Recepty na zakonzervovanie cukiet alebo ako si vychutnať svoju obľúbenú zeleninu po celý rok!

Vedeli ste, že cuketa je skvelým pomocníkom pri problémoch s trávením?

Obsahuje totiž rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá je vhodná pre naše črevá.

Okrem toho má v sebe aj množstvo živín a antioxidantov.

Už z tohto dôvodu je dobré ju mať stále po ruke.

Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie cukiet, ktoré si zamilujete!

Návod na nálev na zaváranie

Nálevov na zavarenie cukety je veľa, môžete využiť sladkoslaný nálev. Najobľúbenejšie je však ten sladkokyslý.

Budete potrebovať

  • 1/3 litra vody
  • 2/3 litra octu
  • lyžička soli
  • 100 g cukru

Postup prípravy

  • Vodu vlejte do hrnca, pridajte ostatné suroviny a priveďte do varu.
  • Akonáhle vzniknutý roztok prejde varom, odstavte ho a nechajte vychladnúť.

Bežný postup pre konzervovanie cukiet

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na konzervovanie cukiet klasickým spôsobom a to pomocou zaváracieho hrnca.

Budete potrebovať

  • cukety
  • nálev
  • korenie – bobkový list, nové korenie, guličky čierneho korenia
  • kolieska mrkvy a chrenu
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec

Postup prípravy

  • Cukety očistite, umyte a nakrájajte na štvrtiny.
  • Je veľmi dôležité, aby ste pred skladaním cukiet do pohárov, všetky zaváracie poháre sterilizovali aj s viečkami.
  • Špalíčky cukiet naukladáme do pohárov, pridajte korenie, koliesko mrkvy a chrenu – vďaka chrenu budú cukety chrumkavé.
  • Zalejte nálevom a poháre viečkami uzavrite.
  • Vložte poháre od zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali, podlejte ich vodou.
  • Zavárajte pri teplote 90 stupňov po dobu 20 minút.
  • Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a ukladnite do pivnice.
Nakladané cukety v zaváracom pohári.
zdroj: natashaskitchen.com

Nakladaná cuketová kapusta

Ako alternatívu klasickej kapusty môžete zvoliť toľko obľúbenú cuketovú kapustu, ktorú po zavarení máte vždy po ruke. Dokonca ho môžete využiť ako lôžko pod mäso alebo do šalátov.

Budete potrebovať

  • cukety
  • soľ
  • cukor kryštál
  • ocot
  • drvená rasca

Množstvo záleží na vašej chuti, radšej menej ochucujte, pridať môžete kedykoľvek.

Postup prípravy

  • Ako prvý krok sterilizujte všetky potrebné poháre na zaváranie – aj s viečkami.
  • Potom cukety olúpte a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle.
  • K nastrúhanej cukete pridajte soľ, cukor, rascu a ocot – množstvo si upravte podľa seba.
  • Takto pripravenú zmes nechajte aspoň 20 minút stáť – cuketa pustí potrebnú šťavu.
  • Do pripravených zaváracích pohárov vložte cuketovú zmes – cuketovú kapustu.
  • Utrite okraje pohárov a zaviečkujte.
  • Naskladajte poháre do hrnca 1 centimeter od seba a podlejte vodou.
  • Zavárajte na 80 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí z hrnca pohára preklopte viečkom dole na utierku a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite vo vyhovujúcich podmienkach.
Nakladané cukety v zaváracích pohároch.
zdroj: attheitaliantable.com

Máme pre vás aj luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Zaváranie cukety s paradajkami

Inšpirujte sa týmto luxusným receptom na nakladanú cuketu s paradajkami a kôprom. Je jednoduchý a úplne vynikajúci!

Budete potrebovať

  • 1,5 kg cukety
  • 1 ½ kg paradajok (paradajky)
  • 2 stredná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 malých kôprových vetvičiek
  • 8 šálok vody
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka octu
  • 2 ½ lyžice konzervačnej soli
  • 2-3 veľké bobkové listy
  • 6 guličiek čierneho korenia

Postup prípravy

  • Než začnete, je potrebné sterilizovať všetky potrebné poháre na zaváranie – vrátane viečok.
  • Cuketu riadne umyte, očistite a nakrájajte ju na kolieska.
  • Paradajky zbavte stonky, opláchnite ich a nakrájajte na polovice či štvrtiny.
  • Ďalej si pripravte cibuľu s cesnakom – taktiež nakrájajte na kolieska.
  • Pripravte si nálev – vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, ocot a soľ – nechajte prejsť varom.
  • Do každého pohára vložte cukety s nakrájanými paradajkami – pridajte po troche cibuľu, korenie, kôpor, bobkový list, cesnak.
  • Dolejte nálevom a okraje pohárov utrite.
  • Poriadne zaviečkujte a vložte do hrnca.
  • Poháre skladajte tak, aby sa nedotýkali.
  • Prilejte vodu a varte pri teplote 85 stupňov po dobu 20 minút.
  • Potom poháre vytiahnite a otočte dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Nakladané cukety s paradajkami v zaváracích pohároch.
zdroj: valentinascorner.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie paradajok na množstvo rôznych spôsobov. Zamilujete si ich!

Nakladané lečo z cukety

Ak ste fanúšikmi zeleniny, potom si určite pochutnáte na tomto recepte, ktorý obsahuje zeleniny veľa.

Budete potrebovať

  • 2 veľké cukety
  • 8 paradajok
  • 8 paprík
  • 3 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ

Postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si pripravte poháre na zaváranie a viečka – sterilizujte ich.
  • Potom si nakrájajte na kúsky cibuľu, ktorú dajte na panvicu zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite paradajky, papriky a cukety a nakrájajte ich menšie kúsky, cukety postrúhajte na hrubšom strúhadle.
  • Potom zmes zeleniny pridajte k restovanej cibuľke a 10 minút opekajte.
  • Potom prilejte vodu a duste ďalších 10 minút.
  • Podľa potreby dosoľte.
  • Vzniknuté lečo plňte do pohárov a poriadne zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, zalejte ich vodou a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí pohára obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
Zakonzervované zeleninové lečo v zaváracích pohároch s vedľa položenou čerstvou zeleninou.
zdroj: reluctantentertainer.com

Konzervovanie cukety na sladko

Zdá sa vám, že cuketa patrí skôr do tých slaných pokrmov? Ba nie, už ste skúšali cuketový kompót? Mnoho ľudí ho prirovnáva k ananásu. Vyskúšajte a uvidíte sami.

Budete potrebovať

  • cuketa
  • voda
  • cukor
  • škorica
  • citrón, pomaranč
  • kyselina citrónová
  • ananásová esencia

Všetko množstvo ingrediencií závisí od vašej chuti.

Postup prípravy

  • Cukety olúpeme, zbavíme semienok a umyjeme.
  • Nakrájame ju na malé kúsky a vložíme do misy, kde cuketu zalejeme vodou a pridajte ocot podľa chuti.
  • Dajte misu s cuketou do chladničky a nechajte ju aspoň 12 hodín odležať.
  • Potom pridajte cukor, kúsok škorice a varte do doby, kým cuketa zosklovatí.
  • Akonáhle je cuketa uvarená, vyberte ju a dajte ju bokom.
  • Do zvyšnej šťavy vložte plátky citróna, šťavu z dvoch pomarančov a ananásovú esenciu – krátko povarte.
  • Nakoniec šťavu preceďte a nechajte vychladnúť.
  • Kocky cukety vložte do pohárov, ktoré ste vopred sterilizovali.
  • Cuketu zalejte vychladnutým nálevom.
  • Zaviečkujte a varte pri teplote 80 stupňov 20 minút.
  • Potom pohár otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v pivnici či špajze.
Kompót z cukiet v zaváracích pohároch.
zdroj: cheapcooking.com

Zaváranie cukety na sladko je veľmi jednoduché – nebojte sa experimentovať, môžete využiť napríklad domácich ovocných štiav namiesto cukornatého rozvaru. Môžete pozmeniť aj korenie. Vhodný je napríklad badián alebo klinčeky.

Iné spôsoby uchovania cukety

Cuketa je skvelou pomocníčkou na prípravu cuketových múčnikov . Pozrite sa, čo ďalšie môžete z cukety vytvoriť.

Cuketové maslo

Budete potrebovať

  • 1 kg cukety
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 šalotky
  • cesnak – podľa chuti
  • soľ a korenie – podľa chuti

Postup prípravy

  • Cuketu poriadne očistite a umyte.
  • Nastrúhajte ju na hrubšie rezančeky a nechajte ju najlepšie v sitku odkvapkať.
  • V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej.
  • Olúpte šalotku a vložte na panvicu a restujte.
  • Potom pridajte cuketu, cesnak a soľ s korením a varte do doby, kým cuketa nedosiahne roztierateľnú konzistenciu.
  • Uchovávajte v chlade.

Maslo najlepšie chutí na opečenom hrianke.

Maslo z cukety v mištičke s plátkami toastového chleba.
zdroj: mealplannerpro.com

Cuketová marmeláda

Budete potrebovať

  • 5 šálok nastrúhanej cukety
  • 2 pomaranče
  • 2 citróny
  • kúsok zázvoru
  • 1 tyčinka škorice
  • 6 klinčekov
  • 1 zelené nastrúhané a olúpané jablko
  • 4 šálky hnedého cukru
  • 2 čerstvé čili papričky jalapeno
  • 4 kvety žeruchy

Postup prípravy

  • Pomocou škrabky na zeleninu odstráňte z pomarančov a citrónov šupku a nakrájajte ich na kolieska.
  • Odrežte zostávajúcu bielu dreň z pomarančov a citrónov.
  • Do vrecka na korenie vložte citrónovú kôru, nastrúhaný zázvor, škoricu, klince a vrecko zauzľujte.
  • Na panvicu pridajte strúhanú cuketu, jablko a cukor.
  • Pomaranče a citróny nakrájajte a pridajte k ostatným ingredienciám na panvici.
  • Za stáleho miešania zmes sa priveďte do varu – miešajte kým sa cukor nerozpustí.
  • Celú zmes poctivo prepasírujte – môžete si pomôcť ponorným mixérom – pozor však na korenie.
  • Potom vložte prepasírovanú zmes späť na varič a ešte varte.
  • Ak je zmes penivá, môžete pridať 1/2 lyžičky masla alebo margarínu.
  • Zmes často miešajte – pokiaľ nedosiahne gélovú štruktúru, asi 45 – 50 minút.
  • Pripravte si zaváracie poháre s viečkami a riadne ich sterilizujte.
  • Do suchých pohárov potom horúcu marmeládu nalejte.
  • Viečka utrite, zaviečkujte a vložte do hrnca – poháre sa nesmú dotýkať.
  • Sterilujte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vybratí z hrnca pohára otočte dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite v komore alebo v pivnici.
Džem z cukety v pohári s vedľa položenými čerstvými cuketami.
zdroj: shizuokagourmet.com

Máme pre vás aj všetky dôležité informácie o cukete na jednom mieste! Prečítajte si, ako pestovať, čo všetko z nej môžete pripraviť aj aké sú jej zdravotné benefity.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.