Patrí špenátová polievka patrí medzi vaše obľúbené jedlá?
Ak áno, ste tu správne.
Špenát je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.
Polievky z neho sa dajú pripraviť z čerstvého aj mrazeného špenátu, a to ako v podobe polievky s veľkými kusmi zeleniny či krému.
Poďte sa pozrieť, aké varianty sme si pre vás pripravili.
Jemná špenátová polievka s vajcom
Hľadáte recept na polievku hotovú raz dva? Táto špenátová polievka je skutočne rýchla. Poďte sa pozrieť, ako na to. Máme pre vás pripravený aj videorecept (ale finálna verzia je trochu poupravená).
Ingrediencie:
- 1 veľký zväzok špenátu
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica najemno nasekaného cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- soľ podľa chuti
- biele korenie podľa chuti
- 1 vajce
Postup:
- Špenátové lístky vhoďte na 1 minútu do vriacej vody, potom ich vytiahnite a premiestnite do vody s ľadom. Ihneď ho vytiahnite a v michéri rozmixujte na hladké pyré.
- Rozohrejte si maslo, pridajte cesnak a múku, urobte si zápražku (restujte asi 1 minútu).
- Potom pridajte špenátové pyré a premiešajte.
- Pridajte vodu, mlieko, soľ, korenie a zmes priveďte do varu.
- Polievku prejsť varom a ku koncu pridajte rozšľahané vajcia.
- Podávajte ozdobenú krutónmi.

Špenátová polievka z baby špenátu
Polievka zo špenátu môže byť voľbou aj pre vegánov. Tento recept je síce vegán, ale môžu si na nej pochutnať aj mäsožravce a treba ju aj nejako obohatiť. Chcete špenát s červenou šošovkou? Ochutnajte!
Ingrediencie:
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička rasce
- ½ lyžičky mletého korenia
- 1 lyžička sušenej mäty
- soľ podľa chuti
- 1 hrnček červené šošovky
- 2 hrnčeky nasekaného čerstvého baby špenátu
- 5 hrnčeka vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- mäta na dekoráciu
Postup:
- Cibuľu a cesnak si nasekajte nadrobno, orestujte si ich na olivovom oleji do polozlatista (3-4 minúty) za občasného miešania.
- Pridajte soľ, šošovicu, špenát, vodu a citrónovú šťavu.
- Nechajte variť po dobu 30 minút.
- Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať.

Objavte podobné tipy
Špenátová polievka z pretlaku
Máte radi špenátovú polievku, ale nemáte práve príležitosť variť z čerstvého špenátu. Tu máme recept na skvelý polievkový krém hotový do pol hodiny. Môžete si ho upraviť podľa svojich chuťových buniek.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredný zemiak
- 450 g mrazeného špenátu
- 4 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- ½ hrnčeka gréckeho jogurtu
- muškátový oriešok
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice mandľových plátkov
Postup:
- Cibuľu si nasekajte, cesnak si prelisujte.
- Na rozpálenom oleji si cibuľu orestujte, pridajte cesnak a štipku soli, restujte 5 minút.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, rozmrazený špenát a po chvíľke podlejte vývarom.
- Nechajte variť asi 20 minút do zmäknutia zemiakov.
- Uvarenú polievku rozmixujte tyčovým mixérom a dokoreňte.
- Pridajte jogurt a znova rozmixujte.
- Podávajte posypané mandľami.

Tip: Ak hľadáte viac receptov so špenátom, inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na zdravé a chutné jedlá zo špenátu .
Špenátová polievka so zemiakmi
Máte radi husté polievky av nej kusy zeleniny. Tak tu ste správne. Vyskúšajte tento variant s poriadnymi kusmi zemiakov a pochutnajte si.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky na kocky nakrájaných zemiakov
- 1 a ½ hrnčeka kuracieho, hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 1 lyžičky sušenej cibule
- ½ lyžičky granulovaného cesnaku
- 1 hrnčeka rozmrazeného špenátu
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Do hrnca si dajte zemiaky, vývar, cibuľu a priveďte do varu.
- Zemiaky uvarte do mäkka, potom pridajte špenát, muškátový oriešok, dochuťte soľou, cesnakom a čiernym korením.
- Chvíľu povarte, zahustite smotanou a nechajte ešte prejsť varom.

Špenátový krém s parmezánovými krutónmi
Vonia to ako Taliansko. Už to cítite? Lahodné a chrumkavé krutóny v krémovej polievke so špenátom a pórom.
Ingrediencie:
- 3 póry
- 5 malých zemiakov
- 4 hrnčeky baby špenátu
- 4 hrnčeky vývaru alebo vody
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla ghí
- soľ a korenie podľa chuti
Na servírovanie:
- 6 lyžíc smotany na šľahanie
Na krutóny:
- 1 plátok toastového chleba
- 1 lyžica nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Z pórov si odrežte biele a svetlo zelené časti a nakrájajte ich na kolieska.
- Zemiaky si olúpte a nakrájajte ich na kocky.
- Na rozpálenom oleji alebo masle si orestujte zemiaky spolu s pórom (5 minút).
- Potom podlejte vývarom alebo vodou a varte 20 minút do zmäknutia zemiakov.
- Medzitým si nachystajte toast, posypte ho parmezánom a dajte zapiecť do rúry na 10 minút pri 180 °C.
- Potom ho nakrájajte na kocky.
- Pridajte špenát a varte ďalších 5 minút.
- Uvarenú polievku rozmixujte a podávajte pokvapkanú smotanou a posypanú parmezánovými krutónmi.

V ktorých jedlách máte špenát najradšej?
Čo napríklad bravčové výpečky so zemiakovou knedľou? K tomu je špenát jedna báseň. Inšpirujte sa naším receptom na dusený špenát .
Zo špenátu možno urobiť aj úžasné špenátové smoothie . Ochutnajte a urobte niečo pre svoje zdravie.