Za mňa sú polievky tým najlepším jedlom, ktoré môžete servírovať.
Najmä potom tieto recepty na krúpovú polievku, ktoré sú bohaté na zeleninu, mäso a obilniny.
Vďaka čomu telu dodáme množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú dôležité, najmä v sychravom počasí.
Údená polievka s krúpami
Táto výdatná hovädzia polievka obohatí vaše chuťové poháriky po všetkých stránkach. Veľké množstvo zeleniny posilní vašu imunitu a vy prečkáte zimu bez akejkoľvek zdravotnej úhony. Táto polievka je skvelá aj na uloženie do mrazničky, ak by vám náhodou nejaká zostala a vy sa potrebovali neskôr znovu zahriať a posilniť obranyschopnosť organizmu.
Čo budeme potrebovať
- 500 g údeného hovädzieho mäsa
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 malé šalotky (nakrájané nadrobno)
- Strúčik cesnaku (nasekaný)
- Lyžička provensálskeho korenia
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 30 ml červeného vína
- 1 l hovädzieho vývaru
- 500 ml vody
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 60 g celej pohánky
- 60 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
- 60 g nakrájaných zelených fazuliek (čerstvých alebo mrazených)
- Soľ
- Korenie
Postup
- Údené hovädzie mäso nakrájame na malé kúsky
- Dobre osolíme a okoreníme
- V hrnci si na strednú teplotu zahrejeme olivový olej
- Pridáme údené hovädzie mäso a dobre ho opečieme
- Pečieme ho, kým nezhnedne
- Potom pridáme nakrájanú šalotku a prelisovaný cesnak
- Necháme ich niekoľko minút variť, aby zmäkli, a potom pridáme provensálskeho korenia a paradajkový pretlak
- Zmes v hrnci podlejeme červeným vínom a potom pridáme hovädzí vývar a vodu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pol hodiny prevariť
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska
- Zemiaky umyjeme, v prípade potreby ošúpeme a nakrájame na kocky
- A pridáme ich do hrnca
- Znovu prikryjeme pokrievkou a všetko necháme pol hodiny dusiť.
- Nakoniec pridáme celú pohánku a dochutíme soľou a korením
- Keď sú zemiaky a mrkva uvarené, pridáme hrášok a zelené fazuľky
- Ochutnáme a poprípade ešte dochutíme
- Hrach a fazuľa necháme pár minút variť a potom ihneď podávame

Toto jedlo môže slúžiť ako hlavný chod (pretože sú neskutočne hutné), tak ako predjedlo, pred nejakou ďalšou výživnou kôstkou ako je napríklad kura s kuskusom alebo hovädzie rezančeky Stroganov , ktoré ľahko pripravíte podľa nášho receptu.
Krúpová polievka s kuracím mäsom
Jednoduchá polievka s krúpami a krehkým mäskom, ktorá je skvelá do zimných mesiacov, alebo keď vás prepadne nejaký ten zákerný bacillus.
Čo budeme potrebovať
- 600 ml vody
- 250 g celých ovsených krúp
- 15 ml olivového oleja
- 350 g cibule (nakrájané)
- 240 g zeleru (nakrájaného)
- 170 g mrkvy (nakrájané)
- 240 g cukety (nakrájané na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 l kuracieho vývaru
- 470 g vareného kurčaťa (nakrájaného)
- 240 g zelených fazuliek
- 10 g čerstvého tymiánu (nasekaného)
- Lyžička soli
- Konzerva nakrájané paradajky
- 240 g mrazeného hrášku
- 70 g čerstvej bazalky (nasekané)
Postup
- Zmiešame vodu a krúpy vo veľkom hrnci a zmes privedieme do varu
- Znížime teplotu a varíme 45 minút, kým krúpy nezmäknú
- Krúpy zlejeme a necháme bokom odkvapkať
- V hrnci si zohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu, zeler a mrkvu
- Zeleninu restujeme 8 minút, kým nezmäkne
- Pridáme cuketu a cesnak a restujeme ďalšie 2 minúty
- Pridáme uvarené krúpy, vývar a zvyšné ingrediencie, okrem hrášku a bazalky
- Krúpovú polievku privedieme do varu
- Znížime teplotu a varíme ďalších 10 minút
- Nakoniec vmiešame hrášok a bazalku
Pokiaľ mäso chceme úplne vynechať a uvariť si krúpovú polievku bez mäsa, nahradíme kurací vývar zeleninovým a zvýšime množstvo zeleniny o ½.

Šošovicová polievka s pohánkovými krúpami
Keď podusíme šošovku s pohánkou, vnikne nám hustá polievka podobná gulášu, ktorá je typickým pokrmom v Taliansku v chladných zimných večeroch. Podávame ju s chrumkavým chlebom preliatym trochou extra panenského olivového oleja.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hnedej šošovky
- Lyžica olivového oleja
- Malá cibuľa (nastrúhaná)
- Malá mrkva (nastrúhaná)
- 2 bobkové listy
- 1 250 ml zeleninového vývaru
- 190 g surovej pohánkovej krupice
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
Postup
- Šošovku namočíme na 1 hodinu do misky so studenou vodou.
- Potom ju scedíme a dáme bokom
- V hrnci rozohrejeme olej na strednom teplotu
- Pridáme nastrúhanú cibuľu a mrkvu
- Zeleninu restujeme do zmäknutia 3 až 5 minút
- Pridáme šošovku a bobkové listy a premiešame, kým sa neobalí v oleji
- Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, zamiešame a privedieme do varu
- Necháme pomaly variť asi 10 minút
- Znížime teplotu na nízku a pridáme pohánku
- Varíme, kým šošovka nezmäkne a pohánka sa neprevarí, asi 25 minút
- V prípade potreby pridáme trochu vývaru alebo vody
- Polievku z krúp zložíme z platne a vmiešame čerstvý špenát, kým nezvädne
- Vyberieme bobkové listy
- Polievku podávame horúcu s ½ lyžice olivového oleja pokvapkanej navrch každého taniera

Objavte podobné tipy
Krúpová polievka s hubami, zemiakmi a zeleninou
Táto hovädzia hubová polievka je tak výdatná, že je to prakticky jedno veľké hlavné jedlo, ktoré môžete servírovať aj samostatne. Áno, až tak je sýta!
Čo budeme potrebovať
- 1 kg duseného hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 280 g šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
- 170 g húb shiitake (nakrájaných na tenké plátky)
- Veľká cibuľa (ošúpaná a nakrájaná)
- 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky)
- 6 veľkých strúčikov cesnaku (nahrubo nasekaných)
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 3 veľké mrkvy (ošúpané a nakrájané na kolieska)
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 120 g pohánkových krúp
- 750 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
- Brokolica (nakrájaná na malé ružičky)
Postup
- Hovädzie mäso dôkladne osolíme a okoreníme
- Vo veľkom hrnci si zahrejeme olej
- Pridáme polovicu hovädzieho mäsa a za občasného miešania opekáme asi 5 minút, kým zo všetkých strán nezhnedne
- Preložíme na tanier a opakujeme so zvyškom hovädzieho mäsa
- Do hrnca pridáme huby, cibuľu a zeler
- Zeleninu za občasného miešania restujeme 7-8 minút, kým sa voda uvoľnená hubami neodparí a zelenina nezačne hnednúť
- Pridáme cesnak a za stáleho miešania varíme jednu minútu
- Do hrnca vrátime hovädzie mäso
- Prilejeme kurací vývar a pridáme nakrájanú mrkvu, tymián, bobkový list, soľ a korenie
- Polievku privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a pokračujme vo varení ďalšiu 1 hodinu a 45 minút
- Pridáme pohánku a zemiaky
- Polievku s krúpami privedieme späť do varu a takto varíme ešte 20 minút
- Nakoniec pridáme brokolicu a varte posledných 5-10 minút
- Polievku nalejeme do misiek a podávame jej horúcu
Táto polievka skvele zasýti aj ako hlavný chod. Pokiaľ by ste ale mali pocit, že pre vašich jedákov to nebude dostačujúce, pripravte k nej jeden (alebo viac) z týchto receptov na slané plnené pečivo .

Ovarová krúpová polievka
Tento recept na polievku z krúp vám zaberie 2 dni, ale naozaj sa to oplatí! Vďaka dlhému vareniu a namáčaniu bude vývar silný, mäso krehké a krúpy mäkučké. Prvý deň varíme mäso, aby bol vývar hotový. Jačmenné krúpy cez noc namáčame do vody. Druhý deň stačí nakrájať zeleninu a všetko dusiť asi 30 minút a výživná polievka je hotová.
Čo budeme potrebovať
- 500 g ovaru
- 1,5 litra vody
- 200 g jačnej krupice
- 3 ks mrkvy
- Cibuľa
- Lyžička celého čierneho korenia
- 3 ks bobkový list
- Kvaka
- Koreň petržlenu
- Koreň zeleru
- Pór
Postup
- Do hrnca vložíme ovar spolu s celým čiernym korením, nahrubo nakrájanou cibuľou a bobkovými listami
- Zalejeme ho studenou vodou tak, aby ovar bol úplne zakrytý
- Vodu uvedieme do varu a potom teplotu vypneme a ovar necháme 2-3 hodiny lúhovať
- Teraz je mäso tak krehké, že sa rozpadá
- Bravčový ovar vyberieme a nakrájame ho na malé kocky
- Vývar necháme vychladiť a uložíme ho do chladničky do druhého dňa
- Jačmenné krúpy prepláchneme v sitku a dáme do nádoby s dvojnásobným množstvom vody ako je hmotnosť krúp
- Nádobu vložíme do chladničky, kde ju cez noc necháme
- Všetku zeleninu umyjeme, lúpeme a nakrájame na malé kocky
- Vývar s mäsom nalejeme do hrnca a zvoľna ho začneme ohrievať
- Pridáme zeleninu
- Krúpy z jačmeňa precedíme a pridáme do hrnca
- Polievku s krúpami privedieme do varu a varíme asi 30 minút a večera je hotová
- Polievku podávame s chlebom a maslom

Polievka z krúp a slaniny
Poľská jačmenná polievka, je jednou z najobľúbenejších polievok miestnej kuchyne. Môžete si ju pripraviť v niekoľkých rôznych variantoch. Židovské verzie sú často vegetariánske a iné sú založené na hovädzom alebo kuracom vývare a obsahujú slaninu alebo rebrá pre lepšiu chuť, presne ako tento recept. Spoločnou prísadou sú jačmenné alebo pohánkové krúpy, pričom množstvo a rozmanitosť použitej zeleniny záleží čisto len na vás.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky tučnej slaniny
- 500 g sušených húb
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 veľké žlté cibule (nakrájané)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekané)
- 2,5 l kuracieho vývaru (alebo hovädzieho vývaru, zeleninového vývaru alebo vody)
- 200 g perlového jačmeňa
- 4 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané na kolieska)
- 4 stredné zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
- Bobkový list
- 2 lyžice korenia Vegeta
- Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Sušené huby dáme do žiaruvzdornej misky a zalejeme ich vriacou vodou a necháme ich nasiaknuť
- Pod studenou vodou si precedíme krúpy z jačmeňa a necháme ich odkvapkať
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej
- Pridáme slaninu a opekáme, kým nebude chrumkavá
- Potom pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme petržlen, vývar, scedený jačmeň, mrkva, zemiaky, bobkový list, Vegetu a korenie
- Huby scedíme a nakrájame ich
- Vhodíme ich do hrnca a polievku privedieme do varu
- Znížime teplotu a varte približne 1 hodinu, kým jačmeň nezmäkne
- Polievku podávame s kopčekom kyslej smotany a domácim pečivom
Pokiaľ chcete zvýšiť obsah bielkovín, ktoré spoločne s polievkou skonzumujete, jednoducho k tomuto receptu pridajte vajcia.
Na krúpovú polievku s vajcom si stačí v samostatnej mištičke rozklepnúť 1-2 vajcia, ktoré prešľaháme a pridáme ho spoločne s hráškom a fazuľkami do vriacej polievky.
Necháme ho variť, kým sa vajcia nezrazia.

Ako uvariť krúpy?
Krúpy sa samozrejme dajú použiť aj do mnohých iných receptov ako je len krúpová polievka. Môžeme si uvariť takzvaného kubu s hubami alebo krúpové rizoto alebo inšpirujte u nás a vyskúšajte iný pokrm s touto skvelou a zdravou surovinou .
Poďme sa pozrieť ako krúpy správne pripraviť, aby každý pokrm chutil úplne božsky!
Pred samotným varením je ideálne krúpy prepláchnuť pod tečúcou vodou. Takto ich zbavíme všetkých nečistôt.
Potom čo ich dôkladne prepláchneme, postavíme ich do vlažnej vody v pomere 1:5 , to znamená na jeden diel krúp 5 dielov vody. A necháme ich odstáť, kedy môžu nadobudnúť svoj objem až päťnásobne.
Následne ich v tej istej vode začneme variť. Nezabudneme vodu osoliť!
Krúpy vo vode varíme 30 minút , ale počas varenia ich testujeme na chuť a štruktúru.
Tak najlepšie spoznáme, že sú ideálne uvarené. Mali by byť mäkké a mäkké=uvarené . Krúpy scedíme a môžeme ich veselo použiť na ďalšiu prípravu nami vybranom pokrme.