémovej polevy.
  • Položte druhú časť a potrite ju 1/3 polevy cez vrch a boky celého koláča.
  • Okraje koláča podľa chuti posypte makom.
  • Zostávajúce 1/3 polevy podľa potreby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citróna na ozdobu.

Ku koláču je káva nutnosťou! Pozrite sa na našu obsiahlu recenziu o týchto kapsulových kávovaroch a pripravte si lahodnú kávu na mieru k tomuto citrónovému koláču! Chcete Latté alebo Americano?

Nakrojený lahodný koláč s citrónom a makovým cestom.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Cuketový koláč s citrónovou polevou a čučoriedkami

Čokoládové a ovocné dezerty sa tešia veľkej obľube, ale tento jemný cuketový koláč si zaslúži skutočnú pozornosť! Je nádherne vláčny, vďaka nakrájanej cukete, čučoriedkam a sladkej citrónovej poleve.

Čo budeme potrebovať

Mokré prísady

  • 250 g nakrájanej cukety
  • 2 vajcia
  • 125 g medu
  • kôra z 2 citrónov
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky mandľového extraktu

Suché prísady

  • 375 g mandľovej múky
  • 180 g ovsenej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ¼ lyžičky soli

Na čučoriedky

  • 300 g čerstvých čučoriedok
  • 2 lyžice ovsenej múky

Na citrónovú polevu

  • 100 g masla izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Na ozdobu

  • Extra čučoriedky na posypanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Štvorcovú Formu vyložte papierom na pečenie a postriekajte nepriľnavým sprejom na varenie.
  • Nakrájanú cuketu vložte do utierky a vytlačte všetku vodu.
  • Do veľkej misy pridajte nakrájanú a vylisovanú cuketu, vajcia, med, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Ďalej pridáme suché ingrediencie, mandľovú múku, ovsenú múku, jedlú sódu a soľ.
  • Miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Do samostatnej strednej misy vhoďte čučoriedky spolu s 2 lyžicami ovsenej múky.
  • Obalené čučoriedky vmiešame do cesta.
  • Nalejte cesto do pripravenej panvice.
  • Pečte 30–35 minút alebo kým špáradlo nevyjde čisté.
  • Pred pridaním polevy nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.
  • Urobte polevu. Vyšľahajte maslo, práškový cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru spoločne do hladka.
  • Vychladnutý koláč potrite polevou.
  • Ozdobte niekoľkými čučoriedkami.
Na štvorčeky nakrájaný koláč s krémovou citrónovou polevou.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Citrónový koláč so sladkým snehom

Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč z citrónov s pusinkami zo snehu!

Čo budeme potrebovať

  • Lístkové cesto

Na citrónovú náplň

  • 5 veľkých žĺtkov
  • 6 lyžíc kukuričného škrobu
  • 270 g cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 180 ml vody
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžice masla

Na sneh

  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 40 ml vody
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 130 g cukru
  • 5 veľkých vaječných bielkov
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Listové cesto vyvaľkajte a vyložte s ňou koláčovú formu. Na dno urobte niekoľko vpichov pomocou vidličky.
  • Zabaľte alobalom a naplňte dve tretiny cesta suchými fazuľami.
  • Pečte 20 minút. Potom odstráňte fóliu a závažie na koláče.
  • Kôru vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ kôrka ľahko nezhnedne. Vyberte z rúry a dajte bokom.
  • V stredne veľkej mise ušľahajte žĺtky a dajte bokom.
  • Do hrnca pridajte 6 lyžíc kukuričného škrobu, cukor, soľ vodu a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Na strednú teplotu za stáleho šľahania priveďte do varu. Necháme minútu až dve povariť, kým zmes nezačne hustnúť.
  • Akonáhle zmes kukuričného škrobu dobre zhustne, stiahnite ju z platne.
  • Vezmite lyžicu zmesi kukuričného škrobu a zašľahajte ju do rozšľahaných žĺtkov, aby sa žĺtky temperovali.
  • Pokračujte v zašľahávaní po lyžiciach zmesi kukuričného škrobu, kým nespotrebujete asi polovicu zmesi kukuričného škrobu.
  • Potom pridajte žĺtkovú zmes späť do hrnca s kukuričným škrobom.
  • Priveďte do varu, na strednej teplote za stáleho miešania. Varte 3 až 4 minúty.
  • Zložte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a maslo.
  • Znížte teplotu rúry na 150 stupňov.
  • V malom hrnci rozšľahajte 1 lyžicu kukuričného škrobu a studenú vodu, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
  • Zahrievajte na strednej teplote a šľahajte, kým zmes nezhustne. Zložte z platne a dajte bokom.
  • Šľahajte dohromady cukor a biely ocot, dajte bokom.
  • Do misy pridajte bielky a ½ lyžičky vanilkového extraktu. Začnite šľahať bielky na nízku rýchlosť a postupne rýchlosť zvyšujte až na strednú.
  • Akonáhle sú bielky napenené, pomaly po lyžiciach pridávajte cukor s ocot. Šľahajte, kým bielky nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Pridávajte zmes vody s kukuričným škrobom po lyžiciach a pokračujte v šľahaní bielkov.
  • Zvýšte rýchlosť na vysokú a pokračujte v šľahaní, kým sa z bielkov nevytvoria tuhé špičky.
  • Citrónovú náplň znovu zahrejte, kým nebude teplá. Je dôležité, aby bola náplň veľmi horúca, aby pusinky správne spojili.
  • Náplň rozotrite na kruste.
  • Koláč pečte 20 minút pri 150 stupňoch, kým nebude sneh zlatisto hnedý.
  • Preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.

Okrem receptov na koláč s citrónom sú skvelou voľbou recepty na koláče a buchty s mandarínkami ! Vyskúšajte ich sami!

Nadýchaný koláč z lístkového cesta s kopou vyšľahaných pusiniek.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Tipy na recepty s citrónmi

  • Citrónové šišky s pistáciami
  • Francúzsky toast s citrónovou marmeládou
  • Citrónový tvaroh
  • Citrónový puding
  • Citrónové rizoto
  • Bravčové kotlety pečené s citrónmi
  • Losos s citrónom a feniklom
  • Vyprážané artičoky so smaženými citrónmi
  • Citronáda
  • Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto surovine, tak neváhajte a prečítajte si náš obsiahly článok o citrónoch !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.