5 svetových receptov na polievky z červenej šošovky. Akú si skúsite urobiť?

Červená šošovka patrí medzi najlepšie stráviteľné strukoviny.

Pripravte z nej polievku – je rýchla, jednoduchá, výživná a vonia exotikou.

Inšpirujte sa v našom článku a spoznajte tradičné recepty z celého sveta.

Skúste polievku z červenej šošovky so zázvorom alebo napríklad so štipkou chilli.

Indická polievka z červenej šošovky

Strukoviny a zelenina sú základným kameňom indickej kuchyne. Rovnako ako táto tradičná polievka z červenej šošovky so zázvorom. Zabýva sa aj u Vás doma?

Ingrediencie

  • 150 g červené šošovky
  • 2 červené cibule
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 3 mrkvy
  • 1 zemiaka
  • 1 l zeleninového vývaru/vody + 1 kocka zeleninového bujónu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky zázvoru
  • malá plecohvka paradajkového pretlaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL karí korenie
  • soľ, korenie
  • koriander na ozdobu

Postup

  1. V hrnci s rozpáleným olejom opečte nadrobno nakrájanú cibuľu
  2. Pridajte nakrájanú mrkvu a stonky zeleru a orestujte
  3. Zasypte korením, nadrobno nasekaným cesnakom a zázvorom
  4. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte
  5. Zalejte vývarom alebo vodou s bujónom
  6. Do polievky prisypte nakrájané zemiaky a šošovku
  7. Varte kým zemiaky nezmäknú
  8. Dochuťte soľou a korením
  9. Servírujte ozdobené čerstvým koriandrom
šošovková polievka v miskách
Zdroj: detoxinista.com

Brazílska krémová polievka z červenej šošovky s kokosovým mliekom

Najlepšia polievka z červenej šošovky je krásne vláčna, jemná a chuťovo vyvážená. Toho docielite pridaním kokosového mlieka a tou správnou kombináciou korenia.

Ingrediencie

  • 150 g červené šošovky
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1 chilli paprička
  • ½ l zeleninového vývaru alebo ½ litra vody a ½ kocky zeleninového bujónu
  • soľ, korenie
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 PL olivového oleja

Postup

  1. Cibuľu nakrájanú najemno opražte na oleji v hrnci
  2. Pridajte červenú šošovku a mrkvu
  3. Krátko opečte
  4. Pridajte nasekaný cesnak a premiešajte
  5. Zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom a priveďte do varu
  6. Pridajte bobkový list a nasekanú čili papričku
  7. Varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne
  8. Zalejte kokosovým mliekom
  9. Osoľte a okoreňte podľa chuti
  10. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou
šošovková polievka s miskou byliniek a lyžicou na drevenom podklade
Zdroj: braziliankitchenabroad.com

Harira – korenená a hustá polievka z Maroka

Tradičná marocká polievka z červenej šošovky s kurkumou as cícerom dýcha africkou exotikou

Ingrediencie

  • 150 g jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
  • 50 g červené šošovky
  • 1 plechovka cíceru
  • 80 g stopkového zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 5 PL rezancov do polievky
  • ½ ČL sušeného zázvoru
  • ½ ČL kurkumy
  • ½ ČL rímskej rasce
  • vetvička koriandra
  • soľ

Postup

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej
  2. Orestujte na ňom najemno nasekanú cibuľu a na kocky nakrájané mäso
  3. Zasypte korením, pridajte pretlak a krátko opražte
  4. Pridajte nakrájaný stopkový zeler, nasekanú petržlenovú vňať, paradajky, zliatu cícer a červenú šošovku
  5. Zalejte vodou tak aby boli suroviny ponorené
  6. Varte kým mäso nezmäkne
  7. Prisypte polievkové rezance a znova krátko povarte
  8. Pokiaľ je potrebné polievku zahustiť, vsypte lyžicu hladkej múky a prevarte
  9. Dochuťte soľou a podávajte ozdobené koriandrom
šošovková polievka ozdobená koriandrom v modrej miske
Zdroj: acedarspoon.com

TIP: Cícer je veľmi zaujímavá potravina. Pozrite sa na tieto skvelé recepty s cícerom a zahrňte ju do svojho jedálnička.

Bavorská šošovicová polievka s klobásou

Pôvodný recept na polievku z červenej šošovky a paradajok získa úplne nový rozmer, keď ho obohatíte kúskom údeniny. Polievka potom pokojne nahradí hlavné jedlo.

Ingrediencie

  • 200 g červené šošovky
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • ½ plechovky krájaných paradajok
  • 500 ml vývaru
  • 200 g vínnej klobásy
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, korenie
  • ½ ČL rímskej rasce
  • ½ ČL kurkumy
  • štipka mletého chilli

Postup

  1. Na olivovom oleji osmažte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler
  2. Prisypte šošovku a krátko orestujte
  3. Pridajte nasekaný cesnak a korenie
  4. Zalejte paradajkami z plechovky a vývarom
  5. Varte kým šošovka nezmäkne
  6. Ak je polievka príliš hustá, dolejte vodu
  7. Vínnu klobásu rozkrájajte ostrým nožom na silnejšie kolieska
  8. Obaľte ich v hladkej múke az oboch strán osmažte v panvici na oleji
  9. Polievku servírujte v miskách uprostred ozdobenú niekoľkými kolieskami klobásy
rozmixovaná polievka z červenej šošovky ozdobená klobásou a šalviou v hranatej miske
Zdroj: honestcooking.com

Rýchla polievka z červenej šošovky pre deti

Polievka z červenej šošovky az mrkvy je zdravá a hotová behom chvíľky. Je menej korenená a preto sa skvele hodí aj pre mladších členov rodiny.

Ingrediencie

  • 200 g červené šošovky
  • 1 menšia cibuľa
  • 4 mrkvy
  • 2 PL masla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 paradajkový pretlak
  • soľ
  • 1 ČL oregana

Postup

  1. Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkva na polkolieska
  2. V hrnci rozpustite maslo a osmažte na ňom zeleninu
  3. Pridajte šošovku a paradajkový pretlak
  4. Krátko orestujte
  5. Zalejte vývarom a varte kým zelenina a šošovka nezmäkne
  6. Osoľte a pridajte oregano
  7. Hotovú polievku rozmixujte
  8. Servírujte ozdobené chlebovými krutónmi
rozmixovaná šošovková polievka ozdobená chlebovými krutónmi
Zdroj: easyrecepiesforkidsguide.com

Prečo červenú šošovku zaradiť do jedálnička

Hoci v českej kuchyni sa červená šošovka len pomaly udomácňuje, vo svete patrí k jednej z najobľúbenejších a najstarších pestovaných plodín. Nie je sa čomu diviť – nemusí sa namáčať, jej príprava je veľmi rýchla a využitie široké. Je považovaná za superpotravinu a prináša celý rad zdravotných benefitov. Poďme sa pozrieť aké.

  • Je bohatá na železo – pomáha pri chudokrvnosti
  • Je skvelým zdrojom bielkovín – je vhodná pre vegetariánov, vegánov alebo v prípade že sa snažíte obmedziť spotrebu mäsa.
  • Skrýva v sebe celú škálu vitamínov a minerálov – napr. selén, draslík, horčík, zinok, mangán, fosfor a dôležité vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej.
  • Zlepšuje vzhľad a kvalitu pokožky, činnosť mozgu, pomáha pri depresiách alebo krvotvorbe
  • Obsahuje veľa vlákniny a tým pomáha pri chudnutí. Pokrmy s vysokým obsahom vlákniny dobre a na dlhšiu dobu zasýtia, tým pádom si aj bez hladovania môžete udržať skvelú postavu
  • Má málo cukru – je vhodná pre diabetikov
  • Je dobre stráviteľná – červená šošovka nenadúva, dobre ju strávia aj malé deti a je jedinou strukovinou, ktorá sa odporúča počas tehotenstva
miska s polievkou z červenej šošovky so stonkami koriandra
Zdroj: xoandso.com

Polievka z červenej šošovky sa pripravuje už tisíce rokov. Pochádza zo západnej a strednej Ázie a postupne nachádza svoje miesto v kuchyniach celého sveta. Je totiž rýchla, skutočne výživná a môžete do nej pridať všetko, čo máte radi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.