Rozmýšľate, čo si upiecť ku káve alebo na oslavu či návštevu?
Inšpirujte sa našimi receptami na makový závin, z ktorých si určite vyberiete tú svoju obľúbenú variantu.
Nie je to nič náročné a chutiť to bude všetkým maškrtným jazýčkom.
Kysnutý makový závin
Pre milovníkov kysnutých múčnikov tu máme kysnutú makovú štrúdľu ako od babičky. S týmto druhom cesta sa dobre pracuje, pretože sa netrhá a je vláčne. Pri príprave si strážte množstvo mlieka – záleží na vašej múke – niekedy totiž stačí uvádzané množstvo, niekedy musíte pridať viac.
Ingrediencie na cesto
- 500g hladkej múky
- 2ks žĺtkov
- 1 droždie
- 40g rozpusteného masla
- 1 lyžica cukru
- 250ml mlieka
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 2 hrnčeky maku
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
- Hrsť hrozienok (podľa chuti)
Postup
- Najprv nechajte vzísť kvások tak, že do mištičky alebo hrnčeka dáte lyžicu mlieka, lyžicu múky, cukor a droždie.
- Zmiešajte všetky ostatné suroviny a pridajte vzídený kvások. Vypracujte hladké cesto.
- Dajte do misy, zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravte makovú plnku tak, že v hrnci zahrejete mlieko, pridáte ostatné suroviny a varíte do zhustnutia.
- Po vykysnutí rozdeľte cesto na dve polovice. Z každej polovice vyvaľkajte tenký plát.
- Navrch položte plnku a zaviňte. Potom opatrne preneste na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- Povrch závinu potrite rozšľahaným vajcom či maslom a dajte do predhriatej rúry piecť pri 180 ° C po dobu 30-40 minút. Strážte ho, každá rúra pečie inak.
- Hotový závin nechajte vychladnúť a podávajte nakrájaný.

Závin z maku s kyslou smotanou
Tento recept na makový závin je o niečo jednoduchší. Vďaka prítomnosti kyslej smotany nie je totiž potrebné mak ani variť. Uľahčite si prácu a vyskúšajte si tento múčnik upiecť.
Ingrediencie
- 250g lístkového cesta
- 300g mletého maku
- 2 vajíčka
- 200g kyslej smotany
- 2 jablká
- 1 lyžička mletej škorice
- 1,5 lyžice škrobu
- 120g práškového cukru
- 1 vajíčko na potretie závinu
- Múčkový cukor na posyp
Postup
- Najprv zmiešajte mak s kyslou smotanou. Pridajte vajcia, lyžičku škorice, najemno nastrúhané jablká, cukor a škrob.
- Listové cesto vyvaľkajte do väčšieho obdĺžnika a na stred rozložte makovú náplň.
- Potom cesto zabaľte/zarolujte a konce zahnite dospodu.
- Štrúdľu preložte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C cca pol hodiny alebo dozlatista.
- Hotový závin nechajte trochu vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.

Keď sa povie závin, každý si iste predstaví jablčnú štrúdľu. Ani tie u nás nesmú chýbať. Inšpirujte sa našimi báječnými receptami na jablkový závin !
Objavte podobné tipy
Listový závin s makom
Jednoduchý a veľmi rýchly recept, na ktorý potrebujete pár minút na prípravu sa skvele hodí, ak potrebujete rýchlo pripraviť niečo na posedenie s priateľmi či rodinou.
Ingrediencie
- 1 balenie lístkového cesta
- 200g mletého maku
- 5-7 lyžíc cukru krupice (podľa chuti)
- 500ml mlieka
- 2 lyžice lekváru alebo iného džemu
- 1ks vajcia
Postup
- Náplň do závinu pripravíte tak, že mak pomeliete a vložíte do hrnca s cukrom. Prilejete mlieko a na miernom ohni varte asi 10 minút do zhustnutia.
- Potom stiahnite z ohňa, pridajte lekvár alebo džem a všetko premiešajte.
- Potom, čo náplň chladne, si rozvaľkajte lístkové cesto.
- Potrite ho pripravenou makovou náplňou a zaviňte. Okraje závinu zahnite dospodu.
- Pečte na papieri na pečenie potreté rozšľahaným vajcom pri 170 ° C cca pol hodiny.
- Hotovú štrúdľu nechajte vychladnúť, poprášte práškovým cukrom a podávajte.

Testovali sme elektrické peniče mlieka . Ako to dopadlo? Mrknite sa!
Nadýchaná štrúdľa s makom a slivkami
Pokiaľ si svoj makový závin chcete niečím ozvláštniť, pridajte do náplne napríklad slivky. Výsledok bude vďaka prítomnosti ovocia vláčny, šťavnatejší a tiež vitamínovo výdatnejší.
Ingrediencie na cesto
500g hladkej múky
- 30g droždia
- 180ml mlieka
- 4 lyžice trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Štipka soli
- 60g rozpusteného masla
- 2ks vajcia + 1 na potretie
- Múčkový cukor na posyp
Ingrediencie na náplň
- 450ml mlieka
- 300g mletého maku
- 100g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1-2 lyžice slivkového lekváru
- 10-15 ks sliviek
- Škoricový cukor
Postup
- Do veľkej misy preosejte múku. Zahrejte mlieko.
- Do múky urobte menšiu jamku, do ktorej rozdrobte droždie. Pridajte 1 lyžicu trstinového cukru a polovicu zahriateho mlieka. Zo strán zahrňte múkou.
- Prikryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Potrvá to cca pol hodiny.
- Potom pridajte zvyšné mlieko, cukor + vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a vajcia.
- Vypracujte hladké cesto.
- Cesto dajte na múkou posypanú dosku a rozdeľte na dve polovice. Tieto dve polovice nechajte pod utierkou kysnúť ešte 30 minút.
- Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte mak a cukor. Premiešajte a nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
- Priebežne miešajte, aby sa nepripálil mak. Stiahnite z ohňa a nakoniec pridajte lekvár. Potom nechajte vychladnúť.
- Slivky rozkrájajte na polovice, pripravte si škoricový cukor a vyšľahajte vajcia na potretie závinu.
- Na pomúčenej doske vyvaľkajte z bochníkov tenké placky.
- Na každú placku potom rozložte makovú náplň a okraje nechajte bez náplne. Okraje pomažte rozšľahaným vajíčkom.
- Navrch ešte rozložte rozkrájané slivky a posypte škoricovým cukrom.
- Zarolujte závin a konce založte zospodu.
- Záviny preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 30-40 minút kysnúť, aby bol výsledok o to nadýchanejší.
- Rúru si predhrejte na 170 °C. Záviny potrite rozšľahaným vajcom a pečte dozlatista cca 35-40 minút.
- Hotové záviny nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte nakrájané.

Štrúdľa na sladký aj slaný spôsob ? U nás ich nájdete všetky! Nahliadnite a vyskúšajte nabudúce aj niektorý z týchto receptov.
Nekysnutý závin z polohrubej múky
Ponáhľate sa a musíte niečo pripraviť na návštevu alebo na oslavu? Skúste náš nekysnutý makový závin, ktorý určite stihnete než zazvoní zvonček.
Ingrediencie na cesto
- 220g polohrubej múky
- 200g nátierkového masla
- 1 žĺtok
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 200g mletého maku
- 1 lyžica slivkového lekváru
- 13 lyžíc mlieka
- 1 vanilkový cukor
- Cukor krupica podľa chuti
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 bielok na potretie
Postup
- Najprv si pripravte náplň. Zahrejte mlieko, pridajte mletý mak, cukry, lekvár, škoricu a nechajte asi 10 minút povariť.
- Náplň nechajte vychladnúť.
- Z múky, masla, žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto.
- Na pomúčenom doske rozvaľkajte cesto na tenký plát a naneste makovú náplň.
- Zaviňte a okraje zahnite dospodu.
- Závin preneste na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným bielkom a pečte v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 35-40 minút alebo dozlatista.
- Hotový závin nechajte vychladnúť, poprášte práškovým cukrom a nakrájaný podávajte.

Cesta môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.
Mak a jeho blahodarné účinky na naše zdravie
Na mak existujú dva druhy pohľadu. Jednak sa jedná o liečivú rastlinu – teda drogu a jednak ako potravinu. V maku dominuje logicky tuk, pričom tu prevažujú mastné kyseliny – vínenenasýtené a mononenasýtené. Mak je tiež zdrojom vlákniny a kvalitných bielkovín.
Tento druh rastliny je bohatým zdrojom minerálnych látok, najmä obsahuje vápnik. V prírode zrejme nenájdeme potravinu, ktorá by bola bohatšia na vápnik. Čo sa týka minerálnych látok, obsahuje veľké množstvo horčíka, fosforu a mangánu. Vitamíny sú zastúpené vitamínom E a B.
Teraz už vieme, že mak je naozaj blahodarný na naše zdravie. Inšpirujte sa našimi tipmi na makové náplne nech máte kam siahnuť pri príprave ďalšej makovej dobroty!