Zapekáme karfiol so zemiakmi a syrom

Kto by nepoznal vyprážaný karfiol. Obľúbená pochúťka najmä detí, kedy si ružičky karfiolu rozoberú na najmenšie kúsky.

Prečo ale nevyskúšať karfiol zapiecť? Vďaka použitiu ďalších ingrediencií získame chutný pokrm.

Naviac je zapekanie oproti vyprážanie zdravší spôsob prípravy zeleniny. My vám prinášame 3 skvelé recepty na zapekaný karfiol.

Najskôr sa však poďme pozrieť na, ako karfiol pripraviť.

Príprava karfiolu

Karfiol, ktorý chceme upraviť ako zapekaný, očistíme, odkrojíme stopkám. Potom ho buď celý, alebo rozobratý na ružičky mierne povaríme v osolenej vode do polomäkka. Medzitým si pripravíme ďalšie potrebné ingrediencie.

Karfiol možno zapekať s veľkým množstvom ďalších potravín a na rôzne spôsoby, takže počas sezóny karfiolu netreba pri troche fantázie rovnaké jedlo opakovať, vždy sa nájde možnosť obmeny.

Ku karfiolu pri zapekanie môžeme pridávať mäso alebo údeninu, zemiaky, cestoviny aj ryžu, vajcia, syry, dusené huby a ďalšiu zeleninu, ktorú pridávame takmer vždy.

Všetky suroviny môžeme medzi sebou ešte kombinovať a doplniť ich bešamelom alebo niektorú zo zapekacích omáčok. Podľa druhu použitých surovín zapekáme dozlatista asi 30 minút. A teraz na recepty!

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Karfiol je zelenina bohatá hlavne na draslík a vitamín C. Pre osoby choré dnou však nie je najvhodnejší potravinou, pretože obsahuje pomerne vysoké množstvo kyseliny močovej.

INGREDIENCIE

  • 1 karfiol
  • 4 zemiaky
  • polohrubá múka
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 2 lyžice tuku – oleja alebo masla
  • soľ
  • vegeta
  • tvrdý syr Eidam

POSTUP

  1. Karfiol opláchneme a rozoberieme na ružičky.
  2. Zemiaky opláchneme, olúpeme a nakrájame na plátky.
  3. Zapekaciu misku vymažeme tukom a na dno naukladáme ružičky karfiolu a kolieska zemiakov.
  4. Osolíme a ochutíme vegetou.
  5. Pripravíme si bešamel z múky a smotany. Ten osolíme a pridáme ho na karfiol so zemiakmi.
  6. Povrch posypeme strúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Hotový recept na zapečený karfiol so zemiakmi familystylefood.com

Zapekaný karfiol s nivou

Karfiol sám o sebe nemá príliš výraznú chuť. Môžeme ho ale doplniť strúhanou nivou a získame tým pokrm, ktorý bude chutiť znamenite.

INGREDIENCIE

  • karfiol
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžička horčice
  • 150 ml mlieka
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 75 g nivy
  • 25 g tvrdého syra
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Najprv si uvaríme domäkka karfiol – rozoberieme ho na ružičky, opláchneme a uvaríme v horúcej osolenej vode.
  2. Pripravíme si zápražku z masla a múky, ktorú ochutíme horčicou.
  3. Zmiešame smotanu a mlieko a nalejeme na zápražku a opatrne rozmiešame, aby sme nemali kúsky.
  4. Chvíľu povaríme.
  5. Potom do omáčky pridáme nastrúhanú nivu a ešte za stáleho miešame varíme, až sa syr rozpustí.
  6. Môžeme osoliť a okoreniť a dochutiť strúhaným muškátovým orieškom.
  7. Vezmeme zapekaciu misku a vymažeme ju tukom.
  8. Vložíme do nej karfiol a zalejeme ho omáčkou.
  9. Povrch posypeme strúhaným tvrdým syrom.
  10. Dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov Celzia dozlatista.

Hotový recept na zapečený karfiol s nivou bbcgoodfood.com

Zapekaný karfiol so syrom

Pre zapekanie sa veľmi dobre hodí tvrdý syr typu Eidam. Môžeme ho použiť pre zapečenie karfiolu.

INGREDIENCIE:

  • karfiol
  • olej
  • 1 lyžička hladkej múky
  • soľ
  • 100 g tvrdého syra Eidam
  • 1 lyžica strúhanky
  • petržlenová vňať
  • bielok
  • 50 ml mlieka

POSTUP:

  1. V horúcej vode uvaríme domäkka na ružičky rozobratý a umytý karfiol.
  2. Z múky a mlieka si pripravíme bešamel.
  3. Uvarený karfiol dáme do misky, môžeme ho ešte překrájet na menšie kúsky a zalejeme ho bešamelom.
  4. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  5. Hmotu dáme do vymastenej a strúhankou vymastenej zapekacej misky.
  6. Povrch posypeme strúhaným syrom.
  7. A zapečieme v predhriatej rúre dozlatista.
  8. Tento pokrm výborne chutí so zeleninovým šalátom.

Hotový recept na zapečený karfiol so syrom kraftrecipes.com

Pripravenú Karfiolový zmes zalievame niektorú zo zapekacích omáčok. Tie si buď kúpime, alebo si ich pripravíme doma. Obvyklý je uvarený bešamel, ktorý sa dá rôzne dochutiť alebo rôzne syrové omáčky pripravenej zo syrov rozpustených v mlieku alebo smotane.

Ako studenú zálievku môžeme použiť sladkú alebo kyslú smotanu, mlieko rozšľahané s vajcami a prípadne doplnené syrom alebo niektorú zo špeciálnych a väčšinou aj pikantných omáčok pripravených z kečupu, horčice a korenia.

Ak ste si tieto recepty zamilovali, určite vyskúšajte aj podobne zapekanú brokolicu .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.