Avokádo – superpotravina, z ktorej sa dá urobiť veľa dobrôt.
Neveríte? Pozrite sa! Využijete ho v slanej aj sladkej kuchyni.
Ochutnajte recepty s avokádom, ktoré sú zdravé a plné vitamínov.
Inšpirujte sa našimi receptami.
Avokádové toasty na 9 spôsobov
Hľadáte tipy na raňajky, obed či večeru?
Máme pre vás túto výbornú zdravú nátierku v 9 variáciách. Pozrite sa aj na videorecept.
Ingrediencie na nátierku potrebnú na 1 toast:
- ¼ avokáda
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica čerstvého nasekaného koriandra
Postup:
- Avokádo vydĺbnite, roztlačte vidličkou, dochuťte citrónom, soľou, čiernym korením, pridajte koriander a premiešajte.
- Mažte na do chrumkava opečený toast a ozdobte si ho podľa chuti z výberu 9 variácií.

Videorecept tu so všetkými 9 variáciami tu:
Variant 1:
S cherry paradajkami, bazalkou a olivovým olejom
Ingrediencie:
- 20 cherry paradajok (alebo 1 stredne veľká paradajka), 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžička čerstvej nasekanej bazalky
Postup:
- Na toast potretý avokádovou nátierkou položte na kolieska nakrájané paradajky, zvyšok paradajok využite ako dekoráciu. Poprášte bazalkou a pokvapkajte olejom.
Variant 2:
S volským okom
Ingrediencie:
- 1 vajce
- soľ
- korenie
Postup:
- Na panvičke si pripravte volské oko. Hotové ho položte na toast potretý avokádovou nátierkou. Osoľte, okoreňte a je hotové.
Variant 3:
S reďkovkou
Ingrediencie:
- 1 malá reďkovka
Postup:
- Reďkovku nakrájajte na kolieska a položte na toast natretý toast. Ak chcete posypte sušenými čili plátkami.
Variant 4:
S vajcom natvrdo a kapiou
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 1 kapia
- chilli plátky (nemusí byť)
Postup:
- Vajcia si uvarte natvrdo, potom nakrájajte na kolieska, dajte na avokádový toast, posypte na kocky nakrájanou kapiou a posypte čili plátky.
Variant 5:
S citrónovou kôrou a praženými sezamovými semienkami
Ingrediencie:
- ½ lyžičky strúhanej kôry z citróna
- ⅛ lyžičky sezamových semienok
Postup:
- Na namastený toast nastrúhajte kôru z citróna a posypte sezamovými semienkami.
Variant 6:
S rukolou, uhorkou a syrom
Ingrediencie:
- Hrsť rukoly
- ¼ šalátové uhorky
- 1 lyžička kozieho alebo feta syra
Postup:
- Na toast nasypte rukolu, pridajte na kúsky nakrájanú (ošúpanú) uhorku a posypte syrom
Variant 7:
S kukuricou a syrom
Ingrediencie:
- ⅛ hrnčeka kukurice (uvarené alebo konzervované)
- 1 lyžica kozieho syra
Postup:
- Na namastený toast nasypte kukuricu a posypte kúskami kozieho syra.
Variant 8:
S rukolou a cibuľou
Ingrediencie:
- ⅛ hrnčeka rukoly
- 1 lyžica na kocky nakrájané cibule
- ¼ lyžičky olivového oleja
Postup:
- Na namastený toast nasypte rukolu, cibuľu a pokvapkajte olivovým olejom.
Variant 9:
S jahodami, semienkami z granátového jablka, balzamikovým octom a syrom
Ingrediencie:
- ¼ hrnčeka na kolieska nakrájaných jahôd
- ⅛ semienok z granátového jablka
- ½ lyžice balzamikového octu
- 1 lyžička kozieho alebo feta syra
Postup:
- Na namastený toast navrstvite jahody, granátové semienka, pokvapkajte balzamikom a posypte syrom.
Cuketovo avokádová polievku
Áno, je možné pripraviť dokonca cuketovú polievku s avokádom. Navyše je veľmi rýchla a plná vitamínov. Pokiaľ máte radi cuketu, určite týmto receptom nepohrdnete.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 stredné cukety
- 3 a ½ hrnčeka zeleninového vývaru
- 2 lyžice nadrobno nasekanej mäty
- ½ avokáda
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- podľa chuti krutóny alebo bylinky na ozdobu
Postup:
- V hrnci si na rozohriatom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu (asi 5 minút).
- Pridajte olúpané a na kocky nakrájané cukety a restujte ďalších 5 minút.
- Potom podlejte vývarom a varte, kým sa vývar nedostane do bude varu.
- Vývar potom odstavte z horáka a vmiešajte mätu, na kocky nakrájané avokádo, soľ a korenie podľa chuti.
- Takto hotovú polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej konzistencie.
- Dochuťte citrónovou šťavou a podávajte s krutónmi alebo bylinkami.

Objavte podobné tipy
Cestoviny s avokádovou omáčkou
Hľadáte inšpiráciu na zdravý, rýchly a chutný obed? Toto je jeden z variantov zeleninových cestovín a môžete si ich pripraviť do 15 minút. Ak máte chuť na niečo ľahké, neváhajte.
Ingrediencie (cca na 3 porcie):
- 255 g vašich obľúbených cestovín
- 1 stredný strúčik cesnaku
- ¼ hrnčeka čerstvej bazalky
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- 1 stredný avokádo
- 1 lyžica vody
- ¼ až ½ lyžičky soli
- korenie
- citrónová kôra na servírovanie
Postup:
- Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
- Medzitým si nachystajte omáčku.
- Do mixéra dajte cesnak a bazalku a rozmixujte.
- Pridajte citrónovú šťavu, olej, vodu, avokádo a rozmixujte.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Hotové cestoviny si preceďte a vráťte späť do hrnca.
- Omáčku k cestovinám pridajte a premiešajte.
- Prípadne mierne zmes prehrejte.
- Podávajte posypané nastrúhanou citrónovou kôrou, môžete pridať lístky čerstvej bazalky.

Chrumkavé avokádové hranolky
Mysleli sme aj na zdravé maškrtenie. Prečo si dávať nezdravé chipsy plné tuku, keď si môžete urobiť túto úžasnú chrumkavú dobrotu z avokáda? A pozor! Všetko je bez vyprážania.
Ingrediencie:
- 2 veľké avokády alebo 4 malé avokády
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ lyžičky soli
- ¼ hrnčeka múky
- ½ hrnčeka mlieka
- 1 hrnček strúhanky
Postup:
- V miske si zmiešajte cesnak, múku a soľ.
- Do ďalšej misky si nasypte strúhanku.
- Do tretej misky nalejte mlieko.
- Avokáda si rozkrojte na mesiačiky, každý mesíček obaľte v múčnej zmesi, potom namočte do mlieka a naposledy do strúhanky.
- V strúhanke avokádo pritlačte, nech sa dobre obalí.
- Hotové avokádo skladajte na papieri na pečenie vyložený plech a pečte pri 215 ° C cca 15-18 minút.

Tieto skvelé hranolky z avokáda by dobre chutili napríklad s kuracím závitom , čo?
Avokádová nátierka s čokoládou
A konečne čerešnička na torte. Sladký dezert nakoniec.
Vyskúšajte recept na nátierku z avokáda s čokoládou!
Nemusíte sa báť, že by ste zjedli niečo nezdravé.
Ingrediencie:
- 100 g nesolených kešu orechov
- 10 mäkkých datlí
- 1 dl mandľového mlieka
- 2 veľká avokáda
- 3 lyžice kakaa
- 100 g čokolády na varenie (aspoň 70%)
- 50 ml javorového sirupu
Na servírovanie:
- lesné ovocie
- jahody
- šľahačka
Postup:
- Mandle, kešu orechy a mandľové mlieko dajte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Pridajte avokádo a rozmixujte.
- Potom pridajte rozpustenú čokoládu na varenie, kakao a javorový sirup.
- Mixujte, kým sa všetko pekne nespojí.
- Podávajte vychladené, nahnevané lesným ovocím, posypané hoblinkami bielej čokolády.
- Najlepšie je zmes vychladiť v cukrárskom sáčku, a potom do pohárov pekne nazdobiť.

K tomuto receptu chýba už len jediná… Výborná káva. V horúcich letných dňoch by nebola na zahodenie ani ľadová káva . Tú si môžete pripraviť aj v našich obľúbených kávovaroch Tchibo z našej recenzie .
Ako vidíte, receptov z avokáda je veľa. Je fajn, že je možné kombinovať so slanými aj sladkými chuťami.
Tak do čoho sa pustíte?