Koláče s hruškami sú výborné jesenné múčniky pre každú príležitosť

Vedeli ste, že jedna väčšia hruška má v sebe takmer štvrtinu odporúčaného denného množstva vlákniny?

Sú síce sladké, ale je to ovocie s nízkym glykemickým indexom…

… nemusíte sa tak báť drastického zvýšenia cukru v krvi.

A ak premýšľate, čo si dať pred alebo po cvičení, siahnite po hruškách.

Sú totiž skvelým zdrojom vydanej energie! Upečte si hruškové koláče.

Tradičné hruškové koláče

Čakáte návštevu as prípravou zložitého dezertu nestíhate? Popadnite niekoľko hrušiek a vytvorte z nich lahodný koláč, ktorého príprava vám zaberie len pár minútok.

Budete potrebovať:

  • 4 hrušky nakrájané na plátky
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného masla
  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • štipka soli
  • 1/3 hrnčeka cukru kryštál
  • ⅓ hrnčeka polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Pripravte si guľatú formu na pečenie – môžete ju vyložiť papierom na pečenie alebo ju vymazať olejom a vysypať hrubou múkou.
  • Na dno formy vzhľadne naskladajte plátky hrušiek.
  • Utrite vajcia s cukrom a postupne pridávajte všetky ostatné ingrediencie.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky.
  • Vložte do rúry a pečte asi 40 – 45 minút.
  • Hotový koláč nechajte vychladnúť a potom ho opatrne preklopte na tanier – tak, aby hrušky boli hore.
  • Už stačí len zaprášiť práškovým cukrom a môžete podávať.
pečený koláč pokrytý hruškami

Hruškové koláče na plech

Ste priaznivcom pečenia na plechu? Tak vyskúšajte tento báječný recept. A pokiaľ chcete radšej zeleninový variant, vyskúšajte recept na cukety na plechu.

Budete potrebovať:

Príprava hrušiek:

  • 4 hrušky nakrájané na kocky
  • ¼ hrnčeka nesladeného jablčného muštu
  • 3 polievkové lyžice vylisované citrónovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice medu
  • ¾ čajovej lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Cesto:

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 ½ hrnčeka nesladeného jablčného muštu
  • 2 ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • štipka soli
  • 4 vajcia
  • 2 ½ hrnčeka plnotučnej ricotty
  • ¼ hrnčeka medu
  • 1 polievková lyžica jemne nastrúhanej citrónovej kôry

Postup prípravy:

  • Hrušky olúpte, očistite, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky.
  • Hotové hrušky vložte do hrnca spoločne s jablčným muštom, citrónovou šťavou, škoricou a soľou.
  • Hrnček zakryte pokrievkou a začnite zmes zahrievať na strednom plameni.
  • Akonáhle zmes začne variť, asi 5 minút miešajte a potom znížte plameň na nižšiu teplotu.
  • Zakryte pokrievkou a nechajte zmes slabo variť, kým hrušky nebudú úplne mäkké – asi 15 minút.
  • Potom použite šťouchač na zemiaky a hrušky s ním premačkajte – malo by vzniknúť hrubšie pyré.
  • Pokračujte vo varení, občas zmes premiešajte – pokiaľ sa všetka tekutina neodparí – POZOR NA PRIPÁLENIE.
  • Medzitým si začnite pripravovať cesto.
  • Do misy nasypte ovsené vločky, na ktoré nalejte jablkový mušt.
  • V druhej mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  • Vajcia, ricottu, citrónovú kôru a med rozšľahajte a ku zmesi pomaly zašľahávajte sypkú zmes z múky.
  • Nakoniec do zmesi pridajte aj ovsené vločky.
  • Pokiaľ máte cesto vláčne a dobre premiešané, nalejte ho na vymastený a vysypaný plech.
  • Do cesta opatrne naskladajte rozvarené hrušky.
  • Plech vložte do rúry a pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
  • Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť.
pečený koláč s hruškovou náplňou a pláty cesta na povrchu
Zdroj foto: bakinggenes.com

Tvarohový koláč s hruškami

Hrušky, tvaroh a drobenka so škoricou – ideálna kombinácia pre nedeľný odpoledný zákusok.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 100 gramov masla
  • 220 gramov hladkej múky
  • 50 gramov práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 vajce

Náplň:

  • 500 gramov tvarohu vo vaničke
  • 50 gramov práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • hrušky

Posýpka:

  • 100 gramov polohrubej múky
  • 50 gramov krupicového cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 50 gramov masla

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte cesto – maslo utrite s cukrom, pridajte vajcia a ušľahajte.
  • Do tejto zmesi pridajte ostatné prísady potrebné na cesto a vypracujte.
  • Hotové cesto vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  • Medzitým, čo bude cesto v chladničke odpočívať, pripravte si náplň.
  • Prichystajte si hrušky – olúpte ich, zbavte sa jadrovníka a nakrájajte na kocky.
  • Tvaroh, cukry a vajcia vymiešajte dohladka.
  • Odpočítané cesto z chladničky natlačte do formy na koláč.
  • Nalejte naň tvarohovú náplň a hore naskladajte kúsky hrušiek.
  • Nakoniec koláč zasypte posýpkou a vložte do rúry.
  • Pečte asi 50-60 minút.
koláč s tvarohom a hruškami
Zdroj foto: roadfood.com

Hruškové koláče z lineckého cesta

Hľadáte jednoduchý a rýchly recept na koláč z hrušiek? Tento rozhodne stojí za skúšku.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 200 gramov polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 100 gramov margarínu
  • citrónová kôra
  • 1 vajce

Náplň:

  • 3 hrušky
  • 4 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice medu
  • šťava z ½ citróna

Postup prípravy:

  • Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte a vytvorte pevné, ale zároveň vláčne cesto, ktoré vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  • Medzitým si pripravte hruškovú náplň.
  • Hrušky umyte, olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Vložte ich do misy, pokvapkajte ich citrónovou šťavou – aby nezhnedli.
  • Na hrušky nalejte jednu polievkovú lyžicu medu a zasypte tromi lyžicami hnedého cukru.
  • Všetko dobre premiešajte.
  • Cesto z chladničky vyberte a nechajte chvíľku stáť pri izbovej teplote.
  • Potom ho rozvaľkajte a preneste ich do koláčovej formy.
  • Cesto prepichajte vidličkou a naneste naň hruškovú náplň.
  • Nakoniec koláč zalejte poslednou lyžicou medu a zasypte lyžicou hnedého cukru.
  • Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 – 35 minút.
okrúhly pečený koláč s hruškovou náplňou a pláty cesta na povrchu
Zdroj foto: fixfeastliar.com

Smotanový koláč z hrušiek

A teraz niečo menej tradičné – hruškový koláč s kyslou smotanou, ktorá mu dodá potrebný šmrnc a šmrnc.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 260 gramov polohrubej múky
  • 125 gramov práškového cukru
  • 125 gramov zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • štipka soli

Náplň:

  • 3 hrušky
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 kyslá smotana
  • 2 vajcia
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • cukor podľa chuti
  • strúhanka

Postup prípravy:

  • Zo všetkých ingrediencií na cesto vytvorte vláčne a pevné cesto.
  • Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
  • Akonáhle je cesto oddýchnuté, natlačte ho pomocou prstov do formy na koláč – cesto vo forme poprepichujte vidličkou.
  • Hrušky si olúpte, umyte a zbavte jadier.
  • Nakrájajte ich na plátky, ktoré pokladajte na cesto vo forme.
  • Na hrušky nasypte trochu strúhanky – nasaje prebytočnú šťavu.
  • Ďalej na hrušky nasypte mletú škoricu a nasekané vlašské orechy.
  • Kyslú smotanu spoločne s vajcami a cukrami vyšľahajte a zmes nalejte na hrušky.
  • Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte pri teplote 170 stupňov asi 45 minút.
koláč s náplňou z hrušiek a kyslej smotany
Zdroj foto: mamashire.com

Radi by ste si zútulnili váš domov? S prichádzajúcou jeseňou a plieskanicami vám dokonale pomôžu elektrické krby, ktoré prežiaria vašu najobľúbenejšiu miestnosť. Pozrite sa na nami hodnotené modely a ich výhody .

Francúzske hruškové koláče

Máte radi francúzsku kuchyňu? Pripravte si vynikajúci francúzsky koláč z hrušiek s mandľami.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 160 gramov hladkej múky
  • 50 gramov práškového cukru
  • 120 gramov zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • ¼ čajovej lyžičky vanilkovej esencie
  • 15 mililitrov studenej vody

Náplň:

  • 80 gramov masla
  • 144 gramov cukru krupice
  • 3 vajcia
  • 65 gramov mletých mandlí
  • 12 gramov hladkej múky
  • 2 kvapky mandľového extraktu
  • 3 hrušky

Poleva:

  • 80 gramov marhuľového džemu
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 10 gramov mandlí na ozdobu

Postup prípravy:

Cesto:

  • Múku preosejte a zmiešajte so soľou.
  • Potom pridajte cukor, maslo, žĺtky, vanilku a vodu a vytvorte vláčne a pevné cesto, ktoré vložte zabalené do potravinárskej fólie do chladničky – aspoň na dve hodiny.
  • Akonáhle je cesto oddýchnuté, pomocou prstov ho natlačte do koláčovej formy s priemerom 22 centimetrov.
  • Cesto niekoľkokrát prepichajte vidličkou.
  • Na cesto položte papier na pečenie, ktorý je potrebné zaťažiť napríklad fazuľami.
  • Vložte do rúry na 12 minút pri teplote 200 stupňov.
  • Potom odstráňte papier s fazuľami a cesto vložte do rúry už len na 5 minút a teplotu stiahnite na 180 stupňov.
  • Upečené cesto nechajte vychladnúť.

Náplň:

  • Maslo s cukrom utrite.
  • Pomaly začnite do krému pridávať ostatné ingrediencie – vajcia, mleté mandle, múku, mandľový extrakt a vymiešajte dohladka.

Poleva:

  • Marhuľový džem vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a zmes začnite zahrievať tak, aby sa vám džem úplne rozpustil.
  • Na hotový korpus natrite náplň, na ktorú naskladajte nakrájané hrušky na plátky.
  • Hotovú polevu z marhuľového džemu na koláč nalejte a na záver ozdobte plátkami mandlí.
  • Vložte do rúry a zapečte pri teplote 180 stupňov po dobu asi 30 minút – pokiaľ hrušky nie sú ľahko opečené.
  • Tento vynikajúci hruškový koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou a vetvom mäty.
malé koláče pečené s hruškami a posypané práškovým cukrom
Zdroj foto: pinterest.com

Hrušky trochu inak

Ak nie ste zástancom modernej medicíny, ktorá sa vyznačuje množstvom liekov z lekární, môžete si pripraviť odvar z hrušiek, ktorý používali už naši predkovia pri liečbe horúčkovitých ochorení. Čo tak si pripraviť recept na hruškové smoothie ?

Hruškový odvar

Postup prípravy:

  • Hrušku olúpte, umyte a zbavte jadrovníka.
  • Nakrájajte ju na drobné kúsky a vložte do 350 mililitrov vody.
  • Varte asi 5 minút a potom z plameňa odstavte.
odvar z hrušiek
Zdroj foto: pinterest.com

Táto hrušková voda by sa mala piť počas celého dňa po vlažných dúškoch. Pokiaľ sú teploty vysoké, môžete dávku zdvojnásobiť.

Zaujímavosti o hruškách

  • Vedeli ste, že hrušky sú úžasné v tom, že dokážu poriadne prečistiť črevá? Naši predkovia ich liečebné účinky poznali a hojne využívali, preto si dávali aj pozor, ako také hrušky konzumovať. Pokiaľ hruška nebola dostatočne zrelá, vyvolávala plynatosť, zápchu a bolenie brucha, preto si hrušky najskôr upiekli. Ak hruška zrelá bola, zjedli ju len tak.
  • Hrušky tiež pomáhajú pri žalúdočných problémoch, spevňujú steny ciev a pôsobia močopudne.
  • Ženám vo veku od 30 do 50 rokov hrušky napomáhajú k ľahkému chudnutiu.

Doprajte si hrušky po celý rok – aby ste ich ľahko uchovali, zavarte ich. Zavarené hrušky tak budete mať po ruke kedykoľvek, keď si na ne spomeniete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.