Vynikajúce recepty na populárny balkánsky šalát plný chutnej zeleniny. Inšpirujte sa!

Milujete studenú kuchyňu a pravidelne chystáte nejakú prílohu ku grilovanému či pečenému mäsu? Skúste recepty na šopský šalát.

Je to klasika, ktorá má v našej kuchyni pevné miesto a pripravujeme si ho pravidelne.

Vyskúšajte rôzne varianty a zistite, čo bude vám aj vašim blízkym chutiť zo všetkého najviac.

Neváhajte si túto pochúťku urobiť aj na posedenie s priateľmi, určite sa po nej budú olizovať.

Klasický šopský šalát

Táto pochúťka je obľúbená po mnoho generácií a každý si ju s chuťou pripraví. Ostatne je to vynikajúci pokrm vhodný samostatne, napríklad ako desiata, ale pokojne to môže byť aj chutná večera, prípadne príloha k mäsu.

Ak fandíte studenej kuchyni a radi si pochutnáte na skutočných skvostoch, skúste jednoduché recepty na zemiakové nátierky . Olíznete po nich všetkých desať.

Ingrediencie:

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1/2 veľkej zelenej papriky
  • 2 veľké zrelé slivkové paradajky
  • 1/2 hrnčeka čiernych olív (odroda Kalamata)
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 1 balenie syra Feta

Postup:

  • Uhorku umyjeme a pomocou škrabky na nej vytvoríme pruhovaný vzor tak, že vždy každé 2 cm oškrabeme šupku. Rozpolíme a nakrájame na plátky.
  • Vhodíme do misy a pridáme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu.
  • Papriku zbavíme zrniečok, rozkrájame na rovnako veľké kocky a dáme aj do misy.
  • Pokrájame umyté slivkové paradajky a spolu s olivami aj petržlenovou vňaťou prihodíme k ostatnej zelenine.
  • Olivový olej rozšľaháme s vínnym octom a prilejeme do misy.
  • Dôkladne premiešame, aby sa tekutina dostala na všetky kúsky zeleniny.
  • Osolíme, pridáme korenie, rozdrobený syr Feta a ešte raz zamiešame. Nakoniec dáme šalát aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
  • Potom už len stačí rozdeliť do šalátových misiek a servírovať.
Luxusný šopák v klasickom prevedení.
Zdroj: Zdroj: https://food52.com/

Jednoduchý letný bulharský šalát

Chutný a maximálne rýchly, presne taký je tento recept na pochúťku studenej kuchyne. Ak náhodou nejakú ingredienciu nemáte doma, jednoducho ju nahraďte inú, chuti tak neuberiete a budete mať zase niečo zvláštne.

Ingrediencie:

  • 1 veľká mäsitá paradajka
  • 1 poľná uhorka
  • 100 g balkánskeho syra
  • 1 červená paprika (môže byť aj žltá alebo zelená)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup:

  • Začneme tým, že si všetku zeleninu očistíme a starostlivo umyjeme.
  • Paradajku aj uhorku nakrájame na kúsky a dáme do misky.
  • Papriku rozkrájame na kocky a pridáme k paradajke a uhorke.
  • Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Zamiešame, a nakoniec na celý povrch nastrúhame balkánsky syr na hrubom strúhadle.
  • Ozdobíme petržlenovou vňaťou a dáme na 2 hodiny vychladiť do chladničky.
  • Pokiaľ nechceme čakať na vychladenie, servírujeme šalát ihneď po dokončení.
Bulharský šopský šalát.
Zdroj: https://www.wandercooks.com/

Šopák so syrom Feta

Tradičná bulharská príloha v podobe tohto šalátu, je rýchla, dobrá a plná samých dobrých ingrediencií. Obsahuje len čerstvú zeleninu a stále obľúbenejší syr Feta. Recept je bezlepkový a aj vegetariánsky.

Ingrediencie:

  • 3 veľké paradajky
  • 1 poľná uhorka
  • 1 zelená paprika
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1/2 hrnčeka čiernych olív
  • 1 hrnček strúhaného syra Feta
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Paradajky, papriku a cibuľu nakrájame na kocky, uhorku rozkrojíme na polovicu a potom na plátky, olivy na rovnako veľké kúsky.
  • Vo veľkej miske zmiešame paradajky, uhorku, zelenú papriku aj červenú cibuľu.
  • Prelejeme extra panenským olivovým olejom a osolíme.
  • Prihodíme nakrájané olivy a dôkladne premiešame.
  • Nakoniec posypeme strúhaným syrom Feta a môžeme ihneď podávať.
  • Kto chce, môže dať napríklad na hodinku vychladiť.
Skvelý šopský šalát s červenou cibuľou a syrom Feta.
Zdroj: https://www.deliciousmeetshealthy.com/

Balkánska zmes

Na šopský šalát môžete naraziť kdekoľvek, dokonca aj počas svojej dovolenky, napríklad v Srbsku. Každý ho robí inak a receptúra sa podľa jednotlivých krajín môže veľmi líšiť, aj keď základ zostáva rovnaký. Niekto však používa odlišný syr, ďalší zase iný druh paradajok a hneď máte inú chuť.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých kríkových paradajok
  • 1 červená paprika (prípadne žltá)
  • 1 stredná šalátová uhorka
  • 1 malá biela cibuľa
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 hrnčeka kozieho syra
  • 2 – 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Paradajky nakrájame na malé klinky.
  • Červenú papriku očistíme a rozkrájame na kúsky, uhorku na plátky.
  • Cibuľa olúpeme a jemne nasekáme. Pokiaľ nechceme veľa cibule, dáme z každej len polovicu.
  • Zeleninu dáme do veľkej misky a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Pridáme vínny ocot a premiešame.
  • Osolíme, kto chce, môže pridať ešte aj mleté čierne alebo červené korenie.
  • Znovu zamiešame a dáme na 2 – 3 hodiny vychladiť do chladničky.
  • Pred servírovaním posypeme strúhaným kozím syrom a petržlenovou vňaťou.
Balkánsky šopský šalát s červeným vínnym octom.
Zdroj: https://thekittchen.com/

Ľahký šalát

Šopák miluje snáď každý pre jeho vynikajúcu chuť a schopnosť osvieženia. Dá sa pripravovať prakticky celoročne, aj keď najlepšie samozrejme chutí v čase, keď má zelenina, ktorú obsahuje, svoju hlavnú sezónu. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm poteší každého.

Ingrediencie:

  • 4 veľké rímske paradajky
  • 1 veľká šalátová uhorka
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • 1 veľká kuchynská žltá cibuľa
  • 2 zelené jarné cibuľky
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 – 1 hrnček rozdrobeného syra Feta

Postup:

  • Paradajky, papriky aj žltú cibuľu nakrájame na kocky, zatiaľ čo uhorku s jarnými cibuľkami zase na plátky.
  • Do uzatvárateľného pohára dáme olej, ocot, soľ, korenie, dôkladne pri zatvoríme a čo najviac pretrepeme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Akonáhle máme hotovo, prelejeme do misy so zeleninou a starostlivo premiešame.
  • Uložíme do chladničky a necháme vychladiť, ideálne cez noc.
  • Pred servírovaním posypeme rozdrobeným syrom a môžeme podávať.

Tip: Keď budete tento šalát pripravovať na jeseň, skúste papriky ľahko opiecť a získate úplne inú chuť šalátu, než keď sú čerstvé.

Letný bulharský šalát.
Zdroj: https://lazyhomecook.com/

Zeleninová zmes

Táto klasická letná príloha je jednoduchá, nenáročná a napriek tomu chutí úplne super. Skúste si ho pripraviť napríklad na grilovačku na záhrade.

Ingrediencie:

  • 12 cherry paradajok
  • 2 poľné uhorky
  • 1 veľká zelená paprika
  • 1 veľká červená paprika
  • 6 jarných cibuliek
  • 1/3 extra panenského olivového oleja
  • 2 – 3 polievkové lyžice jablčného octu
  • 2 – 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 – 1 lyžičku soli
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 150 g balkánskeho syra

Postup:

  • Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky a vhodíme do misy.
  • Do inej misky dáme extra panenský olivový olej, jablčný ocot aj soľ a dôkladne premiešame.
  • Dresing aj zeleninu dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Potom vyberieme, zeleninu prelejeme dresingom, osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme rozdrobeným balkánskym syrom.
Skvelý šopský šalát s luxusnou zálievkou.
Zdroj: https://www.savorynothings.com/

Bulharská šalátová misa

Tento šopský šalát je ľahký a veľmi chutný. Svojou chuťou poteší každého gurmána, ktorý si potrpí na lahôdky studenej kuchyne a najmä na tých, čo obsahujú zeleninu.

Ingrediencie:

  • 1 anglická uhorka
  • 4 veľké paradajky
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 1/3 hrnčeka syra Feta
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Uhorku nakrájame na plátky, paradajky nasekáme na kúsky, cibuľu s paprikou na malé kocky.
  • Dáme do misky, osolíme, zalejeme olivovým olejom a zasypeme nastrúhaným syrom Feta.
  • Môžeme konzumovať ihneď alebo dať vychladiť napríklad na hodinku.
Jednoduchý šalát s paradajkami, uhorkou a paprikami.
Zdroj: https://cookinglsl.com/

Čo je vlastne šopák?

Patrí medzi tradičné bulharské pokrmy a vo väčšine reštaurácií je servírovaný ako predjedlo. Dá sa povedať, že snáď nie je v Bulharsku reštaurácia, kde by nebol tento šalát súčasťou menu.

U nás si získal veľkú obľubu, aj keď sa do neho takmer všade používa balkánsky syr, ktorý má charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť.

Balkánsky syr je vlastne mäkký typicky slaný syr, ktorý má jemnú štruktúru a bielu farbu. Je to populárne ingrediencie nielen do šopského, ale prakticky akéhokoľvek zeleninového šalátu.

V podstate to je alternatíva klasického gréckeho syra Feta a bulharskej Sirene. Tie sú pôvodne vyrábané z ovčieho, kozieho aj kravského mlieka, aj keď dnes prevláda výroba hlavne z toho kravského.

Nevyhnutné suroviny:

  • Paradajky
  • Uhorky
  • Surová či pečená paprika
  • Syr Feta (alebo akýkoľvek syr balkánskeho typu)
  • Petržlen

Pokiaľ ide o korenie, tak v Bulharsku je úplne nepostrádateľnou ingredienciou korenia nazývaného Čubrica. Tak sa hovorí saturejke, čo je obľúbená bylinka, ale aj zmesi korenia balkánskej kuchyne.

Je to vlastne zmes sušenej saturejky, ku ktorej sa pridáva soľ, pálivá paprika, ale aj múka z opraženej kukurice a semien senovky.

Toto korenie je používané hlavne pri príprave strukovín, avšak na svoje si s ním prídu aj milovníci zapečenej zeleniny.

Aké liehoviny sa k šalátu bežne popíjajú?

  • Vodka
  • Mastika – čo je veľmi silný anízový likér
  • Rakije – alkoholický nápoj, respektíve pálenka, ktorá je národným nápojom nielen v Bulharku, ale aj napríklad Kosove, Srbsku atď. Vyrába sa destiláciou skvaseného ovocia.

Ostatne výrobu Rakije sa môžete žmurknúť v nasledujúcom videu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.