Vyskúšajte tie najzaujímavejšie recepty na obľúbený alkoholický nápoj z bieleho rumu na každú príležitosť. Inšpirujte sa!

Milujete prípravu drinkov na rodinné oslavy alebo posedenie s priateľmi? Vyskúšajte rôzne recepty na domáce piňa coladu.

Potešte chuťové poháriky svojich blízkych, kolegov, najlepších kamarátov alebo len nečakaných návštev.

Tento koktail je úplná bomba a teší sa veľkej obľube od tej doby, čo bol vynájdený v Portoriku.

Kombinácia ananásovej šťavy, rumu a kokosu spolu s drveným ľadom tvorí neprekonateľnú kombináciu.

Ochutnajte všetky pozbierané varianty a zistite, ktorá bude vašou najpopulárnejšou a radi sa k nej budete vracať.

Klasická piňa colada

Pripraviť tento tropický nápoj nie je nič zložité, napriek tomu nesmiete podceniť obstaranie tých správnych a vyhovujúcich ingrediencií. Neváhajte vyskúšať aj iné druhy pitia. Skvelé sú napríklad recepty na mliečne koktaily .

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka mrazeného ananásu
  • 1 a 1/2 hrnčeka ľadu
  • 1/2 hrnčeka + 2 polievkové lyžice vyzretého rumu
  • 4 lyžice sladeného krému z kokosu (je podobný kondenzovanému mlieku, určený na sladenie nápojov)
  • 1/2 hrnčeka ananásovej šťavy

Na ozdobu:

  • Koktailová čerešňa

Postup:

  • Ananás dáme spolu s ľadom do nádoby stolného mixéra a rozmixujeme na hrudky.
  • Pridáme rum, krém z kokosu, ananásovú aj limetkovú šťavu a mixujeme tak dlho, pokiaľ nie je zmes hladká.
  • Pripravíme stredne vysoký pohár a koktail do neho prelejeme.
  • Ozdobíme koktailovou čerešňou a pridáme dáždnik.
Vynikajúca tropická piňacolada v klasickej verzii pre dospelých.
Zdroj: https://www.acouplecooks.com/

Piňa koktail

Príprava je maximálne jednoduchá, recept v podstate klasický, lahodný a hlavne zo surovín, ktoré sú bežne dostupné. Uvidíte, že vám príde na chuť.

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky mrazeného ananásu
  • 2 hrnčeky ľadu
  • 85 ml sladeného krému z kokosu (Značka CocoLopez)
  • 60 ml ananásového džúsu
  • 45 ml limetkového džúsu
  • 120 ml svetlého rumu
  • 60 ml tmavého rumu

Na ozdobu:

  • Čerstvý ananás

Postup:

  • Najlepšie je využiť vysokorýchlostný mixér, do ktorého nádoby dáme všetky potrebné suroviny.
  • Na nízku rýchlosť mixujeme zhruba 10 – 12 sekúnd.
  • Potom prepneme mixér na tú najvyššiu možnú rýchlosť a necháme mixovať, až pokiaľ nie sú všetky suroviny dôkladne rozmixované.
  • Vypneme mixér, necháme chvíľku odstáť a potom znova pustíme na plné kôstky asi tak na 20 sekúnd.
  • Hotový koktail rozdelíme do 2 – 4 pohárov a ozdobíme kúskom čerstvého ananásu.
  • Kto chce, môže ešte ozdobiť koktailovou čerešňou a pridať viac ľadu.
Luxusný koktail piňa colada na horúce letné dni.
Zdroj: https://themodernproper.com/

Ananásová zmes

Nápoje, ktoré majú tropickú príchuť si môžete buď zamilovať, alebo ich budete nenávidieť. Avšak čo lepšie môže zlepšiť náš deň, než luxusný a perfektne chutiaci koktail s lahodným ananásom.

Ingrediencie:

Základ:

  • 1 plechovka sladeného krému z kokosu (CocoLopez)
  • 1 hrnček ananásovej šťavy
  • 3 chemicky neošetrené limetky

Na dohotovenie:

  • 130 ml bieleho rumu
  • 120 ml tmavého rumu
  • 3 – 4 hrnčeky ľadu
  • 1 a 1/2 hrnčeka mrazeného ananásu

Postup:

  • Limetky dôkladne vytlačíme a šťavu vlejeme do nádoby mixéra.
  • Prilejeme krém z kokosu, ananásovú šťavu a na strednú rýchlosť mixujeme tak dlho, pokiaľ nie je zmes jemne krémová.
  • Takto pripravený základ môžeme pokojne preliať do vzduchotesnej nádoby a uložiť do chladničky na 2 – 3 dni alebo rovno spracovať.
  • Akonáhle je zmes krémová, pridáme oba druhy rumu, ľad a mrazený ananás.
  • Rozmixujeme na najvyššie otáčky do hladkého kokteilu.
  • Môžeme ihneď servírovať a ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Skvelá domáca zmes piňa colada.
Zdroj: https://abeautifulmess.com/

Zmrazená tropická colada

Ak milujete zmrzlinu, mrazené ovocie a tomu podobné pochúťky, potom si tento variant piňa colady určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 480 ml ananásovej šťavy
  • 240 ml kokosového mlieka
  • 80 g mrazeného manga nakrájaného na kúsky
  • 100 ml citrónovo-limetkovej sódy
  • 90 ml rumu

Na ozdobu:

  • Koktailová čerešňa
  • Čerstvý ananás

Postup:

  • Pripravíme si 2 formy na ľadové kocky a tú prvú naplníme 240 ml ananásovej šťavy.
  • Druhú formu naplníme kokosovým mliekom. Obe formy dáme zmraziť minimálne na 2 – 3 hodiny.
  • Po uplynutí tejto doby vytlačíme kocky mrazenej ananásovej šťavy aj kokosového mlieka do mixéra.
  • Pridáme zmrazené mango, zvyšnú ananásovú šťavu a citrónovo-limetkovú sódu.
  • Zapneme na najvyššiu rýchlosť a mixujeme, kým nie je zmes hladká.
  • Nalejeme do pohárov a ozdobíme koktailovou čerešňou aj kúskom ananásu.
Piňa colada so zmrazeným mangom a citrónovo-limetkovou chuťou.
Zdroj: https://tasty.co/

Nealkoholická colada

Ak chystáte posedenie s priateľmi, kam nie je pozvaný alkohol, potom je tento virgin piňa koktail ideálnou voľbou. Chutí skvele, je rýchlo pripravená a môže si ju dať naozaj každý.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka mrazených kúskov ananásu
  • 1/2 hrnčeka čerstvého ananásu
  • 2 hrnčeky ľadu
  • 1 hrnček ananásovej šťavy
  • 1 hrnček krému z kokosu
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru

Na ozdobu:

  • Koktailové čerešne
  • Čerstvý ananás

Postup:

  • Kúsky mrazeného ananásu dáme spolu s ľadom do nádoby mixéra.
  • Zalejeme ananásovým džúsom, kokosovým krémom a prisypeme hnedý cukor.
  • Na najvyšší stupeň rozmixujeme. Potom prihodíme čerstvý ananás a ešte raz dôkladne mixujeme.
  • Ochutnáme a podľa uváženia môžeme ešte prisladiť, ale nie je to nutné.
  • Rozdelíme do pohárov a ozdobíme mesiačikmi z čerstvého ananásu a koktailovou čerešňou.
Jednoduchý recept na Virgin piňa coladu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Rumový nápoj s ananásom

Kokteil ako je piňa colada sa dá pripraviť v mnohých variantoch a keď sú pri tom aj citrusy, potom to má do určitej miery poriadny šmrnc a vynikajúcu chuť. Vyskúšajte aj tento variant a uvidíte, či je lepší alebo len iný ako tie predchádzajúce.

Ingrediencie:

  • 350 g čerstvého ananásu olúpaného a nakrájaného na stredne veľké kocky
  • 150 ml krému z kokosu CocoLópez
  • 100 ml nesladeného kokosového mlieka
  • 200 ml bieleho rumu
  • 3 polievkové lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 80 ml tmavého rumu
  • 3 hrnčeky ľadu

Na ozdobu:

  • Koktailové čerešne Red Maraschino
  • Plátky limetky

Postup:

  • Do uzatvárateľného plastového vrecka dáme 2/3 kociek ananásu tak, aby boli rozprestreté po celom vrecku. Dáme do mrazničky minimálne na 4 hodiny zmraziť.
  • Krém z kokosu premiešame s kokosovým mliekom.
  • Mrazené kocky ananásu dáme do nádoby mixéra, zalejeme kokosovou zmesou, bielym rumom, limetkovou šťavou aj ľadom a rozmixujeme na najvyššie obrátky.
  • Akonáhle bude všetko hladké, preložíme nádobu mixéra do mrazničky a necháme tak dlho, kým nezhustne a nezíska konzistencie ako mliečny koktail. Bude to trvať zhruba 25 – 40 minút, závisí od teploty vo vnútri mrazničky.
  • Potom vyberieme nádobu z mrazničky, nasadíme na mixér a znova rozmixujeme.
  • Nápoj musí mať kašovitú konzistenciu mrazeného nápoja.
  • Rozdelíme do 4 pohárov a do každého nalejeme 20 ml tmavého rumu.
  • Nakoniec ozdobíme plátkami limetky a koktailovou čerešňou.
Skvelá piňa colada zo mrazeného ananásu.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/

​Zaujímavosti na záver

Čo je piňa colada?

Ide o populárny alkoholický nápoj, ktorého názov je možné preložiť ako tekutý ananás. Ostatne tým je svojim spôsobom vystihnutá presná charakteristika nápoja.

Na prípravu je potrebná ananásová šťava, kokosové mlieko a biely rum. Tento krémový drink má dokonale hustú penu a veľmi jemnú chuť.

Je to práve krémová konzistencia, perfektne zvolená sladkosť a chuť lahodného tropického ovocia v podobe ananásu, ktorá spolu s kokosom a tým najkvalitnejším bielym rumom robí z tohto nápoja obľúbený druh.

Tip: Pozrite sa na priložené video, ako vôbec vyzerá proces výroby ananásového džúsu v továrni vybavenej tými najlepšími a hlavne modernými strojmi na spracovanie potravín. Zistíte, čo všetko je potrebné urobiť, než sa taký džús dostane až do vášho obľúbeného kokteilu.

Pineapple Juice Production Process Inside the Factory, The Best Modern Food Processing Machines

Ak už niekto z vás navštívil nejakú exotickú destináciu, mohol si takýto nápoj vychutnať napríklad pri bazéne alebo rovno na pláži.

Výhodou je, že jeho príprava, nie je nijako zložitá, takže nemusíte byť profesionálny barman, a napriek tomu si ju môžete dať. Vyslúžil si prezývku perla Karibiku.

Nápoj vznikol v roku 1954 a podával sa v tzv. goblet poháriku. Oficiálne zloženie bolo 9 cl ananásového džúsu, 3 cl kokosového mlieka a 3 cl bieleho rumu. Obsah alkoholu sa pohyboval okolo 8 %. Roku 1978 sa stal národným nápojom Portorika.

Ako vyzerá správny pohár na piňa coladu?

Jasné je, že každý používa taký riad, ktorý je preňho ľahko dostupný. Avšak pre tento nápoj je ideálnou voľbou Goblet. Má tulipánovitý otvorený tvar a perfektne sa hodí na koktaily s ľadom a na tzv. long drinky.

Čo ak potrebujeme nahradiť nejakú ingredienciu?

Akonáhle sa niečo zmení, už to rozhodne nie je originál piňa colada. Napríklad keď dôjde biely rum a použije sa napríklad vodka, už je to iný nápoj, a to Chi Chi.

Niekto nahrádza kokosový krém smotanou na šľahanie. To je síce možné, ale zase to už nebude ten pravý koktail. Dokonca existuje aj Jackolada, ktorá sa tomuto nápoju podobá, avšak biely rum je nahradený Jackom Danielsom.

Čo je vlastne rum?

Zjednodušene povedané je to alkoholický nápoj, ktorý sa destiluje z melasy, alebo aj zo šťavy pochádzajúcej z cukrovej trstiny. Prevažná časť jeho producentov je v oblastiach práve s cukrovou trstinou. Ľahko tak narazíme na rum z Austrálie, Indie či z oblasti v Karibiku. Domovom sú Antily a ich špecifický druh rumu.

Zo všeobecného hľadiska sa rumy rozlišujú podľa farby, zrenia a výroby, prípadne ešte na španielskej, anglickej a francúzskej. U tých španielskych je typická sladšia chuť, plná vanilky a sú vyrábané z melasy. Hlavnými producentmi sú Kuba, Panama, Dominikánska republika a Južná Amerika.

Oproti tomu anglické rumy majú svoj pôvod v tých krajinách, kde predtým dochádzalo ku kolonizácii, teda na Jamajke, Barbadose alebo napríklad Trinidade. Ich chuť je trochu drsná a majú oveľa vyšší obsah alkoholu, pričom záver je skôr ako whisky.

Posledné francúzske rumy sú vysoko kvalitné, ich chuť je dokonale čistá až do koňaku. Vyrába sa na Martiniku, Reunione či Guadelupe.

Svetlé/biele rumy

Ako vieme, farba rumu závisí od toho, ako dlhú dobu strávi v sudoch, kde zreje. Biely variant je v sudoch veľmi krátku dobu, takže nezíska svoju charakteristickú tmavú farbu a zostávajú svetlé/biele. Je to veľmi mladý rum s výraznou osviežujúcou chuťou. Najviac sa používajú ako súčasť rôznych miešaných nápojov/koktailov.

Zlaté rumy

Pripomínajú nám farbu jantáru. Sú to klasické rumy tzv. starené v kvalitných vypaľovaných dubových sudoch. Farba je oveľa tmavšia, tekutina vyzretejšia a chuť perfektne vyvážená. Okrem drinkov sa dajú pokojne piť len tak čisté.

Tmavé rumy

Ako už ich názov napovedá, v sude leží najdlhšiu dobu. To znamená, že budú mať maximálne výraznú a bohatú chuť.

Najväčšia vyzretosť ide ruka v ruke s kvalitou. Základ je vo väčšine prípadov tvorený alebo vybudovaný pomocou karamelu alebo melasy. Vďaka tomu sú dokonale tmavé a najlepšie si ich vychutnáte úplne čisté.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.