Recepty na závin s makom na 5 spôsobov. Sladká bodka ku káve

Rozmýšľate, čo si upiecť ku káve alebo na oslavu či návštevu?

Inšpirujte sa našimi receptami na makový závin, z ktorých si určite vyberiete tú svoju obľúbenú variantu.

Nie je to nič náročné a chutiť to bude všetkým maškrtným jazýčkom.

Kysnutý makový závin

Pre milovníkov kysnutých múčnikov tu máme kysnutú makovú štrúdľu ako od babičky. S týmto druhom cesta sa dobre pracuje, pretože sa netrhá a je vláčne. Pri príprave si strážte množstvo mlieka – záleží na vašej múke – niekedy totiž stačí uvádzané množstvo, niekedy musíte pridať viac.

Ingrediencie na cesto

  • 500g hladkej múky
  • 2ks žĺtkov
  • 1 droždie
  • 40g rozpusteného masla
  • 1 lyžica cukru
  • 250ml mlieka
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 2 hrnčeky maku
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • Hrsť hrozienok (podľa chuti)

Postup

  • Najprv nechajte vzísť kvások tak, že do mištičky alebo hrnčeka dáte lyžicu mlieka, lyžicu múky, cukor a droždie.
  • Zmiešajte všetky ostatné suroviny a pridajte vzídený kvások. Vypracujte hladké cesto.
  • Dajte do misy, zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
  • Medzitým si pripravte makovú plnku tak, že v hrnci zahrejete mlieko, pridáte ostatné suroviny a varíte do zhustnutia.
  • Po vykysnutí rozdeľte cesto na dve polovice. Z každej polovice vyvaľkajte tenký plát.
  • Navrch položte plnku a zaviňte. Potom opatrne preneste na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
  • Povrch závinu potrite rozšľahaným vajcom či maslom a dajte do predhriatej rúry piecť pri 180 ° C po dobu 30-40 minút. Strážte ho, každá rúra pečie inak.
  • Hotový závin nechajte vychladnúť a podávajte nakrájaný.
Štrúdľa s makom ku káve.
Zdroj: sandapagaimo.blogspot.com

Závin z maku s kyslou smotanou

Tento recept na makový závin je o niečo jednoduchší. Vďaka prítomnosti kyslej smotany nie je totiž potrebné mak ani variť. Uľahčite si prácu a vyskúšajte si tento múčnik upiecť.

Ingrediencie

  • 250g lístkového cesta
  • 300g mletého maku
  • 2 vajíčka
  • 200g kyslej smotany
  • 2 jablká
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1,5 lyžice škrobu
  • 120g práškového cukru
  • 1 vajíčko na potretie závinu
  • Múčkový cukor na posyp

Postup

  • Najprv zmiešajte mak s kyslou smotanou. Pridajte vajcia, lyžičku škorice, najemno nastrúhané jablká, cukor a škrob.
  • Listové cesto vyvaľkajte do väčšieho obdĺžnika a na stred rozložte makovú náplň.
  • Potom cesto zabaľte/zarolujte a konce zahnite dospodu.
  • Štrúdľu preložte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajíčkom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C cca pol hodiny alebo dozlatista.
  • Hotový závin nechajte trochu vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.
Štrúdľa s makom a kyslou smotanou.
Zdroj: bettybossi.ch

Keď sa povie závin, každý si iste predstaví jablčnú štrúdľu. Ani tie u nás nesmú chýbať. Inšpirujte sa našimi báječnými receptami na jablkový závin !

Listový závin s makom

Jednoduchý a veľmi rýchly recept, na ktorý potrebujete pár minút na prípravu sa skvele hodí, ak potrebujete rýchlo pripraviť niečo na posedenie s priateľmi či rodinou.

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200g mletého maku
  • 5-7 lyžíc cukru krupice (podľa chuti)
  • 500ml mlieka
  • 2 lyžice lekváru alebo iného džemu
  • 1ks vajcia

Postup

  • Náplň do závinu pripravíte tak, že mak pomeliete a vložíte do hrnca s cukrom. Prilejete mlieko a na miernom ohni varte asi 10 minút do zhustnutia.
  • Potom stiahnite z ohňa, pridajte lekvár alebo džem a všetko premiešajte.
  • Potom, čo náplň chladne, si rozvaľkajte lístkové cesto.
  • Potrite ho pripravenou makovou náplňou a zaviňte. Okraje závinu zahnite dospodu.
  • Pečte na papieri na pečenie potreté rozšľahaným vajcom pri 170 ° C cca pol hodiny.
  • Hotovú štrúdľu nechajte vychladnúť, poprášte práškovým cukrom a podávajte.
Pocukrovaná štrúdľa s makovou náplňou.
Zdroj: lilcookie.com

Testovali sme elektrické peniče mlieka . Ako to dopadlo? Mrknite sa!

Nadýchaná štrúdľa s makom a slivkami

Pokiaľ si svoj makový závin chcete niečím ozvláštniť, pridajte do náplne napríklad slivky. Výsledok bude vďaka prítomnosti ovocia vláčny, šťavnatejší a tiež vitamínovo výdatnejší.

Ingrediencie na cesto

500g hladkej múky

  • 30g droždia
  • 180ml mlieka
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 60g rozpusteného masla
  • 2ks vajcia + 1 na potretie
  • Múčkový cukor na posyp

Ingrediencie na náplň

  • 450ml mlieka
  • 300g mletého maku
  • 100g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1-2 lyžice slivkového lekváru
  • 10-15 ks sliviek
  • Škoricový cukor

Postup

  • Do veľkej misy preosejte múku. Zahrejte mlieko.
  • Do múky urobte menšiu jamku, do ktorej rozdrobte droždie. Pridajte 1 lyžicu trstinového cukru a polovicu zahriateho mlieka. Zo strán zahrňte múkou.
  • Prikryte utierkou a nechajte vzísť kvások. Potrvá to cca pol hodiny.
  • Potom pridajte zvyšné mlieko, cukor + vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo (nesmie byť horúce) a vajcia.
  • Vypracujte hladké cesto.
  • Cesto dajte na múkou posypanú dosku a rozdeľte na dve polovice. Tieto dve polovice nechajte pod utierkou kysnúť ešte 30 minút.
  • Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte mak a cukor. Premiešajte a nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
  • Priebežne miešajte, aby sa nepripálil mak. Stiahnite z ohňa a nakoniec pridajte lekvár. Potom nechajte vychladnúť.
  • Slivky rozkrájajte na polovice, pripravte si škoricový cukor a vyšľahajte vajcia na potretie závinu.
  • Na pomúčenej doske vyvaľkajte z bochníkov tenké placky.
  • Na každú placku potom rozložte makovú náplň a okraje nechajte bez náplne. Okraje pomažte rozšľahaným vajíčkom.
  • Navrch ešte rozložte rozkrájané slivky a posypte škoricovým cukrom.
  • Zarolujte závin a konce založte zospodu.
  • Záviny preložte na plech s papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 30-40 minút kysnúť, aby bol výsledok o to nadýchanejší.
  • Rúru si predhrejte na 170 °C. Záviny potrite rozšľahaným vajcom a pečte dozlatista cca 35-40 minút.
  • Hotové záviny nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte nakrájané.
Slivkovo-maková štrúdľa ako od babičky.
Zdroj: svetvomne.sk

Štrúdľa na sladký aj slaný spôsob ? U nás ich nájdete všetky! Nahliadnite a vyskúšajte nabudúce aj niektorý z týchto receptov.

Nekysnutý závin z polohrubej múky

Ponáhľate sa a musíte niečo pripraviť na návštevu alebo na oslavu? Skúste náš nekysnutý makový závin, ktorý určite stihnete než zazvoní zvonček.

Ingrediencie na cesto

  • 220g polohrubej múky
  • 200g nátierkového masla
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 200g mletého maku
  • 1 lyžica slivkového lekváru
  • 13 lyžíc mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • Cukor krupica podľa chuti
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 bielok na potretie

Postup

  • Najprv si pripravte náplň. Zahrejte mlieko, pridajte mletý mak, cukry, lekvár, škoricu a nechajte asi 10 minút povariť.
  • Náplň nechajte vychladnúť.
  • Z múky, masla, žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto.
  • Na pomúčenom doske rozvaľkajte cesto na tenký plát a naneste makovú náplň.
  • Zaviňte a okraje zahnite dospodu.
  • Závin preneste na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným bielkom a pečte v predhriatej rúre pri 180 ° C cca 35-40 minút alebo dozlatista.
  • Hotový závin nechajte vychladnúť, poprášte práškovým cukrom a nakrájaný podávajte.
Upečený závin s makom z nekysnutého cesta.
Zdroj: servus.com

Cesta môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.

Mak a jeho blahodarné účinky na naše zdravie

Na mak existujú dva druhy pohľadu. Jednak sa jedná o liečivú rastlinu – teda drogu a jednak ako potravinu. V maku dominuje logicky tuk, pričom tu prevažujú mastné kyseliny – vínenenasýtené a mononenasýtené. Mak je tiež zdrojom vlákniny a kvalitných bielkovín.

Tento druh rastliny je bohatým zdrojom minerálnych látok, najmä obsahuje vápnik. V prírode zrejme nenájdeme potravinu, ktorá by bola bohatšia na vápnik. Čo sa týka minerálnych látok, obsahuje veľké množstvo horčíka, fosforu a mangánu. Vitamíny sú zastúpené vitamínom E a B.

Teraz už vieme, že mak je naozaj blahodarný na naše zdravie. Inšpirujte sa našimi tipmi na makové náplne nech máte kam siahnuť pri príprave ďalšej makovej dobroty!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.