Máte chuť na niečo zdravé a nevšedné?
Nebaví vás stále pripravovať to isté stále dookola?
Potom sa inšpirujte našimi luxusnými receptami na karfiolové šaláty 5x inak!
Máme pre vás varianty s kuracím mäsom, slaninou aj kapustou.
Je to obzvlášť vhodný tip na letnú ľahkú večeru či desiatu.
Dobrú chuť!
Šalát z pečeného kurčaťa, cíceru a karfiolu
Tento šalát funguje ako skvelý hlavný chod a kombináciu pečeného kuracieho mäsa, karfiolu, cíceru, nakladanej červenej cibule, olív a rukoly jednoducho nemožno odolať!
INGREDIENCIA
- 8 vykostených kuracích stehien bez kože
- 1 stredne veľký karfiol nakrájaný na 5 cm ružičky
- 5 lyžíc extra panenský olivový olej
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 malé červené cibule, pozdĺžne rozpolené a nakrájané priečne na tenké plátky
- 3 lyžice šampanského octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 šálky cíceru
- 1/4 šálky zelených olív, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky
- 1/4 šálky čerstvých listov petržlenu
- 5 šálok rukoly
POSTUP
- Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny rúry a zohrejte rúru na 220 °C.
- Kurča a karfiol rozprestrite v jednotlivých vrstvách na samostatné veľké plechy na pečenie s okrajom.
- Ku kurčaťu aj karfiolu pridajte vždy po lyžici oleja, lyžičke soli a trochu korenia.
- Plech s kuraťom umiestnite do hornej tretiny rúry a karfiol do dolnej tretiny a pečte, kým karfiol nezezlátne a kura nedosiahne 74 stupňov Celzia, asi 20 až 25 minút.
- Kurča zakryte fóliou, aby zostalo teplé.
- Medzitým zmiešajte cibuľu s octom a 1/4 lyžičky soli v malej miske.
- Nechajte odležať, kým cibuľa nezmäkne a nezružovie, 10 až 12 minút.
- Cibuľa sceďte a tekutinu si nechajte v miske.
- Rozšľahajte horčicu, 1/4 lyžičky soli a trochu korenia do tekutiny scedené z cibule.
- Pomaly vmiešajte zvyšné 3 lyžice oleja.
- Kurča nakrájajte priečne na cca 1,5 cm hrubé prúžky.
- Vo veľkej miske zmiešajte kura, karfiol, cibuľu, cícer, olivy a petržlenovú vňať.
- Prelejte dresingom a potom dochuťte soľou a korením.
- Pridajte rukolu a pred podávaním znova jemne premiešajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie digestorom , kde sa dozviete všetko potrebné o týchto odsávačoch pár!
Karfiolový šalát s uhorkou a cherry paradajkami
Jednoduchý šalát, ktorý pripravíte behom chvíľu a zároveň si na ňom pochutnáte! Je to skvelá príloha, ale aj samostatná ľahká večera.
INGREDIENCIA
- 1 stredný karfiol
- 1/2 uhorky
- 1 veľký alebo 2 stredné strúčiky cesnaku, prelisované
- 3 lyžice majonézy
- 3 lyžice farmárskeho dresingu
- 1 až 1 1/2 šálky cherry paradajok
POSTUP
- Karfiol nakrájajte na malé kúsky a vložte do veľkej misy.
- Uhorky nakrájajte na kocky a paradajky nakrájajte na polovice alebo štvrtky, potom oboje vhoďte do misy.
- Na zeleninu pridajte prelisovaný cesnak
- V samostatnej miske zmiešajte dohromady majonézu a farmársky dresing.
- Zálievku pridajte na šalát a dobre premiešajte.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na zdravé a svieže zeleninové šaláty v 12 rôznych verziách!
Objavte podobné tipy
Šalát z karfiolu s jogurtovo-kôprovým dresingom
Karfiol chutí skvele aj v kombinácii s kôprom. Presvedčiť sa o tom môžete v nasledujúcom recepte!
INGREDIENCIA
- 1 karfiol
- 1/3 červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 1/4 šálky slnečnicových semienok
Na dresing:
- 1 šálka odtučneného bieleho jogurtu, scedeného po dobu 1 hodiny v sitku
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého kôpru
POSTUP
- Karfiol rozoberte na ružičky.
- Priveďte k vodu v hrnci a pripravte si ľadový kúpeľ.
- Karfiol blanšírujte 4 minúty, len toľko, aby bol mäkký a ešte mu zostalo trochu chrumkavosti.
- Sceďte a ponorte ho do ľadového kúpeľa, aby sa prestal variť.
- V miske zmiešajte blanšírovaný karfiol s nakrájanou červenou cibuľou a slnečnicovými semienkami.
- Teraz si pripravte dresing.
- V malej miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a citrónovú kôru.
- Za stáleho šľahania za stáleho šľahania pomaly prikvapkávajte olivový olej, kým nebude zmes hladká a ľahko zhustnutá.
- Vmiešajte papriku a nasekaný kôpor.
- Dresing pridajte ku karfiolu a miešajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
- Pred podávaním nechajte aspoň hodinu vychladiť.

Letný karfiolový šalát s vajcami, slaninou a čedarom
Tento šalát z karfiolu je úplne luxusný a pochutnajú si na ňom aj zarytí odporcovia šalátov! Výborný dresing a slanina mu navyše dodávajú ten správny šmrnc.
INGREDIENCIA
- 1 karfiol, nakrájaný na ružičky
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 vajcia uvarené natvrdo, olúpané
- 6 plátkov slaniny, opečené
- ¼ šálky strúhaného syra čedar
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky plus ďalšie na ozdobu
Na dresing:
- 1 lyžica dijonskej horčice
- ⅔ šálky majonézy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ lyžičky papriky
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička soli
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V miske premiešajte karfiol s olivovým olejom, soľou a korením.
- Rozprestrite v rovnomernej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 20–25 minút, v polovici premiešajte, kým okraje karfiolu nezačnú hnednúť a ružičky nezmäknú.
- Vyberte z rúry, nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom preložte do veľkej misy.
- Nakrájajte natvrdo uvarené vajcia na polovice a každú polovicu nakrájajte na 4 diely.
- Plátky slaniny nakrájajte nahrubo.
- Pridajte vajcia a slaninu do misy spolu s čedarom a jarnou cibuľkou.
- V samostatnej miske prešľahajte ingrediencie na dresing do hladka.
- Šalát prelejte dresingom a premiešajte, aby sa všetko dobre obalilo.
- Pred podávaním ozdobte extra nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Užite si to!

Pripravte si tiež vynikajúcu ryžu z karfiolu ako malú desiatu alebo napríklad odľahčenú večeru. Inšpirujte sa našimi receptami!
Šalát zo surového karfiolu
Tomuto receptu úplne nič nechýba! Je chrumkavý, slaný, sladký, chutný, výživný a ľahký na prípravu. Skvele sa hodí na každú grilovačku aj piknik a verte nám, že si ho zamilujete!
INGREDIENCIA
- 1 stredný karfiol
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 šálky nakrájanej červenej kapusty
- 1 zväzok jarnej cibuľky, bielej a zelenej časti nakrájanej na tenké plátky
- 2 veľké stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 1/3 šálky nasekaných pistácií
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 a 1/2 šálky mrazeného zeleného hrášku*
- 3 medjool datle, zbavené kôstok a nakrájané na kocky
Na zálievku:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 limetka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá šalotka, nakrájaná na tenké plátky
POSTUP
- Ostrým nožom rozkrojte karfiol napoly.
- Listy odstrihnite a dobre umyte.
- Osušte a potom „ohoľte“ karfiol na super tenké plátky.
- Karfiol dajte do veľkej misy, posypte soľou a korením a dajte bokom.
- Pripravte si zálievku.
- Do malej misky pridajte olivový olej.
- Nakrájajte šalotku na tenké plátky a tie na veľké kúsky, potom pridajte do misky.
- Limetku nastrúhajte najemno na strúhadle nad miskou a potom ju nad miskou aj odšťavnite.
- Do misky nastrúhajte strúčik cesnaku.
- Všetko premiešajte metličkou.
- Dresing odložte bokom, aby šalotka zmäkla, než budete mať pripravený zvyšok šalátu.
- Do misy s karfiolom pridajte nahrubo nakrájanú kapustu, nakrájanú cibuľku, na kocky nakrájaný stopkový zeler, nasekané pistácie, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, hrášok a na kocky nakrájané datle.
- Šalát premiešajte, pridajte dresing a ešte raz dobre premiešajte.
- Podávajte pri izbovej teplote alebo vychlaďte a podávajte studené.

Karfiol patrí medzi kapustovitú zeleninu a je jednou z najstráviteľnejších, aj keď môže niektoré osoby nadúvať. Proti tomu však funguje jeden jednoduchý trik. Do vody, v ktorej karfiol varíte, nasypte štipku majoránu a bude po probléme.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!