Guláš, hoci jeho pôvod nájdeme v susednom Maďarsku, je považovaný za tradičné české jedlo. Každá rodina má svoj recept, ktorá si stráži.
S obľubou je servírovaný na väčších oslavách, všetkým chutí a je ľahké pripraviť aj väčšie množstvo . Výhodou je tiež, že sa dobre skladuje.
Všeobecne známou pravdou je, že najlepšie chutí 2 dni po uvarení.
Pre tento článok sme pre vás vybrali 7 skvelých receptov na rôzne guláša. U nás si vyberie naozaj každý.
Recept na hovädzí guláš
Klasický a lahodný. Chuťovo podobný maďarskému perkeltu.
INGREDIENCIE
- 500 g hovädzieho mäsa z glejovky
- 150 g hovädzej pečene
- 100 g slaniny alebo masti
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice kečupu
- 1 liter vývaru
- 1 lyžica mletej papriky
- mleté čierne korenie
- soľ
POSTUP
- Na rozškvarenej slanine orestujeme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso, rozotrený cesnak, soľ, korenie a mletú papriku.
- Podlievame horúcim vývarom a dusíme do polomäkka.
- Pridáme nakrájané pečeň a necháme ich sčasti vysmahnout.
- Podlejeme vývarom a dusíme do zmäknutia mäsa i pečene.
- Do hotového guláša primiešame kečup a prehrejeme.
- Ozdobíme kockami šunky a podávame.

Recept na bravčový guláš
Guláš z bravčového je správne jemný a šťavnatý.
INGREDIENCIE
- 500 g bravčového
- 500 g cibule
- 50 g slaniny
- masox
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžička rasce
- soľ
- majoránka
- olej
POSTUP
- Na rozškvarenej slanine orestujeme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Posypeme paprikou.
- Krátko orestujeme.
- Pridáme prelisovaný cesnak.
- Podlejeme vodou s masoxom, pridáme rascu a dusíme domäkka.
- Podávame.

Tip: v prípade potreby zahustíme múkou premiešanú vo vode.
Recept na segedínsky guláš
Obľúbený guláš s kapustou musí vedieť každá kuchárka.
INGREDIENCIE
- 500 g bravčového bôčika
- 1 sáčok kyslej kapusty
- 3 cibule
- masť
- bobkový list
- rasca
- sladká paprika
- soľ
- cukor (možno vynechať)
- smotana na šľahanie
- hladká múka
POSTUP
- Cibuľu orestujeme na masti dozlatista.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Posypeme paprikou, rascou a bobkovým listom.
- Pridáme 1/2 kapustu a zalejeme horúcou vodou.
- Dusíme domäkka.
- Pridáme zvyšok kapustu a podľa chuti aj cukor.
- Vmiešame smotanu s trochou múky.
- Podávame.

Objavte podobné tipy
Recept na zemiakový guláš
Skvelý guláš, ktorý miluje celá rodina.
INGREDIENCIE
- 500 g točeného salámy
- 500 g zemiakov
- 2 cibule
- masox
- soľ
- 5 guličiek čierneho korenia
- 3 lyžičky sladkej papriky
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
POSTUP
- Cibuľu orestujeme na oleji dozlatista.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky.
- Zalejeme vodou a pridáme masox.
- Osolíme a vložíme guličky korenia.
- Salámu nakrájame na kocky a osmažíme na masle.
- Saláma zasypeme paprikou.
- Prisypeme k zemiakom.
- Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Múku rozmiešame vo vode a guláš zahustíme.
- Podávame.

Recept na kančí guláš
Zverina pozdvihne pokrm na novú úroveň.
INGREDIENCIE
- 500 g diviačie pliecka
- 100 g slaniny
- 3 cibule
- 2 lyžice masla
- 250 ml červeného vína
- 500 ml vývaru
- soľ
- korenie
- rasca
POSTUP
- Cibuľu a slaninu orestujeme na masle dozlata.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Osolíme, okoreníme a pridáme rascu.
- Podlejeme vínom a dusíme domäkka.
- V priebehu dusenia podlievame vývarom.
- Keď je mäso mäkké, vmiešame trochu múky rozpustené vo vode.
- Necháme pod pokrievkou dôjsť.
- Podávame.

Recept na srnčí guláš
Pripravte guláš z jedného z najkvalitnejších más.
INGREDIENCIE
- 500 g srnčie stehna
- 100 g slaniny
- 3 cibule
- 2 paradajky
- 2 červené papriky
- mletá sladká paprika
- 500 ml vývaru
- 250 ml piva
- soľ
- korenie
- majoránka
POSTUP
- Cibuľu a slaninu orestujeme na masle dozlata.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Pridáme pokrájané paradajky a papriky.
- Zasypeme mletou paprikou.
- Ochutíme soľou a korením.
- Zalievame vývarom.
- Prilejeme pivo a dusíme domäkka.
- Dochutíme soľou, korením a majoránom.
- Necháme pod pokrievkou dôjsť.
- Podávame.

Recept na hubový guláš
Hubami bez problémov nahradíte mäso a pochúťka je na stole.
INGREDIENCIE
- 500 g čerstvých húb
- 150 g točeného salámy
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- mletá sladká paprika
- soľ
- korenie
POSTUP
- Cibuľu orestujeme na masle dozlata.
- Pridáme pokrájané huby.
- Salámu nakrájame na kocky a restujeme spolu s hubami.
- Zasypeme mletou paprikou.
- Ochutíme soľou a korením.
- Pridáme pretlak.
- Podlievame vodou a dusíme domäkka.
- Podávame.

Predstavili sme vám sedem osvedčených receptov na skvelý guláš.
Zaujímavosťou je, že guláši sa nemusí vyhýbať ani tí, ktorí dodržiavajú napríklad diabetickú alebo redukčnú diétu. Múku na zahustenie jednoducho nahraďte uvarenú a rozmixovanú zemiakom či inou zeleninou.
Hotový guláš môžeme pri podávaní aj zdobiť, a to ako sekanými bylinkami, tak strúhaným syrom, sekaným vareným vajcom, sázeným vajcom, sekanou údeninou a samozrejme kombináciou týchto i ďalších ingrediencií.
Chutný, pestrý a zakaždým iný guláš je vizitkou každého dobrého kuchára alebo kuchárky.
Vyskúšajte tiež naše osvedčené recepty na hydinové gulášu .