Na čokoláde milujem, že je tak variabilný a dá sa použiť skoro kamkoľvek a upraviť akokoľvek.
Preto vyskúšajte tieto recepty na čokoládové rožky a sami uvidíte o čom hovorím! Cesto je neuveriteľne krehké a nadýchané, čokoláda už len podčiarkuje celkovú chuť týchto dobrôt.
Špeciálne sme pre váš pripravili najrôznejšie varianty z rôznych kútov sveta, aby ste mali šancu ochutnať to najlepšie čo nám ostatní kuchyne môžu ponúknuť!
Aký recept si vyberiete ako prvý?
Čokoládové rožteky s krémom
Tento recept na plnené rožky je inšpirovaný Mexikom. Sú také báječné, že jedna várka nebude stačiť! Je to zároveň skvelý nápad na víkendové raňajky pre celú rodinu.
Čo budeme potrebovať
- Balenie lístkového cesta (rozmrazené)
- 125 g polosladkej čokolády (nasekané nadrobno)
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice cukru kryštál
- 4 lyžice masla (rozpustené)
- 3 lyžice mletej škorice
- 4 lyžice cukru kryštál
- 60 ml karamelového kondenzovaného mlieka
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
- Pripravíme si plech tak, že ho vyložíme papierom na pečenie
- Pracovnú plochu si posypeme múkou
- Plát lístkového cesta roztvoríme a zľahka poprášime múkou
- Pomocou valčeka rozvaľkáme plát lístkového cesta na štvorec
- Pomocou ostrého noža rozkrojíme cesto napoly
- Každý obdĺžnik nakrájame diagonálne na trojuholníky
- Vznikne asi 16 trojuholníkov
- V mise si zmiešame maslo s 3 lyžicami škorice a 4 lyžicami cukru
- Vo vedľajšej mise si ešte zmiešame kakao a 2 lyžice cukru
- Celý trojuholník posypeme zmesou kakaa a cukru
- Na široký koniec trojuholníka, potom pridáme nasekanú čokoládu
- Od najširšej strany začneme rolovať a cesto zrolujeme do tvaru rožka
- Rohlíček položíme na plech a zahneme ho do tvaru polmesiaca
- Postup opakujeme so zvyšným cestom
- Nakoniec vrch každého čokoládového rožka potrieme nátierkou z rozpusteného masla a posypeme zvyšnou mletou škoricou
- Rožky dáme do rúry a pečieme 20 až 25 minút
- Plech umiestnime do hornej časti rúry a pečieme, kým nie sú rožky zlatisto hnedé
- Po vybratí z rúry čokoládové rožky prelejeme karamelovým kondenzovaným mliekom a podávame
Chute Mexika sú naozaj nevšedné a výrazné, preto ak ste fanúšikom silných chutí, vyskúšajte ďalšie pokrmy z tejto fantastickej kuchyne. Vyskúšajte napríklad tieto mexické polievky !

Kokosové rožteky máčané v čokoláde
Jednoduché, výborné a hlavne čokoládové! Nepoznám lepšiu kombináciu ako krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku namočenom do vrstvy kvalitnej čokolády.
Čo budeme potrebovať
- 230 g masla
- 5 lyžíc cukru kryštál
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Lyžica vody
- 250 g hladkej múky
- 200 g kokosu
- ½ lyžičky soli
- 200 g mandlí (alebo lieskových orechov, jemne nasekaných)
- 150 g čokolády
- 50 g masla
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
- Vo veľkej mise ušľaháme maslo s cukrom, vanilkou a vodou
- V samostatnej malej miske zmiešame hladkú múku, kokos a soľ
- To potom pridáme do maslovej zmesi, všetko dôkladne premiešame
- Pridáme nasekané orechy podľa výberu a miešam, kým sa úplne nezapracujú
- Na plechu tvarujeme z kúskov cesta rožky do tvaru polmesiaca
- Rožky vložíme do rúry a pečieme 15 až 20 minút dozlatista
- Rožky necháme úplne vychladnúť
- Medzitým si na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre rozpustíme čokoládu s maslom
- Keď sú čokoládové rožky vychladnuté, jeden op druhým namáčame, buď celý alebo ½ v rozpustenej čokoláde a vrátime na plech a necháme ich odpočívať, kým čokoláda nestuhne
- Rožky zladujeme na chladnom mieste

Objavte podobné tipy
Parížske rožky z bielkov a čokoládovým krémom
Čokoládové rožteky ako od babičky! Alebo ako z cukrárne? To je jedno, ide o to, že sú úplne famózne a hodia sa nielen ako súčasť vianočného pohostenia, ale aj len tak pre sladké jazýčky na maškrtenie.
Čo budeme potrebovať
- 200 g bielkov (asi 6 ks)
- 400 g cukru kryštál
- 200 g práškového cukru
- 200 g vlašských mletých orechov
- ½ lyžičky škorice
- Štipka soli
Na náplň
- 500 ml smotany na šľahanie
- 140 g cukru kryštál
- 200 g horkej čokolády
- 100 g kakaa
- 150 g masla
Na polevu
- 400 g čokolády na varenie
- 80 g kokosového oleja
Postup
- Na vodnom kúpeli si zahrejeme bielky, cukor kryštál a soľ
- Zahrievame a miešame, tak dlho, pokiaľ nebude cukor úplne
- Potom zmes zložíme z vodného kúpeľa a mixérom vyšľaháme do tuhého snehu
- Keď je sneh pevný a takmer vychladnutý, opatrne vmiešame orechy, škoricu a práškový cukor
- Cestom na čokoládové rožky naplníme zdobiace cukrárske vrecko
- Zdobiacou trubičkou a na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme malé rožky
- Plech potom vložíme do rúry a pečieme ich asi 2 hodiny pri 90 stupňoch
- Po uplynutí doby, ich necháme vychladnúť v rúre
- Na náplň si v hrnci na strednú teplotu zmiešame všetky suroviny, okrem čokolády
- Náplň varíme asi 1-2 minúty
- Nakoniec pridáme čokoládu a ponorným mixérom ju rozmixujeme
- Čokoládový krém dáme do misky a necháme ho v chladničke cez noc oddýchnuť
- Druhý deň náplň maličko Zahrejeme a vyšľaháme dohladka
- Náplň umiestnime do zdobiaceho cukrárskeho vrecka a ozdobíme s ňou ½ parížskych rožkov
- Rožte potom umiestnime na 1 hodinu do chladničky, aby krém stuhol
- Medzitým si rozpustíme na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre čokoládu s kokosovým olejom
- Potom rožky namáčame v rozpustenej čokoláde
- Čokoládové rožteky skladujeme na suchom a chladnom mieste

Francúzske croissanty s parížskou šľahačkou
Čokoládové croissanty sú sladkou pochúťkou na raňajky! Tento recept na čokoládové rožteky obsahuje perfektne popísaný postup, ako si ich vyrobiť od základu. Nie z lístkového cesta, ale úplne od základu, tak ich pripravujú vo francúzskych pekárňach! Celá nadýchaná dobrota je ešte plnená jemným parížskym krémom, takže ich urobte celú hromadu, pretože sa po nich len zapráši!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice masla
- 500 g hladkej múky
- 30 g cukru kryštál
- Lyžica sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 150 ml studeného mlieka
- 190 g masla
- Veľké vajcia (rozšľahané)
Na parížsku šľahačku
- 5 veľkých žĺtkov
- 40 ml vody
- 125 g bieleho kryštálového cukru
- 250 g masla, zmäkčeného
- Štipka soli
- Lyžička kávového extraktu
- 125 g polosladkej čokolády (rozpustené)
Postup
- Maslo nakrájame na plátky a vložíme ho do misy elektrického stolného mixéra
- Pridáme múku, cukor, droždie a soľ
- Začneme hniesť na nízku rýchlosť jednu minútu, aby sa ingrediencie spojili
- Počas miesenia pomaly prilievame mlieko
- Akonáhle je všetko mlieko pridané, zapneme mixér na stredne vysokú rýchlosť a cesto miesime 5 minút, kým nám nevznikne lepivá elastická guľa
- Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky
- Studené maslo nakrájame na tretiny a položíme ho na list papiera na pečenie
- Na maslo položíme ďalší list papiera na pečenie a poklepeme ho valčekom, aby sa stenčilo a potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme na štvorec, ktorý je silný asi 1 centimeter
- Maslo preložíme na 30 minút do chladničky
- Cesto vyberieme z chladničky a zľahka ho posypeme múkou
- Cesto zrolujeme do štvorca a pomocou valčeka ho vyvaľkáme na štvorec o veľkosti 25 centimetrov
- Potom naň položíme rozvaľkané maslo vrstvu a strany cesta cez maslo preložíme, tak aby ho úplne uzavrelo
- Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ho na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky
- Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme na obdĺžnik
- Preložíme hornú polovicu cesta dole do stredu a potom preložíme spodnú polovicu cez hornú
- Zakryjeme fóliu a dáme na jednu hodinu do chladničky alebo na 15 minút zmrazíme
- Proces skladania a chladenia, opakujeme ešte trikrát
- Ak chceme vytvoriť francúzske rožky, rozrežeme cesto na polovicu a na pomúčenej ploche cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, pomocou ostrého noža rozrežeme cesto zvisle na polovicu, a potom každú polovicu rozrežeme na 4 kusy (vznikne 8 obdĺžnikov)
- Jednotlivé kúsky cesta pevne zarolujeme do rožkov a položíme ich „švom“ dole na plech vyložený papierom na pečenie
- Rožky potrieme rozšľahaným vajcom, zvyšok rozšľahaného vajíčka si necháme na neskôr
- Prikryjeme ich a dáme na teplé miesto na 2 hodiny kysnúť
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov
- Vykysnuté rožteky ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom
- Vložíme ich do rúry a pečieme 20 minút dozlatista
- Vyberieme ich z rúry a necháme ich vychladnúť
- Medzitým si pripravíme parížsku šľahačku, ktorú budeme rožky plniť
- Žĺtky vložíme do misy stojanového mixéra a šľaháme ich pri stredne vysokej rýchlosti niekoľko minút, kým nebudú husté a svetlé
- Medzitým si zmiešame vodu a cukor v malom hrnci
- Zmes zahrievame na stredne vysokú teplotu, ale nemiešame, asi 5 minút.
- Cukor začneme pomaly prilievať do žĺtkovej zmesi
- Akonáhle pridáme všetok cukrový sirup, zapneme mixér na vysokú rýchlosť a šľaháme 5 až 7 minút, kým nebude zmes hustá
- Než začneme pridávať maslo, uistíme sa, že je krém vlažný
- Potom začneme postupne pridávať maslo a miešame, kým sa všetko dôkladne nezapracuje
- Po pridaní masla pridáme rozpustenú čokoládu, soľ a kávový extrakt
- Znovu miešame niekoľko minút, kým sa nevytvorí nadýchaný krém
- Vychladnutým krémom (najlepšie cez noc v chladničke) plníme vychladnuté a prerezané francúzske rožky
Ako som avizovala už v úvode, čokoláda je neuveriteľne variabilná, a preto si z nej pripravte jeden z týchto sladkých receptov na čokoládové suflé , alebo ich pustite do lava cakes z čokolády , ktoré nikdy neomrzia!

Tipy na ďalšie čokoládové náplne
Čokoládový krém z mascarpone
- 280 g horkej čokolády
- 280 ml smotany na šľahanie
- 5 lyžíc Baileys (alebo podobný smotanový likér)
- 500 g mascarpone
- Čokoládové hobliny
Postup
- Čokoládu nalámeme do misky a potom ju rozpustíme na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke počas 30 sekúndových intervalov
- Miešame, kým sa úplne nerozpustí a dáme ju bokom vychladnúť.
- Smotanu si vyšľaháme a počas šľahania pridávame po lyžičkách likér
- Mascarpone si potom vyšľaháme do hladkej konzistencie a potom pridáme smotanu a zmiešame, aby vznikla jednoliata zmes
- Čokoládovým krémom zdobíme, plníme alebo ho jeme rovno z lyžičky
Čokoládová náplň zo Salka
- 200 g masla
- Plechovka Salka
- 250 g vlašských orechov
- 3 lyžice kakaa
- Vrecko vanilkového cukru
Postup
- Salko si uvaríme vo vodnom kúpeli, tak že plechovka bude úplne ponorená a my jej na miernu teplotu varíme približne 2 ½ hodiny
- Maslo si vyšľaháme do jemného krému a pridáme vychladnuté Salko a mixujeme
- Keď nám vznikne nadýchaným krém, pridáme kakao
- Mixujeme, kým sa kakao úplne nezapracuje
- Nakoniec pridáme mleté vlašské orechy a opäť dôkladne premiešame.
Krém z tvarohu a čokolády
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 150 g mäkkého tučného tvarohu (z vaničky)
- 150 g horkej čokolády
Postup
- Čokoládu si, na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre, rozpustíme a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu
- Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom
- K maslu postupne, po lyžiciach, pridávame na striedačku tvaroh a čokoládu
- Všetko zašľahávame do hladka
- Pokiaľ by pred zdobením alebo plnením bol krém príliš riedky, dáme ho na chvíľu do chladničky