Chcete do svojho špeciálneho dňa vniesť kus seba?
Potom neváhajte a upečte jeden z týchto receptov na svadobnú tortu.
Každý z nich je jedinečný a lahodný.
Vyberte si ten, ktorý váš slávností deň urobí ešte viac nezabudnuteľným!
Francúzsky Croquembouche
Najobľúbenejšia torta, ktorá sa podáva na francúzskych svadbách. Postup je jeden z tých zložitejších, a preto by sme ho odporučili skôr skúsenejším a zručnejším kuchárom a cukrárom, ktorí sú v kuchyni ako doma.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 185 g hladkej múky
- 175 g masla (nakrájaného na kúsky)
- 6 vajec
Na krém
- 9 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky
- nastrúhaná kôry z 2 citrónov
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 500 ml plnotučného mlieka
- 7 lyžíc citrónového likéru alebo likéru s pomarančovou príchuťou
Na ozdobu
- 400 g bielej čokolády
- 200 g práškového cukru
- 175 g pocukrovaných mandlí
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- 3 veľké plechy na pečenie zľahka vytrieme maslom
- Maslo dáme do hrnca so 450 ml vody a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí
- Potom maslo privedieme do varu a pridáme naraz preosiatu múku
- Miešame tak dlho, kým nevznikne guľa z masla
- Tú necháme 5 minút chladnúť
- Po troškách k nej začneme zašľahávať vajcia (možno nebudú potrebné všetky)
- Dobre všetko premiešame, pokiaľ zmes nie je lesklá a prepojená
- Zmes dáme do cukrárskeho vrecúška
- Na pripravené plechy začneme tvarovať kolieska s priemerom 2 centimetrov
- Medzi kolieskami necháme priestor, aby sa mali kam zväčšovať.
- Mali by sme vytvoriť približne 75 koliesok
- V rúre ich pečieme 25 minút
- Kolieska sa musia zdvihnúť a zozlatnúť
- Keď sú veterníčky upečené, na boku každého urobíme malý 1 centimetrový zárez, aby mohla unikať para
- A vrátime späť do rúry na ďalších 5 minút, aby uschli
- Potom vyberieme na mriežku nech úplne vychladnú
- Na krém zmiešame žĺtky, cukor, múku, kôru a šťavu a citrónu
- Vyšľaháme si hladký krém
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko
- Keď sa mlieko začne variť, ihneď prilejeme vaječnú zmes a dobre miešame
- Znížime na strednú teplotu a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne
- Vmiešame likér a necháme krém úplne vychladnúť
- Upečené veterníčka plníme citrónovým krémom v cukrárskom vrecku
- Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli a zložíme
- Urobíme si základné poschodie z niekoľkých veterníčkov
- Na ich vršky dáme čokoládu, ktorá nám bude slúžiť ako lepidlo
- Než pristúpime k ďalším vrstvám, musíme sa uistiť, že je každý bochník pevne zaistený na svojom mieste
- Veterníčky vrstvíme ako pyramídu
- Pyramídu z veterníčkov necháme oddýchnuť cez noc na chladnom mieste
- Na sirup pridáme 100 g cukru do hrnca s 5 lyžicami vody a jemne zahrievame a pomaly miešame
- Cukor sa musí rozpustiť, aby vznikol sladký sirup
- Sirup privedieme do varu a varíme 4 – 6 minút, aby zozlatol
- Pomocou lyžičky karamelom pokvapkáme veterníkovú pyramídu a poprášte práškovým cukrom
Nezabudnite na tradičné svadobné figúrky znázorňujúce novomanželov, ktoré na vŕšku torty nesmú chýbať.

Originálna torta v tvare srdca
Svadba je spečatením vzájomnej lásky medzi dvoma ľuďmi. A aký symbol môže lepšie vystihnúť tento vzájomný cit, než srdce. Potom neexistuje lepšia voľba ako torta v tvare srdca.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 g masla (zmäknutého)
- 400 g cukru kryštál
- 470 g hladkej múky
- 13 g prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 240 g plnotučného mlieka
- 30 g kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 4 bielky
Na polevu
- 230 g mäkkého masla
- 910 g práškového cukru
- 6 lyžíc plnotučného mlieka
- lyžička mandľového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie
- V mise zmiešame maslo a cukor
- Šľaháme približne 4 minúty pokiaľ nie je zmes nadýchaná a hladká
- Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ
- V menšej miske zmiešame mlieko, kyslú smotanu, vanilkový a mandľový extrakt
- Sypkú zmes striedavo s mliečnou zmesou pridávame do maslovej zmesi
- Miešame na malú rýchlosť, aby sa všetko dobre prepojilo
- Z bielkov si vyšľaháme sneh
- Bielky opatrne a postupne vmiešame do cesta
- Cesto nalejeme do tortovej formy a uhladíme ho na povrchu
- Korpus pečieme približne 25 minút, kým špajľa nie je čistá
- Necháme 10 minút chladnúť vo forme a potom formu zložíme a korpus necháme úplne vychladiť
- Na mandľovú polevu si ušľaháme maslo, spoločne s cukrom a mliekom
- Krém musí byť hladký a ľahko roztierateľný
- Pridáme extrakt a vyšľaháme

Pokiaľ nemáte doma tortovú formu v tvare srdca, nevadí tu je tip ako vytvoriť srdce aj bez nej. Budeme potrebovať štvorcovú a guľatú tortovú formu. Vytvorené cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem, vyložené papierom na pečenie a upečieme. Keď je korpus vychladený, okrúhly korpus rozrežeme na pol. Tieto polovice priložíme k stranám štvorcového korpusu, aby vznikol tvar srdca. Korpusy potrieme rovnomerne polevou a zakryjeme prechodmi.
Objavte podobné tipy
Nahá svadobná torta
Táto torta je špecifická tým, že jej povrch nie je potiahnutý žiadnou cukrárskou hmotou alebo marcipánom. Preto je takzvane nahý, len potretý krémom.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 450 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Lyžička jedlej sódy
- 350 g masla (zmäknutého)
- 400 g cukru kryštál
- 5 vajec
- Lyžica vanilkového extraktu
- 420 ml cmar
- 200 g čerstvých malín (nepovinné)
Na krém
- 350 g masla (zmäknutého)
- 650 g práškového cukru
- 6 lyžíc smotany na šľahanie
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Tri tortové formy vymastíme a vysypeme múkou
- Do veľkej misy zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Vo vedľajšej mise zmiešame maslo a cukor, kým nie je zmes úplne hladká
- Potom postupne začneme pridávať a zašľahávať vajcia
- Vmiešame extrakt
- Postupne začneme pridávať suché ingrediencie a cmar
- Cesto miešame tak dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja
- Cesto rovnomerne nalejeme do pripravených foriem
- Korpusy pečieme približne 25 minút a priebežne vykonávame test špajlí
- Korpusy necháme úplne vychladnúť
- Na krém prešľaháme maslo s práškovým cukrom, smotanou, vanilkou a soľou
- Šľaháme na vysokú rýchlosť 3 minúty
- Pokiaľ je krém príliš riedky, pridáme ešte cukor, pokiaľ je krém príliš hustý, pridáme ešte 1 polievkovú lyžicu smotany alebo ešte štipku soli, pokiaľ je krém príliš sladká
- Jednotlivé korpusy prekladáme dostatočným množstvom krému a malinami, pokiaľ ste sa pre nich tiež rozhodli
- Zostávajúcu polevu rozotrieme po stranách torty a polevu vyhladíme
Veľkým trendom posledných rokov je zdobiť svadobné torty sušeným ovocím. A to najlepšie urobíte vo kvalitnej sušičke ovocia. Ak žiadnu nemáte, alebo sa pre nejakú ešte len rozhodujete pozrite sa na tieto skvelé recenzie sušičiek ovocia a rozhodne nešliapnete vedľa.

Svadobné bábovky
Alebo cupcakes, veľmi obľúbený slávnostný dezert. Hodí sa ako na svadobné oslavy, tak na narodeninovú párty alebo napríklad na halloweensky večierok. Variantov je nekonečne veľa a je len na vás akým štýlom ich ozdobíte. Je to skvelá alternatíva keď sa nerozhodnete pre tortu na svadbu.
Čo budeme potrebovať
- 260 g hladkej múky
- 120 g škrobu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 470 g masla (zmäknutého)
- 500 g cukru kryštál
- 4 vajcia
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 240 ml mlieka
- 4 bielky
- 130 g práškového cukru
Posup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Formičky na bábovky vyložíme papierovými košíčkami
- V mise si zmiešame múku, škrob, prášok do pečiva a štipku soli
- Vo vedľajšej mise vyšľaháme maslo (180 g) s cukrom, kým zmes nebude úplne hladká
- Postupne zašľahávame vajcia a pridáme vanilku
- Do masla pridávame striedavo sypkú zmes a mlieko
- Miešame kým sa všetky ingrediencie nespoja
- Pomocou lyžice pridávame rovnomerne cesto do košíčkov
- Bábovky pečieme v rúre 18 -20 minút
- Bábovky necháme vychladnúť
- Na krém si pripravíme vodný kúpeľ
- Do misy na vodnom kúpeli pridáme bielky, cukor a soľ
- Šľaháme 5 minút, potom zložíme z tepla
- Pridáme vanilkový extrakt a znova šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky
- Maslo (290 g) nakrájame na malé kúsky a zapracujeme ho do bielkovej zmesi
- Pridáme cukor a miešame
- Polevu vložíme do cukrárskeho vreca a potom s ňou zdobíme bábovky
Ďalšími skvelými zákuskami na slávnostnú hostinu sú tradičné svadobné koláčiky, ktoré by tu nemali chýbať! Inšpirujte sa niekoľkými receptami na výrobu svadobných koláčikov a vyberte si svojho sladkého víťaza.

Štvorposchodová torta
Moderná svadba si zaslúži aj modernú tortu a viacposchodovým dezertom ešte neodzvonilo. V tomto recepte na svadobnú tortu sa mieša mnoho zaujímavých a originálnych chutí, ktoré dodajú celému slávnostnému dňu šmrnc a dokonca zostane ešte na výslužku.
Čo budeme potrebovať
Na väčší korpus (30 cm)
- 50 g masla (rozpusteného)
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 100 g mletých mandlí
- Kôra z dvoch pomarančov
- 200 g hladkej múky
- Lyžička prášku do pečiva
Na menší korpus (20 cm)
- 25 g masla (rozpusteného)
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 g mletých mandlí
- Kôra z 1 pomaranča
- 100 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Na ozdobu
- 4 lyžice práškového cukru
- 6 lyžíc vody
- 2 lyžice pomarančovej kôry
- Ovocný likér
- 6 žĺtkov
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 140 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- 25 g masla
- 145 ml smotany na šľahanie
- 500 g smotanového syra alebo Mascarpone
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Tortové formy vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
- V mise vyšľaháme vajcia a cukor do hladkej zmesi
- Zmes šľaháme 8 – 10 minút
- Primiešame maslo, mandle a kôru z pomaranča
- Potom preosejeme múku a prášok do pečiva
- Cesto nalejeme do foriem a pečieme
- Korpus vo väčšej forme pečieme 50 – 60 minút a ten menší korpus 30 – 40 minút
- Vo forme necháme 5 minút chladnúť a potom z korpusy z foriem vyberieme a úplne necháme vychladnúť
- Na pomarančový cukrový sirup dáme do malého hrnca práškový cukor s vodou a kôrou z pomaranča
- Zmes mierne zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí a potom 2 – 3 minúty varíme
- Zmes musí získať konzistenciu sirupu a vmiešame ovocný likér
- Na krém zmiešame žĺtky, vanilkový extrakt a práškový cukor
- Všetko ušľaháme, kým zmes nezhustne
- Mlieko zvaríme a postupne zašľaháme do žĺtkovej zmesi
- Vzniknutú zmes vrátime späť do hrnca a varíme na miernom stupni
- Šľaháme, kým nevznikne hustý puding
- Zložíme z platne a zašľaháme maslo
- Vedľa si vyšľaháme smotanu, vmiešame ju do vychladnutého pudingu a potom pridáme smotanový syr
- Každý korpus rozpolíme a potrieme ho pomarančovým sirupom a premažeme krémom
- Korpusy položíme na seba a ich povrch potrieme zvyškom krému
- Dozdobíme ovocím vlastného výberu
Jednotlivé poschodia torty môžeme prekladať rôznymi druhmi ovocia, podľa nášho výberu. Pokiaľ sa rozhodnete pre ovocie z konzervy, tak sa uistite, že je dostatočne odkvapkané.

Ceny svadobných tort sú ako torty samotné, rozmanité. Cena môže začať na 1000 Sk, ale zároveň sa môže vyšplhať aj na 13 000 Sk a vyššie. Záleží na počte porcií, veľkosti torty aj náročnosti zdobenia, ktoré torta bude mať. Preto niet divu, že si niektorí svadobčania upečú svoj vlastný. Je to jednoduché, pretože si tortu môžete ozdobiť podľa ľubovôle, korpus bude tiež podľa vašich preferencií a hlavne ušetríte pár peňazí, ktoré sa dajú investovať inde.