Huby shiitake v 5 vynikajúcich receptoch. Užite si ich jedinečnú chuť!

Shiitake sú lahodné, zemité huby s bohatou chuťou umami.

My sme si pre vás tentoraz pripravili tie najchutnejšie recepty s shiitake v hlavnej úlohe, vďaka ktorým sa do tejto huby zamilujete!

Skúste ich grilované, pečené aj restované.

Skvelé sú vo všetkých podobách!

Pikantný shiitake s cesnakom a sklenenými rezancami

Tieto pikantné huby shiitake s cesnakom, chilli a rezancami z mungo fazule sú skvelým rýchlym letným pokrmom, ktorý zvládnete uvariť bez dlhého času stráveného pri sporáku. Ľahko sa pripravuje a potrebujete naň iba 10 ingrediencií!

Čo budete potrebovať

  • 16 stredných húb shiitake
  • 1 a 1/2 lyžice lisovaného cesnaku
  • 2 červené thajské chilli papričky, nakrájané
  • 50 g vlasových rezancov z mungo fazule
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 1 a 1/2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 3 lyžice horúcej vody
  • 3/4 lyžičky cukru
  • 1 lyžica čerstvého koriandra, nakrájaného

Postup

  • Priveďte do varu vodu v strednom hrnci.
  • Odstráňte stonky z húb shiitake a huby opláchnite, aby ste odstránili nečistoty.
  • Pridajte nasekaný cesnak a nasekané čili do malej žiaruvzdornej misky.
  • Dajte bokom.
  • Keď sa voda varí, pridajte do nej rezance z mungo fazule.
  • Uvidíte, ako okamžite zmäknú, keď sa dotknú horúcej tekutiny.
  • Rezance vyberte sitkom alebo naberačkou na cestoviny, sceďte a dajte bokom.
  • Pridajte huby do vriacej vody a blanšírujte do mäkka, asi 2 minúty.
  • Sceďte, a keď sú dostatočne vychladnuté, aby ste ich mohli uchopiť, nožom do nich urobte hlboké ryhy v krížovom vzore.
  • Huby potrite ustricovú omáčko.
  • Vezmite malé množstvo sklenených rezancov a vytvorte z nich hniezdo okolo ukazováka a prostredníka.
  • Umiestnite hniezdo na vrchol každej huby.
  • V malom hrnci rozohrejte olej, kým sa nebude trblietať.
  • Cesnak a chilli papričky zalejte asi 1 lyžicou horúceho oleja a zvyšok oleja dajte späť na sporák, aby zostal teplý.
  • Do zmesi cesnaku a chilli pridajte svetlú sójovú omáčku, horúcu vodu a cukor.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí, a lyžičkou naložte zmes na každé hniezdo rezancov.
  • Zvyšnú omáčkou rovnomerne pokvapkajte aj huby.
  • Znovu zahrejte olej, kým sa nebude trblietať, a opatrne nalejte malé množstvo na každú špongiu.
  • Cesnak na rezancoch by mal pri kontakte prskať.
  • Posypte koriandrom a podávajte.
Huby s cesnakom, chilli a rezancami zmungo fazule na tanieri.
www.thewoksoflife.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie indukčných varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Pečené huby shiitake

Pečené shiitake sú vynikajúce, keď sa podávajú samotné ako desiata aj ako príloha či predjedlo. Navyše sú hotové za menej ako 20 minút!

Čo budete potrebovať

  • 500 g húb shiitake
  • 3 lyžice olivového alebo avokádového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica nasekanej plocholistej petržlenovej vňate (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Plech s okrajmi vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  • Dajte shiitake do sitka a preplachujte ich pod studenou tečúcou vodou po dobu 30-45 sekúnd a pritom s nimi pohybujte, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt.
  • Klobúčiky húb preneste na čistú utierku a osušte papierovými utierkami.
  • Preložte shiitake na pripravený plech.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou a korením.
  • Pomocou čistých rúk prepnite, aby ste sa uistili, že sú rovnomerne potiahnuté olejom a korením.
  • Klobúčiky húb usporiadajte na plechu v jednej vrste smerom dole.
  • Pečte v predhriatej rúre 10 minút, vyberte z rúry, otočte a pečte ďalších 8–10 minút, alebo pokiaľ nie sú väčšie huby na okrajoch chrumkavé a menšie chrumkavé po celom povrchu.
  • Ochutnajte av prípade potreby pridajte soľ či korenie.
  • Preložte na servírovací tanier a voliteľne ozdobte čerstvými bylinkami.
Upečené huby s čerstvými bylinkami na tanieri s lyžicou.
www.foolproofliving.com

Máme pre vás aj 5 netradičných receptov na placky s hubami . Vyskúšajte ich všetky!

Shiitake restované s čiernym korením a čerstvým rozmarínom

Tento ľahký a zdravý vegetariánsky recept na huby shiitake varené s čiernym korením, balzamikovým octom a čerstvým rozmarínom je vynikajúci ako príloha či skvele funguje v kombinácii s cestovinami, na toastoch či steaku.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 8 vetvička rozmarínu
  • 500 g húb shiitake, nakrájaných na plátky a zbavených tuhých nožičiek
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • ¼ lyžičky čerstvého čierneho korenia

Postup

  • V prípade potreby huby očistite papierovou utierkou.
  • Zahrejte veľkú panvicu na stredne vysokej teplote.
  • Keď je horúca, pridajte olivový olej.
  • Vložte 5 vetvička rozmarínu do olivového oleja a nechajte cca 30 sekúnd ľahko prskať.
  • Pridajte nakrájané huby a osoľte.
  • Varte cca 3-5 minút, alebo kým huby nepustia vodu a nezačnú hnednúť.
  • Pridajte balzamikový ocot a premiešajte.
  • Pridajte čierne korenie (začnite ¼ lyžičkou) a ochutnajte.
  • Ak máte radi pikantnejšie, pridajte ďalšie korenie.
  • Varte 1 minútu alebo kým sa všetok balzamikový ocot nevsiakne alebo neodparí.
  • Odstráňte vetvičky rozmarínu z panvice.
  • Huby servírujte s vetvičkami čerstného rozmarínu.
  • Nechajte si chutiť!
Huby varené s čiernym korením, balzamikovým octom a čerstvým rozmarínom na tanieri.
www.eatsimplefood.com

Zeleninová polievka s shiitake a miso pastou

Vyskúšajte tento recept na zdravú, sýtu polievku, ktorá vás skvele zahreje a uspokojí vaše chuťové bunky! Kombináciu tofu, potom choi, shiitake, biele miso pasty a zázvoru jednoducho nejde odolať.

Čo budete potrebovať

  • 1 balenie extra pevného tofu
  • 3 potom choi (oddeľte bielu a zelenú časť)
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 280 g húb shiitake, nakrájaných na plátky
  • 1 šálka nasekanej mrkvy
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané + ďalšie na ozdobu
  • 1 lyžica biele miso pasty
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • sušené červené čili (voliteľné)

Postup

  • Tofu sceďte, zabaľte ho do savých obrúskov či utierky a zaťažte ho aspoň na 20 minút, aby sa z neho uvoľnil nálev.
  • Nožom rozdeľte potom choi na stonky a vršky.
  • Stonky a vršky dajte zvlášť stranou a každú časť nakrájajte na menšie kúsky.
  • Do veľkého polievkového hrnca pridajte ¼ šálky vývaru a nastavte teplotu na stredne vysokú.
  • Nasekaný cesnak restujte 2 minúty za stáleho miešania, aby sa nepripálil.
  • Cesnak pridajte do vývaru v hrnci.
  • Ďalej pridajte huby, bielu časť potom choi, nasekanú mrkvu a jarnú cibuľku a miešajte 2 minúty.
  • Pridajte zvyšok vývaru, bielu miso pastu, sójovú omáčku a sušený cesnak a nechajte polievku priviesť do varu.
  • Znížte teplotu na minimum a varte 15 minút.
  • Nakrájajte tofu na kocky a pridajte ho do hrnca spolu so zelenou časťou potom choi.
  • Varte po dobu 5 minút.
  • Podávajte s nakrájanou jarnou cibuľkou a voliteľne aj so sušeným červeným chilli.
Polievka z tofu, potom choi, húb, biele miso pasty a zázvoru v dvoch malých hrncoch na drevenom lopári. Vedľa je mištička chilli, veľká lyžica a mištička s jarnou cibuľkou.
www.tastingtable.com

Ak ste fanúšikovia ázijskej kuchyne, potom určite oceníte aj naše recepty na čínske polievky , ktoré sú jednoduché a zaberú vám málo času. Nezabudli sme na vás ani s obľúbenou pikantnou kyslou polievkou!

Grilované huby shiitake s umami maslom

Tak toto je úplná delikatesa! Pokiaľ chcete prekvapiť svojich hostí na letnej grilovačke, pripravte im túto pochúťku, po ktorej sa budú oblizovať.

Čo budete potrebovať

  • 8 veľkých alebo 16 malých húb shiitake
  • olivový olej

Na umami maslo:

  • 40 g masla, zmäknutého
  • 3 g sušené riasy kombu, jemne pomleté ​​v mlynčeku na korenie
  • ¼ sušené huby shiitake, jemne pomleté ​​v mlynčeku na korenie
  • 1 lyžička pražených sezamových semienok
  • ¼ lyžičky rybej omáčky
  • ¼ lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • ¼ lyžičky biele miso pasty

Postup

  • Rozpáľte si gril.
  • Maslo dajte do misky so ¾ lyžičky mletého kombu, ¼ lyžičky mletého shiitake a zvyšnými ingredienciami na umami maslo a dobre premiešajte.
  • Z húb vyhoďte tuhé stonky, potrite olejom, dochuťte soľou a grilujte na vysokom ohni za občasného obracania, kým nezozlátnu a nezmäknú (4–6 minút).
  • Ak chcete podávať, naaranžujte horúce huby na tanier žiabrami hore a naplňte ich lyžičkou umami masla.
  • Dobrú chuť!
Huby z grilu plnené ochuteným maslom servírované na tanieri s vidličkou.
www.gourmettraveller.com.au

Ako shiitake správne očistiť?

  • Namočte papierovú utierku a jemne utrite klobúčik každej huby . Nezabudnite vyčistiť aj zadnú stranu . Odstráňte všetky viditeľné nečistoty alebo zvyšky, ktoré sa skrývajú pod žiabrami alebo okolo nich.
  • Môžete tiež použiť odstredivku na šalát , čo vám zaberie menej času ako čistiť každú špongiu zvlášť. Vložte shiitake do odstredivky na šalát a oplachujte ich pod studenou vodou po dobu 30–45 sekúnd. Ihneď odstreďte, aby ste odstránili čo najviac tekutiny. Ak nemáte odstredivku na šalát, môžete použiť sitko . Jednoducho huby rýchlo opláchnite, každú utrite suchou kuchynskou utierkou a nechajte ich uschnúť na vzduchu.
  • Je populárnym mýtom, že stonky húb shiitake sú jedovaté av dôsledku toho nepožívateľné. V skutočnosti sú tieto stonky technicky jedlé a jedovaté nie sú. Napriek tomu väčšina ľudí stonky nekonzumuje, pretože majú nepríjemnú drevitú chuť a sú príliš vláknité a žuvacie. Skvele sa však hodí do vývarov , ktorým dodajú bohatú chuť umami.

Huby shiitake nielen že skvele chutia, ale sú aj veľmi zdravé. Tieto huby sú základným prvkom mnohých pokrmov ázijskej kuchyne. Možno si nie ste istí, ako ich variť, ak ste ich ešte nikdy neskúšali. Možno si ani nie ste istí, kde ich môžete kúpiť a ako ich skladovať. V našom komplexnom článku o shiitake sa dozviete všetko potrebné, čo potrebujete vedieť, než si ich doma pripravíte.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.