Nadýchané, voňavé a jemné. To sú naše recepty na banánovú bábovku.
Prevoňajte si celý byt a nechajte chuť banánov tancovať vo vašich ústach.
Akú si pripravíte, ako prvú?
Banánová bábovka s karamelom
Bohatá, delikátna bábovka s banánom, ktorá si získa každého jedného stravníka, ktorý ju ochutná! Rovnako ako tieto recepty na banánové múčniky alebo banánový chlebíček !
Čo budeme potrebovať
- 600 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 80 g masla
- 80 g hery
- 200 g hnedého cukru
- 100 g bieleho cukru
- 4 zrelé banány (roztlačené)
- 5 vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 125 ml mlieka
- 50 g nasekaných pekanových orechov
Na karamel
- 80 g masla
- 50 g hnedého cukru
- 50 g bieleho cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 70 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 165 stupňov C.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Formu na bábovku vymažte tukom a vysypte múkou.
- Zmiešajte masla, Heru, hnedý cukor a biely cukor elektrickým šľahačom vo veľkej mise do svetlej a nadýchanej hmoty. Zmes by mala mať svetlejšiu farbu.
- Pridajte banány a následne vajcia.
- Spoločne s vajcami zašľahajte aj 2 lyžičky vanilkového extraktu.
- Postupne prilievajte mlieko a múčnu zmes a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
- Pridajte pekanové orechy.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte v predhriatej rúre, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, asi 1 hodinu a 20 minút.
- Medzitým si pripravte polevu.
- Zahrejte maslo, hnedý cukor, biely cukor, 1 lyžičku vanilkového extraktu a hustú smotanu v hrnci na strednú teplotu.
- Za stáleho miešania miešajte, kým sa cukry nerozpustia, a potom 1 minútu mierne varte.
- Nalejte na vyklopenú upečenú banánovú bábovku.

Bábovka s banánmi a orechmi
Banánová bábovka plná chrumkavých orechov, ktoré pozdvihnú jej chuť zase o niečo vyššie. Vychutnajte si ju s najlepšou kávou z kávovaru Krups , ktoré sme podrobili recenziu.
Čo budeme potrebovať
- 200 g masla (zmäkčené)
- 400 g hladkej múky
- 4 zrelé banány
- 200 ml javorového sirupu
- 25-50 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia z voľného chovu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 100 g pekanových orechov (nahrubo nasekaných)
- 200 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 170 stupňov.
- Bábovkovú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
- Banány rozmixujte, kým nie sú nahrubo nasekané, potom pridajte javorový sirup a rozmixujte na hladkú pastu.
- Nalejte až 50 ml mlieka av prípade potreby znovu premiešajte, aby ste získali hladšiu konzistenciu.
- Vo veľkej mise ušľahajte maslo a cukor, kým zmes nebude bledá a nadýchaná.
- Pridávajte vajcia.
- Do misy pridajte prášok do pečiva, múku, banánovú kašu a tri štvrtiny pekanových orechov.
- Zmes jemne premiešajte, kým sa nespojí.
- Do pripravenej formy nalejte zmes na banánovú bábovku. Potom ju posypte zvyšnými nasekanými pekanovými orechmi.
- Pečte 45–60 minút, alebo pokiaľ nie je vrchnák zlatisto hnedý a špajľa zapichnutá do stredu bábovky nevyjde čistá.
- Bábovku nechajte na 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým v hrnci priveďte do varu smotanu a zostávajúci javorový sirup. Pokračujte vo varení po dobu 3-5 minút, alebo kým zmes mierne nezhustne, potom odstavte, kým úplne nevychladne.
- Pred podávaním potrite vrch banánovej bábovky polevou z javorového sirupu. Nechajte 10 minút odstáť, potom nakrájajte na plátky a podávajte.
Banány pohodlne rozmixujete aj výkonným tyčovým mixérom . Aký si vybrať sa dozviete v našej recenzii na webe.

Bábovka z banánu s jogurtom
Dajte si svoju banánovú bábovku s jogurtom na raňajky alebo sladké desiate počas dňa. Jej chuť vám vždy zlepší náladu. Rovnako ako tieto recepty na jogurtové múčniky .
Čo budeme potrebovať
- 140 g celozrnnej múky
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 300 g roztlačeného banánu
- 4 lyžice agávového sirupu
- 3 veľké vajcia
- 150 ml nízkotučného prírodného jogurtu
- 25 g nasekaných vlašských orechov
Postup
- Rúru rozohrejte na 160 stupňov.
- Vymažte formu na bábovku a vysypte ju múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, sódu, prášok do pečiva a štipku soli.
- Zmiešajte banány, sirup, vajcia a jogurt.
- Rýchlo všetko vmiešajte do suchých ingrediencií a posypte orechmi.
- Pečte 1 hodinu 10 minút až 1 hodinu 15 minút alebo pokiaľ špajľa nevyjde čistá.
- Vychlaďte vo forme na mriežke.

Objavte podobné tipy
Hrnčeková banánová bábovka
Táto bábovka má vláčnu textúru skvelého s lahodnou chuťou banánov. Najlepšie na tomto recepte je, že vám na meranie bude stačiť jeden obyčajný hrnček! Ten vám bude stačiť v ďalších 5 receptoch na sladké buchty z hrnčeka .
Čo budeme potrebovať
- 1 1/2 šálky nesoleného masla (mäkkého)
- 2 1/2 šálky cukru
- 5 veľkých vajec
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky zrelých banánov (asi 3-4 veľké, roztlačené na kašu)
- 3 1/2 šálok hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Vymažte a vysypte formu na bábovku.
- Ušľahajte maslo, kým nebude svetlé a nadýchané.
- Pridajte cukor a ďalej miešajte.
- Pridávajte vajcia a šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vanilku.
- Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Na nízke otáčky striedavo pridávajte suché ingrediencie do maslovej zmesi s banánovým pyré.
- Cesto vlejte do pripravenej panvice.
- Vložte do rúry a pečte, kým špáradlo, nevyjde čisté, približne 90-120 minút.

Banánová bábovka s čokoládovou polevou
Táto čokoládová mramorová bábovka s banánmi je to obľúbená vo všetkých vekových kategóriách. Najmä preto, že je vždy vláčna, maslová a plná banánovej chuti. Plus ku všetkému si môžete vychutnať aj extra čokoládovú ganache polevu!
Čo budeme potrebovať
- 115 g čokolády (jemne nasekané)
- 240 ml hustej smotany na šľahanie
Na bábovku
- 345 g roztlačených banánov (asi 4 stredné alebo 3 veľké zrelé banány)
- 375 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g nesoleného masla
- 200 g krupicového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 320 ml cmar
Postup
- Na polevu dajte nasekanú čokoládu do žiaruvzdornej misky.
- Smotanu zahrejte v malom hrnci na strednú teplotu, kým nezačne jemne variť.
- Nalejte ju na čokoládu a potom ju nechajte 2–3 minúty odležať, aby čokoláda jemne zmäkla. Veľmi pomaly miešajte, kým sa čokoláda so smotanou úplne nespojí a čokoláda sa nerozpustí.
- Polovicu dajte bokom (180 ml) a nechajte ju pri izbovej teplote chladnúť, kým nezhustne do konzistencie podobnej omáčke, asi 30 minút.
- Zvyšok zakryte a chlaďte.
- Predhrejte rúru na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
- Banány roztlačte a dajte bokom.
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
- Vyšľahajte maslo pri vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
- Pridajte oba cukry a šľahajte na vysokú rýchlosť 2 minúty, kým sa nespoja dohromady.
- Pridajte vajcia a vanilku. Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí, a potom vmiešajte roztlačené banány.
- S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie striedavo s cmarom.
- Polovicu cesta rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
- Navrch pokvapkajte polovicu čokoládovej polevy. Zakružte nožom alebo špáradlom.
- Pridajte 1/3 cesta, potom zvyšok polevy, potom zvyšok cesta. Všetko premiešajte nožom alebo špáradlom.
- Pečte 60–75 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
- Po dokončení nechajte 2 hodiny chladnúť.
- Poleva bude teraz veľmi hustá. Zahrievajte ju na miernu teplotu za stáleho miešania, kým nebude riedka.
- Pokvapkajte s ňou banánovú bábovku a podávajte.
Ako najlepšie dosiahnete ľahké a nadýchané cesto? Vďakavýkonnému a kvalitnému ručnému šľahaču . Ten najlepší nájdete u nás v recenzii.

Tvarohová bábovka s banánmi
Banánová bábovka s tvarohom je výdatná, výživná a dokonale vláčna. Vychutnajte si aj ďalšie tvarohové recepty na bábovky podľa našich postupov. Pridajte extra proteín do vašej obľúbenej bábovky z banánov.
Čo budeme potrebovať
- 400 g hladkej múky
- 100 g šálky cukru
- 50 g hnedého cukru
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 3 veľmi zrelé banány
- 150 g polotučného tvarohu
- 2 veľké vajcia
- 50 ml rastlinného oleja
- 2 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 100 g nasekaných vlašských orechov
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Vymažte formu na bábovku.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, cukor, hnedý cukor, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnej strednej miske prešľahajte roztlačené banány, vajcia, tvaroh, rastlinný olej a vanilkový extrakt.
- Pridajte mokré ingrediencie k suchým a miešajte, kým sa nespoja.
- Vmiešajte nasekané orechy.
- Banánovú bábovku pečte 50 až 60 minút, kým zapichnuté špáradlo nevyjde čisté.

Ako banány používať v kuchyni?
Zdá sa, že sú jeden deň zelené a druhý deň hnedé a kašovité. Nebojte sa! Takmer v každej fáze existuje spôsob, ako ich uvariť.
Ako piecť s banánmi
Ak chcete upiecť banány, predhrejte rúru na 120°C. Na vyložený plech potom položte štyri až šesť neolúpaných, zrelých banánov. Každý banán párkrát zo všetkých strán prepichajte vidličkou a potom pečte 20 až 25 minút. Vyberte banány, keď šupka sčernie a leskne sa. Necháme vychladnúť a potom rozdelíme šupky a vydlabeme orestovaný banán. Použite do ovsených palaciniek s pečenými banánmi zamiešanými do cesta.
Ako restovať banány
Jednoducho olúpte a nakrájajte mierne nezrelé banány buď pozdĺžne na polovicu, alebo na silné kolieska. Ďalej na strednej panvici rozpustite 2 až 3 lyžice masla s 60 g hnedého cukru a 1/2 lyžičky škorice. Varte na stredne miernu teplotu, kým zmes nebubla a nezhustne. Potom pridajte nakrájané banány a jemne ich obaľte karamelovou omáčkou. Varte 4 až 5 minút, kým banány nezmäknú.
Ako variť banány
Z banánov si môžete vyrobiť silné tonikum na spanie. Výskum ukazuje, že banány bohaté na horčík vám môžu pomôcť zdravšie spať. Ak chcete pripraviť šálku banánového čaju, priveďte hrniec s vodou do varu. Potom, ponechajte šupku neporušenú, odrežte oba konce banánu a opatrne ho vložte do vriacej vody. Banán necháme asi 10 minút lúhovať a potom čaj scedíme cez sitko do hrnčeka. Pite aspoň 60 minút pred spaním.