Ako si vyrobiť domáci jogurt ? Aké sú najlepšie jogurtové múčniky ?
Že netušíte? A nie je to škoda? Jogurtové kultúry priaznivo ovplyvňujú naše zažívanie a ako je známe, zdravé zažívanie je základom dobrej imunity .
Vstúpte do sveta jogurtového pečenia nasledujúcimi 5 najlepšími receptami s jogurtom !
Vláčna bábovka s jogurtom a banánmi
Jogurt pomáha vytvoriť tento recept na banánovú bábovku pekne jemnú a pekelne lahodnú!
Čo budeme potrebovať
- 5 zrelých banánov
- 3 veľké vajcia
- 220 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 170 g medu
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 290 g celozrnnej múky
- 1 ½ lyžičky jedlej sódy
- 100 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
Na polevu
- 240 g práškového cukru
- 2 lyžice obyčajného odtučneného gréckeho jogurtu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ˚C.
- Formu na bábovku vymažte nepriľnavým sprejom.
- Vo veľkej mise roztlačte banány.
- Pridajte vajcia, jogurt, med a vanilku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte múku a jedlú sódu a premiešajte.
- Vmiešame vlašské orechy.
- Cesto nalejte do pripravenej formy. Vršok uhlaďte.
- Pečte asi 50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. Bábovku vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu si v malej miske zmiešajte práškový cukor a 2 lyžice gréckeho jogurtu. Podľa potreby pridajte ďalší jogurt, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Polevou prelejte cez bábovku a posypte vlašskými orechmi, než poleva stuhne.

Jogurtová buchta s ovocím
Jogurtový múčnik sa ľahko vyrába, pretože používa základné domáce suroviny. Ozdobte ju šľahačkou, ovocím alebo práškovým cukrom.
Čo budeme potrebovať
- 1 veľký jogurt
- 1 hrnček cukru
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 3 vajcia
- 50 g malín
- 50 g čučoriedok
- 50 g jahôd
- 100 g broskýň
Na ozdobu
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka jogurtu
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice medu
Postup
- Žĺtky ušľaháme s cukrom, pridáme jogurt a múku s práškom do pečiva.
- Vmiešame dobre vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vlejeme do formy a ozdobíme ovocím.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 175 º C asi 40 minút.
- Po vychladnutí potrieme jogurtom ušľahaným s práškovým cukrom av druhej vrstve medom, navrch nasypeme olúpané vlašské orechy, môžu byť aj nastrúhané.

Ovocný jogurtový koláč
Tento krémový koláč trvá len pár minút a je z neho skvelý letný múčnik z jogurtu.
Čo budeme potrebovať
- 1 veľký jogurt
- 300 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g zmäknutého masla
- prášok do pečiva
- 200 g čučoriedok (jahôd / rebarbory / marhúľ)
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Vmiešame jogurt a zmäknuté maslo.
- Múku preosejeme, premiešame s práškom do pečiva a vmiešame do cesta.
- Nakoniec vmiešame tuhý bielkový sneh a čučoriedky.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 º C asi 35 minút alebo dozlatista.
- Po vychladnutí na mriežke zľahka posypeme práškovým cukrom.
Ak si chcete vyrobiť aj jogurt na slano alebo gréckej tzatziki , navštívte naše ďalšie recepty.

Objavte podobné tipy
Jogurtová bublanina s ovocím
Je tak dobrá, že jej nebudete môcť prestať jesť a jej príprava je taká jednoduchá a rýchla, že nebudete môcť nájsť výhovorky, prečo tento jogurtový múčnik neupiecť.
Čo budeme potrebovať
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček jogurtu
- prášok do pečiva
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky vykôstkovaných čerešní
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a jogurt.
- Múku preosejeme a vmiešame do cesta s práškom do pečiva.
- Pridáme čerešne a vyšľahaný sneh z bielkov.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 º C asi 40 minút.
Na všetky múčniky s jogurtom sa hodí aj drobenka.

Domáci jogurt
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá a tu je popísaný krok za krokom, ako si vyrobiť jogurt doma.
Čo budeme potrebovať
- 1,5 litra plnotučného mlieka
- 2 lyžice aktívneho jogurtu s biokultúrou
Postup
- Mlieko nalejeme do hrnca s ťažkým dnom (ako na puding).
- Akonáhle sa objaví mliečna pena, vypneme a penu vyberieme lyžicou.
- Rýchlo schladíme, napríklad tak, že položíme hrniec do umývadla s vodou a ľadom.
- Pokúsime sa odhadnúť teplotu, mala by byť ako telesná teplota, nie vyššia ako 40°C a nie nižšia ako 35°C.
- V tejto chvíli zmiešame trochu mlieka s jogurtom v malej vedľajšej nádobe.
- Veľmi dobre premiešame, potom nalejeme do zvyšku mlieka a po premiešaní nalievame do uzatvárateľných pohárov.
- Udržujeme v teple po dobu 8 hodín. To sa dá zariadiť napríklad v hrnci s teplou vodou, ktorú občas dohrejeme. S nádobkami však nehýbeme!
- Takto si vyrobíme vynikajúci biely jogurt, ktorý podávame s domácou zaváraninou alebo s ovocím. Hodí sa aj na domáce marinády!
Na zhotovenie domáceho jogurtu sa v mnohých domácnostiach osvedčili pomocníci. Mrknite sa na článok o hodnotení elektrických jogurtovačov .

Typy jogurtu
Existujú rôzne druhy jogurtov.
Nízkotučné alebo netučné
Nízkotučný jogurt sa vyrába z 2% mlieka. Odtučnený jogurt sa vyrába z 0 % mlieka alebo odstredeného mlieka.
Kefír
Obsahuje probiotiká a ľahko si ho vyrobíte aj doma. Ako na to si môžete prečítať v našom článku .
Grécky jogurt
Grécky jogurt má vyšší obsah bielkovín ako ostatné jogurty, ale obsahuje menej vápnika.
Skyr
Podobne ako grécky jogurt, skyr, vyslovovaný ako „skeer“, je jogurt islandského typu, ktorý je hustý, krémový a má vysoký obsah bielkovín. V porovnaní s bežným jogurtom potrebuje skyr na výrobu 4-krát viac mlieka a obsahuje 2 až 3-krát viac bielkovín.
Mrazený jogurt
Mrazené jogurty sú často považované za zdravú alternatívu zmrzliny.
Veľa mrazených jogurtov však obsahuje rovnaké alebo viac cukru ako bežná zmrzlina.
Nemliečny jogurt
Medzi alternatívy bezlaktózového jogurtu patrí sójový jogurt a jogurt z kokosového mlieka.