Červená šošovka patrí medzi najlepšie stráviteľné strukoviny.
Pripravte z nej polievku – je rýchla, jednoduchá, výživná a vonia exotikou.
Inšpirujte sa v našom článku a spoznajte tradičné recepty z celého sveta.
Skúste polievku z červenej šošovky so zázvorom alebo napríklad so štipkou chilli.
Indická polievka z červenej šošovky
Strukoviny a zelenina sú základným kameňom indickej kuchyne. Rovnako ako táto tradičná polievka z červenej šošovky so zázvorom. Zabýva sa aj u Vás doma?
Ingrediencie
- 150 g červené šošovky
- 2 červené cibule
- 3 stonky stopkového zeleru
- 3 mrkvy
- 1 zemiaka
- 1 l zeleninového vývaru/vody + 1 kocka zeleninového bujónu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 plátky zázvoru
- malá plecohvka paradajkového pretlaku
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL karí korenie
- soľ, korenie
- koriander na ozdobu
Postup
- V hrnci s rozpáleným olejom opečte nadrobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte nakrájanú mrkvu a stonky zeleru a orestujte
- Zasypte korením, nadrobno nasekaným cesnakom a zázvorom
- Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte
- Zalejte vývarom alebo vodou s bujónom
- Do polievky prisypte nakrájané zemiaky a šošovku
- Varte kým zemiaky nezmäknú
- Dochuťte soľou a korením
- Servírujte ozdobené čerstvým koriandrom
Brazílska krémová polievka z červenej šošovky s kokosovým mliekom
Najlepšia polievka z červenej šošovky je krásne vláčna, jemná a chuťovo vyvážená. Toho docielite pridaním kokosového mlieka a tou správnou kombináciou korenia.
Ingrediencie
- 150 g červené šošovky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 chilli paprička
- ½ l zeleninového vývaru alebo ½ litra vody a ½ kocky zeleninového bujónu
- soľ, korenie
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 PL olivového oleja
Postup
- Cibuľu nakrájanú najemno opražte na oleji v hrnci
- Pridajte červenú šošovku a mrkvu
- Krátko opečte
- Pridajte nasekaný cesnak a premiešajte
- Zalejte vývarom alebo vodou s rozpusteným bujónom a priveďte do varu
- Pridajte bobkový list a nasekanú čili papričku
- Varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne
- Zalejte kokosovým mliekom
- Osoľte a okoreňte podľa chuti
- Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou
Harira – korenená a hustá polievka z Maroka
Tradičná marocká polievka z červenej šošovky s kurkumou as cícerom dýcha africkou exotikou
Ingrediencie
- 150 g jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
- 50 g červené šošovky
- 1 plechovka cíceru
- 80 g stopkového zeleru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 plechovka krájaných paradajok
- zväzok petržlenovej vňate
- 1 malý paradajkový pretlak
- 5 PL rezancov do polievky
- ½ ČL sušeného zázvoru
- ½ ČL kurkumy
- ½ ČL rímskej rasce
- vetvička koriandra
- soľ
Postup
- V hrnci rozohrejte olivový olej
- Orestujte na ňom najemno nasekanú cibuľu a na kocky nakrájané mäso
- Zasypte korením, pridajte pretlak a krátko opražte
- Pridajte nakrájaný stopkový zeler, nasekanú petržlenovú vňať, paradajky, zliatu cícer a červenú šošovku
- Zalejte vodou tak aby boli suroviny ponorené
- Varte kým mäso nezmäkne
- Prisypte polievkové rezance a znova krátko povarte
- Pokiaľ je potrebné polievku zahustiť, vsypte lyžicu hladkej múky a prevarte
- Dochuťte soľou a podávajte ozdobené koriandrom
TIP: Cícer je veľmi zaujímavá potravina. Pozrite sa na tieto skvelé recepty s cícerom a zahrňte ju do svojho jedálnička.
Objavte podobné tipy
Bavorská šošovicová polievka s klobásou
Pôvodný recept na polievku z červenej šošovky a paradajok získa úplne nový rozmer, keď ho obohatíte kúskom údeniny. Polievka potom pokojne nahradí hlavné jedlo.
Ingrediencie
- 200 g červené šošovky
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 stonka stopkového zeleru
- ½ plechovky krájaných paradajok
- 500 ml vývaru
- 200 g vínnej klobásy
- 2 PL hladkej múky
- soľ, korenie
- ½ ČL rímskej rasce
- ½ ČL kurkumy
- štipka mletého chilli
Postup
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler
- Prisypte šošovku a krátko orestujte
- Pridajte nasekaný cesnak a korenie
- Zalejte paradajkami z plechovky a vývarom
- Varte kým šošovka nezmäkne
- Ak je polievka príliš hustá, dolejte vodu
- Vínnu klobásu rozkrájajte ostrým nožom na silnejšie kolieska
- Obaľte ich v hladkej múke az oboch strán osmažte v panvici na oleji
- Polievku servírujte v miskách uprostred ozdobenú niekoľkými kolieskami klobásy
Rýchla polievka z červenej šošovky pre deti
Polievka z červenej šošovky az mrkvy je zdravá a hotová behom chvíľky. Je menej korenená a preto sa skvele hodí aj pre mladších členov rodiny.
Ingrediencie
- 200 g červené šošovky
- 1 menšia cibuľa
- 4 mrkvy
- 2 PL masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 paradajkový pretlak
- soľ
- 1 ČL oregana
Postup
- Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkva na polkolieska
- V hrnci rozpustite maslo a osmažte na ňom zeleninu
- Pridajte šošovku a paradajkový pretlak
- Krátko orestujte
- Zalejte vývarom a varte kým zelenina a šošovka nezmäkne
- Osoľte a pridajte oregano
- Hotovú polievku rozmixujte
- Servírujte ozdobené chlebovými krutónmi
Prečo červenú šošovku zaradiť do jedálnička
Hoci v českej kuchyni sa červená šošovka len pomaly udomácňuje, vo svete patrí k jednej z najobľúbenejších a najstarších pestovaných plodín. Nie je sa čomu diviť – nemusí sa namáčať, jej príprava je veľmi rýchla a využitie široké. Je považovaná za superpotravinu a prináša celý rad zdravotných benefitov. Poďme sa pozrieť aké.
- Je bohatá na železo – pomáha pri chudokrvnosti
- Je skvelým zdrojom bielkovín – je vhodná pre vegetariánov, vegánov alebo v prípade že sa snažíte obmedziť spotrebu mäsa.
- Skrýva v sebe celú škálu vitamínov a minerálov – napr. selén, draslík, horčík, zinok, mangán, fosfor a dôležité vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej.
- Zlepšuje vzhľad a kvalitu pokožky, činnosť mozgu, pomáha pri depresiách alebo krvotvorbe
- Obsahuje veľa vlákniny a tým pomáha pri chudnutí. Pokrmy s vysokým obsahom vlákniny dobre a na dlhšiu dobu zasýtia, tým pádom si aj bez hladovania môžete udržať skvelú postavu
- Má málo cukru – je vhodná pre diabetikov
- Je dobre stráviteľná – červená šošovka nenadúva, dobre ju strávia aj malé deti a je jedinou strukovinou, ktorá sa odporúča počas tehotenstva
Polievka z červenej šošovky sa pripravuje už tisíce rokov. Pochádza zo západnej a strednej Ázie a postupne nachádza svoje miesto v kuchyniach celého sveta. Je totiž rýchla, skutočne výživná a môžete do nej pridať všetko, čo máte radi.