Hamburgery patria medzi obľúbené pokrmy, ktoré sú ľahké na prípravu a navyše skvele chutia.
Preto sme si pre vás pripravili 5 luxusných receptov na domáce hamburgery, ktoré budú vždy lepšie ako kupované polotovary!
Máme pre vás nielen tradičný variant z hovädzieho mäsa, ale aj z kuracieho či bravčového.
Pochutnáte si!
Burger s modrým syrom, karamelizovanou cibuľkou a rozmarínom
Tak toto je úplná pecka! Na ten najlepší hamburger už nemusíte chodiť do reštaurácie. Zvládnete si ho totiž jednoducho pripraviť u vás doma. Tak poďme na to!
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 stredné červené cibule nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžička soli
- 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 šálka rozdrobenej Nivy
- 4 hamburgerové žemle
- 8 listov hlávkového šalátu
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Pridajte rozmarín a opekajte asi 1 minútu, alebo kým nebude chrumkavý.
- Pomocou klieští vyberte vetvičky z oleja a položte na papierovú utierku.
- Až vychladno natoľko, že sa s nimi bude dať manipulovať, vyberte listy z vetvičiek.
- Pridajte cibuľu a 1/4 lyžičky soli na panvicu a premiešajte.
- Prikryte a nechajte nerušene variť 7 až 8 minút, kým cibuľa nezačne mäknúť.
- Zložte pokrievku a pokračujte vo varení, kým cibuľa nezmäkne a neskaramelizuje, za občasného miešania ďalších 7 až 8 minút.
- Zložte z platne a vmiešajte lístky rozmarínu.
- Predhrejte rúru (s mriežkou uprostred) na 200 ° Celzia.
- Z hovädzieho vytvarujte 4 placky s hrúbkou asi 2 cm.
- Posypte obe strany korením a zvyšné 3/4 lyžičky soli.
- Rozpáľte veľkú panvicu, najlepšie liatinovú, na strednej teplote.
- Pridajte placky a smažte 5 až 6 minút, kým nebudú mať spodné strany peknú tmavo hnedú kôrku.
- Placky otočte a smažte ďalších 5 až 6 minút, aby boli stredne prepečené.
- Preneste hamburgery do formy s okrajom.
- Rovnomerne rozdrobte modrý syr na každý burger.
- Pečte, kým sa syr nerozpustí, 2 až 3 minúty.
- Zároveň si zahrejte žemle.
- Zostavte si svoje hamburgery z žemle, placiek, hlávkového šalátu, karamelizovanej cibule a rozmarínu.

Domáci hovädzí hamburger
Vyskúšajte tento recept na najlepšie dokonale korenené a šťavnaté hamburgery. Navyše na ne potrebujete len pár ingrediencií!
Ingrediencie
- 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 a 1/2 lyžičky koreniacej soli
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 plátky syra (voliteľne)
- 4 žemle na hamburgery
- voliteľne: šalát, paradajka, cibuľa, uhorky, kečup, horčica, majonéza atď.
Postup
- Predhrejte gril na 190 stupňov Celzia.
- Do veľkej misy pridajte hovädzie mäso.
- Pridajte worcesterskou omáčkou, koreniacu soľ, sušený cesnak a korenie.
- Pomocou rúk premiešajte ingrediencie, kým sa nespoja.
- Mäsovú zmes rozdeľte na štvrtiny.
- Vezmite ¼ mäsovej zmesi a rukami ju roztlačte do tvaru hamburgerovej placky s hrúbkou asi 2 cm.
- Uprostred placky urobte zárez, aby ste pri grilovaní zabránili vydutiu uprostred hamburgera.
- Opakujte so zvyšnou mäsovou zmesou a vytvorte 4 burgre.
- Umiestnite burgre na gril.
- Grilujte 4-5 minút z jednej strany.
- Otočte hamburgery a grilujte ďalších 4–5 minút.
- Pokiaľ pridávate syr, položte plátok syra na každú mäsovú placku asi 1 minútu pred zložením burgerov z grilu, aby sa syr mohol rozpustiť.
- Mäso podávajte na hamburgerových žemliach s voliteľným toppingom.

Máme pre vás aj lahodné recepty na placky zo šošovky . Vyskúšajte vegetariánsky burger alebo karbonátok!
Objavte podobné tipy
Burger s trhaným bravčovým mäsom
Tento burger vám síce zaberie viac času ako príprava klasického hamburgera, ale výsledok je úplne luxusný! Kombináciu skvele ochuteného trhaného bravčového mäsa a červenej kapusty si zamilujete!
Ingrediencie
- 1,2 kg bravčové pliecko
- 2 šálky kečupu
- 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1/3 šálky jablčného octu
- 1/4 šálky medu
- 1/4 šálky paradajkového pretlaku
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 3 lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- ¼ lyžičky chilli prášku
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ lyžičky kajenského korenia
Na červenú kapustu:
- 1 malá hlávka červenej kapusty, nastrúhaná
- 4 veľké nakrájané mrkvy
- 4 jarné cibuľky nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky jablčného octu
- 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 1 lyžica medu
Na podávanie:
- opečené hrčky na hamburgery
- nakrájané papričky jalapeños
- čerstvý koriander
Postup
- Na trhané bravčové zmiešajte všetky ingrediencie okrem mäsa v pomalom hrnci a premiešajte lyžicou.
- Pridajte bravčovú pliecko nakrájanú na 2 kusy a pomalý hrniec zakryte.
- Nastavte varenie na 8 hodín na minimum.
- Po 8 hodinách pomocou 2 vidličiek naporciujte bravčové mäso a preložte ho spolu so zvyšnou omáčkou do veľkej misy.
- Medzitým si pripravte šalát.
- Zmiešajte nakrájanú kapustu, mrkvu a cibuľu vo veľkej mise.
- Vyšľahajte horčicu, cesnak, olej, ocot, limetkovú šťavu a med.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Premiešajte so zeleninovou zmesou a nechajte 30 minút odležať.
- Teraz si môžete zostaviť burgre: Na spodnú časť hamburgerovej hrčky naložte trhané bravčové mäso, naň zeleninú zmes, ozdobte koriandrom a jalapenosom a zakryte druhou polovicou hrčky.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj našich ďalších 6 vynikajúcich receptov s trhaným mäsom . Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?
Grilovaný hamburger z kuracieho mäsa
Skvelý hamburger nemusí byť iba ten z hovädzieho mäsa. Skúste použiť mäso kuracie a budete príjemne prekvapení!
INGREDIENCIA
- 300 g kuracieho mäsa, namletého alebo jemne sekaného
- 50 g čerstvo namletej strúhanky
- 1 vajce
- 1 jemne nasekaná cibuľa
- morská soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 20 ml slnečnicového oleja
- 4 biele žemle posypané sezamovými semienkami – najlepšie mäkké, hodiace sa na burgre
- 4 listy šalátu
- 4 plátky tvrdého syra
- paradajky nakrájané na plátky
- kečup na podávanie
POSTUP
- Kuracie mäso, strúhanku, vajíčko, cibuľu, soľ a korenie dajte do misy a dobre prehneťte.
- Vzniknutú hmotu rozdeľujú štyri diely az každého vytvarujte placky.
- Mäso dávajte na rozpálený gril.
- Opečte hamburgery 3 až 4 minúty z každej strany.
- Žemle rozkrojte a naplňte ich: dole položte list šalátu, potom paradajky, syr, kuracie hamburger, navrch cibuľu a šalát.
- Prikryte žemľou a môžete podávať s kečupom.

Mini hovädzie burgre s červenou repou
Tieto jednoduché a farebné mini hovädzie burgre s červenou repou máte pripravené iba za pár minút! Sú šťavnaté, plné chuti (a zeleniny!) a pokojne ich môžete podávať aj svojim deťom.
Ingrediencie
- ½ lyžice olivového oleja
- 1 malá červená alebo biela cibuľa nakrájaná na drobno
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
- 1 malá surová červená repa, olúpaná a nastrúhaná najemno
- 1 vajce, rozšľahané
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- worcesterská omáčka (voliteľne)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na servírovanie:
- 14 mini burgerových žemlí
- 1-2 avokáda nakrájaná na plátky
- 2 uhorky nakrájané na plátky
- rukola alebo hlávkový šalát
- 3 paradajky, nakrájané
Postup
- Plech na pečenie zľahka vymažte olivovým olejom.
- Na panvicu nalejte olej a na strednom plameni opekajte cibuľu do mäkka, pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Dajte bokom, aby zelenina vychladla.
- Vo veľkej mise roztlačte hovädzie mleté mäso vidličkou, aby sa rozdrvilo.
- Dobre premiešajte vychladnutú cibuľu s cesnakom, červenú repu, vajcia, mletú rascu, mletý koriander, worcestrovú omáčku, soľ a korenie.
- Mokrými rukami odoberte malú hrsť zmesi – o niečo väčšiu, než je veľkosť golfovej loptičky – a vytvarujte z nej loptu.
- Položte na vymastený plech a vyrovnajte na hrúbku asi 2 cm.
- Akonáhle sú všetky burgre vytvarované, pokvapkajte ich trochou oleja, zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 30 minút stuhnúť.
- Zahrejte rúru na 220 °C.
- Zložte z hamburgerov fóliu a vložte plech do rúry na 10–15 minút, alebo pokiaľ nie sú hamburgery prepečené.
- Podávajte v mini žemle s avokádom, hlávkovým šalátom a paradajkami – alebo akoukoľvek kombináciou, ktorú zjete vy alebo vaše dieťa!
- Burgery si môžete samozrejme aj ugrilovať.
- Grilujte ich 3-4 minúty z každej strany, kým nebudú prepečené.
- Dobrú chuť!

Naozaj kvalitné mleté mäso si môžete pripraviť aj doma. Jeho spracovanie je jednoduché. Stačí mať skutočne spoľahlivý mlynček na mäso. Zaujíma vás, ako v našej recenzii dopadli užívateľsky prívetivé elektrické mäsožerky ?
Domáci hamburger môžeme pripraviť z najrôznejších surovín.
Medzi tie najčastejšie základné suroviny patrí hovädzie, hydinové či bravčové mäso .
Možno však využiť aj rybie mäso, vnútornosti, údeniny či zeleninu .
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!