Úžasné recepty na torty na svadbu. Vychutnajte si svoj deň D ešte viac!

Chcete do svojho špeciálneho dňa vniesť kus seba?

Potom neváhajte a upečte jeden z týchto receptov na svadobnú tortu.

Každý z nich je jedinečný a lahodný.

Vyberte si ten, ktorý váš slávností deň urobí ešte viac nezabudnuteľným!

Francúzsky Croquembouche

Najobľúbenejšia torta, ktorá sa podáva na francúzskych svadbách. Postup je jeden z tých zložitejších, a preto by sme ho odporučili skôr skúsenejším a zručnejším kuchárom a cukrárom, ktorí sú v kuchyni ako doma.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 185 g hladkej múky
  2. 175 g masla (nakrájaného na kúsky)
  3. 6 vajec

Na krém

  1. 9 žĺtkov
  2. 150 g práškového cukru
  3. 50 g hladkej múky
  4. nastrúhaná kôry z 2 citrónov
  5. 4 lyžice citrónovej šťavy
  6. 500 ml plnotučného mlieka
  7. 7 lyžíc citrónového likéru alebo likéru s pomarančovou príchuťou

Na ozdobu

  1. 400 g bielej čokolády
  2. 200 g práškového cukru
  3. 175 g pocukrovaných mandlí

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. 3 veľké plechy na pečenie zľahka vytrieme maslom
  3. Maslo dáme do hrnca so 450 ml vody a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí
  4. Potom maslo privedieme do varu a pridáme naraz preosiatu múku
  5. Miešame tak dlho, kým nevznikne guľa z masla
  6. Tú necháme 5 minút chladnúť
  7. Po troškách k nej začneme zašľahávať vajcia (možno nebudú potrebné všetky)
  8. Dobre všetko premiešame, pokiaľ zmes nie je lesklá a prepojená
  9. Zmes dáme do cukrárskeho vrecúška
  10. Na pripravené plechy začneme tvarovať kolieska s priemerom 2 centimetrov
  11. Medzi kolieskami necháme priestor, aby sa mali kam zväčšovať.
  12. Mali by sme vytvoriť približne 75 koliesok
  13. V rúre ich pečieme 25 minút
  14. Kolieska sa musia zdvihnúť a zozlatnúť
  15. Keď sú veterníčky upečené, na boku každého urobíme malý 1 centimetrový zárez, aby mohla unikať para
  16. A vrátime späť do rúry na ďalších 5 minút, aby uschli
  17. Potom vyberieme na mriežku nech úplne vychladnú
  18. Na krém zmiešame žĺtky, cukor, múku, kôru a šťavu a citrónu
  19. Vyšľaháme si hladký krém
  20. Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko
  21. Keď sa mlieko začne variť, ihneď prilejeme vaječnú zmes a dobre miešame
  22. Znížime na strednú teplotu a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne
  23. Vmiešame likér a necháme krém úplne vychladnúť
  24. Upečené veterníčka plníme citrónovým krémom v cukrárskom vrecku
  25. Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a zložíme
  26. Urobíme si základné poschodie z niekoľkých veterníčkov
  27. Na ich vršky dáme čokoládu, ktorá nám bude slúžiť ako lepidlo
  28. Než pristúpime k ďalším vrstvám, musíme sa uistiť, že je každý bochník pevne zaistený na svojom mieste
  29. Veterníčky vrstvíme ako pyramídu
  30. Pyramídu z veterníčkov necháme oddýchnuť cez noc na chladnom mieste
  31. Na sirup pridáme 100 g cukru do hrnca s 5 lyžicami vody a jemne zahrievame a pomaly miešame
  32. Cukor sa musí rozpustiť, aby vznikol sladký sirup
  33. Sirup privedieme do varu a varíme 4 – 6 minút, aby zozlatol
  34. Pomocou lyžičky karamelom pokvapkáme veterníkovú pyramídu a poprášte práškovým cukrom

Nezabudnite na tradičné svadobné figúrky znázorňujúce novomanželov, ktoré na vŕšku torty nesmú chýbať.

Pyramída urobená z veterníčkov a ozdobená ako svadobná torta.
Zdroj: brides.com

Originálna torta v tvare srdca

Svadba je spečatením vzájomnej lásky medzi dvoma ľuďmi. A aký symbol môže lepšie vystihnúť tento vzájomný cit, než srdce. Potom neexistuje lepšia voľba ako torta v tvare srdca.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 230 g masla (zmäknutého)
  2. 400 g cukru kryštál
  3. 470 g hladkej múky
  4. 13 g prášku do pečiva
  5. ½ lyžičky soli
  6. 240 g plnotučného mlieka
  7. 30 g kyslej smotany
  8. 1 lyžička vanilkového extraktu
  9. ½ lyžičky mandľového extraktu
  10. 4 bielky

Na polevu

  1. 230 g mäkkého masla
  2. 910 g práškového cukru
  3. 6 lyžíc plnotučného mlieka
  4. lyžička mandľového extraktu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie
  3. V mise zmiešame maslo a cukor
  4. Šľaháme približne 4 minúty pokiaľ nie je zmes nadýchaná a hladká
  5. Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ
  6. V menšej miske zmiešame mlieko, kyslú smotanu, vanilkový a mandľový extrakt
  7. Sypkú zmes striedavo s mliečnou zmesou pridávame do maslovej zmesi
  8. Miešame na malú rýchlosť, aby sa všetko dobre prepojilo
  9. Z bielkov si vyšľaháme sneh
  10. Bielky opatrne a postupne vmiešame do cesta
  11. Cesto nalejeme do tortovej formy a uhladíme ho na povrchu
  12. Korpus pečieme približne 25 minút, kým špajľa nie je čistá
  13. Necháme 10 minút chladnúť vo forme a potom formu zložíme a korpus necháme úplne vychladiť
  14. Na mandľovú polevu si ušľaháme maslo, spoločne s cukrom a mliekom
  15. Krém musí byť hladký a ľahko roztierateľný
  16. Pridáme extrakt a vyšľaháme
Krásna torta v tvare srdca a precízne ozdobená.
Zdroj: thecheerfulspirit.com

Pokiaľ nemáte doma tortovú formu v tvare srdca, nevadí tu je tip ako vytvoriť srdce aj bez nej. Budeme potrebovať štvorcovú a guľatú tortovú formu. Vytvorené cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem, vyložené papierom na pečenie a upečieme. Keď je korpus vychladený, okrúhly korpus rozrežeme na pol. Tieto polovice priložíme k stranám štvorcového korpusu, aby vznikol tvar srdca. Korpusy potrieme rovnomerne polevou a zakryjeme prechodmi.

Nahá svadobná torta

Táto torta je špecifická tým, že jej povrch nie je potiahnutý žiadnou cukrárskou hmotou alebo marcipánom. Preto je takzvane nahý, len potretý krémom.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 450 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky prášku do pečiva
  3. Lyžička jedlej sódy
  4. 350 g masla (zmäknutého)
  5. 400 g cukru kryštál
  6. 5 vajec
  7. Lyžica vanilkového extraktu
  8. 420 ml cmar
  9. 200 g čerstvých malín (nepovinné)

Na krém

  1. 350 g masla (zmäknutého)
  2. 650 g práškového cukru
  3. 6 lyžíc smotany na šľahanie
  4. Lyžička vanilkového extraktu
  5. Štipka soli

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tri tortové formy vymastíme a vysypeme múkou
  3. Do veľkej misy zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
  4. Vo vedľajšej mise zmiešame maslo a cukor, kým nie je zmes úplne hladká
  5. Potom postupne začneme pridávať a zašľahávať vajcia
  6. Vmiešame extrakt
  7. Postupne začneme pridávať suché ingrediencie a cmar
  8. Cesto miešame tak dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja
  9. Cesto rovnomerne nalejeme do pripravených foriem
  10. Korpusy pečieme približne 25 minút a priebežne vykonávame test špajlí
  11. Korpusy necháme úplne vychladnúť
  12. Na krém prešľaháme maslo s práškovým cukrom, smotanou, vanilkou a soľou
  13. Šľaháme na vysokú rýchlosť 3 minúty
  14. Pokiaľ je krém príliš riedky, pridáme ešte cukor, pokiaľ je krém príliš hustý, pridáme ešte 1 polievkovú lyžicu smotany alebo ešte štipku soli, pokiaľ je krém príliš sladká
  15. Jednotlivé korpusy prekladáme dostatočným množstvom krému a malinami, pokiaľ ste sa pre nich tiež rozhodli
  16. Zostávajúcu polevu rozotrieme po stranách torty a polevu vyhladíme

Veľkým trendom posledných rokov je zdobiť svadobné torty sušeným ovocím. A to najlepšie urobíte vo kvalitnej sušičke ovocia. Ak žiadnu nemáte, alebo sa pre nejakú ešte len rozhodujete pozrite sa na tieto skvelé recenzie sušičiek ovocia a rozhodne nešliapnete vedľa.

Torta na ozdobnom podstavci zdobená kvietkami a trochou krému.
Zdroj: onefabday.com

Svadobné bábovky

Alebo cupcakes, veľmi obľúbený slávnostný dezert. Hodí sa ako na svadobné oslavy, tak na narodeninovú párty alebo napríklad na halloweensky večierok. Variantov je nekonečne veľa a je len na vás akým štýlom ich ozdobíte. Je to skvelá alternatíva keď sa nerozhodnete pre tortu na svadbu.

Čo budeme potrebovať

  1. 260 g hladkej múky
  2. 120 g škrobu
  3. 2 lyžičky prášku do pečiva
  4. 470 g masla (zmäknutého)
  5. 500 g cukru kryštál
  6. 4 vajcia
  7. 3 lyžičky vanilkového extraktu
  8. 240 ml mlieka
  9. 4 bielky
  10. 130 g práškového cukru

Posup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Formičky na bábovky vyložíme papierovými košíčkami
  3. V mise si zmiešame múku, škrob, prášok do pečiva a štipku soli
  4. Vo vedľajšej mise vyšľaháme maslo (180 g) s cukrom, kým zmes nebude úplne hladká
  5. Postupne zašľahávame vajcia a pridáme vanilku
  6. Do masla pridávame striedavo sypkú zmes a mlieko
  7. Miešame kým sa všetky ingrediencie nespoja
  8. Pomocou lyžice pridávame rovnomerne cesto do košíčkov
  9. Bábovky pečieme v rúre 18 -20 minút
  10. Bábovky necháme vychladnúť
  11. Na krém si pripravíme vodný kúpeľ
  12. Do misy na vodnom kúpeli pridáme bielky, cukor a soľ
  13. Šľaháme 5 minút, potom zložíme z tepla
  14. Pridáme vanilkový extrakt a znova šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky
  15. Maslo (290 g) nakrájame na malé kúsky a zapracujeme ho do bielkovej zmesi
  16. Pridáme cukor a miešame
  17. Polevu vložíme do cukrárskeho vreca a potom s ňou zdobíme bábovky

Ďalšími skvelými zákuskami na slávnostnú hostinu sú tradičné svadobné koláčiky, ktoré by tu nemali chýbať! Inšpirujte sa niekoľkými receptami na výrobu svadobných koláčikov a vyberte si svojho sladkého víťaza.

Svadobné košíčky ozdobené krémom a vystavené na sklenenom podtácku.
Zdroj: štýlemepretty.com

Štvorposchodová torta

Moderná svadba si zaslúži aj modernú tortu a viacposchodovým dezertom ešte neodzvonilo. V tomto recepte na svadobnú tortu sa mieša mnoho zaujímavých a originálnych chutí, ktoré dodajú celému slávnostnému dňu šmrnc a dokonca zostane ešte na výslužku.

Čo budeme potrebovať

Na väčší korpus (30 cm)

  1. 50 g masla (rozpusteného)
  2. 8 vajec
  3. 200 g práškového cukru
  4. 100 g mletých mandlí
  5. Kôra z dvoch pomarančov
  6. 200 g hladkej múky
  7. Lyžička prášku do pečiva

Na menší korpus (20 cm)

  1. 25 g masla (rozpusteného)
  2. 4 vajcia
  3. 100 g práškového cukru
  4. 50 g mletých mandlí
  5. Kôra z 1 pomaranča
  6. 100 g hladkej múky
  7. ½ lyžičky prášku do pečiva

Na ozdobu

  1. 4 lyžice práškového cukru
  2. 6 lyžíc vody
  3. 2 lyžice pomarančovej kôry
  4. Ovocný likér
  5. 6 žĺtkov
  6. 3 lyžičky vanilkového extraktu
  7. 140 g práškového cukru
  8. 50 g hladkej múky
  9. 600 ml mlieka
  10. 25 g masla
  11. 145 ml smotany na šľahanie
  12. 500 g smotanového syra alebo Mascarpone

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  2. Tortové formy vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
  3. V mise vyšľaháme vajcia a cukor do hladkej zmesi
  4. Zmes šľaháme 8 – 10 minút
  5. Primiešame maslo, mandle a kôru z pomaranča
  6. Potom preosejeme múku a prášok do pečiva
  7. Cesto nalejeme do foriem a pečieme
  8. Korpus vo väčšej forme pečieme 50 – 60 minút a ten menší korpus 30 – 40 minút
  9. Vo forme necháme 5 minút chladnúť a potom z korpusy z foriem vyberieme a úplne necháme vychladnúť
  10. Na pomarančový cukrový sirup dáme do malého hrnca práškový cukor s vodou a kôrou z pomaranča
  11. Zmes mierne zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí a potom 2 – 3 minúty varíme
  12. Zmes musí získať konzistenciu sirupu a vmiešame ovocný likér
  13. Na krém zmiešame žĺtky, vanilkový extrakt a práškový cukor
  14. Všetko ušľaháme, kým zmes nezhustne
  15. Mlieko zvaríme a postupne zašľaháme do žĺtkovej zmesi
  16. Vzniknutú zmes vrátime späť do hrnca a varíme na miernom stupni
  17. Šľaháme, kým nevznikne hustý puding
  18. Zložíme z platne a zašľaháme maslo
  19. Vedľa si vyšľaháme smotanu, vmiešame ju do vychladnutého pudingu a potom pridáme smotanový syr
  20. Každý korpus rozpolíme a potrieme ho pomarančovým sirupom a premažeme krémom
  21. Korpusy položíme na seba a ich povrch potrieme zvyškom krému
  22. Dozdobíme ovocím vlastného výberu

Jednotlivé poschodia torty môžeme prekladať rôznymi druhmi ovocia, podľa nášho výberu. Pokiaľ sa rozhodnete pre ovocie z konzervy, tak sa uistite, že je dostatočne odkvapkané.

Dvoch poschodová sviatočná torta s krémom a ozdobená ovocím.
Zdroj: theknot.com

Ceny svadobných tort sú ako torty samotné, rozmanité. Cena môže začať na 1000 Sk, ale zároveň sa môže vyšplhať aj na 13 000 Sk a vyššie. Záleží na počte porcií, veľkosti torty aj náročnosti zdobenia, ktoré torta bude mať. Preto niet divu, že si niektorí svadobčania upečú svoj vlastný. Je to jednoduché, pretože si tortu môžete ozdobiť podľa ľubovôle, korpus bude tiež podľa vašich preferencií a hlavne ušetríte pár peňazí, ktoré sa dajú investovať inde.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.