Zdravé avokádové recepty na slané aj sladké jedlá

Avokádo – superpotravina, z ktorej sa dá urobiť veľa dobrôt.

Neveríte? Pozrite sa! Využijete ho v slanej aj sladkej kuchyni.

Ochutnajte recepty s avokádom, ktoré sú zdravé a plné vitamínov.

Inšpirujte sa našimi receptami.

Avokádové toasty na 9 spôsobov

Hľadáte tipy na raňajky, obed či večeru?

Máme pre vás túto výbornú zdravú nátierku v 9 variáciách. Pozrite sa aj na videorecept.

Ingrediencie na nátierku potrebnú na 1 toast:

  • ¼ avokáda
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica čerstvého nasekaného koriandra

Postup:

  • Avokádo vydĺbnite, roztlačte vidličkou, dochuťte citrónom, soľou, čiernym korením, pridajte koriander a premiešajte.
  • Mažte na do chrumkava opečený toast a ozdobte si ho podľa chuti z výberu 9 variácií.

nátierku z avokáda si zamilujete
Zdroj: flickr.com

Videorecept tu so všetkými 9 variáciami tu:

Avocado Toast Recipe 9 ways - How to make Avocado Toast

Variant 1:

S cherry paradajkami, bazalkou a olivovým olejom

Ingrediencie:

  • 20 cherry paradajok (alebo 1 stredne veľká paradajka), 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička čerstvej nasekanej bazalky

Postup:

  • Na toast potretý avokádovou nátierkou položte na kolieska nakrájané paradajky, zvyšok paradajok využite ako dekoráciu. Poprášte bazalkou a pokvapkajte olejom.

Variant 2:

S volským okom

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na panvičke si pripravte volské oko. Hotové ho položte na toast potretý avokádovou nátierkou. Osoľte, okoreňte a je hotové.

Variant 3:

S reďkovkou

Ingrediencie:

  • 1 malá reďkovka

Postup:

  • Reďkovku nakrájajte na kolieska a položte na toast natretý toast. Ak chcete posypte sušenými čili plátkami.

Variant 4:

S vajcom natvrdo a kapiou

Ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 1 kapia
  • chilli plátky (nemusí byť)

Postup:

  • Vajcia si uvarte natvrdo, potom nakrájajte na kolieska, dajte na avokádový toast, posypte na kocky nakrájanou kapiou a posypte čili plátky.

Variant 5:

S citrónovou kôrou a praženými sezamovými semienkami

Ingrediencie:

  • ½ lyžičky strúhanej kôry z citróna
  • ⅛ lyžičky sezamových semienok

Postup:

  • Na namastený toast nastrúhajte kôru z citróna a posypte sezamovými semienkami.

Variant 6:

S rukolou, uhorkou a syrom

Ingrediencie:

  • Hrsť rukoly
  • ¼ šalátové uhorky
  • 1 lyžička kozieho alebo feta syra

Postup:

  • Na toast nasypte rukolu, pridajte na kúsky nakrájanú (ošúpanú) uhorku a posypte syrom

Variant 7:

S kukuricou a syrom

Ingrediencie:

  • ⅛ hrnčeka kukurice (uvarené alebo konzervované)
  • 1 lyžica kozieho syra

Postup:

  • Na namastený toast nasypte kukuricu a posypte kúskami kozieho syra.

Variant 8:

S rukolou a cibuľou

Ingrediencie:

  • ⅛ hrnčeka rukoly
  • 1 lyžica na kocky nakrájané cibule
  • ¼ lyžičky olivového oleja

Postup:

  • Na namastený toast nasypte rukolu, cibuľu a pokvapkajte olivovým olejom.

Variant 9:

S jahodami, semienkami z granátového jablka, balzamikovým octom a syrom

Ingrediencie:

  • ¼ hrnčeka na kolieska nakrájaných jahôd
  • ⅛ semienok z granátového jablka
  • ½ lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžička kozieho alebo feta syra

Postup:

  • Na namastený toast navrstvite jahody, granátové semienka, pokvapkajte balzamikom a posypte syrom.

Cuketovo avokádová polievku

Áno, je možné pripraviť dokonca cuketovú polievku s avokádom. Navyše je veľmi rýchla a plná vitamínov. Pokiaľ máte radi cuketu, určite týmto receptom nepohrdnete.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 stredné cukety
  • 3 a ½ hrnčeka zeleninového vývaru
  • 2 lyžice nadrobno nasekanej mäty
  • ½ avokáda
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie
  • podľa chuti krutóny alebo bylinky na ozdobu

Postup:

  • V hrnci si na rozohriatom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu (asi 5 minút).
  • Pridajte olúpané a na kocky nakrájané cukety a restujte ďalších 5 minút.
  • Potom podlejte vývarom a varte, kým sa vývar nedostane do bude varu.
  • Vývar potom odstavte z horáka a vmiešajte mätu, na kocky nakrájané avokádo, soľ a korenie podľa chuti.
  • Takto hotovú polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej konzistencie.
  • Dochuťte citrónovou šťavou a podávajte s krutónmi alebo bylinkami.
jemná polievka z cukety a avokáda
Zdroj: flickr.com

Cestoviny s avokádovou omáčkou

Hľadáte inšpiráciu na zdravý, rýchly a chutný obed? Toto je jeden z variantov zeleninových cestovín a môžete si ich pripraviť do 15 minút. Ak máte chuť na niečo ľahké, neváhajte.

Ingrediencie (cca na 3 porcie):

  • 255 g vašich obľúbených cestovín
  • 1 stredný strúčik cesnaku
  • ¼ hrnčeka čerstvej bazalky
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • 1 stredný avokádo
  • 1 lyžica vody
  • ¼ až ½ lyžičky soli
  • korenie
  • citrónová kôra na servírovanie

Postup:

  • Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
  • Medzitým si nachystajte omáčku.
  • Do mixéra dajte cesnak a bazalku a rozmixujte.
  • Pridajte citrónovú šťavu, olej, vodu, avokádo a rozmixujte.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Hotové cestoviny si preceďte a vráťte späť do hrnca.
  • Omáčku k cestovinám pridajte a premiešajte.
  • Prípadne mierne zmes prehrejte.
  • Podávajte posypané nastrúhanou citrónovou kôrou, môžete pridať lístky čerstvej bazalky.
omáčka z avokáda sa skvele hodí ku všetkým druhom cestovín
Zdroj: flickr.com

Chrumkavé avokádové hranolky

Mysleli sme aj na zdravé maškrtenie. Prečo si dávať nezdravé chipsy plné tuku, keď si môžete urobiť túto úžasnú chrumkavú dobrotu z avokáda? A pozor! Všetko je bez vyprážania.

Ingrediencie:

  • 2 veľké avokády alebo 4 malé avokády
  • ¼ lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ hrnčeka múky
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček strúhanky

Postup:

  • V miske si zmiešajte cesnak, múku a soľ.
  • Do ďalšej misky si nasypte strúhanku.
  • Do tretej misky nalejte mlieko.
  • Avokáda si rozkrojte na mesiačiky, každý mesíček obaľte v múčnej zmesi, potom namočte do mlieka a naposledy do strúhanky.
  • V strúhanke avokádo pritlačte, nech sa dobre obalí.
  • Hotové avokádo skladajte na papieri na pečenie vyložený plech a pečte pri 215 ° C cca 15-18 minút.
obaľované hranolky z avokáda chutia skvele
Zdroj: flickr.com

Tieto skvelé hranolky z avokáda by dobre chutili napríklad s kuracím závitom , čo?

Avokádová nátierka s čokoládou

A konečne čerešnička na torte. Sladký dezert nakoniec.

Vyskúšajte recept na nátierku z avokáda s čokoládou!

Nemusíte sa báť, že by ste zjedli niečo nezdravé.

Ingrediencie:

  • 100 g nesolených kešu orechov
  • 10 mäkkých datlí
  • 1 dl mandľového mlieka
  • 2 veľká avokáda
  • 3 lyžice kakaa
  • 100 g čokolády na varenie (aspoň 70%)
  • 50 ml javorového sirupu

Na servírovanie:

  • lesné ovocie
  • jahody
  • šľahačka

Postup:

  • Mandle, kešu orechy a mandľové mlieko dajte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  • Pridajte avokádo a rozmixujte.
  • Potom pridajte rozpustenú čokoládu na varenie, kakao a javorový sirup.
  • Mixujte, kým sa všetko pekne nespojí.
  • Podávajte vychladené, nahnevané lesným ovocím, posypané hoblinkami bielej čokolády.
  • Najlepšie je zmes vychladiť v cukrárskom sáčku, a potom do pohárov pekne nazdobiť.
avokádová pena s čokoládou a jahodami s mätou ako ozdobou
Zdroj: pixabay.com

K tomuto receptu chýba už len jediná… Výborná káva. V horúcich letných dňoch by nebola na zahodenie ani ľadová káva . Tú si môžete pripraviť aj v našich obľúbených kávovaroch Tchibo z našej recenzie .

Ako vidíte, receptov z avokáda je veľa. Je fajn, že je možné kombinovať so slanými aj sladkými chuťami.

Tak do čoho sa pustíte?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.